OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 20.03.2025, 23:09

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Repas LCD
PříspěvekNapsal: 09.03.2025, 12:21 
Kecka

Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times
Pred nejakym casem jsem koupil z Aukra pekny 19" LCD monitor EIZO FlexScan S1931, ktery mel delat partaka k SGI O2. Udajne funkcni, takze jsem ho privezl domu a nevenoval mu pozornost. Po par tydnech jsem ho zkusil zapnout a k memu prekvapeni se rozbehl na 2sekundy a zhasnul.

Treba spatne kondiky?
Rozborka, ale uz na zacatku bylo zrejme, ze to asi kondiky nebudou, protoze monitor Made In Japan a pouzite kondiky slovutne znacky. Pro jistotu vymena, ale problem stejny. Ridici deska, ktera se stara o zobrazeni se zda byt v poradku, ale u Invertoru vypadne po 2sekundach napajeni, ackoliv ridici deska mu rika, aby svitil.

Co dal?
Dilema jestli je problem v invertoru nebo trubicich co zajistuji podsvit displeje. Pri pohledu na cenu invertoru, ktera neni az tak hrozna, ale vedomi toho, ze vymenim invertor, ale problem bude v trubici (tester trubic si vyrabet nebudu) a tim padem zbytecny nakup Invertoru me vedla k otazce.

Cozpak neni lepsi reseni nez tohle experimentovanii?
Myslim, ze ano. Po shlednuti par videi, kde lide meni CCFL trubice za LEDky, jsem se rozhodl jit touto proslapanou cestou. Napr. na ebay se daji koupit konverzni kity s LED pasky https://www.ebay.com/itm/271935872599 a menicem za par korun (levnejsi nez pouzity Invertor).
Příloha:
Img1_small.jpg
Img1_small.jpg [ 945.41 KiB | Zobrazeno 248 krát ]

Je potreba si ohlidat jak je puvodni Invertor rizen. Obvykle jsou 4signaly: VCC a GND (mezi 12V-15V), EN - zapnuti/vypnuti podsviceni (logicky signal 5V logika), ADJ – jas podsviceni (analogovy signal rozsah 0-5V). Pozor nektere monitory maji PWM.
A clovek se pak muze pustit do prestavby, coz je piplacka (displej jsem musel rozebrat kompletne abych se dostal k trubicim).
Vymena trubic a test homogenity
Příloha:
Img2.jpg
Img2.jpg [ 530.16 KiB | Zobrazeno 248 krát ]

a kdyz je vse v poradku muze se slozit na finale.
Příloha:
IMG_2879_small.JPEG
IMG_2879_small.JPEG [ 563.61 KiB | Zobrazeno 248 krát ]

Pisu to z duvodu, protoze dobrych monitoru pro retro systemy bude ubyvat a tohle muze byt cesta jak jim prodlouzit zivot.

Předmět příspěvku: Re: Repas LCD
PříspěvekNapsal: 09.03.2025, 12:40 
Pan Štábní

Has thanked: 56 times
Been thanked: 580 times
kulich.bulich píše:
Dilema jestli je problem v invertoru nebo trubicich co zajistuji podsvit displeje. Pri pohledu na cenu invertoru, ktera neni az tak hrozna, ale vedomi toho, ze vymenim invertor, ale problem bude v trubici (tester trubic si vyrabet nebudu) a tim padem zbytecny nakup Invertoru me vedla k otazce.

Jako nejjednodušší tester CCFL trubic jsem používal měniče ze starých deskových scanerů - malá destička, pouze napájení a výstup na trubici. Jako rychlá diagnostika funkčnosti trubic úplně v pohodě.

P.

PříspěvekNapsal: 09.03.2025, 15:47 
Pan Generální

Has thanked: 18 times
Been thanked: 362 times
Ešte lepšie riešenie je mať odložené trubice zo starých monitorov. Tie iba pripojím namiesto pôvodných a hneď viem či invertor invertoruje.

PříspěvekNapsal: 13.03.2025, 11:02 
Kecka

Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times
Jo rikal jsem si jestli neporidit nejakou vykuchanou elektroniku z monitoru nebo skeneru jako tester trubic.

Ta vymena z CCFL na LED krom pozitiv: obraz vypada dobre a bila je opravdu bila :) a nema to ten nadech do ruzova, ale prinasi nejake sekundarni problemy. Nefunguje regulace jasu. Ten modul LED driveru (PCB) ma nejak zajimave zapojeny signal DIM pro rizeni jasu, ktery se odchyluje od doporuceni vyrobce pro tu hlavni ridici soucastku. Vypada to, ze ridici elektronika monitoru spravne meni ten svuj DIM signal, ale kdyz se pripoji do LED driver modulu, tak je ten signal pevny (asi mekky DIM vystup) a nehne se. Kdy se to pripoji na zdroj (tvrdy zdroj DIM signalu), tak se zda, ze regulace funguje. Tak to zkusim prebastlit.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]