OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 24.04.2025, 22:29

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 134 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Dworkinovy beeperové vypalovačky
PříspěvekNapsal: 12.04.2024, 19:59 
Pan Generální

Has thanked: 2481 times
Been thanked: 1079 times
Sledujete?
další premiéra už za 5 hodin :-)

https://www.youtube.com/watch?v=UBrHvUpGkTE
naučné to je taky, v popisu jsou odkazy na původní autory a a skladby
https://www.youtube.com/@dworkina.9015/videos

phpBB [video]

Předmět příspěvku: Re: Dworkinovy beeperové vypalovačky
PříspěvekNapsal: 12.04.2024, 22:40 
Pan Štábní

Has thanked: 102 times
Been thanked: 195 times
Vis ze tam mas odkaz na tapku, takze si to muzes pustit hned.
Zrovna u a.d. 1991 to byl tezky boj aby to speaker zvladnul. Nektere tony se opakuji soucasne v moc kanalech najednou. Takze vysledek nejaky je... ale nektere kanaly jsem musel posunout dost nizko. (Nekdy se me to libi, ale nesmis si pamatovat original)

A u dalsich skladeb jsem se zasekl, nejak se me to nedari dostat ani do prijatelneho stavu. Mozna je to posledni video.

A necekal bych prilis reakci, protoze se na to stejne skoro nikdo nediva.

Příloha:
statistiky.jpg
statistiky.jpg [ 114.05 KiB | Zobrazeno 11243 krát ]

Vic lidi se kouka na https://www.youtube.com/playlist?list=P ... PxwuQr7DvA

Pred 4 hodinama uz nahral i Polly Was A Cracker. Za chvilku me dozene.
A po par dnech bude mit vic lajku jak ja shlednuti. .)

Nevim v jakem emulatoru to prehrava, ma tam neorezany border a ten zvuk zni jinak. Kdybych to tak slysel pri prevodu tak bych to nikdy nevypustil... .)

Podle autora enginu vetsina emulatoru pridava sum, fuse je pry v "unfiltered" rezimu docela verne.

PS: Historie je celkem zajimava, ale tezko se hledaji videa na youtubu. A.d.1991 jsem nenasel. Nekolik dnu. Youtube ti bude po par videich ukazovat uz nerelevantni vysledky. Donekonecna. Mensi kanaly budou dobre skryty. Nakonec jsem narazil na jedno video kde a.d. 1991 je! Podle obecneho nazvu celeho demodisku "Music disc". Takze jsem si mohl overit jak zni zacatek skadby. Kazdy prehravac to hral jinak. Fast Tracker 2 to hral celkem verne.

PPS: Ani s obrazkem jsem si moc nehral. Neposunul jsme ani horizont na predel atributu. Bylo to za me dobry. Pro ten pocit co to vyvolava. Kdybych nasel to originalni video drive, tak bych mozna udelal ten prehravac. Protoze jsem nevedel co na obrazovku. Dlouho jsem vyhledaval rok 1991 a Wünsdorf. A naslo me to jednu cernobilou fotku z nadrazi (s ceduli mesta i s trabantem, uz ji nemuzu najit lol). Ale byla tezko prevoditelna.
Pak jsem zkousel co se stalo v 1991 a krome rozpadu SSSR kde jsem nasel fotku Gorbacova s Busem jak podepisuji nejaky odzbrojovaci pakt ta nic nebylo. (tezka fotka na prevod, male obliceje pokud chces i vlajky).
Ale byl tam jeste konec valky v Perskem zalivu a nejake ikonicke fotky horicich poli. K tomu tank bez veze, co vic si prat. .)

https://www.theguardian.com/cities/2017 ... st-germany

PPPS: Dodrbal jsem si youtube algoritmus takze me nabizi veci jako je https://www.youtube.com/watch?v=o9eVrMP8wEY (po 18 minute jsem prepnul tab z pozadi abych se podival co to vlastne posloucham. Light Year. Uzasna skladba, zacina 16:45)

PříspěvekNapsal: 13.04.2024, 00:20 
Pan Generální

_dworkin píše:
Vis ze tam mas odkaz na tapku, takze si to muzes pustit hned.

Jasne, ja to z nich hned taham na SD kartu pres LnxCopy. Zitra vse bude v novem baliku na esxdos.zxfiles.net.
Radsi na to pak mrknu na realnem zeleze nez na trubce.

_dworkin píše:
A necekal bych prilis reakci, protoze se na to stejne skoro nikdo nediva.

Priznivce beeperu mam na telegramu. :-) Predavam jednu z kladnych reakci: "Jedno z nejlepších beep music co jsem slyšel. V jiných beep music jsem asi dozvuky a simulaci echa neslyšel. Zní to dobře." A cekam, az se ozve Zilogator...

_dworkin píše:
Podle autora enginu vetsina emulatoru pridava sum, fuse je pry v "unfiltered" rezimu docela verne.

Zkusil by autor LnxSpectrum?

Přílohy:
lnxcp-dwbeep.jpg
lnxcp-dwbeep.jpg [ 77.78 KiB | Zobrazeno 11227 krát ]

PříspěvekNapsal: 13.04.2024, 04:35 
Pan Štábní

SCjoe píše:
Zkusil by autor LnxSpectrum?

Me se to nepodarilo zprovoznit. A to jsem se snazil a i pres odpor doinstalovaval z neznamych zdroju... .)
Nakonec jsem skoncil s hlaskou ze program nenasel "suitable graphic device".
Kód:
dworkin@dw-A15:~/Programovani/ZX/LnxSpectrum_portable/LnxSpectrum portable 1.8.12$ wine ./LnxSpectrum.exe
0024:err:mscoree:CLRRuntimeInfo_GetRuntimeHost Wine Mono is not installed
dworkin@dw-A15:~/Programovani/ZX/LnxSpectrum_portable/LnxSpectrum portable 1.8.12$ wine uninstaller --list
{40c97d3e-7763-4b88-8c6a-0901befee4af}_is1|||OpenMPT 1.31.05.00
dworkin@dw-A15:~/Programovani/ZX/LnxSpectrum_portable/LnxSpectrum portable 1.8.12$ wget https://dl.winehq.org/wine/wine-mono/9.0.0/wine-mono-9.0.0-x86.msi
--2024-04-13 03:25:39--  https://dl.winehq.org/wine/wine-mono/9.0.0/wine-mono-9.0.0-x86.msi
Překládám dl.winehq.org (dl.winehq.org)… 146.75.74.217
Navazuje se spojení s dl.winehq.org (dl.winehq.org)|146.75.74.217|:443… spojeno.
HTTP požadavek odeslán, program čeká na odpověď… 200 OK
Délka: 84583424 (81M) [application/x-msi]
Ukládám do: ‘wine-mono-9.0.0-x86.msi’

wine-mono-9.0.0-x86.msi     100%[=========================================>]  80.67M   677KB/s    za 2m 2s   s

2024-04-13 03:27:41 (675 KB/s) – ‘wine-mono-9.0.0-x86.msi’ uloženo [84583424/84583424]

dworkin@dw-A15:~/Programovani/ZX/LnxSpectrum_portable/LnxSpectrum portable 1.8.12$ wine start wine-mono-9.0.0-x86.msi
dworkin@dw-A15:~/Programovani/ZX/LnxSpectrum_portable/LnxSpectrum portable 1.8.12$ 00b4:err:mscoree:LoadLibraryShim error reading registry key for installroot
00b4:err:mscoree:LoadLibraryShim error reading registry key for installroot
00ec:err:mscoree:LoadLibraryShim error reading registry key for installroot

dworkin@dw-A15:~/Programovani/ZX/LnxSpectrum_portable/LnxSpectrum portable 1.8.12$ wine uninstaller --list
{40c97d3e-7763-4b88-8c6a-0901befee4af}_is1|||OpenMPT 1.31.05.00
{B1266608-93DD-5FEE-AA21-C7D707CADCC1}|||Wine Mono Runtime
{17063F55-8827-53EA-96B4-EFD23A602ABF}|||Wine Mono Windows Support
dworkin@dw-A15:~/Programovani/ZX/LnxSpectrum_portable/LnxSpectrum portable 1.8.12$ wine ./LnxSpectrum.exe
0024:err:combase:RoGetActivationFactory Failed to find library for L"Windows.Gaming.Input.RawGameController"
[ERROR] FATAL UNHANDLED EXCEPTION: Microsoft.Xna.Framework.Graphics.NoSuitableGraphicsDeviceException: Could not get UserDefinedAnnotation! Error Code: 0x80004002
  at Microsoft.Xna.Framework.Graphics.GraphicsDevice..ctor (Microsoft.Xna.Framework.Graphics.GraphicsAdapter adapter, Microsoft.Xna.Framework.Graphics.GraphicsProfile graphicsProfile, Microsoft.Xna.Framework.Graphics.PresentationParameters presentationParameters) [0x000e8] in <1c71adce385d4291bcc171aee8ef0032>:0
  at Microsoft.Xna.Framework.GraphicsDeviceManager.Microsoft.Xna.Framework.IGraphicsDeviceManager.CreateDevice () [0x000db] in <1c71adce385d4291bcc171aee8ef0032>:0
  at Microsoft.Xna.Framework.Game.DoInitialize () [0x00031] in <1c71adce385d4291bcc171aee8ef0032>:0
  at Microsoft.Xna.Framework.Game.Run () [0x00011] in <1c71adce385d4291bcc171aee8ef0032>:0
Zabit (SIGKILL)

PříspěvekNapsal: 13.04.2024, 09:24 
Pan Generální

_dworkin píše:
Me se to nepodarilo zprovoznit.

wine-mono prosim ne, musis jej odstranit, pokud se nahodou priinstaluje
wine uninstaller
LnxSpec chce originalni wokenni Dotnet a XNA, a sice oba baliky jen ve verzich, co jsou k nemu prilozeny
pak mne pomohlo:
winetricks --force -q xna40
viewtopic.php?f=81&t=5794&start=15#p153395

1. smazat profil .wine
2. jen zkusit a zavrit wine winecfg
3. pokud se objevi jakekoliv mono, pak wine uninstaller
4. nainstalovat oboji z baliku lnxspecu, Prerequisities
5. vyse uvedeny prikaz winetricks...

PříspěvekNapsal: 13.04.2024, 18:25 
Pan Štábní

Tak nakonec jeste jedno video bude. Dnesni noc az do ted jsem prevadel jednu schovanou skladbu 9/10, pritom je to naprosta pecka, ale nekterym se zdala prilis obycejna a kvalita zvuku nic moc... Jenze to je pro beeper jako delany!

https://codeberg.org/DW0RKiN/M4_FORTH/s ... g/_068.tap

PS: Doslova se me to prilis libi, takze misto abych to vylepsoval to jen posloucham dokolecka. .)

PříspěvekNapsal: 13.04.2024, 22:10 
Óm Nejvyšší

Has thanked: 384 times
Been thanked: 843 times
Ktora vypalovačka ma najviac kanalov ? A kolko ?

PříspěvekNapsal: 13.04.2024, 22:27 
Pan Štábní

Busy píše:
Ktora vypalovačka ma najviac kanalov ? A kolko ?

Vetsina co hraje vsechny kanaly je neverejna, protoze je s tim nejaky problem...

Vyjimky jsou napriklad:

clop_hybrid_sparta.xm
unreeeal_superhero_3.xm
superhero.xm

kde hraje vsech 8 kanalu + bubny.

PříspěvekNapsal: 13.04.2024, 23:00 
Pan Štábní

Jak hraji vsechny kanaly a neni to z duvodu ze jsem pridaval abych podporil /zesilil nejaky motiv tak se zacnou dit podivne nedetermicke interference. A zvuk pak vypada nejak jak je v priloze. Je pak pracne vubec hledat, v ktere konkretni casti se to deje pri pouhem poslechu z tapky. A navic nekdy proste s tim nejde poradne nic delat. Jen zjednodusovat a mazat.

Prosim nesirte.

Přílohy:
G3_Vista_point.tap.zip [4.27 KiB]
4507 krát
G3_Vista_point.tap [6.25 KiB]
4433 krát

PříspěvekNapsal: 15.04.2024, 09:45 
Óm Nejvyšší

_dworkin píše:
hraje vsech 8 kanalu + bubny.
Aha, takze 8 kanalove beepove hudby.
_dworkin píše:
Jak hraji vsechny kanaly a neni to z duvodu ze jsem pridaval abych podporil /zesilil nejaky motiv tak se zacnou dit podivne nedetermicke interference.
Pytal som sa preto lebo BytePack po skusenostiach s 8-kanalovym hudobnym editorom ZX-7 spravil (je to jeho posledne dielo na ZX , nech mu je zem lahka) dokonca az 16-kanalovku:
https://busy.speccy.cz/tmp/zx16mono.mp3
a nezda sa zeby tam boli nejake interferencie.

PříspěvekNapsal: 23.04.2024, 02:56 
Pan Štábní

Busy píše:
_dworkin píše:
hraje vsech 8 kanalu + bubny.
Aha, takze 8 kanalove beepove hudby.
_dworkin píše:
Jak hraji vsechny kanaly a neni to z duvodu ze jsem pridaval abych podporil /zesilil nejaky motiv tak se zacnou dit podivne nedetermicke interference.
Pytal som sa preto lebo BytePack po skusenostiach s 8-kanalovym hudobnym editorom ZX-7 spravil (je to jeho posledne dielo na ZX , nech mu je zem lahka) dokonca az 16-kanalovku:
https://busy.speccy.cz/tmp/zx16mono.mp3
a nezda sa zeby tam boli nejake interferencie.

Nejsem si jisty zda by me 16 kanalu pomohlo. Spis si myslim ze by se to jeste vice skomplikovalo, protoze je to jeste vice tlaceny beeper do extremu.

Podle UTZe co naposledy psal to vypada ze jsem spatne pochopil co octode2k16 dela.
On pouziva 9 "core", kde 0 core jen nastavuje 0 na port (takze vytvari ticho) a core 1 posle na 24 taktu na port 1 a pak je tam nula. Kazdy dalsi core to posouva o 24 taktu, az core 8 tam posila jen 1 (takze taky vytvari ticho). Je to vzdy 4x za sebou v 192 taktovych blocich.

Ale na rozdil co jsem si myslel to nedela za sebou pro kazdy kanal. Ale v tom c++ prevodniku to nejak mixuje ze vstupu. Takze je to jakoby skladbu rozsekal na casove useky 4*192 taktu a kazdemu useku priradil jednu hodnotu z 3 bitove hloubky. Proto psal 4557 KHz. Jen se tomu mozna da rikat 3-bit nez 1-bit.

Pokud tam ma neco spatne tak to neni v assembleru, ale v tom c++ prevodu. Ze tam neresi nejake pripady, mozna staci jen pouzit nejaky jiny algoritmus (neco jako dithering pro obrazky, nebo jine techniky odstranujici nejaky problem pri kvantizaci). Mozna by stacilo i rucne zadat ve zdrojovych datech ze ma neco provest na usecich co maji problem.

Cele je to pro me stejne matouci, zvlast kdyz jsem sledoval nejake video kde ukazovali "hranatou" vlnu a jak ji slysime a ze existuje vzdy jen jeden zpusob jak to jde prolozit "krivkou". Ze proste 44 Khz je nejlepsi protoze je to vic jak 2x vyssi frekvence nez co dokazeme slyset. (Hlavne rikal ze ta "hranata" vlna je jen zobrazeni, ze si to muzeme predstavit jen jako jeden bod, kterym pak prochazi ta krivka)
Proste cim vic vim tim vic chapu jak tomu nerozumim.

V poslednim videu jsem resil ze jsem mel tolik kanalu ze dohromady to vytvarelo disharmonii, chaos a navzajem se to proste rusilo.. Takze misto pridavani kanalu jsem musel spis ubirat a rozhodovat co ponecham a co smazu.
Nakonec jsem to musel delat jeste jednou kdyz jsem si uvedomil ze to ma mit nejen dobry zvuk, ale ze me to musi jeste navzajem plynule navazovat. Takze jsem musel volit kompromis.

Z te mp3 ukazky to fakt nepoznam zda to nema stejny problem.

Jak to ma vic melodii tak to asi ani neslysim. Bohuzel to neni tak jednoduche a obcas jedna "melodite" vezme vic kanalu kdyz pouziva vic "klaves". A nektere kombinace klaves zni v tom enginu spatne.

Nevim zda to dava nejaky smysl, ale aspon jsem nejak odpovdel.

PříspěvekNapsal: 23.04.2024, 03:12 
Pan Štábní

Myslim ze jsem provedl uz fakt posledni skladbu. Ktera byla dost narocna. 32 kanalu a vetsinou hlavni motiv hraje od zacatku do konce jen jeden ton. Zajimavy zvuk vytvari teprve az sampl.

Staci si poslechnout zacatek originalu.
phpBB [video]

https://www.youtube.com/watch?v=o9eVrMP8wEY&t=1005s

Je to jen E-1 hrany samplem 0xC cely pattern. Duplicitne.

Po mnoha pokusech jak udelat neco aspon trochu podobneho jsem se dostal pres nekolik pokusu jak v nejakem trochu zajimavem vzoru menit E-1 a E-2 (ktery se jeste musel presne 4x zopakovat za pattern) jsem se dostal ke kombinaci tech vzoru az jsem nasel neco co mezi sebou zacalo mit zajimavou interferenci.

Kód:
00|E-2|E-2
  |...|...
  |E-3|...
  |...|===
  |...|E-3
  |...|...
  |...|E-2
  |E-2|...
08|...|...
  |E-3|===
  |...|E-2
  |E-2|...
  |...|E-3
  |E-3|...
  |...|E-2
  |...|===
16|E-2|E-2
  |...|...
  |E-3|...
  |...|===
  |...|E-3
  |...|...
  |...|E-2
  |E-2|...
24|...|...
  |E-3|===
  |...|E-2
  |E-2|...
  |...|E-3
  |E-3|...
  |...|E-2
32|...|===
  |E-2|E-2
  |...|...
  |E-3|...
  |...|===
  |...|E-3
  |...|...
  |...|E-2
  |E-2|...
40|...|...
  |E-3|===
  |...|E-2
  |E-2|...
  |...|E-3
  |E-3|...
  |...|E-2
  |...|===
48|E-2|E-2
  |...|...
  |E-3|...
  |...|===
  |...|E-3
  |...|...
  |...|E-2
  |E-2|...
56|...|...
  |E-3|===
  |...|E-2
  |E-2|...
  |...|E-3
  |E-3|...
  |...|E-2
  |...|===
64

Je to o oktavu (az dve) vyse a zni to jinak, ale je to nahrada. Na tom jsem postavil zbytek skladby. Ale jak jsem popsal uz vyse, neco proste znelo spatne tak jsem toho musel hodne menit. Puvodni skladbe se to podoba fakt vzdalene. Je to takove temne techno.
phpBB [video]

https://youtu.be/jqWj-yc3iBs
..a je to strasne dlouhe, takze jsem vychytal spis zacatek nez konec. Protoze me to uz fakt lezlo krkem to slyset... .) Bubny jsem asi podelal ale byl jsem rad ze jsem se toho zbavil. Kdyztak si to muzete opravit podle sebe ze zdrojaku.

PříspěvekNapsal: 23.04.2024, 12:46 
Óm Nejvyšší

_dworkin píše:
44 Khz je nejlepsi protoze je to vic jak 2x vyssi frekvence nez co dokazeme slyset.
Len pozor, prilis casto outovat na port #FE moze sposobit znacne skreslenie zvuku. Problem je ze tento port je spomaleny a pokial zrovna ULA cita videoramku, tak to moze rozhodit casovanie v hudobnom hradle. Navyse, pripadne rozhodenie casovania nie je rovnomerne, pretoze v case ked sa prave zobrazuje border, tak port #FE bezi plnou rychlostou nespomalene.

Urcitym riesenim je outovat data len v nasobkoch 8T - prvy OUT bude mozno posunuty, ale tie dalsie uz budu vzhladom na ten prvy nacasovane presne.
Takze posielanie jednotlivych "core" po 24T by malo byt v poriadku.

PříspěvekNapsal: 25.04.2024, 11:13 
Pan Štábní

_dworkin píše:
Jak hraji vsechny kanaly a neni to z duvodu ze jsem pridaval abych podporil /zesilil nejaky motiv tak se zacnou dit podivne nedetermicke interference. A zvuk pak vypada nejak jak je v priloze. Je pak pracne vubec hledat, v ktere konkretni casti se to deje pri pouhem poslechu z tapky. A navic nekdy proste s tim nejde poradne nic delat. Jen zjednodusovat a mazat.

Prosim nesirte.

Pokus cislo 2. Kompletne prepsany. Zni to o neco lepe, ale stale tam jsou nejake problemy. Dival jsem se kde jsou a nejsem si uplne jisty zda to pujde odstranit.
Ale zni to uz dost podobne originalu. Tak aspon za poslech to stoji.
Uplne to zverejnit to ne.

PS: Zasadni rozdil je ze jsem prvne na ten vstupni mid pouzil program LMMS a az pak OpenMPT.
LMMS me nejakym zahadnym zpusobem presklada optimalne kanaly, ze je jich cca polovina nez kdyz to jen otevru v OpenMPT a jeste me to asi hodi znacky Kxx, podle kterych muzu zkratit trvani tonu drive nez je tam zahran dalsi ton. (ve videu na youtubu to vypada ze je to okamzik kdy se uvolni klavesa, zvuk ale jeste dozniva) Nevim presne jak to funguje, ale zase prilis kratke tony nektere skladby prilis rozsekava takze to ukoncuji az na dalsim radku za Kxx.
Tim jsem dostal lepsi zdrojovy xm. Pak uz je to zase rucni prace.

Přílohy:
G3_Vista_point2.tap [7.25 KiB]
4011 krát

PříspěvekNapsal: 27.04.2024, 07:16 
Pan Štábní

Příloha:
alone.png
alone.png [ 13.47 KiB | Zobrazeno 10584 krát ]

Puvodne jsem mel ten obrazek nachystany na lightyear, ale uz se fakt nevlezl do pameti... lightyear byl fakt extremne objemny, tak jsem tam musel najit mene slozity obrazek.

A tenhle se stale hodi k nazvu. Better off Alone. Zmeneno na Better beep off Alone. Pokud jste neco cetli ze sveta WH40k tak to fakt plati..

PS: Na C64 jsem nasel jeden moc pekny cover, urcite stoji za poslech.
phpBB [video]

https://www.youtube.com/watch?v=npfrcEi1lx0

Přílohy:
Alone.tap [12.71 KiB]
4791 krát

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 134 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]