OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 19 říj 2018, 06:34

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 197 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 16 čer 2016, 06:46 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1897
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 112 times
z00m píše:
Story okolo dosky neviem, ale ziadne 4464 mi tam nikdy nechodili.

Story mě nezajímají, ale když to s 4464 nejde, tak tam musí být ta rozšiřovací destička.
Tu dodá kdo ?
Aha, ona je u toho přilepená :D

20ks GAL20V8 mám a můžu naprogramovat
GAL16V8 asi tolik nemám, ale můžu naprogramovat


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 16 čer 2016, 08:06 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1832
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 293 times
Been thanked: 275 times
Chlapi, nedělejto z toho zase kombajn. Takhle se to hezky vejde do původního case...

Jo mimochodem, já to provozuju na normální gamácký zdroj, včetně K-mouse a DivIDE nebo D80 a problémy jsem nepozoroval.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 16 čer 2016, 10:46 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 698
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 61 times
Been thanked: 209 times
Ja som tie stroje postavil 4 a ani jeden nesiel stabilne s pripojenou periferiou (obvykle divIDE) ak to napajal povodny zdroj. A aj tych som skusal viacero. Najprv som podozrieval samotnu dosku a niektore jej casti boli s povodnym zdrojom naozaj podvyzivene. Ale problemy sa vytratili akonahle som pouzil kvalitny spinany zdroj. Takze to povazuj za stastie ze ti to ide.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 16 čer 2016, 10:53 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1897
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 112 times
Zkušenosti se k této hurá akci vždy hodí :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 16 čer 2016, 11:29 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 788
Has thanked: 95 times
Been thanked: 179 times
z00m píše:
Ja som tie stroje postavil 4 a ani jeden nesiel stabilne s pripojenou periferiou (obvykle divIDE) ak to napajal povodny zdroj. A aj tych som skusal viacero. Najprv som podozrieval samotnu dosku a niektore jej casti boli s povodnym zdrojom naozaj podvyzivene. Ale problemy sa vytratili akonahle som pouzil kvalitny spinany zdroj. Takze to povazuj za stastie ze ti to ide.
Důvod používat
1/ rozlitou zem, široké napájecí spoje, neztenčené plátování
2/ rozumně předimenzované kondenzátory
3/ spínaný stabilizátor na desce (třeba totéž, jako ve Sparrow)

Přinejmenším kabel mezi napáječem v němž je stabilizátor ve mne nebudí důvěru, nutně tam nějaký úbytek být musí a ze zkušenosti 4,8V v okrajových částech desky (na připojených periferiích) je málo.

suksoft píše:
zxcygnus urcite by slo zaridit i prave zlacene konektory ale zdrazilo by to vyrobu, muselo by se to objednat trosku jinak, potrebovalo by to specialni naceneni. Je na diskusi zda to ma cenu. U Sharpa delame primy konektor jen tento ENIG a nikdo si nikdy nestezoval. Za sebe jsem proto to udelat jen ENIG. Stejne tam bude originalni klavesnice a ta neni uplne idelani.
Takto mi to stačí. Primárně mi šlo o to, aby byl konektor otěruvzdornější než cín v orig. strojích.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 16 čer 2016, 11:42 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1897
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 112 times
Cín je poměrně stabilní kontaktní materiál.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 16 čer 2016, 12:03 
Offline
Kecálek

Registrován: 27 zář 2013, 18:59
Příspěvky: 120
Bydliště: Havirov
Has thanked: 0 time
Been thanked: 11 times
Kdybych se k vám, objednávačům desky, taky přidal, našel by se někdo kdo by mi za nějaký ten peníz tu desku kompletně osadil/otestoval/dodal funkční Gamu 192k?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 16 čer 2016, 12:30 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1317
Has thanked: 55 times
Been thanked: 191 times
azorasoft píše:
Kdybych se k vám, objednávačům desky, taky přidal, našel by se někdo kdo by mi za nějaký ten peníz tu desku kompletně osadil/otestoval/dodal funkční Gamu 192k?


Je potreba se nejdrive domluvit s nekym kdo ma dve desky, zda jednu nepusti. Ale uz ted jeden clovek se mne soukrome pta, zda se nemuze pridat. To znamena ze dva z nas co maji dve desky reknou ze jim staci jen jedna a pak bude deska pro oba co se chcete pridat.

Azorasoft vlastni Gamu (sedivou) si musis obstarat sam. Stale se prodava na Aukru a jinde. Co vim, tak kdyz hodne poprosis rEVERze, tak ti snad pomuze to udelat. Pomohl drive jinym, tak proc ne tobe.

Jinak urcite se podivejte na ty gerber data at se to muze objednat dnes vecer. Pak je dosti velka sance ze 1.7 to privezu na OC prazdninove pivo a usetri se na postovnem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 16 čer 2016, 12:49 
Offline
Kecálek

Registrován: 27 zář 2013, 18:59
Příspěvky: 120
Bydliště: Havirov
Has thanked: 0 time
Been thanked: 11 times
No tak ja se k vam teda zavazne pridavam s tim, ze tu vlastni gamu nejak poresim, pripadne kdyz ne, tak tu koupenou desku nekomu daruji :-).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 16 čer 2016, 12:52 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1285
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 168 times
suksoft píše:
azorasoft píše:
Kdybych se k vám, objednávačům desky, taky přidal, našel by se někdo kdo by mi za nějaký ten peníz tu desku kompletně osadil/otestoval/dodal funkční Gamu 192k?


Je potreba se nejdrive domluvit s nekym kdo ma dve desky, zda jednu nepusti. Ale uz ted jeden clovek se mne soukrome pta, zda se nemuze pridat. To znamena ze dva z nas co maji dve desky reknou ze jim staci jen jedna a pak bude deska pro oba co se chcete pridat.

Azorasoft vlastni Gamu (sedivou) si musis obstarat sam. Stale se prodava na Aukru a jinde. Co vim, tak kdyz hodne poprosis rEVERze, tak ti snad pomuze to udelat. Pomohl drive jinym, tak proc ne tobe.

Jinak urcite se podivejte na ty gerber data at se to muze objednat dnes vecer. Pak je dosti velka sance ze 1.7 to privezu na OC prazdninove pivo a usetri se na postovnem.


Koukal jsem na gerber data a zasadni problem nevidim. Chapu spravne ze tu desticku pro pameti, co je na strane desky, si pak musim urezat? Pokud ano, tak je to ok.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 16 čer 2016, 13:40 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2525
Has thanked: 128 times
Been thanked: 172 times
azorasoft píše:
Kdybych se k vám, objednávačům desky, taky přidal, našel by se někdo kdo by mi za nějaký ten peníz tu desku kompletně osadil/otestoval/dodal funkční Gamu 192k?

No kdyby byla nouze nejvyssi, tak bych asi dokazal osadit dve desky, pokud si dodas soucastky, ktere nemam. ULA ti z vlastnich zasob nedam, sam mam malo :) Aspon bych mel dobry duvod se k tomu dokopat, uz ted se mi na polici vali neosazeny Harlequin :)

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 16 čer 2016, 14:20 
Offline
Kecálek

Registrován: 27 zář 2013, 18:59
Příspěvky: 120
Bydliště: Havirov
Has thanked: 0 time
Been thanked: 11 times
No ja mam doma Mko, Kompakta, Spectrum 48+ a Spectrum 128+, mozna bych jeden z techto stroju obetoval na postaveni Gamy 192k, pokud by soucastky stacili. Pak mam doma i Gamu, ale ta jednoho dne odesla kdyz jsem odpojil za behu omylem Divide. Nevim co s ni muze byt, ale uz nenajela nikdy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 16 čer 2016, 14:30 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1832
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 293 times
Been thanked: 275 times
z00m píše:
Ja som tie stroje postavil 4 a ani jeden nesiel stabilne s pripojenou periferiou (obvykle divIDE) ak to napajal povodny zdroj. A aj tych som skusal viacero. Najprv som podozrieval samotnu dosku a niektore jej casti boli s povodnym zdrojom naozaj podvyzivene. Ale problemy sa vytratili akonahle som pouzil kvalitny spinany zdroj. Takze to povazuj za stastie ze ti to ide.

Je pravda, že to může být klika, jedu pořád s tím stejným zdrojem...

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 16 čer 2016, 14:49 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1897
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 112 times
azorasoft píše:
Kdybych se k vám, objednávačům desky, taky přidal, našel by se někdo kdo by mi za nějaký ten peníz tu desku kompletně osadil/otestoval/dodal funkční Gamu 192k?

Nekomplikuj život místnímu stádu hlupců svými pochybnostmi :)

Je Vás zhruba 20 zájemců.
ZX Spectrum a jeho klony je věc akorát tak vhodná na aplikaci CPLD.
Jako mecenáš nabízí zcela ZDARMA 20 sad obvodů Vašemu společenství hlupců za to, že dodají jeden funkční vzorek zrealizovaného klonu.
Sada obvodů bude obsahovat XC95144XL10TQ144, 1MB CMOS static RAM, 64kEPROM.
Na tom běžně uvažující člověk umí realizovat uvedené zadání, včetně rozšíření o SDcard Interface a Kempston Game Interface.

Co na to zdejší společenství hurá akcí ? :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 16 čer 2016, 14:51 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2525
Has thanked: 128 times
Been thanked: 172 times
azorasoft píše:
No ja mam doma Mko, Kompakta, Spectrum 48+ a Spectrum 128+, mozna bych jeden z techto stroju obetoval na postaveni Gamy 192k, pokud by soucastky stacili. Pak mam doma i Gamu, ale ta jednoho dne odesla kdyz jsem odpojil za behu omylem Divide. Nevim co s ni muze byt, ale uz nenajela nikdy.

Co zkusit z te Gamy vytahnout ULA a otestovat ji v Plusku? Nevim, co presne muze odejit v Game, ale pokud bys tohle udelal na Spectru, tak bys s nejvetsi pravdepodobnosti odprasknul menic a mozna nejake pameti, coz je oprava na jedno odpoledne za par kacek.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 197 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz