OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 08.09.2024, 15:45

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 198 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Malina
PříspěvekNapsal: 09.08.2024, 08:46 
Pan Štábní

Has thanked: 854 times
Been thanked: 608 times
Pokud je IOVDD 3.3V tak max. napětí na Fault Tolerant Digital IO pinech je 5.5V. Digital IO FT pinů je většina, kromě analogových, QSPI a USB, jestli to dobře chápu. Mně se to větší pouzdro právě kvůli těm pinům celkem líbí. Napočítal jsem jich 43 vs. 29 u menšího pouzdra.

PříspěvekNapsal: 09.08.2024, 09:44 
Pan Generální

Has thanked: 934 times
Been thanked: 729 times
5V tolerant, to by bylo super. :shock: Už vidím v datasheetu, že by se tedy mělo jednat v podstatě o všechny GPIO, kromě těch co mají ADC vstup. Nevím, mohlo by to znamenat že se mohou bezpečně připojovat i na 5V logiku? Není to jen nějaké mezní ošetření které by se nemělo použivat?

S větším pouzdrem by se dala realizovat konzole s LCD displejem a HDMI výstupem současně, a ještě zbudou 5V tolerant EXT piny, super. 8-)

PříspěvekNapsal: 09.08.2024, 10:35 
Pan Štábní

Has thanked: 854 times
Been thanked: 608 times
Nejsou to mezni hodnoty, podle mne se s tim normalne da pocitat. Jediny trable vidim pri vypnutem napajeni, kdy IOVDD nebude 3.3V aby tam nebyl problem pri pripojenem zarizeni. Bude to chtit zajistit, aby napajeni bylo spolecne.

PříspěvekNapsal: 09.08.2024, 20:49 
Pan Generální

Has thanked: 149 times
Been thanked: 430 times
Martine take jsem vcera vecer koukal do toho 1500 strankoveho manualu. Z popisu je jasne, ze cip zvlada napeti na vstupu az 3,63V, kdyz je na IOVDD 0V. Takze do tohoto napeti, kdyz to bude pripojene na jiny system co bude zapnuty, tak se cipu nemuze nic stat i kdyz bude bez napajeni. Pro vetsi napeti uz je podle strany 1324 nutno zajistit vetsi napeti na IOVDD. Idealne 3.3V, pak na vstupu muze byt az 5,5V. Takze v 5V systemu, ktery bude napajet soucasne i RP2350 by nemel byt problem aby se cip poskodil.

Jinak po delsim casu jsem zkusil neco objednat u Pimoroni. Minule to spatne dopadlo, prave UK odeslo z EU a mel jsem velky problem dostat veci pres hranici.

Objednal jsem si https://shop.pimoroni.com/products/pga2 ... 2629229651 Vypada to velmi pekne. Ma to hodne vyvodu. Velkou flash a i pridanou psram. Idealni maly pocitac.

Jinak je dobre ze vysel novy PICO2. Alespon se ted da koupit Raspberry Pi Pico za 79 Kc vcetne DPH!

Co se tyce RP2350 docela rad si prectu proc je tam tolik procesoru a ktery na co pouzit. Hezky clanek je
https://riscv.org/news/2024/08/raspberr ... v-support/

PříspěvekNapsal: 09.08.2024, 21:05 
Pan Generální

PGA2350 - hezký, zrovna něco takového jsem si říkal že by bylo perfektní, na experimentování. :shock: Jen cena (s poštovným) kdyby byla malinko menší. Velký počet vývojů je velká výhoda - dá se realizovat konzolka která bude mít současně LCD + VGA + HDMI + SD + zvuk + tlačítka.

Když jsem četl porovnání ARM s RISC-V, tak uváděli že ARM je výkonnější než RISC-V. RISC-V má výhodu spíš pro vývoj, že je univerzálnější, snáz se implementuje (při stejném výkonu stačí míň hradel) a hlavně je lepší licence. Tak je názor, že Raspberry se bude snažit postupně přecházet na RISC-V, a tohle je snaha o začátek. Každé ze 2 jader může bootovat samostatně buď v ARM nebo RISC-V, nemusí běžet obě ve stejném módu. RISC-V má nějaká malá omezení v přístupu k zařízením. Osobně asi nebudu RISC-V mód ani používat, asi by nebyl moc přínos. Stejně ho standardní ARM GCC 10 ani nepodporuje, používají na to ještě asi další kompilátor. A nechtělo by se mi učit zas novou instrukční sadu. ... I když jak čtu v tom článku, tenhle RISC-V je plně jejich design, zaměřený na výkon, možná že bude schopný a zajímavý na použití.

Zkusil jsem si zprovoznit jejich prostředí s Visual Code - nevím, mně to přijde všechno tak strašně složité a nepřehledné. :( Takže jsem se zas vrátil ke své SDK a přepisuji ji pro RP2350.

PříspěvekNapsal: 11.08.2024, 15:46 
Pan Generální

Tak jsem koukal na ten RISC-V. Je tam hlavne proto ze ARM planuje zmenit licencni model. Chteji vice penez. To vlozeni RISC-V nemelo zadny vyznamny financni dopad na cenu cipu. Naopak to umozni vice lidem zkusit jak by tento procesor fungoval v realnem svete. Myslenka je ta, ze studenti skol se nauci nejdrive delat male programy na Pico a nasledne az se budou zajimat o FPGA budou sami schopni si lehce tento procesor upravit a tak komplexne pochopit jeho funkci. Pro bezneho smrtelnika to ted neni. Asi se pro nej udela kompilace Pythonu. S velkou pravdepodobnosti to bude ale o neco pomalejsi nez ARM ale bude to mit tu vyhodu ze to bude opravdu otevreny kod jak systemu tak hardware. Vidim ze ale rada projektu se ted upravuje aby fungovala i na Risc-V.

