OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 23.05.2025, 07:25

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 397 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 23, 24, 25, 26, 27
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 20.04.2025, 21:17 
Radil

Has thanked: 8 times
Been thanked: 69 times
APS6404L stoji asi 30 Kc na mouseru ... RP2350 rekneme $1, flashka je taky okolo $1; k tomu LDO a nejake pasivni smeti -> neni sance se dostat na cenu > 200 Kc.

Milk-V i RP Zero je uplne jiny hardware, nezkoumal jsem tedy RP Zero2, ale letmy pohled mi rika, ze to rozdrti i 8 PiPico v rade za sebou :-). Ta LPDDR mozna bude rychlejsi i nez ta interni Pico SRAMka (nepocitam celkem sofistikovanou cache, ktera meni pravidla hry zcela zasadne).

Zkusim nejakou PSRAM dopajet do modulu (samotne RP2350 zatim nemam), udelam pak benchmark. Jestli to bude rozumne chodit, prijde mi to jako zajimave. Skoda ze XIP PSRAM nejde pro ty levne ESP32Cxx.

PříspěvekNapsal: 20.04.2025, 21:40 
Pan Generální

Has thanked: 989 times
Been thanked: 779 times
Jsem omezený na moduly na trhu, protože bych to neuměl navrhnout a nechat vyrobit, tak porovnávám tyhle ceny. :-(

PiZero porovnávám podle toho, když jsem s ním kdysi dělal, tak jsem byl docela zklamaný jak program jel pomalu. Jel rychle jen když jel s cache, ale jak byl větší kód a muselo načítat z externí RAM, tak se to zpomalilo několikanásobně. Z těch 1Ghz bylo reálně nějakých 200MHz. Chtělo by to více testů, ale zatím mi přijde že RP2350 je docela silným konkurentem vyšších procesorů. Obzvláště v ARMv8 módu jede příjemně rychle, ještě když se přetaktuje na nějakých 300 MHz, které zvládá spolehlivě.

PříspěvekNapsal: 20.04.2025, 22:02 
Radil

Has thanked: 8 times
Been thanked: 69 times
S tim PiZero mi to prijde divne, byl to skutecne barebone kod, se spravne inicializovanym procesorem? I jednicka musi na rozdil od RP2040/2350 "trhat asfalt". Je tam aplikacni procesor s vyrazne jinou (lepsi) architekturou i rychlosti. Jestli to bezelo na nejakem armbianu, ktery se behem te doby snazil o neco dalsiho, tak je to samozrejme jasne.

A treba se mi nakonec tu desku nepovede udelat, netusim jestli tam neni nejaky extra zadrhel, treba v pasivech okolo SoCu (v tech devkitech co slibovali poslat byly tusim pribalene i nejake kapacity apod., zrejme to ma svuj duvod).

PříspěvekNapsal: 21.04.2025, 08:44 
Pan Generální

S PiZero to byl baremetal s inicializací z Circle. Ale běžel tam výstup na VGA - myslím si že ten musí asi chod programu z DRAM zpomalovat, protože sdílí paměť s programem a má rychlý přístup k paměti. Bylo to ale dávno, když jsem s Raspberry začínal, mohl jsem tam dělat nějakou chybu, tak bych to raději nebral za směrodatné. Ale je to stále v pořadníku, že bych se někdy rád vrátil k PiZero2 - protože mít na 4-jádru 1GHz bare metal, to je hodně lákavé a tato oblast není dostatečně využívaná.

Známý používal tenhle modul Pimoroni Pico Plus 2 https://rpishop.cz/548747/pimoroni-pico-plus-2/ (výhoda pinově kompatibilní s Pico1/2), já zas uvažoval spíš o tomhle PGA2350, kvůli většímu množství pinů https://rpishop.cz/542143/pimoroni-vyvo ... a-pga2350/ . Dalo by se z těch modulů vyčíst zapojení PSRAM. Na první experimenty je asi lepší vzít takový hotový modul, než vyvíjet vlastní.

Nenapadalo mě ale moc využití pro takovou větší paměť. Jediné co mě napadá je PC emulátor, tam by to bylo potřebné - i když u RP2350 hodně pomohlo zvětšení SRAM na 512KB, i s tím se dá hodně dosáhnout, v kombinaci s Flash. U RP2040 jsem měl při emulaci PC paměť RAM na doraz použitelnosti, u RP2350 by byly mnohem větší možnosti, ale spíš mi emulace selhávala na nepřesnosti emulace registrů grafické karty. Pro slabší zařízení je v RP2350 paměti dost, a náročnější zařízení (jako SNES) to stejně nezvládne emulovat. Na desktopové zařízení je málo obrazové paměti. Tak ani nevím kdy by se ta větší PSRAM využila.

PříspěvekNapsal: 21.04.2025, 09:32 
Pan Generální

Has thanked: 268 times
Been thanked: 667 times
Panda38 píše:
ještě když se přetaktuje na nějakých 300 MHz, které zvládá spolehlivě.
S mírně zvýšeným napětím a malým chladičem prý i 500 MHz. Skoro mě to děsí :candle:

PříspěvekNapsal: 21.04.2025, 10:08 
Pan Generální

S dobrým chlazením vytáhli RP2040 i RP2350 až na 1GHz, i když ne na dlouho. RP2040 jsem testoval do 426 MHz, RP2350 do 574 MHz - protože oproti RP2040 umožňuje nastavit větší napětí čipu přes interní regulátor (u RP2040 museli napětí zvýšit zvnějšku), ale jinak mají ty čipy stejné vlastnosti. Čip byl při těch 574 MHz jen trochu vlažný, interní teplota kolem 35°C. Větší napětí než 1.70V jsem raději nezkoušel, abych ho netrápil - potřeboval jsem spíš vědět na jakou frekvenci se dá spolehnout jako stabilní. Do těch asi tak 400 MHz jely stabilně všechny čipy co jsem zkoušel. U vyšších frekvencí už se začaly chovat nestabilně - většina jela sice až do těch 574 MHz, ale některé začaly dělat chyby, např. u jednoho čipu další zvyšování napětí znamenalo naopak snižování horní frekvence.

Závislost dosažitelné frekvence čipu na napětí čipu a děličce pro flash paměť. Při testech ověřuji CRC flash paměti, matematické operace a pár dalších věcí.
Příloha:
OverClockLimits.png
OverClockLimits.png [ 28.62 KiB | Zobrazeno 823 krát ]

PříspěvekNapsal: 02.05.2025, 10:42 
Pan Generální

Nová verze v2.08 knihovny PicoLibSDK. Doplněna konzole PicopadHSTX s výstupem na HDMI a VGA a se stereo zvukem. Zprovozněny pro ni všechny programy z Picopad, včetně více než 2000 her pro GameBoy a NES. Vše i pro RISC-V Hazard3 mód procesoru RP2350. Do knihovny doplněny TinyGame hry od Daniel C.

Stereo zvuk se projeví jednak u MP3 přehrávače, a pak také u většiny GameBoy a NES her. U GameBoy a NES her má konzole přínos v tom, že je mnohem svižnější než Picopad s grafickou kartou - hry jedou plynuleji a bez drhnutí obrazu.

https://www.breatharian.eu/hw/picolibsd ... icopadhstx
Příloha:
PicopadHSTX_info_m.jpg
PicopadHSTX_info_m.jpg [ 108.84 KiB | Zobrazeno 310 krát ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 397 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 23, 24, 25, 26, 27

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]