OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 01.12.2024, 23:19

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 11.11.2024, 13:31 
Pan Generální

Has thanked: 328 times
Been thanked: 686 times
Jen rychlý update, provedl jsem v neděli drobné kosmetické změny a uploadnul do JLCPCB, kde to je připravené k výrobě.

- zmenšil jsem rámeček na straně součástí tak, aby se jistěji schoval pod osazený spínač a ztenčil jsem čáru na 0.1mm z 0.15
- zvětšil jsem izolační vzdálenost rozlité GND z 20mil na 24mil
- upravil popisky, aby na černé ploše mezi tlačítky nevyčuhoval bílý potisk
... jinak asi nic zásadního, pořád si nejsem jistý, jestli průměr otvoru 4,20mm není málo, ale asi si budu umět z 4,5mm vrtáku vyrobit primitivní výstružník, tak to snad nebude problém.

Teď to čeká, jestli se mi podaří k objednávce něco přidat a mírně redukovat poštovné. Jinak si napočítali i s dopravou a DPH 33.5USD za 5 desek (economy Euro packet). Ale ani zvýšení počtu desek na 10 moc nepomůže, doprava je asi odvozená částečně od hmotnosti, zvýší se o 5USD... a víc než 5 kusů nechci riskovat, dokud nebude jasné, že je vše správně.

3D model šasi čeká až budu mít čas, je potřeba doplnit nápis RES k tlačítku reset a malé vykousnutí na napájecí DIN konektor. Jinak je to asi připravené k otestování.

Přílohy:
2024-11-10_nahled_strana_soucasti_bez_soucasti_zmenseno.jpg
2024-11-10_nahled_strana_soucasti_bez_soucasti_zmenseno.jpg [ 99.44 KiB | Zobrazeno 428 krát ]
2024-11-11_nahled_jlcpcb_top_cerna.png
2024-11-11_nahled_jlcpcb_top_cerna.png [ 130.06 KiB | Zobrazeno 428 krát ]

PříspěvekNapsal: 16.11.2024, 15:40 
Pan Generální

Zapracoval jsem na šasi. Nápisy by měly být komplet a správněji,což je ve FreeCADu neskutečný vopruz, protože urovnat všechny geometrické tvary, aby byly správně zavazbené... no jde to, musel jsem se nejprve naučit jak, kde dělat tečny, kolinearitu, co má mít určenou délku a čeho délka naopak vyplyne z polohy středů kružnic... a do toho FreeCAD zpomaluje se zvětšující se složitostí tvaru. A šasi Didaktiku je vlastně docela složité se všemi písmenky, která mají zaoblené hrany... Podobně problematická je ve FreeCADu větrací mřížka ve spodní části násobeno sraženou hranou z obou stran u všech otvorů.

Nepodařilo se mi zaoblit vnější hrany. Zaoblení, které tam je, je vytvořeno oříznutím vnějšího tvaru a není perfektní. Ale na lepší způsob jsem nepřišel, pokud tam mají být proužky a pokud tyto proužky mají být zaoblené jinak než hrana...

A ano, přidal jsem tam otvor na DSUB, protože tam budu mít RS232 a ano, má to titulek 192k, nikoli 80kB - protože to tak chci. Kdokoli další si to bude moc doladit podle sebe.

Všechny otvory, kam se něco šroubuje, mají průměr 3.8mm na M2.5 závitovou vložku. Materiál Nylon by měl být pro zatavení vhodný (stejně jako distanční sloupky z GME), ale pravděpodobně nepůjde lepit, pouze svařovat.

Viz screenshot, mám to uploadované u JLC3DP a možná po další kontrole objednám.

V tuto chvíli to vypadá na 102$ + DPH, přeprava za 23.30$, 1.23kg

A jako vždy, kdyby se na to někdo chtěl podívat ve FreeCADu sám, mohu individuálně zasdílet. Veřejně poskytnu později, až to uvidím fyzicky.

Přílohy:
2024-11-16_jlc_pcb_didaktik_gama.png
2024-11-16_jlc_pcb_didaktik_gama.png [ 103.29 KiB | Zobrazeno 432 krát ]
screenshot 2024-11-16 freecad sasi - zmenseno.jpg
screenshot 2024-11-16 freecad sasi - zmenseno.jpg [ 90.76 KiB | Zobrazeno 432 krát ]

PříspěvekNapsal: 16.11.2024, 18:26 
Pan Štábní

Has thanked: 78 times
Been thanked: 495 times
Pokud je to testovací prototyp, nestálo by za to kvůli ceny nechat to vyrobit procesem SLA? U mě ten SLA model vyšel zhruba na polovinu vůči SLS/Nylon. I když poštovné část toho rozdílu smaže. Když jsem tam nechával dělat něco z nylonu@SLS, mělo to takový zajímavý zrnitý povrch.

PříspěvekNapsal: 16.11.2024, 23:54 
Pan Generální

Libor L.A. píše:
Pokud je to testovací prototyp, nestálo by za to kvůli ceny nechat to vyrobit procesem SLA? U mě ten SLA model vyšel zhruba na polovinu vůči SLS/Nylon. I když poštovné část toho rozdílu smaže. Když jsem tam nechával dělat něco z nylonu@SLS, mělo to takový zajímavý zrnitý povrch.
No, to právě nevím jistě... pokud jsem to navrhl blbě, tak možná ano.

Ale z resinu se ty díly nebudou dát snadno modifikovat, četl jsem tvou poznámku o rozpouštění při vrtání. Netuším, jestli do resinu půjde zatavit závitová vložka, což by znamenalo, že pro každý materiál bych musel sloupky navrhnout jinak, pro jiné vložky, nebo jiný způsob sestavení. Resin má taky jinou tepelnou odolnost než nylon, nylon je vhodnější na šasi ve kterém se mohou součástky zahřát přes 40°C. U nylonu lze očekávat dlouhodobou stabilitu.

A ten mírně zrnitý povrch se mi na Bytefestu docela líbil. Jen zas nevím, co to provede s nápisy a dalšími drobnými detaily. Šasi Didaktiku má některé plochy zrnité a jiné hladké, což nedosáhnu ani jedním ze způsobů...

Tak trochu doufám, že se mi povede jedno šasi přijatelně napoprvé a že to nebude jenom testovací prototyp :)

Btw... správně to mělo být ve vláknu viewtopic.php?f=112&t=12974 a ne tady. Poprosím o přesunutí.

PříspěvekNapsal: 20.11.2024, 11:21 
Pan Generální

Objednáno, zaplaceno, schváleno...

Špatné je, že mě varovali, že se prý díly z Nylonu mohou zkroutit a smrsknout. Ale s otvorem na klávesnici nic neudělám, tvar a celkové rozměry musí být jak byl originál. Takže jsem sice zkusil přidat nějaké výztuhy, ale čert ví jak to dopadne, jestli nepřijde nepoužitelný zmetek...
Citace:
Please kindly note that although printing with SLS technology may be able to improve print results, there is still a high risk of deformation and warping due to the special structure. In addition, parts printed in SLS will have a more pronounced surface texture which may not meet your requirements.

Typically, long parts, flat parts, frame parts, and enclosures without strong internal ribs, along with parts that have thin edges and large hollowed area, which will tend to shrink toward the center and warp along diagonal lines or edges, particularly in thin areas and structures, and result in deformation.

Generally, we kindly suggest increasing the wall thickness (The length-to-thickness ratio of the part is recommended to be within 10:1) and adding more reinforcing ribs and rails to strengthen the whole structure to proceed, which will be better.
Co vím, tak při tisku laserem do prášku by měl být prášek zahřátý jen pár stupňů pod teplotu tavení, takže by teplotní gradient mezi právě tisknutou částí a zbytkem dílu měl být minimální. Ale asi je problém následné chladnutí po dokončení tisku? Nevím, to jsem se nedozvěděl. A nedostal jsem z nich ani náznak jak velkou deformaci očekávat, jen vágní "že to je individuální pro různé tvary".

Zkusil jsem tisk poptat i u nějaké místní firmy Admasys, ale tam mi rovnou napsali, že je to moc velké (prý max 160x160x290mm - tj. doslova o milimetr protože celkem to má 160x40x270) a ani náznak ceny... ještě mi drze poslali spam o den později, příště se jim obloukem vyhnu.

Přílohy:
screenshot 2024-11-20_freecad_horni_cast_zespodu_vyrez.jpg
screenshot 2024-11-20_freecad_horni_cast_zespodu_vyrez.jpg [ 119.57 KiB | Zobrazeno 273 krát ]

PříspěvekNapsal: 29.11.2024, 23:59 
Pan Generální

Díly dorazily.

Horní část skoro ok, prohnutá jen málo, dolní výrazně prohnutá a pokroucená, viz foto, kde to už je trochu srovnané deskou. Horní část bude na velmi pravděpodobně použitelná. Dolní zatím nevím. Možná ne. Ale nylon je o něco gumovější než jiné plasty, sešroubováním se to do značné míry upraví, jen to nemusí u spodní části stačit.

Rozměry se zdají být správně, např. průměry sloupků ujíždějí v +-1/100 mm, tj. spíš díky textuře. Prostor pro klávesy, vzdálenosti mezi sloupky, hloubka a výška šasi ok... na šířku mi nedosáhne šuplera, ale poloha otvorů na plošném spoji viditelně neutíká. Jednu z výztuh na horní straně zřejmě budu muset odstranit, koliduje s kabelem klávesnice, ale nic kritického.

Textura a barva povrchu je skoro perfektní. Viz foto - antracitově tmavošedá tomu docela sedne, jak tmavá viz srovnání s černou lihovou fixou mezi těmi díly. Jemně "písková" textura je perfektní, detaily jako nápisy a proužky vyšly dobře. Špatné je, že se povrch asi nechá snadno poškrábat, nylon je měkčí než ABS, PLA atd... viděl jsem to na sloupcích a na povrchu to je jen otázka času, hezké to nezůstane.

Dolní část dopadla mnohem hůř, dokonce nesedí jeden sloupek asi o 0.5mm a nevím, jestli to je smrsknutím, nebo chybou návrhu (možná obojí trochu). Nevidím řešení, leda spodek tisknout jinou metodou.

Víc poznatků až do toho zatavím závitové vložky a zkusím to sešroubovat.

Plošný spoj na klávesy se zatím zdá v pořádku, tlačítka už jsem osadil a zapájel. Trny skrz desku sedly perfektně, musí se osazovat svisle a přitom lehounce zamáčknout, vůle téměř žádná, sotva stačí, aby se spínačem dalo nepatrně pootočit, posunout nejde. Ještě musím zapojit kabel a připojit k počítači... a taky najít nějaké 4mm LED, někde bych měl mít, snad.

A ano, to šedé na 1. fotce je Tchunassovo šasi (méně povedený kus ze dvou vytištěných).

Přílohy:
DSC09933 zmenseno.JPG
DSC09933 zmenseno.JPG [ 309.38 KiB | Zobrazeno 188 krát ]
DSC09953 zmenseno.JPG
DSC09953 zmenseno.JPG [ 403.25 KiB | Zobrazeno 188 krát ]
DSC09955 zmenseno.JPG
DSC09955 zmenseno.JPG [ 311.18 KiB | Zobrazeno 188 krát ]

PříspěvekNapsal: 30.11.2024, 23:47 
Óm Nejvyšší

Has thanked: 28 times
Been thanked: 303 times
A kolik jsi to na konec vrtal ?
Líznout jehlovým pilníkem se to dá vždy, nic to pořádně nedrží, počítalo to se subpanelem, tak ať to fifuje aspoň ten střední trn.

PříspěvekNapsal: 01.12.2024, 00:44 
Pan Generální

danhard píše:
A kolik jsi to na konec vrtal ?
Líznout jehlovým pilníkem se to dá vždy, nic to pořádně nedrží, počítalo to se subpanelem, tak ať to fifuje aspoň ten střední trn.
Otvory na trn tlačítek mají dle návrhu desky ⌀4,20mm, ani jeden otvor jsem nemusel pilovat, všechna tlačítka šla zamáčknout. A všechna přibližně stejně. Nezdálo se mi, že by mezi tlačítky, nebo mezi otvory v desce byly citelné rozdíly.

Kdybychom měli pocit, že se používáním uvolňují, což zatím nevypadá, dokud je nemačkám zespodu nahoru (nesnažím se vymáčknout tlačítko z desky), tak by nejspíš bohatě stačila malá kapka lepidla.

... ještě pořád nemám klávesnici připojenou, nestihl jsem udělat kabel do desky, možná zítra.

Musel jsem zvětšovat montážní otvory, co jsou na nejvzdálenějších krajích. Dle návrhu ⌀2,7mm, odvrtával jsem je na ⌀2,8mm aby lépe seděly zápustné M2.5 šrouby. Díky tomu jsou hlavičky šroubů pouhý 1mm nad povrchem desky a lépe se trefuje do závitů. Jak to sedí vůči originálnímu šasi budu muset zkusit, ale protože v mé šedé Gamě jsou ty sloupky natolik chatrné, že by další odšroubování nemusely přežít, tak zatím jen od oka - zdá se, že otvory v nové desce jsou na stejném místě.

Btw... 4mm LED jsem v zásobách našel. Sice jen několik (méně než 10 zelených a asi jen 8 žlutých), ale mám. Červené nemám, resp. z nějakého důvodu jsou šišaté, asi ovál o rozměrech 4,0 v jednom směru a 4,2 v druhém.

Reset tlačítko jsem vybral s čudlíkem vysokým... no vlastně nevím které, nízké, od vrcholu čudlíku k plošnému spoji jsem naměřil něco okolo 4,3mm, tzn. když jsem vysoustružil knoflík s límečkem asi 0,5mm (⌀8,0mm) a hmatníkem 3,1mm (⌀3,90mm), tak to ve výsledku sedí tak, že vršek hmatníku je zarovnaný s povrchem šasi a nelze stisknout omylem. Ale lze stisknout prstem, když se člověk snaží. Výšku tlačítka přeměřím znovu, až klávesnici opět odšroubuju od šasi.

A ano, jsem zhýralý, místo plastu jsem tlačítko reset udělal ocelové a vyleštil jsem ho jako malé zrcátko. I ta dírka uprostřed je záměr, plastové mělo důlek do kterého se dalo trefovat párátkem :)

Přílohy:
DSC09966 zmenseno.JPG
DSC09966 zmenseno.JPG [ 350.39 KiB | Zobrazeno 138 krát ]
DSC09965 zmenseno.JPG
DSC09965 zmenseno.JPG [ 321.68 KiB | Zobrazeno 138 krát ]
DSC09964 zmenseno.JPG
DSC09964 zmenseno.JPG [ 428.58 KiB | Zobrazeno 138 krát ]

PříspěvekNapsal: 01.12.2024, 09:04 
Radil

Has thanked: 1 time
Been thanked: 65 times
To Cygnus: A v té moji krabičce ti to sedí?

PříspěvekNapsal: 01.12.2024, 09:59 
Kecka

Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
zxcygnus píše:
Btw... 4mm LED jsem v zásobách našel. Sice jen několik (méně než 10 zelených a asi jen 8 žlutých), ale mám. Červené nemám, resp. z nějakého důvodu jsou šišaté, asi ovál o rozměrech 4,0 v jednom směru a 4,2 v druhém.

Ja som riesil 4mm LED zbrusenim 5mm LED.

Přílohy:
DGled1.jpg
DGled1.jpg [ 122.03 KiB | Zobrazeno 101 krát ]
DGled2.jpg
DGled2.jpg [ 97.91 KiB | Zobrazeno 101 krát ]

PříspěvekNapsal: 01.12.2024, 11:35 
Radil

Has thanked: 105 times
Been thanked: 45 times
4mm LED (R,G,Y)jsou k mání na Aliexpress po 50ks. Stačí zadat do vyhledávacího pole "diode led 4mm" a hned první odkaz mi nabídl hledané LED.

PříspěvekNapsal: 01.12.2024, 11:42 
Pan Štábní

Has thanked: 550 times
Been thanked: 837 times
Ja nejake nasel v supliku, kdyby nekdo chtel, mohu darovat treba na Foreveru.

PříspěvekNapsal: 01.12.2024, 14:58 
Óm Nejvyšší

Has thanked: 28 times
Been thanked: 303 times
Není nad originál :D
https://www.teslakatalog.cz/LQ1412.html

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]