OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Old Comp Prty VI - 11. a 13. z 2020

Právě je 22.09.2020, 12:25

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Alternativní napájení Didaktik Gama
PříspěvekNapsal: 22.09.2019, 21:57 
Offline
Kecálek

Registrován: 03.07.2018, 23:06
Příspěvky: 150
Has thanked: 78 times
Been thanked: 112 times
Rád bych používal u Didaktiků Gama ('89) modernější spínaný zdroj místo původních. Takže jsem vzal step-down měnič nastavený na 5V a snažím se vypátrat ideální napájecí napětí pro druhou větev. Původní zdroj by měl dodávat cca 18V nestabilizovaných, které se stabilizují uvnitř počítače na 12V, takže jde o to najít hodnotu, která bude pro interní stabilizátor dostatečná a přitom ho bude co nejméně zatěžovat. Na vstupu bude samozřejmě již stabilizované napětí.

Vzal jsem tedy Didaktik a začal měřit napětí na emitoru Q8 (KC635). Při připojeném původním zdroji jsem na něm naměřil cca 11,7V. Pak jsem zkoušel různá napájecí napětí z laboratorního zdroje. Mít 12V na vstupu je pro správnou funkci modulátoru samozřejmě málo, abych se dostal na stejné naětí na emitoru, jaké poskytuje původní zdroj, bylo potřeba alespoň 15V. Pro výstup požadovaných 12V bylo nutné dodat 22V, takže se zdá, že víceméně libovolné s napájení v rozsahu 15-22V je OK.

Jenže, pak jsem zkusil změřít výstup emitoru na druhém Didaktiku téhož typu, co tu mám, a ten se stejným původním zdrojem vykazuje pouhých 10,6V. Při 25V se dostane lehce nad 11V. Víc jsem raději už nezkoušel.

Nedokáži moc posoudit, nakolik jsou mé zjištěné údaje směrodatné, protože oba tyto Didaktiky mají potíže s barevným výstupem na malém LCD, které používám (přes kompozitní výstup), takže nedokáži správně posoudit vliv barevný obraz. Doufal jsem sice, že stabilnější zdroj by mohl v tomto případě pomoci, ale tato domněnka se nepotvrdila (pro libovolné napětí). V případě druhého Didaktiku to může ukazovat na nějaký problém. Jaké jsou vaše zkušenosti s alternativním napájením?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.09.2019, 22:08 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1715
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 377 times
Been thanked: 629 times
Kdysi mi obraz z Gamy zlobil na LCD a poradili mi toto:
Pomuze dat mezi Chroma_Lag (pin 18) a GND (pin 5) LM1889 kondenzator cca 15 - 33pF, experimentovat a bacha na
to, že nástroj kapacitu může ovlivnit (nejlépe plastovou pinzetu).

Nasel jsem doma jen kondik 22p, vrazil jsem ho do Gamy a obraz je jak vino.

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.09.2019, 23:30 
Offline
Kecálek

Registrován: 03.07.2018, 23:06
Příspěvky: 150
Has thanked: 78 times
Been thanked: 112 times
Díky moc. Ten kondenzátor opravdu barvy u obou počítačů opravil. Co se napájení týče, pokud se použije kompozitní výstup, stačí dokonce i těch 12V na napájecím konektoru k udržení barevného obrazu. Barvy se ztrátí někde u 11,5V.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.09.2019, 23:35 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 02.08.2015, 15:23
Příspěvky: 271
Bydliště: Skalica
Has thanked: 14 times
Been thanked: 136 times
ja som vo svojej game z 5V na 12V pre video pouzil DC-DC menic TMA0512S ( https://www.tme.eu/cz/katalog/?search=T ... order=desc ) a obraz je cisty. Povodny stabilizator napatia (tranzistor, zenerka a spol) som odstranil.

_________________
ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA, DIDAKTIK M, DIDAKTIK KOMPAKT, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cierna), ROBOTRON K6304, divIDE, K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500, Amiga 500+, Amiga 1200


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.09.2019, 00:12 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1455
Has thanked: 186 times
Been thanked: 310 times
Pro Didaktik Gama 192k, který má s DG80k napájení hodně podobné používám 16V/4.5A zdroj od starého Thinkpadu.

Cokoli mezi cca 9V do 36V je ok pro spínaný 5V stabilizátor uvnitř.

Něco málo nad cca 15V je ok pro ten jednoduchý 12V stabilizátor se zenerkou a tranzistorem pro video část. S barvami jsem měl podobný problém, 11.5V za stabilizátorem byla cca hranice. V závislosti na napětí v rozvodné síti občas stačil i napáječ od ZXS128k, který dává cca 13 - 14V.

16V se zdá být jako vhodný kompromis a zdroj se správnou koncovkou mi zbyl od vyřazeného notebooku. Tak proč ne?

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.09.2019, 08:09 
Offline
Kecálek

Registrován: 03.07.2018, 23:06
Příspěvky: 150
Has thanked: 78 times
Been thanked: 112 times
Citace:
ja som vo svojej game z 5V na 12V pre video pouzil DC-DC menic TMA0512S ( https://www.tme.eu/cz/katalog/?search=T ... order=desc ) a obraz je cisty. Povodny stabilizator napatia (tranzistor, zenerka a spol) som odstranil.


Tuhle úpravu znám, ale chtěl jsem zachovat možnost použít původní přímotopy be zásahů do vnitřních obvodů počítače.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.09.2019, 16:37 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 23.03.2014, 20:13
Příspěvky: 2078
Has thanked: 107 times
Been thanked: 393 times
Já jsem do zdroje místo původních vnitřností vložil napájecí adaptér od tohohle: https://www.axagon.eu/produkty/adid-70
Do Gamy jsem nezasahoval nijak, obraz je naprosto stejný jako předtím, s novou LCD TV Finlux.

_________________
V první polovině letošního roku ve Švédsku zemřelo nejvíce lidí od hladomoru v 19. století.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.09.2019, 17:06 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2526
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 103 times
Been thanked: 185 times
Me to ukazuje nejaky sata ide prevodnik, tan tvuj odkaz, tan v tom asi nemas?

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.09.2019, 17:37 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 23.03.2014, 20:13
Příspěvky: 2078
Has thanked: 107 times
Been thanked: 393 times
Převodník jsem odložil na horší časy, a vzal od něj jen napájecí adaptér pro disk, který má 12+5V:

Obrázek

_________________
V první polovině letošního roku ve Švédsku zemřelo nejvíce lidí od hladomoru v 19. století.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.09.2019, 18:15 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2526
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 103 times
Been thanked: 185 times
Tak to jooo, take mam nejake doma.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.09.2019, 19:28 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1808
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 207 times
Neni to vzdy, ale z podobnych zdroju dost casto leze pekne nevyfiltrovana hruza, i kdyz jsou jinak sympaticke.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.09.2019, 11:47 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1219
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 8 times
Been thanked: 173 times
Tiež som použil ku Game podobný zdroj 5V a 12V, ale trochu som v ňom upravil spätnú väzbu. Zdroj má totiž iba jednu reguláciu, a nedá sa ťahať z 5V 1A a zároveň z 12V iba 0,1A, to zdroj jednoducho bez úpravy nedá. Zvýšený výkon pre potrebný 1A na 5V sa prejaví aj na 12V ktoré sa tým zvýšia a spätná väzba to ďalej nepustí. Takže bez oderu z 12V to zníži 5V pri záťaži na 4,niečo. Riešenie je jednoduché, odpojiť v spätnej väzbe kontrolu 12V, a 5V nastaviť čo najpresnejšie. Potom to bude držať 5V úplne presne, ale 12V sa bude zvyšovať podľa celkového odberu. Pri štandardnom odbere Gamy z 5V je na 12V cca 13,5V, čo v pohode stačí.

Ešte dačo: zdroje aký je na obrázku vyššie (tuším je to Flypower) majú maličké kondenzátory na výstupe, ktoré veľmi rýchlo strácajú kapacitu, čo je problém. Tých zdrojov som mal niekoľko, ale stáli za prd. Poriadne kondenzátory sa do nich skrátka nezmestili. Ja som použil kvalitnejší väčší zdroj, kde sú aj poriadne kondenzátory.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz