OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 20.04.2025, 17:59

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Programování Borland Turbo Pascal 7.0
PříspěvekNapsal: 19.03.2025, 11:37 
Kecálek

Has thanked: 0 time
Been thanked: 15 times
zřejmě jsem měl posty chaotické a plné jen že jsou špatné tak mizí proto pokusím se o střízlivý a čistý post znovu

nabízím programovací knihovnu pro Pascal , je pro DOS , udělal jsem dokonce nějaké updaty mezi tím co jsem byl vyhozený z fora

v posledním videu jsem dělal na hře textovce , mám určitý už zdroják který umožní textovou hru

mám nové video a update zdrojáku

tu je celý seriál

Kód:
https://youtube.com/playlist?list=PLrDzLKWNZrKTFoLC7mEcVEcgTWYwdgiKI&si=5YEwDt7s9yLkw4xv

a toto video poukazuje na textovku

Kód:
https://www.youtube.com/live/mz80YdYlAks?si=zlP9oUSHfzO9rvOh

Pokud ovládáte Borland Turbo Pascal 7.0 pro DOS v reálném režimu procesoru prohlédněte si github

Kód:
https://github.com/tigerhareram

jak by hra vypadala : s mojí knihovnou a zdrojáky : ==

zdrojáky v současné době umožňují rozlišení 640x480 ve 256 barvách z 65535 SVGA počet snímků za sekundu je asi 25 fps, na tom je textová stránka 80x25 znaků,, je možné vypisovat textové soubory txt které jsou česky nebo anglicky , do těla stránky je možné zapracovat obrázek o velikosti max 160x200 bodů a 16ti barvách na souřadnici x a y, a dále je možné na obrazovce vykreslit ASCII Art obrázek

mějme tak např první stránku textové hry uvedu příklad : je to stránka 640x480 kde najdeme naskenovanou na tiskárně perokresbu člověka kterou je potřeba nejdířve nakreslit pak naskenovat a zavést do programu, obrázek chlapa jak vstupuje do hadice do matrixu , a vedle toho má být ASCII Artwork těla člověka jak vstoupil do říše snu nebo do počítače do matrixu jako ASCII Art.. Obtékat by to měl text pokud možno anglicky protože tak se hra stane celosvětově úspěšnou. Zajímavá pěkná obrazovka textové hry, umělecká kniha.

uměleckých stránek je potřeba nakreslit , naskenovat , napsat , a udělat ASCII artu co nejvíce stránek

obrazovka je rozdělena na 640x480 z toho je tělo 640x400 a dolní oblast 640x80 zbývá volná pro nějaké ovládací prvky nebo menu předměty item atd to už je nedořešené , zatím jsem se do ničeho dál nepouštěl.

datové soubory jsou ve složkách jako obrázky a textové soubory , ASCII-Art je součást textových souborů stránek (80x25 znaků podporuje diakritiku češtiny a zadávání Alt+číslo)

celý postup programování rozebírám v seriálu na YT každý díl dál a dál

poslední díl se věnuje sestavení textovky hry ,

engine je k dispozici

když za jeden den nakreslíte obrázek , naskenujete ho a zavedete do enginu , uděláte na stránku malý ASCII Art , a obepíšete to textem v angličtině vznikne jedna stránka , myslím že za den vznikne asi jedna stránka , engine to umožňuje pak zobrazovat

formát je na velikost 1,44MB diskety si myslím , program je možný asi 320KB

engine umožňuje hrát zvuky hudbu , pak dělat i grafiku , to je rozebrané dříve

vzhledem k univerzálním formátům obrázků , textových souborů a ASCII-Artu si myslím je tu možnost konverze Vaší textové hry pro jiné platformy

cíl je komerční si myslím , světoborná hra , díky stránkám jako txt souborům je podle mně možný překlad a další práce jiných lidí do jiných zemí a jiných řečí

bohužel jsem postižený a neumím psát lepší posty , vidím že jsem zase udělal takovýto post

podívejte se na zdrojáky pokud ovládáte Borland Turbo Pascal 7.0

pokud neovládáte přesto se můžete uplatnit jako kreslíři nebo spisovatelé v editoru

to jsem tak dělal zatímco mě vyhodil správce na asi měsíc

PříspěvekNapsal: 19.03.2025, 15:36 
Kecálek

pokud jste se dívali na YT na seriál , v posledním videu to vypadalo nedůvěryhodně , ale chci říct že ještě ten den jsem to opravil hned po odvysílání a další video jsem pak už nedělal .. . na gitu je teda verze funkční , navíc jsem se věnoval MIDI , bohužel to mi zatím nehraje nevím. Chci říct editor na ty textové stránky s obrázky, převod BMP na gra a zpět na BMP , nebo vložení obrázku scan.bmp o kterém mluvím ve videu všechno funguje

PříspěvekNapsal: 19.03.2025, 18:12 
Kecálek

Vyvstala otázka programování pro DOS v Borland Turbo Pascalu 7.0 s využitím mých zdrojáků a software.
Jak se ukázalo verze programování pro DOS dělané pod dosboxem , tu jsem zkoušel ,, 0.74 ,, SVN různé ,, 0.82 ,, staging ,, a testing by byl ještě horší. Je jasné že program pod přímo nějakým FreeDOSem na hardwaru by byl lepší. Dělalo mi to že dosbox mi spadne. Je to už takový problém s dosboxem pod linuxem a ve windows je situace ještě horší. Za dobrý dosbox můžeme považovat 0.74 a pak nový staging. Ale jakmile jsem dělal něco složitějšího tak to spadne nebo zmrzne. Verze staging dělá to že nejde vymazat soubory. Když jdu krok za krokem k hardware počítače a instalaci FreeDOS jako operačního systému, zjistíte že dnešní počítače to obvykle už nezaručí že to rozjedete. Takže koupit třeba disketovku do usb diskety balíček 10 kusů to by bylo asi za 1200 Kč s poštovným a to nepočítám harddisk který je na to potřebný. Linux umožní dual boot, ve windows ho mít nebudete. Spotřebuje to tak samostatný počítač a plno investic. Nemáte jistotu že hardware novějšího počítače rozjede FreeDOS a že to jde. Koupit starou herku je totéž jako koupit už v té době počítač kde není jistota že FreeDOS rozjede. Měl by mít disketovku a balíček 10 disket. Napadá mě kupovat počítač pc104 a dělat ho v krabičce- to je docela drahý kauf a má to pokud vím výstup VGA a zvuk není žádná karta ani čip nemá to myslím nic. Počítače postavené na DOS na bázi pc104 hw desky která je na to určená jsou drahé. Levnější mi vyšel notebook a tam jsem nainstaloval Slackware který je DOSu nejvíc podobný svým přístupem. Opět jsem však pod dosboxem jen to není debian ale slackware. Mohl by se lišit mezi dosboxem v debianu a dosboxem ve slackware. Distro které mám k tomu připravené jsem už ukazoval dříve. Jde ho použít z usb disku nebo z flešky nebo z harddisku. Můžete tak systém nanést na USB harddisk a zkusit boot. Trochu tweaku slackware a dosboxu pak vydají na výsledek. Obsahuje i prohlížení internetu je však potřebné přidat aktuální prohlížeče a staré vymazat. Někde to tu bylo ale z nějakého důvodu se to ztratilo protože v postu byly nežádoucí nějaké věci tak celý threat zmiznul. Možná tu je ale nevím kde.

podívejte se na toto distro na USB flešku , a zkuste boot , trochu tweaku mount pointů aby se harddisk našel na správném místě, kutilství začíná u distra slax a to verze slax slackware. Soubory sb rozbalíte příkazy a zabalíte sb2dir a příkazem dir2sb , systém startuje po bootinst.bat nastavení flešky jako bootovací. Editujte soubor " /root/.fluxbox/startup " ten je součást souboru 04-Default.sb ten je potřeba rozbalit sb2dir a zabalit zpět jako dir2sb changes 04-Default.sb , sb2dir a dir2sb pracují se složkou changes která představuje root systému / a uvnitř pak najdete složky a soubory systému. Pokud nejste takoví tweaci tak zkuste DOS získat jinak. Rád bych věděl jak lépe než slackwarem. Jedině na hardware kde to jde udělat na staré herce. Ta se hned zničí jen je zaplá v eletrice. Moje distro co uvedu je Slackware 15 ..

Slackware-3.0-BRANCH je poslední verze

Kód:
https://drive.google.com/drive/folders/1kkRi9agR1O7i7J4SBglXbZL1fgoBL8jM?usp=sharing

PříspěvekNapsal: 19.03.2025, 22:27 
Kecálek

RE: k verzi dosboxu kde a jak programovat
Bylo řečeno že hardware s FreeDOSem jako operačním systémem je dobrá varianta, spotřebuje však celý počítač , je to drahé , stejně tak pc104 build.
Testoval jsem dosbox pro windows jednu dobu a něco i šlo ale v něktrých windows nešlo ani kompilovat spadne hned, no a pak v distrech linuxu dosbox se zachová tak jako ve windows, třeba v debianu 12 je dosbox příliš mno taky někdy spadne dá se použít třeba jen občas je unstable aj problémy.

jak jsem to dopsal zkoušel jsem ten Slackware 15 BRANCH na notebooku ThinkPad T430 trochu osvěžit a tam je dosbox lepší než v debianu 12

zkoušel jsem CD-ROM Bílá Vrána kde o tomto jsem udělal i nějaké YT video ,, je součást seriálu ,, trvá asi hodinu , pod debianem v dosboxu jsem zaznamenal problémy s cwsdpmi a unzipem, nešlo zobrazovat a rozbalovat soubory POZOR VŠAK v tom Slackware 15 BRANCH to fungovalo normálně !! !! !! lol

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]