Co se tyce PGA2350 tak cena je podle mne "normalni", neni to levne ale ani predrazene. Aktualne to stoji s CZ DPH 9 GBP a doprava je za 5 GBP. Doprava mi pripada jako velmi dobra cena.

Jinak je dalsi prodejce co je ochoten bezny RASPBERRY Pi Pico prodat za 79 Kc a kdyz si toho clovek koupi 4 kusy tak ma postovne zdarma. Super koupe.

Urcite se budu trosku zajimat o to HSTX. Jestli je to pravda, tak jen par odporu a konektor bude stacit na HDMI vystup a pritom
to nebude brat moc zdroju cipu.

PříspěvekNapsal: 11.08.2024, 15:59 
Pan Generální

Podle CoreMark má být Pico2 RISC-V Hazard3 jen asi o 5 pomalejší než Pico2 ARM. V přístupu k vybavení MCU je trochu omezenější, ale bude zajímavé ho vyzkoušet, obzvláště když bude stačit u projektu jen přepnout kompilační flag a vyzkoušet projekt s jiným cpu. Možná u reálných aplikací bude znatelný rozdíl jinak než u testu.

PříspěvekNapsal: 05.09.2024, 12:36 
Pan Generální

Panda38 tak RP2350 se uz prodava v CR. Ma to ted https://rpishop.cz/542143/pimoroni-vyvo ... fEQAvD_BwE za 299 Kc a doprava je od 59 Kc. Na https://shop.pimoroni.com/products/pga2 ... 2629229651 je uz doplnene schema a par dalsich informaci.

PříspěvekNapsal: 05.09.2024, 13:03 
Pan Generální

Děkuji. My spíš počkáme až na Pico 2, aby se dalo zabudovat do Picopadu 2. Ale uvažovali jsme do budoucna o Pidopad 3, který by měl podobné vybavení - Flash 16 MB, PSRAM 8 MB, HDMI atd.

PříspěvekNapsal: 05.09.2024, 19:30 
Pan Generální

Has thanked: 244 times
Been thanked: 632 times
Tak mě napadlo, že přes Picopad Pro by mohla vést cesta k Picopadu Profi...

Obrázek

I když poskládání té klávesnice ze stavebnice by bylo asi náročnější než celý zbytek dohromady :lol:

PříspěvekNapsal: 06.09.2024, 07:33 
Pan Generální

Kolega uvažoval spíš hotovou klávesnici.
Obrázek

PříspěvekNapsal: 06.09.2024, 07:53 
Pan Generální

Has thanked: 244 times
Been thanked: 632 times
To by šlo, ale nebyla by nějaká použitelnější aspoň pro emulátor Spectra? Tahle má méně kláves než Ondra :-(

PříspěvekNapsal: 06.09.2024, 08:08 
Pan Generální

Nejlepší klávesnice je PC klávesnice (z hlediska ceny a luxusu) - ale jaksi pak z toho už není snadno přenositelné zařízení do kapsy. :D Já používal klávesnice z mikrospínačů, jen defaultní kulaté hmatníky "tyčky". Dalo se na tom docela dobře psát, hlavně když to má horní kryt, aby čouhaly jen asi tak 1 mm, pak "nepíchají" do prstů. To jsem si vyzkoušel na svých kalkulačkách - záleží na přesné volbě výšky krytu, když to čouhá správnou délku, tak se to pohodlně mačká a přitom netlačí. Já bych volil jen takovou mikrospínačovou klávesnici. I cena je celkem dobrá - když je potřeba tak 60 kusů, tak to vyjde dohromady kolem 150 Kč. Při návrhu plošňáku se příjemně využívá toho, že má 2 piny propojené, tak se dobře dělá křížová síť spojů, Mám tyhle mikrospínačové klávesnice rád. Což vlastně bylo použité i u Picopad 1. Přišla mi to lepší klávesnice než vodivá guma u Picopad Pro - ale lidi chtěli křížový ovladač.

PříspěvekNapsal: 06.09.2024, 08:11 
Nemluva

Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Tak to by bylo skvělý. Dodneska s sebou nosím Nokii n900, protože v ní jede debian, takže na to když se někde něco poodělá na serverech a potřebuju to rychle řešit je to nejelegantnější řešení, tak bych třeba mohl mít modernější náhradu :)

PříspěvekNapsal: 06.09.2024, 13:29 
Pan Generální

Has thanked: 317 times
Been thanked: 668 times
Já vím, že to rozměry Psionu nemá, ale víte, že existuje Raspberry Pi notebook? https://rpishop.cz/notebooky/5221-crowp ... -sedy.html - vlastně spíš existoval, doprodávají.

Mně osobně, po mnoha letech zkušeností s cca 9" netbookem Asus EEE 901 cokoli pod 10" prostě připadá malé. Svého času to jako zápisník bylo docela fajn, dalo se na to zvyknout, používal jsem to převážně jako SSH terminál, ale zpohodlněl jsem a k takhle moc miniaturním klávesnicím a malým displejům bych se vracet nechtěl (a i ty Psiony 5MX, včetně barevného Netbooku jsem si měl možnost vyzkoušet, i tu Nokii N900 i když jen velmi krátce... a vzpomínáte na Sharp Zaurus c760?).

Btw. faraon má pravdu - se toho na ZXS shiftuje docela dost, shiftovat ještě čísla skrytá pod písmeny je za hranicí pro nejotrlejší, minimum bych viděl něco jako je u toho Psionu 5MX. Ze stavebnice ne... Číňan určitě bude mít něco v nabídce, jen to najít.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 198 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]