OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 17.09.2024, 10:45

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 260 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Vývoj a oprava MDOSu 2.x
PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 15:34 
Kecka

Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times
Neznám takovou mechaniku. Právě je dobré aby se tam úprava udělala třeba v další verzi MDOSu 2.2.xx. HDD nemám, DivIde odmítám z několika důvodů.
Už to že tam zrušili podporu HDD. Tak ať jsou do háje zelenýho.
Třeba to MTs zakomponuje do další verze MDOSu. Těším se na zkoušení.

PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 15:59 
Pan Generální

Has thanked: 18 times
Been thanked: 341 times
Busy píše:
...To ale potom znamena, ze mas naozaj blby televizor :poke: :lol:

Bol to TESLA COLOR 430. Asi. O pixely ani tak nešlo, ako o to, že hrubý font menej dúhoval ako tenký.

Poznáš nejaký spoľahlivý spôsob ako softvérovo zistiť typ ULA? Hlavne tej ruskej eMkovej?

PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 16:05 
Kecálek

Has thanked: 35 times
Been thanked: 86 times
Busy píše:
Ked som pouzil akykolvek dlhsi krok, tak pomerne hlasno bzukala - po 3 ms sa hlavicka musela na dalsie 3+ ms zastavit a potom sa zase rozbiehat, co generovalo ten typicky "bzzzz" zvuk znamy pri resetovani D40/D80.

Jo, ten zvuk je škaredý.
Busy píše:
Takze ja osobne by som sa nebal sa na cele to rozhodovanie krokovania podla poctu stop vykaslat a rovno krokovat maximalnou rychlostou 3ms (pri Intel radici 4 ms).

No dle datasheetu (u kterého jsem ale už také našel dost nepravdivých informací...) lze nastavit 1ms (resp. při 4MHz časování to budou 2ms) - hodnota #F!
4ms při 4Mhz clocku je až druhá nejrychlejší hodnota - #E

PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 16:20 
Kecálek

Kompaktfloppy píše:
Neznám takovou mechaniku. Právě je dobré aby se tam úprava udělala třeba v další verzi MDOSu 2.2.xx. HDD nemám, DivIde odmítám z několika důvodů.

Může být, alespoň se zbavíme té rezonance u resetu. Ale musíš to nejdříve vyzkoušet. Zvládneš v hexa editoru binárku MDOSu 159 upravit, anebo ti ji mám upravenou poslat? Stačí na offset #261E dát #FF místo současného #EF, a na offset #2622 dát #EF namísto současného #DF. Tato změna způsobí, že 80stopé mechaniky budou stepovat 2ms, a 40stopé 4ms.

Té poznámce, že zrušili podporu HDD nechápu. K divIDE nejde připojit harddisk?
Jsem ještě uvažoval, že bych právě udělal v MDOSu 2.2 i divMMC podporu. Stačilo by jen vyměnit rutiny pro čtení. Potřebné podprogramy už mám :)

Lze divMMC připojit ke kompaktu tak jako to šlo u divIDE? Jako že nemapuje přístupové body (byť je ROM writeable, to nám nevadí, protože ji nepoužívám...), ale chodí jen porty?

PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 16:40 
Kecka

MTs píše:
Kompaktfloppy píše:

Může být, alespoň se zbavíme té rezonance u resetu. Ale musíš to nejdříve vyzkoušet. Zvládneš v hexa editoru binárku MDOSu 159 upravit, anebo ti ji mám upravenou poslat? Stačí na offset #261E dát #FF místo současného #EF, a na offset #2622 dát #EF namísto současného #DF. Tato změna způsobí, že 80stopé mechaniky budou stepovat 2ms, a 40stopé 4ms.

Té poznámce, že zrušili podporu HDD nechápu. K divIDE nejde připojit harddisk?
Jsem ještě uvažoval, že bych právě udělal v MDOSu 2.2 i divMMC podporu. Stačilo by jen vyměnit rutiny pro čtení. Potřebné podprogramy už mám :)

Lze divMMC připojit ke kompaktu tak jako to šlo u divIDE? Jako že nemapuje přístupové body (byť je ROM writeable, to nám nevadí, protože ji nepoužívám...), ale chodí jen porty?

No ten programátor mi tu změnu myslím neumožňuje, jako tam něco měnit, ale nevím to jistě kouknu se. Klidně to změn a pošli romku na vyzkoušení rád ji prubnu :)

Vždyť v tom DivIde zrušili myslím ten konektor na HDD už úplně :) tak jsem to zavrhl.

PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 17:33 
Radil

Has thanked: 57 times
Been thanked: 148 times
Kompaktfloppy píše:
Vždyť v tom DivIde zrušili myslím ten konektor na HDD už úplně :) tak jsem to zavrhl.
Ale tu sa mylis, pretoze mas asi na mysli divMMC, ale to nieje divIDE.
divIDE je prave o tom IDE a vrelo ti ho doporucujem a idealne s redukciou na CF kartu. A mozes pouzivat MDOS3, Fatware, ESXDOS, a dalsie.
Kupis ho tu: https://shop.technomorous.eu/product/divide-57c/
divIDE + redukcia + CF karta je za 1499Kč

Přílohy:
divide_3.jpg
divide_3.jpg [ 359.32 KiB | Zobrazeno 902 krát ]

ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA, DIDAKTIK M, DIDAKTIK KOMPAKT, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cierna), ROBOTRON K6304, divIDE, K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500, Amiga 500+, Amiga 1200

PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 17:37 
Kecka

Billy48 píše:
Kompaktfloppy píše:
Ale tu mylis, pretoze mas asi na mysli divMMC, ale to nieje divIDE.
divIDE je prave o tom IDE a vrelo ti ho doporucujem a idealne s redukciou na CF kartu. A mozes pouzivat MDOS3, Fatware, ESXDOS, a dalsie.

Děkuji, tohle fakt ne. Chápu, že ti to asi vyhovuje, ale u mne to musí vrčet.
Já obecně nesnáším paměťové karty nebo SSD (normální PC moderní dávno nepoužívám). To s počítače udělá tichou mrtvolu a to není nic pro mne. :)
Ale chápu, že to může někomu vyhovovat.
Jo a třeba si to vážně pletu, jako ten řadič, vždyť to není normální, kolik to má už nestandardních periferií. Jak myšleno Spectrum. To už jde mimo mě.
Taky co jsem pochopil ani ten řadič z odkazu neumožňuje současné použití HDD +FDD (kompatibilní s MDOSem). Pokud se mýlím, rád si to koupím, ale pochybuji.
Tam zas budou jakési ťapky a podobně - opět mimo mé logické pochopení.
XY řadičů, XY OS, XY nestandardů a úprav = tohle je na mě zkrátka už vážně moc.
Nevěděl bych si s tím vůbec rady.

Počkám na tu upravenou romku a vyzkouším MDOS 2.2 opět.

Naposledy upravil Kompaktfloppy dne 02.04.2024, 17:44, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 17:41 
Radil

Kompaktfloppy píše:
Billy48 píše:
Kompaktfloppy píše:
Ale tu mylis, pretoze mas asi na mysli divMMC, ale to nieje divIDE.

Já obecně nesnáším paměťové karty nebo SSD (normální PC moderní dávno nepoužívám). To s počítače udělá tichou mrtvolu a to není nic pro mne. :)

Ta CFka je len moznost, ale k divIDE mozes pripojit aj klasicky HDD a ten uz vrci.

ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA, DIDAKTIK M, DIDAKTIK KOMPAKT, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cierna), ROBOTRON K6304, divIDE, K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500, Amiga 500+, Amiga 1200

PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 17:49 
Kecka

Billy48 píše:
Kompaktfloppy píše:
[quote="Billy48

Ta CFka je len moznost, ale k divIDE mozes pripojit aj klasicky HDD a ten uz vrci.

Jojo, chápu. Ale co s disketami ?
Třeba si to vážně pletu, jako ten řadič, vždyť to není normální, kolik to má už nestandardních periferií. Jak myšleno Spectrum. To už jde mimo mě.
Taky co jsem pochopil ani ten řadič z odkazu neumožňuje současné použití HDD +FDD (kompatibilní s MDOSem). Pokud se mýlím, rád si to koupím, ale pochybuji.
Tam zas budou jakési ťapky a podobně - opět mimo mé logické pochopení.
XY řadičů, XY OS, XY nestandardů a úprav = tohle je na mě zkrátka už vážně moc.
Nevěděl bych si s tím vůbec rady.

Neexistuje podle mne - možná se teď ale mýlím, používat normálně disketovou jednotku + HDD současně. Důvod ? Kopírování. A přístup k floppy jako k základnímu médiu pro přenos souborů.
Kdysi jsem se na to ptal a prý to není/nebylo možné.

Proč někdo neudělá řadič FDD kompatibilní s D40/80 + HDD v jednom.
Aby se s krabičky vyvedli 2 konektory. Na FDD a HDD + Jednotný OS.

To by byla paráda. Bohužel takhle to údajně navržené není, přitom by to podle mne bylo správné, správně a jednoduché pro obsluhu.
Žádné tapky a kdo ví kolik druhů pro mne neznámých souborů se tam používá, jde to mimo mě už no, prostě strašně složité - chápu, pro někoho nikoliv. Pro mne už ano.

Zůstávám u floppy 5,25 a 3,5 s Kompaktem s MDOSem 2.2. Pro mne zkrátka nepřekonatelné, nejjednodušší a nejlogičtější řešení co se týče správy dat, kopírování, zálohování, ukládání prográmků . :)

Naposledy upravil Kompaktfloppy dne 02.04.2024, 18:02, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 18:00 
Radil

Osobne najcastejsie pouzivam MDOS3, ten podporuje az 4 mechaniky na CF karte mam virtualne diskety a na floppy radici mam 3,5" mechaniku a GOTEK.
cize sucasne mozem pouzivat klasicku disketu, image D80 na USB kluci v GOTEKu a virtualne diskety na HDD a kopirovat co chcem a kam chcem. A pre tych co potrebuju k divIDE pripojit aj Floppy mechaniku som navrhol radic divD80 viac tu: viewtopic.php?f=39&t=7386&hilit=divD80
pripadne D80mini so zakazanym MDOSom.

PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 18:05 
Óm Nejvyšší

Has thanked: 375 times
Been thanked: 811 times
Kompaktfloppy píše:
Neexistuje podle mne - možná se teď ale mýlím, používat normálně disketovou jednotku + HDD současně. Důvod ? Kopírování. A přístup k floppy jako k základnímu médiu pro přenos souborů.
Kdysi jsem se na to ptal a prý to není/nebylo možné.
Tak to si sa asi pytal nespravnych ludi. Takato moznost samozrejme existuje, ponuka ju napr. MB02+MBIDE. Plnohodnotna praca s disketami (disketu si vies naformatovat na 1.8 MB + dvojnasobna prenosova rychlost) a zaroven mozes mat pripojeny klasicky IDE HDD a kopirovat priamo medzi nimi. A bez "ťapiek" ! ;)

A co viem tak taky AIDS na to dokonca naportoval aj MDOS :)

PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 18:06 
Kecka

Billy48 píše:
Osobne najcastejsie pouzivam MDOS3, ten podporuje az 4 mechaniky na CF karte mam virtualne diskety a na floppy radici mam 3,5" mechaniku a GOTEK.
cize sucasne mozem pouzivat klasicku disketu, image D80 na USB kluci v GOTEKu a virtualne diskety na HDD a kopirovat co chcem a kam chcem. A pre tych co potrebuju k divIDE pripojit aj Floppy mechaniku som navrhol radic divD80 viac tu: https://www.oldcomp.cz/viewtopic.php?f= ... lit=divD80
pripadne D80mini so zakazanym MDOSom.

Moc hezké. Pro mne už moc složité. Ale velmi krásný počin. Neuměl bych to používat :)
Ale je super, že jsi dal možnost šikovnějším tohle používat to je fakt dobrý!

PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 18:18 
Óm Nejvyšší

Has thanked: 375 times
Been thanked: 811 times
PotPalo píše:
Poznáš nejaký spoľahlivý spôsob ako softvérovo zistiť typ ULA? Hlavne tej ruskej eMkovej?
Samozrejme :) Ked to treba zistit kvoli casovaniu, tak to treba zistovat prave tym casovanim. Ja to zvyknem robit tak, ze necham v slucke inkrementovat pocitadlo od jedneho prerusenia po druhe. Hodnota, ktoru tym ziskam, je pre dany typ uly specificka. Dokazem takto rozlisit nielen o aku ulu sa jedna (48k, 128k, +3, Didaktik M) ale aj to ktore ram banky v 128k su spomalene a ktore nie.

Ale toto je uz tema ktora s MDOSom nijak priamo nesuvisi, takze ak o tom chceme diskutovat, navrhujem presunut diskusiu inam.

PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 18:36 
Pan Generální

Has thanked: 18 times
Been thanked: 341 times
A nááááááhodou nejaký hotový program na to nemáš? By som skúsil že či funguje.

PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 19:09 
Kecálek

Billy48 píše:
cize sucasne mozem pouzivat klasicku disketu, image D80 na USB kluci v GOTEKu a virtualne diskety na HDD a kopirovat co chcem a kam chcem.

MDOS 2.1 i 2.2 umí totéž. Jen jako primární systém nemá rom divide (a jeho mapovací body), ale řízení ponechává 100% MDOSu.
Ono všechny systémy, které vznikly později (ESXDOS, MDOS3, DEMFIR ...) už jsou opravdu trošku složitější na obsluhu a chovají se vlastně jako emulátory ZXS na PCčku :) Tím nechci říci, že je to špatně nebo dobře. Každý ať si používá co chce.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 260 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]