OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 09.12.2024, 19:21

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 21.01.2024, 18:19 
Pan Štábní

Has thanked: 38 times
Been thanked: 269 times
Kustom keycap by taky nebylo marný, jako to udělali pro ZX81
https://hackaday.com/2023/06/14/its-never-too-late-to-upgrade-your-zx81-keyboard/

PříspěvekNapsal: 21.01.2024, 18:27 
Pan Štábní

Has thanked: 81 times
Been thanked: 499 times
Ano, to je přesně ono. Realizačně bych chtěl udělat přesně tohle, ale vsadit to do hotové krabice, ať to vypadá kulturně.

PříspěvekNapsal: 21.01.2024, 18:55 
Pan Štábní

...na druhou stranu, bylo by to moc syrové, kdyby to byla zcela otevřená konstrukce, jen plošný spoj a nosné plato v sendviči bez vnějšího krytu?

Protože pak je to jen otázka jednoho odpoledne nakreslit ty dvě desky. Samozřejmě by se tam udělala příprava na zástavbu do nějakého krytu ála Consul 259.11, kdyby to už někdo chtěl mít v krabici (třeba já). Ale většina lidí by si to mohla hodit jen tak otevřené na stůl, vybavené nějakým opěrným systémem (viz např. návrh ZXCygnus) a bylo by to extrémně levné řešení. Měl by vůbec někdo o takovou konstrukci zájem?

PříspěvekNapsal: 21.01.2024, 19:08 
Profík

Has thanked: 151 times
Been thanked: 123 times
Máme tu iDilna takže není problém si nechat něco kusově vypálit. Škatule by šla taktéž řešit podobně např. z polykarbonátu aneb jak se ta náhrada PLEXI skla jmenuje. (např. jsou takto řešené škatule na malinu)

Pak tu jsou herní PC klávesnice s mechanickými spínači … pokud se povede najít typ, který půjde rozumně rozebrat na prvočinitele tak pak bude stačit spáchat vlastní DPS …

Osobně pokud stavět klávesnici tak pořadně a ne nějaké minimalizované řešení, jo bude to drahé, hodně drahé s čím jsem smířený. Představoval bych si něco v duchu C262.3 ale, aby numerický blok byl HEXa. Je pravda že SAPI-1 je průmyslový stroj ale klávesnice co se k němu připojují, jsou profesionální kromě ANK-1.

Bude se opakovat je tu EKL-1 co používá PC PS2 klávesnice a simuluje v základu C259.11, zdrojové kódy jsou k dispozici, takže stačí dopsat připadané další funkce, jako například podporu češtiny v kódování KOI8-ČS2 a podobně (na C259.11 jde psát československy v kódování KOI8-ČS2 s továrním kabelem … pro psaní československy stačí, stisknou klávesu CLEAR …). PC klávesnice nejsou žádný zázrak, ale jdou sehnat i za odnos. Nemusí se‚ řešit mechanika aneb ta je již hotová vlastní DPS pro EKL-1 je taktéž hotový včetně základního programu pro MCS51 (AT89C2051). Vlastní kód se vleze do 2KB ale existuje i 4KB varianta takže je prostor pro další rozšíření funkcionality …

… otevřená konstrukce … já proti nejsem, ale jek píšu výše, není problém si něco nechat vypálit. Teda pokud bude otevřená konstrukce, nebylo by od věci mít nachystán i spodní krycí panel aneb ochrana proti zkratu …

http://www.sapi.cz/

PříspěvekNapsal: 21.01.2024, 20:48 
Pan Štábní

Ještě jsem hledal informace o MH103/MH113, ovšem to je cesta jedině v případě, že by se jednalo o ryze ASCII klávesnici bez nějakých nadstandardních funkcí, v podstatě Consul 262.3. Jen by se dořešil ten problém se ztrácením znaků.

Ale spíše bych šel cestou ovládání (skenování) klávesnice nějakým jednočipem, pomocnou pamětí pro makra a zesilovačem výstupních signálů. Klávesnice by uměla kompletní handshake a měla by jednobitový pípák. Udělala by se sendvičová konstrukce a následně by se už individuálně řešila zástavba (pokud bude). Klávesnice by byla provozovatelná i sama o sobě jako holá konstrukce (viz ANK-1M5).

Protože tedy nic nebrání navržení DPS, mám nějakou první představu rozložení kláves. Levý ASCII blok by se choval jako regulérní ASCII klávesnice, tmavě modrá tlačítka by byla programovatelná nějakými makry přes klávesu PROG. Numerický blok bych nedělal. Dnes už myslím nikdo nebude hromadně zadávat data do SAPI. A je třeba tu konstrukci udržet na nějaké rozumné složitosti. Rozložení znaků na klávesnici je orientační, to se bude řešit až při potisku nebo při výběru hotové sady hmatníků, aby šlo použít odolnější technologii double shot.

Výstup tedy bude paralelní 8-bit ASCII se signálem STROBE a testovaním zpětného potvrzení, že nadřazený systém znak přijal. Ten jednočip v klávesnici bude mít samozřejmě paměť pro frontu stisknutých, zatím nepředaných kláves. Klávesnice bude mít jednobitový vstup pro pípák. Napájení 0/+5V, připojení paralelním plochým kabelem s proložením řídicích signálů bezproudou zemí. Konektor asi DSUB, možní IDC.

Přílohy:
PAK8_ASCII_2.png
PAK8_ASCII_2.png [ 8.66 KiB | Zobrazeno 2289 krát ]

PříspěvekNapsal: 21.01.2024, 21:18 
Profík

Ale jo … osobně bych dořešil jak psát československy tj. přidat třeba klávesu CS (mezi CTRL a mezerník, klávesa by způsobila jen nastavení nejvyššího bitu na log 1 po vzoru C259.11) a do popisu písmen přidal jejich alternativy s diakritikou tj. kódování KOI8-ČS2.

Když už nechceš dělat numerický blok tak by nebylo na škodu udělat na právem okraji konvektor, aby se dala připojit rozšiřující klávesnice, např. klasicky numerický blok nebo HEXa klávesnice či obecná rozšiřující klávesnice. Osobně dávám přednost zadávání čísel přes numerický blok a HEXa variantou bych taktéž nepohrdl … občas se to hodí hlavně, pokud je potřeba zadávat HEXa data. Ta rozšiřují klávesnice, by mola byt plně definovatelná uživatelem ala modré klávesy.

PříspěvekNapsal: 21.01.2024, 22:14 
Pan Štábní

Na klávesu CS nebo její ekvivalent jsem pravda zapomněl. Klávesu CTRL musím vlastně nechat pro řídicí ASCII znaky. Beru na vědomí.

PříspěvekNapsal: 15.11.2024, 18:47 
Pan Štábní

Protože se při vývoji klávesnice ANK-1M2 nasbíraly nějaké praktické zkušenosti, "uskočí" vývoj paralelní klávesnice trochu bokem hlavně z pohledu mechanického řešení.

Rozhodně je třeba hned na začátku říct, že nestavím konkurenci 100+ tlačítkové klávesnice. A jestli má sloužit jako paralelní ASCII, pak bude připojována k počítačům, kde ENTER je napůl sprosté slovo a používá se CTRL+M. Takže si myslím, že navěšet tam plno speciálních kláves je zbytečné. K čemu ta klávesnice bude v dnešní době sloužit? Určitě ne k hromadnému zadávání dat a k editaci textu. Bude to pomůcka pro zadání příkazu OS, maximálně deset znaků a CR. Ale chtěl bych tam mít všechny viditelné ASCII znaky s kódy 32-127, kdyby bylo nutné zadat nějaký atribut v příkazu. Řídicí znaky se dají simulovat pomocí CTRL, jakkoliv je to nepohodlné, leč dobové.

Další z rozhodovacích křižovatek je volba, zda podřídit velikost klávesnice rozměrovým možnostem domácích 3D tiskáren, a omezit vnější šířku krytu klávesnice na cca 250mm. Samozřejmě to bude mít dopad do množství kláves. V takovém případě by mohla mít klávesnice maximálně 12 sloupců. Na obrázku je maximum, co by se dal zakapotovat s 3D tiskem s tiskárnou cca 250mm. Jestli tam budou kurzorové šipky nebo něco podobného, to je věc dalšího rozhodování.

Makra pro klávesy bych nakonec asi nedělal. Protože zveřejním zdroják toho řídicího jednočipu, tak si tam ty "svoje" kódy může dohrát každý na úrovni zdrojového kódu. Klávesnice by se elektrickým zapojením chovala jako univerzální paralelní ASCII, ovšem konektor by měl zapojení pinů pro SAPI/JPR, aby se využila redukce z projektu ANK-1M2.

Přílohy:
microPAK.png
microPAK.png [ 6.17 KiB | Zobrazeno 384 krát ]

PříspěvekNapsal: 15.11.2024, 19:48 
Profík

Když už tam bude MCU a možnost si spáchat vlastní makra. Tak by nebylo od věci, na pravé straně mít nachystá konektor pro připadané rozšíření tj. možnost rozšířit vlastní matici kláves. Aneb pak by byla základní klávesnice, a kdo by chtěl tak by si ji mohl rozšířit podle potřeby. Osobně by se mi líbil numerický blok a to v provedení hexa … ono i při těch pár znacích na SAPI-1 v sestavách ZPS-1 a hlavně v ZPS-2 zadává dost věcí v hexa.

Já vím, že jsi zastance minimalizmu, aneb co nepotřebuješ tak tam nebude ale SAPI-1 není jediný stroj, co používá paralelní klávesnici. Takže mít tam možnost rozšířit klávesnici rozšiřuje možnosti použití i k specializovaným strojům nebo si prostě spáchat klávesnici 100+ …

PříspěvekNapsal: 16.11.2024, 09:42 
Pan Generální

Has thanked: 256 times
Been thanked: 641 times
Libor L.A. píše:
Jestli tam budou kurzorové šipky nebo něco podobného...

Ohledně kurzorových šipek a speciálních kláves obecně není už 500 let co řešit, prostě tam jsou klávesy SHIFT, CONTROL a META (neboli ALT) ;-)
Příloha:
Lear_Siegler-ADM3A_1805.jpg
Lear_Siegler-ADM3A_1805.jpg [ 79.44 KiB | Zobrazeno 335 krát ]

Aneb proč cd ~ na všech *nixech skočí do domovského adresáře uživatele :lol:

PříspěvekNapsal: 16.11.2024, 22:34 
Profík

Když už tam bude CPU, nebylo by od věci popřemýšlet i o sériovém přenosu. Aneb byla by to náhrada i za CONSUL 262.5 … s MCS51 by to neměl být problém …

PříspěvekNapsal: 23.11.2024, 10:32 
Pan Štábní

Pár dní jsem teď hledal dodavatele typově jednotných, různě širokých hmatníků, od modulového rozměru 1x1 pro běžné klávesy, přes moduly 1,5x1, 1,75x1, 2x1, 2,25x1, 2,75x1 až po 6,25x1 pro mezerník. Ideálně jsem chtěl barevně oddělit řídicí a ASCII klávesy. A tady jsem zjistil, že nepochodím. Ta nabídka je značně fragmentovaná, asi dva dny mi trvalo hledání, než jsem to vzdal. Nakonec jsem usoudil, že nejlepší bude zvolit formát klávesnice takový, aby na něj šlo napasovat buď hotovou, kvazistandardní (např. ZDE), potištěnou sadu hmatníků i za cenu mírných odchylek, popřípadě koupit nepotištěnou sadu pro zaběhnutý formát klávesnice (ZDE nebo ZDE). Ještě je třeba poznamenat, že kromě hmatníků profilových tvarů jako jsou XDA nebo DSA má většina ostatních typů různé boční profily podle toho, v které řadě klávesnice se nachází. A proto je nelze volně zaměňovat mezi řadami, což dále omezuje volnost návrhu klávesnice.

Nakonec z toho vylezl formát, viz obrázek. Po konzultaci s EC1045 a Martinem8bity se ukázalo, že z hlediska užitných vlastností klávesnice není dobré tlačit šířkový rozměr klávesnice pod 250mm (kvůli 3D tisku). Pak už je tedy jedno, jak bude klávesnice široká, ovšem nebudeme to přehánět. Teď to vychází přibližně 360mm. Ten aktuální návrh formátu klávesnice je sice dost vzdálen historickému pojetí paralelních ASCII klávesnic, ale je to kompromis. Pohodlí při psaní (dostupnost znaků na klávesnici) má v tomto návrhu zcela nepokrytě přednost.

Doplněno: EC1045 bude potěšen třeba touto variantou, která sice není zrovna levná, ovšem barevně připomíná jeho oblíbenou verzi Consul 262.3.

Přílohy:
PAK8_TKL.png
PAK8_TKL.png [ 11.36 KiB | Zobrazeno 176 krát ]

PříspěvekNapsal: 25.11.2024, 19:30 
Pan Štábní

Pro první pokusy jsem objednal již zmíněnou sadu potištěných hmatníků ZDE. Tato dnes dorazila, viz foto. Profil tlačítek je tzv. OEM, materiál ABS, "potisk" je typu Double shot. Dodavatel zasílá do ČR v režimu DDP, což nakonec rozhodlo. Ale že by se mi ta sada nějak moc líbila - to ne. Možná je to materiálem ABS, údajně je PBT kvalitnější. Ale zase je to Double shot, to by mě mělo přežít. A hlavně fázi vývojových pokusů.

Nyní tedy bude následovat výroba plošného spoje. A rovnou udělám i to předsazené plato. Protože tlačítek je 71, zkusím je přeuspořádat do testovací matice 9x8, ať se ušetří nějaké ty vývody řídicího MCU. Zatím to mám 9x9 pro jednoduchost návrhu, ale není to návrhově "pěkné". Zkusil bych to osadit jednočipem řady 8051. Výstupní signály bych posílil posilovači 74245/74125. Pokud bude místo, a chtěl bych to tam mít, tak bych implementoval i zvukový výstup, řízený z desky JPR-1x. Implementován bude kompletní handshake STR/ACK. Nad klávesnicí by byly předběžně dvě LEDky, jmenovitě POWER a CAPS LOCK.

Momentálně je stav návrhu takový, že samotnou matici kláves mám na plošném spoji ustavenou a dělám pokusy s elektrickou organizací této matice, aby šla v budoucnu číst "jednobajtovou" čtecí instrukcí, v podmínkách 8051 konkrétně instrukcí MOVX A,@DPTR nebo MOVC A,@A+DPTR, kde v DPTR bude budicí kombinace matice kláves.

Přílohy:
TaiHaoDolch148OEM.jpg
TaiHaoDolch148OEM.jpg [ 627.6 KiB | Zobrazeno 117 krát ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]