OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 06.05.2021, 20:58

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 08.04.2021, 17:46 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2266
Has thanked: 1642 times
Been thanked: 509 times
Text Machine, jásám nad ním, jak je slušně sestavený:
1] používá pro LOAD a SAVE příkazy v BASICU
2] parametry má uložené v proměnných, souborů i čísel volaných podprogramů
3] pracuje jednotně s různými typy dat, zvládne je jeden příkaz LOAD/SAVE n$ CODE, do názvu dává příponu, tím rozlišuje, zda chce nahrát text, screen, utilitu, rozšířenou grafiku, jeden font či sadu fontů...

Zdá se, že pro přesměrování na esxDOS stačí název o 10 znacich (7+3) překonvertovat na 8.3 (s teckou).
Jenže basicové název=n$(TO 7)+"."+n$(8 TO) se nekoná, nejde přidat, nevleze se do paměti,
protože BASIC má ramtop zavěšen proklatě nízko, na 24063. :o

Vyřešil jsem problém dot-commandem (volaným v basicu z adresáře BIN na SD kartě), s krátkým názvem, který se ještě do basicu vleze,

Příkaz .TI:
-posunuje zač. editačního pracovního prostoru (E-LINE) o 1
-vyhledá adresu proměnné n$ a zvýší délku této proměnné o 1,
-odsune 3 posl. znaky proměnné a zakončovací bajt 128 o 1 pozici dál,
-do vzniklé mezery vloží tečku - tím udělá název 7+tečka+3 pro esxDOS/PC FATku.

Pak jsem zjistil, že Text Machine si proměnné nějak asi hlídá a že musím po provedení souborové I/O operace uklidit název do původního stavu,
tak jsem udělal udělal opačný prográmek .TO :roll: :?

Co s tím, jde to udělat jinak?
resp. šlo by to udělat jednodušeji, když už jsem to zpatlal tak složitě?
Napadá mne už jen do prostoru bufferu zx-printeru něco umístit...

_________________
.:. esxdos.samcoupe.cz
.:. commodore64.samcoupe.cz
.:. sam.speccy.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.04.2021, 18:28 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2978
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 308 times
Been thanked: 578 times
A co tak rovno pouzit LOAD/SAVE n$(TO 7)+"."+n$(8 TO) CODE ?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.04.2021, 20:22 
Offline
Kecálek

Registrován: 10.07.2014, 01:57
Příspěvky: 124
Has thanked: 9 times
Been thanked: 114 times
SCjoe píše:
Příkaz .TI

SCjoe píše:
opačný prográmek .TO


len prosim ta .TI/.TO nie... mam pocit ze existuju ludia, ktori taketo prikazy pouzivaju na omnoho podstatnejsie veci... skracuju si do nich .tapein/.tapeout, aby nemuseli tolko datlovat.

podla toho co pises, predpokladam ze upravujes disketovkovu verziu, pretoze kazetova verzia ma tu "extension" ulozenu mimo mena suboru.

nebolo by najjednoduchsie sa proste vykaslat na 7+3 a dat tam iba 6+3? to by stacilo zmenit jeden znak v mene.

samozrejme, je to len taka rychla zaplata ak to potrebujes na vlastne pouzitie.

realne/koncepcne riesenie (take, ktore by sa mohlo verejne publikovat) je proste TM upravit aby generoval mena vo vhodnom formate bez nutnosti ich nasledne externe modifikovat. samozrejme idealne s posvatenim autora, aby to bolo aj "licencne" koser.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.04.2021, 21:09 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1637
Has thanked: 199 times
Been thanked: 372 times
ub880d píše:
len prosim ta .TI/.TO nie... mam pocit ze existuju ludia, ktori taketo prikazy pouzivaju na omnoho podstatnejsie veci... skracuju si do nich .tapein/.tapeout, aby nemuseli tolko datlovat.
Přesně tak to používám v podstatě od počátků ESXDOSu, .TI a .TO je základ, vše ostatní je potřeba méně často.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.04.2021, 21:35 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2266
Has thanked: 1642 times
Been thanked: 509 times
zxcygnus píše:
ub880d píše:
len prosim ta .TI/.TO nie... mam pocit ze existuju ludia, ktori taketo prikazy pouzivaju na omnoho podstatnejsie veci... skracuju si do nich .tapein/.tapeout, aby nemuseli tolko datlovat.
Přesně tak to používám v podstatě od počátků ESXDOSu

hm, mam zkratku .T a tapeout nevim, jsem snad pouzil dvakrat v zivote :o
vsak to jde upravit, treba na .XI a .XO

zxcygnus píše:
.TI a .TO je základ, vše ostatní je potřeba méně často.

to je divne, to neznam, zaklad je prece DIR na klavese C (prevzato z BSROM) a pak .LAUNCHER, hlavne pro BAS soubory
:lol:

Busy píše:
A co tak rovno pouzit LOAD/SAVE n$(TO 7)+"."+n$(8 TO) CODE ?

jsem zkousel taky a jeste jinak vselijak... neumim to vymyslet nebo tam proste neni misto,
asi konverze promennych a workspace a mozna i nejaky zasobnik basicu si peknych par bajtu ukradnou...

privedlo mne to jeste na myslenku, ze muzu ubrat cast radku pro save a v .XI pridat kod, ktery vzdy presmeruje provadeni programu na radek s LOAD, pritom testovat i aktualni cislo volaneho a probihajiciho radku a pokud bude treba, dat misto LOAD token SAVE (a zase naopak)...
tim zase usetrim par bajtu... :-)

ub880d píše:
podla toho co pises, predpokladam ze upravujes disketovkovu verziu, pretoze kazetova verzia ma tu "extension" ulozenu mimo mena suboru.

upravuju novejsi paskovou 3.0T, ktera je snad shodna s disketovou 3.0D (jen napr. misto CAT ma VERIFY)
predchozi 2.8 asi upravit takto nejde, ma specialni hlavicky


Přílohy:
tm2.png
tm2.png [ 16.59 KiB | Zobrazeno 232 krát ]
tm1.png
tm1.png [ 10.08 KiB | Zobrazeno 233 krát ]

_________________
.:. esxdos.samcoupe.cz
.:. commodore64.samcoupe.cz
.:. sam.speccy.cz
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.04.2021, 21:58 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2978
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 308 times
Been thanked: 578 times
ub880d píše:
realne/koncepcne riesenie (take, ktore by sa mohlo verejne publikovat) je proste TM upravit aby generoval mena vo vhodnom formate bez nutnosti ich nasledne externe modifikovat. samozrejme idealne s posvatenim autora, aby to bolo aj "licencne" koser.
Ta uprava by mala byt taka, aby ked vezmem subor z TM ulozeny v diskovej verzii a skopirujem na kazetu (do tapky), aby siel priamo loadnut aj v kazetovej verzii. A samozrejme naopak.

Inak zrovna prikaz LOAD ma dost velku spotrebu pameti, v pracovnom priestore basicu si alokuje dve 17-bajtove hlavicky (to je hned 34 bajtov) a ked este k tomu musi pocitat nejaky retazcovy vyraz (ktory si alokuje v pracovnom priestore pamet pre kazdy medzivysledok osobitne), tak je spotreba pameti naozaj velka.

PS: Neviem si predstavit, ako by sa TM dal naportovat na taky betadisk, kde treba pred kazdy diskovy prikaz dopisat este RANDOMIZE USR .... : REM : ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.04.2021, 22:07 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2266
Has thanked: 1642 times
Been thanked: 509 times
Busy píše:
ub880d píše:
realne/koncepcne riesenie (take, ktore by sa mohlo verejne publikovat) je proste TM upravit aby generoval mena vo vhodnom formate bez nutnosti ich nasledne externe modifikovat. samozrejme idealne s posvatenim autora, aby to bolo aj "licencne" koser.
Ta uprava by mala byt taka, aby ked vezmem subor z TM ulozeny v diskovej verzii a skopirujem na kazetu (do tapky), aby siel priamo loadnut aj v kazetovej verzii. A samozrejme naopak.

provozovat TM s kazetou je masochismus
ideal je rozsirit dialog pojmenovani souboru ze 7 na 8 znaku, aby byl plne vyuzit esxDOS 8-)
datove soubory budou stejne, jen by na starych diskovych radicich mely kratsi nazvy (beztak se nejaka konverze/prenos do diskimage musi provadet, tak by se pritom malinko zkratila i pojmenovani souboru)

Busy píše:
Neviem si predstavit, ako by sa TM dal naportovat na taky betadisk, kde treba pred kazdy diskovy prikaz dopisat este RANDOMIZE USR .... : REM : ...

Se autora zeptam jak to (anebo na co) tehdy pri programovani myslel :P

_________________
.:. esxdos.samcoupe.cz
.:. commodore64.samcoupe.cz
.:. sam.speccy.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.04.2021, 22:32 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2978
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 308 times
Been thanked: 578 times
SCjoe píše:
provozovat TM s kazetou je masochismus
No moment, moment, nikto tu predsa nepise o realnej fyzickej kazete :)
Ale napriklad niekto moze chciet TM pouzivat na systemoch ktore sa z hladiska aplikacie vedia spravat ako kazeta (MB02, MB03, MDOS3, vsetky poriadne emulatory), pricom ale su rychle ako moderne pametove zariadenia (od diskiet az po CF / SD karty).


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz