OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 14 pro 2018, 03:35

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 565 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 38  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2016, 12:46 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 06 srp 2013, 09:49
Příspěvky: 217
Bydliště: Praha
Has thanked: 182 times
Been thanked: 57 times
Nová hračka?
http://www.specnext.com/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2016, 13:55 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1307
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 170 times
Muj prvni pocit z designu krabicky je uzasny.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2016, 15:49 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1989
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 9 times
Been thanked: 116 times
To je správně, krabice prodává :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2016, 19:27 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1307
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 170 times
U me jo, dejte mi ji na puvodni desku!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2016, 20:57 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
ZX Spectrum NEXT by nemelo byt jen jednoucelove, tedy nejen pro emulaci ZX Spectra, ale i jinych treba kompatibilnich pocitacu. Case je super, ale problem bude stale maly pocet klaves. Minimalne pro SAM COUPE core bude treba klavesnici rozsirit. Tak jsem si pohral a zde je jakasi moje predstava:

Obrázek

pridany druhy SD slot:
Obrázek

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2016, 22:04 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 02 srp 2015, 14:23
Příspěvky: 101
Bydliště: Skalica
Has thanked: 5 times
Been thanked: 26 times
Velmi pekny kusok HW. A ma to aj zbernicu? Pretoze ak nie, tak to je zase dalsia hracka na hranie hier. Pripadne dat do vnutra napr. Harlequina, aby sa to dalo normalne pouzivat.

VELESOFT píše:
Case je super, ale problem bude stale maly pocet klaves. Minimalne pro SAM COUPE core bude treba klavesnici rozsirit. Tak jsem si pohral a zde je jakasi moje predstava:

Ako vzdy mas super napad na vylepsenie, ten numericky blok á la SAM Coupé je perfektny napad :dthu:

_________________
ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA '87 '88 '89, DIDAKTIK M '90 '91, DIDAKTIK KOMPAKT '92 '93, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cerná), ROBOTRON K6304, 2x divIDE, 2x K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2016, 22:25 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
Billy48 píše:
Velmi pekny kusok HW. A ma to aj zbernicu? Pretoze ak nie, tak to je zase dalsia hracka na hranie hier. Pripadne dat do vnutra napr. Harlequina, aby sa to dalo normalne pouzivat.

VELESOFT píše:
Case je super, ale problem bude stale maly pocet klaves. Minimalne pro SAM COUPE core bude treba klavesnici rozsirit. Tak jsem si pohral a zde je jakasi moje predstava:

Ako vzdy mas super napad na vylepsenie, ten numericky blok á la SAM Coupé je perfektny napad :dthu:


Ta numerika klidne muze v zx rezimu zastat funkci original pridavneho KEYPADu pouzivaneho u ZX128. I tak ale pridane klavesy mohou plnit funkci funkcnich klaves. Dnes funkcni klavesy vetsina zx klonu vyuziva pro NMI,RESET,PAUZU CPU, atd... Prakticky jednim stiskem lze menit funkci pocitace, turbo on/off, atd... Bez jedine pridane klavesy by funkcnost vypadala asi tak, ze by se nekde na boku pocitace umistilo jakesi tlacitko pro vstup do menu a tam by se pak konfigurace menila treba kurzorem... Hot keys jsou ale vzdy lepsi, tedy alespon pokud to clovek chce na pouzivani a ne na vystavu. Teoreticky by si sam uzivatel pak mohl nastavit vlastni funkci techto pridavnych klaves.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 03 kvě 2016, 00:00 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
Dalsi vylepseni. Pridal jsem vymenny panel s konektory, ted je na nem zatim jen ETHERNET.
Obrázek

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 03 kvě 2016, 07:09 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2677
Has thanked: 139 times
Been thanked: 185 times
Mam tomu rozumet tak, ze za projektem je Velesoft?

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 03 kvě 2016, 07:28 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2121
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 69 times
Been thanked: 147 times
Mám za to že je lepší když je klávesnice nakloněná nahoru a ne jen placatá, lépe se na ní pak píše.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 03 kvě 2016, 10:32 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 19:01
Příspěvky: 164
Has thanked: 261 times
Been thanked: 21 times
Kubik píše:
Mam tomu rozumet tak, ze za projektem je Velesoft?


Nie je, ale keby bol, vysledok by bol lepsi... :thumbup:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 03 kvě 2016, 11:49 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7597
Bydliště: Praha
Has thanked: 960 times
Been thanked: 892 times
phpBB [video]

https://www.youtube.com/watch?v=Q4AgvnG ... e=youtu.be

Podle dostupných informací se jedná o toto (pro ty, kterým holá domovská stránka také nic neříká):
Procesor: Z80 3.5Mhz a 7Mhz módy (v FPGA)
Paměť: 512Kb RAM
Video: ULAplus - kompatibilní + nové módy
Video výstup: RGB, VGA, mini HDMI
Úložiště: SD slot s DivMMC kompatibilním protokolem
Kazetky: Mic a Ear jako na klasickém Spectru
Audio: AY-3-8912 nebo FM2149 (volitelné) se stereo výstupem
Joystick: DB9 kompatibilní s Interface 1 / Interface 2 (opět volitelně)
PS/2: myška kompatibilní s Kempston nebo pro připojení externí klávesnice (k čemu?)
Další: Multiface
Sloty: originální Spectrum expansion bus
a pak nějaký akcelerátor...mno :-)
- více na: http://www.vintageisthenewold.com/spect ... -computer/

Stručný souhrn neangličtináře (bez "vomáčky" okolo):
Narozdíl od VEGY se jedná o plně funkční počítač. Hardware je založen na TBBlue (http://www.victortrucco.com/TK/TBBlue/TBBlue) a autoři slubují, že do něj implementují opravdu kompletně vše z HW základu ZX Spectra, čili bude zaručena 100% kompatibilita s dosavadním softwarem (no to uvidíme, že). O ukládání na SD kartu se postará ESXDOS. Prozatím se můžete zapsat pro odběr novinek na http://www.specnext.com/ - tak také budete vědět, až se rozjede sbírka na výrobu stroje.
Podle všeho se zdá, že autoři projektu to berou docela vážně. Snad se dočkáme i toho pěkného casu, co nám ukazují v 3D renderech. Pro fanoušky xichtoknihy ještě přikládám odkaz na ni https://www.facebook.com/groups/237301699960491

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 03 kvě 2016, 13:56 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2244
Has thanked: 83 times
Been thanked: 323 times
Snažil jsem se zkouknout to video, ale je dost děsný - mizernej obraz a tragickej zvuk, maníkovi vlevo není rozumět prakticky ani slovo... Asi není někde k vidění přepis, že?

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 03 kvě 2016, 15:03 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
Kubik píše:
Mam tomu rozumet tak, ze za projektem je Velesoft?


Kdepak, ja za tim nejsem. Jen jsem se snazil par tech 3D modelu poupravit, abych ostatnim ukazal take dalsi moznosti. Co si budem povidat, NEXT ma nedostatek konektoru a klaves.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 03 kvě 2016, 15:05 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1455
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
Jack_Free píše:
Mám za to že je lepší když je klávesnice nakloněná nahoru a ne jen placatá, lépe se na ní pak píše.


Mam takovy dojem, ze NEXT ma vyklapeci nozky jako ZX Spectrum +, takze kdo chce, ten si klavesnici nakloni.

Kdyz tu padla rec o tom akceleratoru, tak jde o prilepene RASPBERRY PI, ktere zde plni zatim funkci zobrazovace HDMI. Proste si uklada zapisovana videoram data do vlastni pameti v raspi a nasledne z nich generuje HDMI obraz. Kdyz uz tam to RASPI je, dalo by se ho vyuzit vselijak...

S tou 100% kompatibilitou si jisty nejsem. V prvni rade by musela byt dokonale emulovana Z80CPU a to vcetne spravneho casovani prubehu signalu, ktere pak vedou na sbernici.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Naposledy upravil VELESOFT dne 03 kvě 2016, 16:30, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 565 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 38  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz