OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompu nen nikdy dost!

Právě je 29.11.2021, 11:49

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: D40
PříspěvekNapsal: 18.11.2021, 23:23 
Offline
Kecka

Registrován: 09.01.2021, 18:37
Příspěvky: 31
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times
Jak vlastně D40 pozná kolika stopou mechaniku má připojenou?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: D40
PříspěvekNapsal: 19.11.2021, 00:08 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 1482
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 421 times
Been thanked: 442 times
Sice o tomhle nic nevím, ale jestli se tam nepoužívá detekce jako u PC - PC po zapnutí vyjede s mechanikou na stopu nějak 45 a pak jede zpátky a testuje kdy dosáhne stopy 0 - buď za 45 kroků nebo za 40.

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: D40
PříspěvekNapsal: 19.11.2021, 00:25 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1696
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 15 times
Been thanked: 240 times
Presnejšie je to tak, že D40 s MDOS 1.0 ide pri resete s červenou obrazovkou na 54.stopu (teda sa snaží tam dostať, preto ten rámus u D40 pri resete, mechanika s hlavou mláti o koniec dráhy). Následne sa vráti na stopu 2 a z nej na stopu 0 s počítaním, teda kontrolou signálu /TR00. Pokiaľ počet stôp pri návrate sedí (signál /TR00 príde v správny okamžik) s počtom stôp na ktorú sa mechanika snažila dostať, nastaví si že je 80 stopová mechanika, teda D80. Pokiaľ nesedí, znamená to že na príslušnú stopu sa už dostať nedalo (D40 mechaniky majú zvyčajne 42 alebo 43 stôp) a vozík sa teda vrátil skôr, a teda sa jedná o D40 mechaniku. Toto sa vykoná zvlášť pre mechaniku A a potom pre mechaniku B. Snáď som to nepoplietol, keď tak ma ukameňujte.
MDOS 1.0 a 2.0 sa dajú rozoznať farbou okraja pri resete, 1.0 má červenú celú obrazovku vrátane okraja, 2.0 má biely okraj. Alebo cez LIST*. Rozdiel je v tom, že MDOS 2.0 ide na 46.stopu a vracia sa na 7. Teda menej rámusu pri D40.

[reklama] Pri MDOS 1.0 a D40 je možné použiť D40 reset silencer aby to tak nerachotilo pri resete. [koniec reklamy]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: D40
PříspěvekNapsal: 19.11.2021, 22:10 
Offline
Kecka

Registrován: 09.01.2021, 18:37
Příspěvky: 31
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times
Díky jasný.
Ještě bych se zeptal, jak se dozvím co je v ram D40? Jestli si dobře pamatuju, tak se musela paměť ukládat do souboru a pak to vyčíst z něj. Ale jak nemůžu vyčíst.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: D40
PříspěvekNapsal: 19.11.2021, 23:12 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1696
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 15 times
Been thanked: 240 times
Toto prekopíruje ROM+RAM z adresy nula v D40 do RAM od adresy 30000:

10 CLEAR 29999: FOR a=46384 TO 7e4: READ b: IF b<>PI THEN POKE a,b: NEXT a
20 POKE#247,79: RANDOMIZE USR 46384
30 DATA 199,33,0,0,17,48,117,1,0,64,237,176,195,0,23,PI

Píšem z pamäti, snáď som sa nepomýlil. Pre výpis potom stačí dať:

5 FOR a=3e4 TO 7e4: PRINT a-3e4;",";PEEK a,CHR$ PEEK a AND PEEK a>31: NEXT a
alebo to bolo
5 FOR a=3e4 TO 7e4: PRINT a-3e4;",";PEEK a,(CHR$ PEEK a) AND (PEEK a>31): NEXT a
už si presne nepamätám...

Prvých 14336 bytov je ROM D40, potom je 2048 bytov RAM D40.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: D40
PříspěvekNapsal: 20.11.2021, 04:35 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1192
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 23 times
Been thanked: 263 times
Případně to uložení SAVE * "RAM" CODE 14*1024,2*1024


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: D40
PříspěvekNapsal: 20.11.2021, 10:13 
Offline
Kecka

Registrován: 09.01.2021, 18:37
Příspěvky: 31
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times
To teda znamená, že neuložím na D40 do souboru romku počítače? Samozřejmě bez přesunu jinam.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: D40
PříspěvekNapsal: 20.11.2021, 10:18 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3215
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 326 times
Been thanked: 646 times
caga píše:
To teda znamená, že neuložím na D40 do souboru romku počítače? Samozřejmě bez přesunu jinam.
Presne tak. Pretoze pri diskovych operaciach je dole nastrankovana MDOS rom+ram.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: D40
PříspěvekNapsal: 20.11.2021, 14:06 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1696
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 15 times
Been thanked: 240 times
dex píše:
Případně to uložení SAVE * "RAM" CODE 14*1024,2*1024

Akurát že pri práci s disketou si MDOS do RAM načítava dáta z diskety (3 sektory), takže nezmenených ostane iba posledných 512 bytov.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz