OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompu nen nikdy dost!

Právě je 21.01.2022, 03:29

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 124 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 14.01.2022, 12:19 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1463
Bydliště: Kurim
Has thanked: 683 times
Been thanked: 478 times
Tak uz mi to chodi. Kick je jedno, i ta rychlost SD karty. Pomohlo napartitionovat tu SD kartu v Linuxu. Kdyz jsem to partitionoval ve Windows (presne podle navodu), tak to nejelo.

Btw. v cem vidite vyhody toho Emu68k proti standardnimu PiStorm fw? Je fajn, ze to rychleji bootuje, ale jinak ten po siti sdileny disk u standardniho fw mi prijde desne prakticky. Jak do Emu68k prenasite programy? Vydelat SD kartu a mountnout do WinUAE mi prijde pracne.

Mne jako Amigistovi lame prijde ten rozdil v rychlosti tak jako tak v podstate nesmyslny. Chci pohodlne poustet klasicke Amiga hry, Wolfenstein3D a Duke poustim na platformach, kam patri vic.

Edit: Kickstart neni jedno, s tim 3.2 to nejede, nadava to na LIBS/icon.library a LIBS/workbench.library, asi by to jelo, kdyby se zmenil/updatoval system. Kick 3.1 je v pohode.

_________________
http://www.8bity.cz


Naposledy upravil Martin8bity dne 14.01.2022, 12:28, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.01.2022, 12:27 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9628
Bydliště: Praha
Has thanked: 1570 times
Been thanked: 1214 times
Výhoda je ve vyšší rychlosti. A snadnější instalaci. Když nechci emulovat grafiku a nějaké další chujovinky, tak prostě udělám jen ten první oddíl, nakopíruju pár souborů a jedu. HDD si případně hodím do PeCe a pod WinUAE nakopíruju, co chci (a nepřijde mi to pracné tedy).

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.01.2022, 12:51 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1463
Bydliště: Kurim
Has thanked: 683 times
Been thanked: 478 times
Rozdělávat Amigu, abys vytáhnul a zase vrátil zpět SD kartu Ti nepřijde pracné?

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.01.2022, 13:01 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9628
Bydliště: Praha
Has thanked: 1570 times
Been thanked: 1214 times
Nerozdělávám, AlfaPower má vzadu obdélníkový otvor (asi na vyvedení kabelu ven nebo tak), z kterého mi vyčuhuje malinko CFka. Vytáhnu, hodím do čtečky na pecku, nahodím WinUAE, nakopíruju, vytáhnu, vrazím zpět do Alfíka (kteréhož, mám ten dojem, si ještě nezaregistroval, protože neustále operuješ u mě s SD kartou :-) ).
Aby bylo jasno - CFka čouhat nemusí a s normální CF-IDE redukcí nekouká, protože míří opračným směrem - to jen já pro usnadnění prohazování CFek použil jinou CF-IDE redukci.

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.01.2022, 13:19 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1463
Bydliště: Kurim
Has thanked: 683 times
Been thanked: 478 times
Aha, já beru jako výhodu, že nemusím mít u Amigy žádné další bedny a ta integrovaná microSD karta je super disk a je fajn, když se na ni dá přistupovat vzdáleně. Když tam mám normální PiStorm firmware, tak prostě jen nakopíruju po WiFi soubory a vidím je na Amize. Nic nevydělávám, nic nezandávám. Pohoda. Ta microSD by šla taky asi vyvést na adaptér, ale myslím, že zatím zůstanu u toho standardního fw. Na Emu68k super je to rychlé bootování, to je celkem rozdíl.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.01.2022, 14:05 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 27.08.2015, 09:12
Příspěvky: 267
Has thanked: 66 times
Been thanked: 70 times
misticjoe píše:
tkald píše:
Návod na rozdělení SD karty pro EMU68 a systém Windows je na GitHub projektu https://github.com/michalsc/Emu68/blob/ ... aration.md

Ano, návod tam je, ale jak říkám, diskpart už mi druhý oddíl nevidí.


Musí tam být vytvořený jako nenaformátovaný (RAW) pak ho diskpart uvidí, to že ho nevidí je spíš tím, že tam není :-)
We Vidlích jsem dělal také několikrá a postupo odpovídá návodu, dokonce je použitelně DD pro windows pro nahrání nějakého obrazu disku.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.01.2022, 14:08 
Offline
Prvnička

Registrován: 11.01.2016, 21:02
Příspěvky: 23
Bydliště: Brno
Has thanked: 5 times
Been thanked: 7 times
Martin8bity píše:
Edit: Kickstart neni jedno, s tim 3.2 to nejede, nadava to na LIBS/icon.library a LIBS/workbench.library, asi by to jelo, kdyby se zmenil/updatoval system. Kick 3.1 je v pohode.

Kickstart 3.2 ROMka neobsahuje tyto dve knihovny, potrebovali usetrit misto a nacpat tam jine 'potrebne', ale staci mit oba soubory na SYS: disku ve slozce LIBS, tak jak pises LIBS/icon.library a LIBS/workbench.library


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.01.2022, 16:23 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2794
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 120 times
Been thanked: 219 times
Já třeba na MSX SX-1 kde je umístěna SD karta vzadu, a není k ní moc přístup, používám SD Extender (https://www.conrad.cz/p/tru-components- ... A0QAvD_BwE) nešlo by to použít i ve vašem případě ?

Dělá se to jak pro velkou tak pro malou kartu.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.01.2022, 17:01 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1463
Bydliště: Kurim
Has thanked: 683 times
Been thanked: 478 times
JJ, psal jsem, že by to šlo vyvést přes adaptér, ale i tak mi přijde bezdrátově to tam šoupnout pohodlnější.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.01.2022, 17:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1877
Bydliště: Praha
Has thanked: 80 times
Been thanked: 215 times
Martin> Puvodni PiStorm fw je sice pomalejsi, ale ma lepsi nejen emulaci, ale i dalsi moznosti a ten komfort kolem, presne jak pises. Pouzivej starou ROM 3.1, novejsi 3.2 v tvem pripade prinese spis jen nevysvetlitelne potize.

Kosmicka rychlost emu68 je zajimave jen teoreticky, z meho pohledu uz trochu mimo.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15.01.2022, 16:27 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1463
Bydliště: Kurim
Has thanked: 683 times
Been thanked: 478 times
Koukám, že dost dem chce víc CHIP RAM než je 512 kB. Mám A500 6A s AGNUS 8372A, asi nejlepší varianta je dopájet RAM přímo na desku nebo je lepší varianta?

Mám tu nějakou starší desku do trapdoor 2MB A500 MicroniK. Má ještě kablík a adaptér pod GARY, ale s ním Amiga vůbec nenabootuje. Když ten GARY adaptér odpojím, hlásí se to jako 0.5 MB Slow RAM, ale testy pamětí hodí občas chybu. A ještě víc ta RAM zlobí, když ji přes PiStorm nechám namapovat jako CHIP, takže tohle je asi nepoužitelné. Jsou tam nějaké jumpery, netuším na co, návod jsem nenašel.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15.01.2022, 18:08 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9628
Bydliště: Praha
Has thanked: 1570 times
Been thanked: 1214 times
To bude asi klasická 1,8MB "Fastka". S kick 1.3 si měl kouzelných 2,3MB Ram, ale stejně to pořád bylo jen 512kB Chip. Pokud máš A500 s deskou z A500+, tak můžeš dopájet chybějící šváby a budeš mít 1MB Chip. Já mám A500+ s 2MB Chip - 1MB Chip na desce + 1MB karta v expansion slotu, která se mapuje jako další mego chipky. S 512kB si moc radosti neužiješ :-( Už jen proto, že Kick3.1 z ní notnej kousek ukousne na buffery atp.

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15.01.2022, 20:48 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1877
Bydliště: Praha
Has thanked: 80 times
Been thanked: 215 times
Martin> RAM 1.8MB do trapdooru byla casto problematicka kvuli velkemu mnozstvi ramek, ktere pretezovaly sbernici, ale nevim co mas za verzi. Me to v devadesatych letech take nechodilo. Pokud nemas k dispozici jinou kartu do trapdooru, vyndej z toho vsechny RAM krome "spravne sady" 512KB, adapter pro Garyho nepouzijes. Tech 512KB bude chodit v pohode a jumperem JP2 prepnes vychozi nastaveni slow-fast trapdoor ram na chip ram (jen se prehodi adresa z $C00000 na $80000, konkretne drat A23 s A19). Tim ziskas 1MB chip, dalsi "normalni" ram nepotrebujes, zbytek budes mit na pistormu.

Na desku tu ram muzes dopajet taky, bez patic, nevejde se to pod klavesnici a budes mit take 1MB chip ram.

Pokud by jsi u tehle verze desky trval na 2MB CHIP, coz myslim neni nijak nezbytne, lze koupit adapter (https://icomp.de/shop-icomp/en/shop/product/ace2.html), ktery to umi a nemusis pak resit ani to rozsireni na 1MB, protoze tohle obsahuje cele 2MB samostatne.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16.01.2022, 00:56 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1463
Bydliště: Kurim
Has thanked: 683 times
Been thanked: 478 times
Díky, myslím, že dopájet ty 4 RAMky na desku bude nejjednodušší. Ta trapdoor karta má 16 ks 1Mx1 pamětí, takže žádnou vyhodit nemůžu. Navíc na ní nějaký "vtipálek" nastrkal do patic pájené a ne úplně dobře očištěné RAMky. Když je kompletně vyměním, tak to blbne míň, třeba 5 minut vydrží jet paměťový test, ale nakonec to stejně vždycky failne.

V desce A500 jsou TC514256AP-80, můžu tam dát jiné podobné nebo raději úplně stejné? Mám tu GM71C4256A-80 nebo MB81C4256A-60.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16.01.2022, 08:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1877
Bydliště: Praha
Has thanked: 80 times
Been thanked: 215 times
Rozsireni RAM 1.8MB do trapdooru melo obvykle pameti 256x4, takze mas asi nejakou mene obvyklou verzi.

Myslim ze tam RAM na desku nema zadne zaludne pozadavky, pripadne o nich nevim. Doplnoval jsem RAM v nekolika A500 uplne nahodnou verzi a vzdy to fungovalo dobre. Mam z jedne trapdoor RAM s obvody 256x4 udelane testovatko (je to stejna sbernice) jestli ty chipy funguji dobre a zatim jsem na zadne nevhodne nenarazil.

Jinak rozsireni 512KB do trapdooru, ktere by se ti treba hodilo, lze koupit uplne vsude za par korun i jako kit k sestaveni, je toho plna ebay.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 124 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz