OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 23.04.2024, 00:37

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Kompakt záhada s floppy
PříspěvekNapsal: 27.03.2024, 22:14 
Offline
Kecka

Registrován: 27.03.2024, 22:05
Příspěvky: 29
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Ahoj,
mám tu Didaktik Kompakt.
Floppy A 3,5 zabudovaná jede OK
Floppy B 5,25 externí připojena kablikem OK
Floppy B 3,5 externí připojena kablikem:
- udělá seek
- pohne hlavou tedy a zatočí si motorem
A teď problém.
Ač dávám propojky na jednotce B 3,5 jak chci jako DS0 nebo DS1 tak se vždy rozsvítí pouze ledna a motor stojí.
Nechápu. Na 5,25 to jede normálně.
Chtěl jsem se vás tady zeptat:
Je tam nějaký fígl v zapojení ? Nějaké křížení jako na PC ne bo tak ? Nevím, proč mi to nejede.

Ani propojení z DS0 na DS1 nepomáhá ani naopak.
Vyzkoušeno 7 mechanik a ani jedna se nezačne točit.
Pouze svítí led na B a a motor se na floppy B nikdy netočí.

Kde může být závada ? Když 5,25 jede jako béčko.

Děkuji moc za rady, Michal


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kompakt záhada s floppy
PříspěvekNapsal: 28.03.2024, 13:14 
Offline
Profík

Registrován: 26.04.2015, 20:26
Příspěvky: 859
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 2 times
Been thanked: 92 times
Obě jednotky nastav na DS1 a použij křížený plochý kabel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kompakt záhada s floppy
PříspěvekNapsal: 28.03.2024, 13:46 
Offline
Kecka

Registrován: 27.03.2024, 22:05
Příspěvky: 29
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
jjilek píše:
Obě jednotky nastav na DS1 a použij křížený plochý kabel.



Děkuji moc vyzkouším. Je vskutku podivné, že B když je 5,25 360 KB tak vše jede.
Ale 3,5 ne a ne točit médiem. S tím jsem se ještě nesetkal.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kompakt záhada s floppy
PříspěvekNapsal: 28.03.2024, 15:18 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1977
Bydliště: Praha
Has thanked: 85 times
Been thanked: 255 times
Myslim ze to zahada neji. Ta 5.25 ma zrejme zapojeni jako shugart a ty 3.5 velmi urcite jako PC nebo IBM, nebo jak se to oficialne nazyva. Lisi se to prave v signalech drive select a motor on.

Relativne elegantne tohle bylo reseno prave prekrizenym kabelem, kde se chytre prehodilo par dratu, aby vznikla “obojetna” mechanika.

https://djtbs1.wordpress.com/2020/10/31 ... t-details/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kompakt záhada s floppy
PříspěvekNapsal: 28.03.2024, 16:54 
Offline
Kecka

Registrován: 27.03.2024, 22:05
Příspěvky: 29
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Tak nic no, nepovedlo se. Každopádně všem děkuji.

Zůstanu na 5,25 jako béčko ta běží normálně. Nechápu, co je kdysi vedlo k takové nekompatibilitě, ale co už. Ještě jednou díky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kompakt záhada s floppy
PříspěvekNapsal: 29.03.2024, 14:34 
Offline
Pan Generální

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 2093
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 18 times
Been thanked: 327 times
Akým káblom to pripojuješ? Predpokladajme že štandardným EXTENDED. Mal by byť prekrížený signál /DS0 s /DS1 a tiež /MO0 s /MO1. Všetky mechaniky by mali byť nastavená ako DS0, o výber sa stará kábel.

Sú tam totiž dva signály (/DS1 a /MO1 z počítača ktoré majú isť do /DS0 a /MO0 na mechanike B), jeden je pre zapnutie motora a druhý pre výber mechaniky (rozsvietenie LEDky). Kedysi som to skúšal. Niektoré mechaniky používajú obidva signály (zvlášť sa dal zapnúť motor a zvlášť rozsvietiť LEDka na mechanike), ale niektoré mechaniky to mali akoby spojené. Na nich keď som dal rozsvietiť LEDku, sám sa roztočil aj motor bez toho aby mal na to signál. Takže môže byť prerušený kábel a 5,25" mechanike to nevadí.

Začal by som odmeraním napätia týchto dvoch signálov na strane mechaniky. Bez aktivity by na nich malo byť viac ako 3,5V (log.1), a pri pokuse o prácu s disketou by mali obidva klesnúť na menej ako 0,8V (log.0). Na mechanike sú to piny 10 (výber mechaniky) a 16 (zapnutie motora), ak sa nemýlim.

_________________
Oznamy o novom príspevku mi na mail chodia iba sporadicky, takže keď sa nehlásim v diskusii, tak je to tým. V 80% nepríde mail vôbec.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kompakt záhada s floppy
PříspěvekNapsal: 30.03.2024, 10:33 
Offline
Kecka

Registrován: 27.03.2024, 22:05
Příspěvky: 29
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
To je na mě moc přesto moc děkuji. Stejně ale nechápu proč je to tak složité proč normálně nedodrželi PC standart. Jako že bych napojil normální plochý nebo ten překřížený kabel a bylo by. Holt ve Skalici museli mít zase něco extra a teď si s tím člověk laik neví rady. Nerozumím tomu každopádně 5,25 disketovka normálně jede. Nechápu proč by nemohla 3,5 zvlášť když se provádí seek točí jak médium tak zasvítí ledka. Když dám MOVE B: a RUN tak se rozsvítí 3,5 béčko ale točit disketou teď ne. Ale tak neva. Moc složité na mě. Takové zrady ale to by opravdu člověka šlak trefil :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kompakt záhada s floppy
PříspěvekNapsal: 30.03.2024, 10:40 
Offline
Kecka

Registrován: 27.03.2024, 22:05
Příspěvky: 29
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Jinak je tam normální kabel jako s Kompaktu směrem k mechanice. Žádné křížení tam nikdy nebylo.
Prostě jsem napichnul 5,25 dal ji myslím jako DS2 aby se nevrtěla s interní 3,5 a bylo hotovo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kompakt záhada s floppy
PříspěvekNapsal: 30.03.2024, 16:17 
Offline
Pan Generální

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 2093
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 18 times
Been thanked: 327 times
No tak to máš jasne blbo ten kábel, a aj mechaniku. DS2 sa nepoužíva, takže 5,25" ako B riadiš vlastne signálom MO1 (zapnutie motora pre B). Asi si neskúšal príkazom MOVE kopírovať z A do B alebo naopak. To by pekne zhavarovalo, vtedy sa nechajú zapnuté obidva motory naraz. A preto ti tam nejdú 3,5" mechaniky, lebo tie sú DS1.

Prečo je to tak pomotané? V tej dobe bol iný štandard. Vtedy na jednom kábli mohli byť až 4 mechaniky (DS0 až DS3, signál MON pre zapnutie motora bol spoločný pre všetky). Potom s príchodom PC sa štandard zmenil a na jednom kábli mohli byť už len dve mechaniky (DS0 a DS1, a každá mala svoj signál na zapnutie motora). Navyše samotné PC to má blbo, lebo mechaniky sú DS1, takže napojená priamo by bola B. Preto je aj kábel v PC pre jednu mechaniku prekrížaný, aby bola A.
S Didaktikmi tieto dva štandardy nejako skombinovali, takže má signál pre výber mechaniky a signál pre zapnutie motora zvlášť pre každú mechaniku, akurát v inom usporiadaní ako pri PC.

S káblom 1:1 ti z EXTENDED mechanika nepôjde. Zrovnaj si ten kábel ako má byť. Máš dve možnosti:

1. možnosť podľa Didaktiku: kríženie ako originál Didaktik, teda 10 s 12 a 14 s 16, mechanika B je nastavená ako DS0. S týmto krížením na kábli je jedno ktorým koncom sa kábel zapojí do mechaniky a ktorým do počítača. Tiež to umožňovalo mechaniku A (D40 alebo D80) pripojiť a použiť ako mechaniku B.

2. možnosť pre mechaniku z PC ktorá je nastavená ako DS1 (zvyčajne napevno): prekrížiť na kábli iba 14 s 16.

V tvojom prípade doporučujem možnosť 2, a 5,25" mechaniku nastaviť tiež ako DS1. Vtedy ti pôjdu všetky 3,5" mechaniky z PC ako B.

_________________
Oznamy o novom príspevku mi na mail chodia iba sporadicky, takže keď sa nehlásim v diskusii, tak je to tým. V 80% nepríde mail vôbec.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kompakt záhada s floppy
PříspěvekNapsal: 30.03.2024, 21:47 
Offline
Kecka

Registrován: 27.03.2024, 22:05
Příspěvky: 29
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Děkuji ještě si s tím tedy pohraju. Děkuji


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz