OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 08.02.2023, 06:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Adresy portů M5 moduly
PříspěvekNapsal: 24.09.2021, 12:12 
Offline
Prvnička
Uživatelský avatar

Registrován: 08.02.2021, 11:33
Příspěvky: 15
Bydliště: u Kladna
Has thanked: 5 times
Been thanked: 3 times
Ahoj, dostal jsem chuť po letech zas něco udělat pro Sorda a přemýšlím nad cartridge, co by v sobě shrnula různé ROM, varianty RAM a fungovala podle více v ČR kdysi funkčních variant. Ve fázi přemýšlení jak se k tomu postavit bych potřeboval zjistit co za konstrukce přídavných pamětí zahrnout a na jakých portech se ovládají.

Přišel jsem zatím na toto:

64KBI - port 6Ch
64KBF - port 30h (obě varianty 2B, 2C -tj LZR)
64KRX (identické s EX64/512 ?) - port 7Fh
EM64 - ?
EX64/512 - porty 78h-7Fh pro paměť, 70h-71h pro ramdisk
RAM DISK 256K - porty 74h-78h

mimo to tovární moduly:
PI-5 - 70h-73h
SI-5 - 60h-61h

Co myslíte, sordisti? Který modul (moduly) má cenu implementovat? Měl by pro to existovat nějaký software, jinak to nemá cenu se s tím zabývat. Určitě tam dám všechny ROM, co najdu + EMM32. Ale jde o ty specificky české RAM / ROM konstrukce.

_________________
Sord M5, Atari ST/TT, Sinclair, MZ800, Sharp pocket, HP pocket, HP41


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Adresy portů M5 moduly
PříspěvekNapsal: 24.09.2021, 12:26 
Offline
Kecka

Registrován: 11.12.2013, 00:46
Příspěvky: 63
Has thanked: 8 times
Been thanked: 6 times
neodpovim uplne na tvoje otazky, ale nevim zdali si uvedomujes ze minimalne 64kbi,64kbf a 64kbx potrebovali upraveneho sorda, jinak by doslo k jeho poskozeni. Ostatni pametove moduly uplne neznam, ale hadal bych, ze na tom budou obdobne. Sord sam o sobe nemel hw moznost odpojit vnitrni rom MONITORU, potazmo ROMku kartridge. Toto se muselo zohlednit a proto se Sord musel upravit.

Bez uprav tedy muzes provozovat jen 32kb modul RAM.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Adresy portů M5 moduly
PříspěvekNapsal: 24.09.2021, 12:45 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1316
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 39 times
Been thanked: 326 times
Pro zjednodušení - úprav pro odstránkování Monitor ROM existuje několik a nejsou spolu navzájem kompatibilní, alespoň pokud vím.
Plus by stálo za to se podívat, jak stránkuje Stuchlíkova CP/M.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Adresy portů M5 moduly
PříspěvekNapsal: 24.09.2021, 13:14 
Offline
Prvnička
Uživatelský avatar

Registrován: 08.02.2021, 11:33
Příspěvky: 15
Bydliště: u Kladna
Has thanked: 5 times
Been thanked: 3 times
dlabi píše:
neodpovim uplne na tvoje otazky, ale nevim zdali si uvedomujes ze minimalne 64kbi,64kbf a 64kbx potrebovali upraveneho sorda, jinak by doslo k jeho poskozeni.
...
Bez uprav tedy muzes provozovat jen 32kb modul RAM.


jojo, uvědomuji. Jednak jednoho upraveného mám a jednak jsem to chtěl pojmout univerzálně - tj. buď nechávat přistránkovaný 8K monitor a přidávat ROM a RAM co byla v cartridgich (originál) a nebo mít volbu na desce (propojka) co umožní majiteli upraveného M5 použít to jako komplet 64KBI,F,X atd

to dex: v tomto okamžiku není podstatné, jak to hardwarově dělaly tehdejší konstrukce. To už pořeší nový modul + jedna z variant úpravy uvnitř M5 (pravděpodobně ta nejjednodušší a to je vložení odporu...)

Ke Stuchlikově CP/M víte někdo podrobnosti ohledně ovládání paměti?

_________________
Sord M5, Atari ST/TT, Sinclair, MZ800, Sharp pocket, HP pocket, HP41


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Adresy portů M5 moduly
PříspěvekNapsal: 24.09.2021, 13:49 
Offline
Kecka

Registrován: 11.12.2013, 00:46
Příspěvky: 63
Has thanked: 8 times
Been thanked: 6 times
snad by vedel Roman Stec, ale nevim zdali sem chodi a pak urcite Stuchlik. Ale jestli se teda uplne nepletu tak na tehle uprave behali "windows" ktere byli zalozeny na KRD a pak na KRX verzi RAM. Takze suma sumarum by ta Stuchlikova Floppyna mohla pouzivat KRX strankovani

http://m5.arigato.cz/cs_windows.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Adresy portů M5 moduly
PříspěvekNapsal: 24.09.2021, 14:03 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1316
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 39 times
Been thanked: 326 times
Citace:
To už pořeší nový modul + jedna z variant úpravy uvnitř M5 (pravděpodobně ta nejjednodušší a to je vložení odporu...)

No to jsem právě chtěl varovat, protože mi Sord s jednou úpravou (tuším ten s odporem) nefungoval se starším modulem, který asi chtěl jinou úpravu.
Tak aby se s tím ten nový modul popasoval.

Stuchlíkovu CP/M mám určitě já i Roman Štec, pokud by k ní neměl dokumentaci, tak by ji mohl někdo šikovný analyzovat?
Pan Stuchlík údajně byl schopen i vyrobit novou várku, tak měl nejspíš všechny podklady, ale o něm nic bližšího nevím.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz