OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 24.04.2024, 01:58

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: PC <----> X68000 sériová komunikace
PříspěvekNapsal: 17.10.2016, 14:59 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2395
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 427 times
Been thanked: 446 times
Pustil jsem se i do téhle záležitosti. Objednal jsem si správný sériový null modem cable a až když jsem se při připojení podíval na konektor, zjistil jsem že v X68k je opačný, tj samice. Rozhodl jsem se tedy zbastlit né moc složitý kabel sám a za pár desítek minut bylo hotovo. Bohužel jediný dost dlouhý vícežilový kabel jsem získal z obyč síťového kabelu. Na straně X68k jsem tedy jen spustil předkonfigurovaný MUTERM, zmáčkl F5 a zadal jméno souboru. Na straně windows jsem použil doporučovaný Tera Term Pro ve verzi 2.3 . Data se posílají rychlostí 38400 bd, což samo o sobě není nic moc. Skutečnost je ale taková, že s mým kabelem je reálná rychlost někde mezi 300-400 B/s, což je sakara slabota. Tak jsem zkoušel experimentovat s MUTERMem, ale výsledky byly víc než žalostné, při některých rychlostech se sériové spojení ani nezdařilo. Vzal jsem tedy část návodu, kde se přenos na X68k provádí pomocí programu ZM.X (opět staženo z nfggames). Je to jakýsi klient protokolu ZMODEM. Pro ten je třeba použít ještě RSDRV.SYS - Do config.sys stačí přidat DEVICE=/SYS/RSDRV.SYS . Pak použijeme příkaz SPEED 19200 b8 pn s1 rts . Pokud je načten RSDRV.SYS, tak už mi nechtěl moc fungovat MUTERM. Protože zatím dost mizerný kabel, tak jsem musel rychlost snížit na pouhých 9600 bd, což je fakt nouzovka, nicméně přenos souborů je pak hezky stabilní. Příležitostně koupím lepší stíněný kablík a vyzkouším vyšší rychlosti.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 RetroPC

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17.10.2016, 16:22 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 10132
Bydliště: Praha
Has thanked: 1961 times
Been thanked: 1522 times
Šikula. S pořádným káblem to určitě pojede jak víno...tedy alespoň těch 38400.

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18.10.2016, 09:44 
Offline
Óm Nejvyšší

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3669
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 373 times
Been thanked: 798 times
misticjoe píše:
Šikula. S pořádným káblem to určitě pojede jak víno...tedy alespoň těch 38400.
Aky dlhy je ten kabel ? Pretoze napriklad mne seriova komunikacia medzi PC a ZX fungovala na dvojmetrovom kabli uplne bez problemov aj 115200 Bd. (A neskor paralelna cez LPT-8255 este rychlejsie.)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18.10.2016, 22:25 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2395
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 427 times
Been thanked: 446 times
Asi 2,5 m. Ale jak jsem psal, kabel je nestíněný, ustřižený z ne moc kvalitního síťového kabelu.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 RetroPC

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.10.2016, 09:49 
Offline
Kecálek

Registrován: 07.05.2014, 12:10
Příspěvky: 197
Bydliště: Jbc
Has thanked: 0 time
Been thanked: 39 times
Jestli po sitovem kabelu muze proudit nejmene 10Mbit/s, tak kdyz se pro prenos TX a RX pouziji dva pary (GND-TX a GND-RX), tak by to nemelo mit zadne rychlostni omezeni...
Jinak normalni kabel pro RS-232 je obycejny vicezilovy kabel se stinenim; kabel UTP ma pro seriovy prenos dle meho vzdy mnohem lepsi parametry ;-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.10.2016, 11:41 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3756
Has thanked: 213 times
Been thanked: 388 times
Ja byl s kamaradem propojenej pres seriovej LapLink na par desitek metru, a jako kabel byla vojenska telefonni dvoulinka (takova ta zelena, co ma vydrzet minimalne jedno prejeti tankem) a jako zem bylo ustredni topeni. Fungovalo to bez problemu.
Spis bych to videl na nejake ruseni, mozna nejaka zemni smycka. Mas obe zarizeni v jedne zasuvce?

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.10.2016, 11:51 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2395
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 427 times
Been thanked: 446 times
No ten kabel stíněný není. X68000 je připojeno na trafu pro 100V japonských, stejný zásuvkový okruh jako PC. Navíc vede za dvěma monitorama, a jedněma repráčkama. Řek bych, že problém bude právě v chybějícím stínění, potenciálních zdrojů rušení je tam docela dost.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 RetroPC

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.10.2016, 12:18 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3756
Has thanked: 213 times
Been thanked: 388 times
V tom pripade asi lepsi kabel nepomuze, spis bych to videl na galvanicke oddeleni pres optocleny.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.10.2016, 16:33 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2733
Has thanked: 147 times
Been thanked: 423 times
Starej_Mraf píše:
No ten kabel stíněný není. X68000 je připojeno na trafu pro 100V japonských, stejný zásuvkový okruh jako PC. Navíc vede za dvěma monitorama, a jedněma repráčkama. Řek bych, že problém bude právě v chybějícím stínění, potenciálních zdrojů rušení je tam docela dost.


A mas zapojene uzemeni na FG (napr. foto http://computer-zoo.org/m/s/img/sharp_x68k-xvi_back.jpg)? Vsechny Sharpy to maji a spravne se to ma uzemnovat. Treba ten na te fotce ma dokonce dve mista.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15.11.2023, 11:26 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2395
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 427 times
Been thanked: 446 times
Tak jsem si konečně vyrobil pořádný kabel. A jede to na 38400 bps. Předělal jsem obyč kabel k externímu modemu, kterých mi kdysi někdo pár přinesl, ten je stíněný dobře, byl k 56k modemu.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 RetroPC

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16.11.2023, 13:36 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 11.11.2013, 10:29
Příspěvky: 1201
Has thanked: 366 times
Been thanked: 304 times
Stejne bych to propojeni zemi radeji vyuzil. Prece jen, odrovnat si neco v 'milaskovi' pri zapojovani/vypojovani kabelu bych neriskoval. Zkus zmerit napeti mezi zememi obou pocitacu, aby jsi se nedivil ;-) Ten menic na 100V to treba muze docela dost rozhodit.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz