OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 27.07.2021, 05:31

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 21.07.2021, 18:31 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2660
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 116 times
Been thanked: 203 times
Uvažuji, že bych si tento model pořídil, ale nikdy jsem ho v reálu neviděl a netuším co všechno za moderní periférie se k tomu dá připojit.
Je tu nějaký majitel, který tento počítač používá, jaké jsou tedy možnosti v oblasti připojení třeba nějakého SD/CF úložiště ?
Případně co zajímavého se dá k tomuto počítači připojit ?
Našel jsem že by mělo jít v tomto modelu požít JiffyDOS řešení, řeší se to stejně jako v C64 výměnou brouka ?

Za rady předem díky.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21.07.2021, 19:49 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1067
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 22 times
Been thanked: 236 times
Jde k němu samozřejmě připojit SD2IEC, ale spousta loaderů (včetně třeba Alpharay) vyžaduje reálnou 1541 a se SD2IEC se nebaví, navíc loadery pro "+4 disketovku" 1551 nejsou kompatibilní s loadery pro 1541, které jsou ke hrám přilepovány v moderní době.
Takže nejlepším řešením je připojit Pi1541 a 1551 režim vůbec nepoužívat.

K počítači s User portem jde připojit i wifi modem, ale co jsem se probíral terminálovými programy, je to bída a modem se nevyužije tak jako s C64.

Jinak je to samozřejmě zdařilý a roztomilý počítač s pěknými grafickými možnostmi (a slabým zvukem), pamatuju, jak jsme na něm v 1988 roce hráli Gunlaw.
Ale ani nostalgie mi nezabránila se ho zbavit, když jsem zjistil, že Alpharay ze SD2IEC prostě nenahraju a musel bych to řešit jinak.

JiffyDOS se řeší výměnou ROM, nebo ještě lépe ROM s přepínačem mezi Jiffy a původní.

Jo, a joysticky se nejlépe řeší redukcí - počítač má miniDIN konektor místo Cannonu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.07.2021, 00:31 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2361
Has thanked: 1706 times
Been thanked: 538 times
dex píše:
Alpharay ze SD2IEC prostě nenahraju

Naštěstí s těmi diskovými loadery to není tak zlé, 1551 má málokdo a 1541 na této platformě není normou.
A někdo dostal rozum a IEC verze Alpharaye je ke stažení :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.07.2021, 00:51 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1067
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 22 times
Been thanked: 236 times
Kde?
Plus4world ani Psytronik nic takového nezmiňuje, ani neposílali žádný mail s update.
A to jsem od nich kupoval Premium edition Alpharay.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.07.2021, 07:01 
Offline
Kecálek

Registrován: 16.05.2013, 13:18
Příspěvky: 231
Has thanked: 6 times
Been thanked: 37 times
dex píše:
Jo, a joysticky se nejlépe řeší redukcí - počítač má miniDIN konektor místo Cannonu.

Na todle bacha, jak má +4 nechráněný porty přímo z integráče, tak mikrospínačovej joy ho může odpálit. S tou redukcí radši používat jen joy s gumovýma spínačema. Znám to teda jen z doslechu, osobně jsem to nezažil.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.07.2021, 08:15 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2660
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 116 times
Been thanked: 203 times
A japak to je ohledne softu?
Pocitam ze nejake giga mega kvanta toho nebudou?
A nejake cart zarizeni z SD se asi take neda sehnat co?

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.07.2021, 08:36 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2361
Has thanked: 1706 times
Been thanked: 538 times
Jack_Free píše:
A japak to je ohledne softu?

pred casem jsem daval prehled peknych her na wiki
LHS píše:
má +4 nechráněný porty přímo z integráče, tak mikrospínačovej joy ho může odpálit

tohle osetri TED Protector
You can protect your TED-chip with this device. You can switch the ports but the plus/4 can be switched on! Otherwise you can now use a joystic-mouse or a autofire joystic. The joy-input is with 9-pin-SUB-D. You can change the joy-ports 1 and 2 with a switch.

Osobne mam problem s nekterymi SD2IEC. Po resetu se spojeni s kompem zhrouti a pak uz hlasi nepritomne zarizeni. Nepomuze ani reset, ani vypnuti pocitace... pomuze jen fyzicke (!) odpojeni kabelu SD2IEC od pocitace. Ze by nejaka elektricka ducharina?

dex píše:
Kde?... kupoval Premium edition Alpharay.

IEC verze asi bude hack
http://plus4world.powweb.com/software/Alpharay


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.07.2021, 10:03 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1067
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 22 times
Been thanked: 236 times
Citace:
+4 nechráněný porty přímo z integráče, tak mikrospínačovej joy ho může odpálit

Měl jsem originální joysticky, tak jsem tohle nevěděl. Jen jsem věděl, že redukce existuje.
Takže tedy TED Protector...
Citace:

Ano, ale která z těch verzí na dané stránce je tedy ta hacknutá?

Jinak ohledně softu:
https://plus4world.powweb.com/games
Celé jsem si to projel a podle názvů a screenshotů vybral to, co vypadalo zajímavě.
Snad mám ještě sbírku schovanou, ale od vydání Alpharay jsem ji neaktualizoval.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.07.2021, 11:48 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2660
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 116 times
Been thanked: 203 times
Parada, dekuji vsem, mrknu na to, a pak zvazim zakoupeni stroje.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.07.2021, 18:03 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2361
Has thanked: 1706 times
Been thanked: 538 times
dex píše:
Ano, ale která z těch verzí na dané stránce je tedy ta hacknutá?

Ta s názvem IEC. Je to D81, do níž jsou asi nakopírovány bloky z původního vymatlaného super-loaderu, teď se nahrávají normálními voláními.
Měly by jít taky z image vyextrahovat do adresáře na kartu, např. Droidem64

poznamku o tom dali opravdu hodne dole na strance...
A special IEC version of the full commercial game has been released as freeware .d81 file in date 2020-07-12. Works with any IEC device, though with a slower loader, and the highscore saver has been disabled.

To je na seminář (navíc spíše do vlákna C64), co bych chtěl upřesnit, protože nevím:
D64 nebývá IEC, protože se lidi předhánějí, aby na diskety nacpali super loadery s vlastním protokolem.
D81 je většinou IEC, protože s 1541/D64 není kompatibilní :roll:
SD2IEC vezme valnou většinu D81, u D64 (specielně kvůli demům) je poměr přesně opačný...
IEC verze co deklarují kompatibilitu nejen s 1581 ale i s IDE64, občas na SD2IEC neběží

avšak aktuální stav a vývoj neznám, už jsem se v tom dlouho nevrtal... https://commodore64.samcoupe.cz/sd2iec-games.html


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz