OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Byl jednou jeden nerd

Právě je 05.06.2020, 14:52

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: napájecí zdroj FSP400-60GLN
PříspěvekNapsal: 23.05.2020, 15:20 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1335
Has thanked: 175 times
Been thanked: 289 times
Nemá někdo čirou náhodou schéma k tomuto zdroji?

Mám jeden, který jsem chtěl použít se starým PC (socket 754 - AMD Sempron), protože na tu dobu to není nejhorší zdroj, má 20pin ATX, má pár vyměněných kondenzátorů (už někdy z roku 2016), vypadá ve velmi dobrém stavu, vyčištěný od prachu...

Jenomže má závadu. Naprázdno funguje ok, startuje, všude správná napětí. S mrtvou základní deskou taky ok, ta má malý odběr, deska se zapne, ale nedojde k POST, ale na zkoušení podezřelého zdroje je dobrá (a pak zátěž žárovkama, nebo něčím takovým).

Z jinými deskami se ve zdroji zahřívají dvě diody D37 a D36 v sérii zapojené mezi 3.3V a 5V výstupními větvemi. Netuším, proč tam ty diody takhle jsou, ale zdá se, že když je 3.3V větev víc zatížená, tak jimi prostě teče moc velký proud z 5V. Nedá se to provozovat déle než sekundy / desítky sekund. Diody jsou zatím v pořádku funkční, měřil jsem je vypájené.

Mohl bych koupit nový, ale nejspíš to bude nějaká banalita, možná jsem to v roce 2016 způsobil já při výměně načatých kondenzátorů, netuším. Jako prase nepájím, ale bez chybnatý taky nejsem.

Zkoušel jsem po schématu pátrat, našel jsem něco, co se tomu hodně blíží, ale neobsahuje zrovna tu výstupní část, kterou bych rád viděl. Zkoušel jsem to celé analyzovat, ale to je hodně zdlouhavé, jde to pomalu, k mnoha součástkám se nedostanu, nejspíš bych jich musel půlku vypájet. Taky se to nepropípává snadno, když občas nevím, jestli někam vede spoj, nebo cívka s pár závity. Nicméně část tuším a dává smysl, jen ne ten kousek, co bych potřeboval.

Číslo opsané z desky FSPXXX-60GLY 3BS0127515GP


Přílohy:
DSC04619 do fora.JPG
DSC04619 do fora.JPG [ 234.6 KiB | Zobrazeno 217 krát ]
DSC04652 do fora.JPG
DSC04652 do fora.JPG [ 477.22 KiB | Zobrazeno 217 krát ]
DSC04644 do fora.JPG
DSC04644 do fora.JPG [ 242.44 KiB | Zobrazeno 217 krát ]

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: napájecí zdroj FSP400-60GLN
PříspěvekNapsal: 24.05.2020, 11:50 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2881
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 157 times
Tak ty diody rozpoj a vyzkoušej, jestli chodí dobře 3V3 větev.
Dělalo se to z 5V větve přesytkou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: napájecí zdroj FSP400-60GLN
PříspěvekNapsal: 24.05.2020, 14:32 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1335
Has thanked: 175 times
Been thanked: 289 times
danhard píše:
Tak ty diody rozpoj a vyzkoušej, jestli chodí dobře 3V3 větev.
Dělalo se to z 5V větve přesytkou.
Našel jsem na výstupu jen jednu tlumivku s více vinutími a ta je připojená k 5V (červený) a 12V (bezbarvý) a GND (tenkým drátem - druhý konec nevím kam) ne k 3.3V.

Nad ní (dle fotky) je další tlumivka skrz kterou jde ven 3.3V, ta má jen jedno vinutí. Pod touto tlumivkou je ze strany spojů pár odporů atd... připojených k napěťové referenci KA431AZ.

Nicméně ty dvě diody (rychlé HER108) jsem zkusil rozpojit už dřív, když jsem kontroloval, jestli jsou stále ok. Jsou a bez nich zdroj nenastartuje, zkusí to a zas se vypne. Nejspíš tomu brání ten řídící IO PS223 na svislé desce?

Víc detailních obrázků tady https://egalerie.net/index.php/opravy/n ... P400-60GLN

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: napájecí zdroj FSP400-60GLN
PříspěvekNapsal: 24.05.2020, 15:21 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2881
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 157 times
Tenkým drátem je -12V.
K 3,3V patří ta samostatná tlumivka a přesytka na feritovém jádře, to bude ta na druhé straně chladiče.
Bude to nějak takto https://sector.biz.ua/docs/power_supply ... A_main.jpg


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: napájecí zdroj FSP400-60GLN
PříspěvekNapsal: 24.05.2020, 16:01 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1335
Has thanked: 175 times
Been thanked: 289 times
Vida, to se skutečně v lecčems hodně podobá. Možná pomůže...

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: napájecí zdroj FSP400-60GLN
PříspěvekNapsal: 24.05.2020, 17:27 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2881
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 157 times
http://www.rom.by/forum/Blok_pitaniya_f ... _peredelke


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: napájecí zdroj FSP400-60GLN
PříspěvekNapsal: 25.05.2020, 19:44 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1335
Has thanked: 175 times
Been thanked: 289 times
Vyřešeno.

Bylo to opět kondenzátory. Našel jsem tam jeden zapomenutý Capxon 2200μF (třikrát fuj odplivnutí k říši středu) a spolu s ním jsem vyměnil i ty tři malé 100μF, 22μF a 2.2μF. Pro jistotu jsem vyměnil i další na 3.3V větvi, tentokrát nový Hitano o kterém jsem si nebyl jistý, jestli je z řady ESX (dávám tam 2200μF/10V místo 2200μF na 6.3V).

No a funguje to.

Poučení pro příště, když už se do toho pustím, tak měnit vše rovnou, včetně malých a pak teprve přemýšlet. Neztrácet čas diskuzí a rovnou koupit/najít v zásobách náhradní.

Jediný původní tam zůstal ten veliký 270μF/400V, ten nemám čím nahradit (musel bych si ho nechat poslat z TME). Změřil jsem ho, zdá se, že má kapacitu o ždibec menší, ale je pořád v toleranci a není to Capxon (byť taky žádná sláva).

Už mi to na stole běží třetí hodinu a zatím se z toho nekouří, ani se to nepřehřívá, diody jsou studené a deska jede jak má (teď přijde výzva nainstalovat na to W98, protože deska s nForce250 a Sempron 2800+ je jedna z posledních na kterou ještě W98 mají alespoň nějakou podporu).

Jo a já vím, že Hitano ESX nejsou to nejlepší. Jsou dostačující, Panasoniců jsem neměl dost a ty správné. Horší než Capxon snad ani být nelze a zas tak moc mi na tom zdroji nezáleží, abych z něj dělal něco, čím stejně nemůže být. To bych si rovnou šel koupit nějaký Seasonic.

Mimochodem, dva z 2200μF kondenzátorů jsem rozebral a ty Hitano mají přinejmenším výrazně tlustčí elektrody a méně rozpadací papír mezi nimi, ale zrovnával jsem 6.3V srágoru s 10V novým... takže to je třeba brát s rezervou, rozdíl, může být jen tím, že ten "lepší" Hitano byl na větší napětí. Což je samo o sobě ku prospěchu, vecpe-li se.

Fascinující je, že firma Capxon stále existuje navzdory tomu, že při zadání jména do Google je naprostá většina odkazů na potíže s jejich elektroodpadem a na spousty fotek vyhřezlých elektrolytů.


Přílohy:
DSC04681_do_fora.JPG
DSC04681_do_fora.JPG [ 274.51 KiB | Zobrazeno 90 krát ]
Poznámka: Deska ukazuje na 3.3V větvi asi o 0.1V menší napětí než naměřím přímo na ATX konektoru.
DSC04676_do_fora.JPG
DSC04676_do_fora.JPG [ 298.25 KiB | Zobrazeno 90 krát ]
DSC04672_do_fora.JPG
DSC04672_do_fora.JPG [ 495.49 KiB | Zobrazeno 90 krát ]

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: napájecí zdroj FSP400-60GLN
PříspěvekNapsal: 25.05.2020, 21:10 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1008
Has thanked: 41 times
Been thanked: 79 times
Firma Capxon má totiž v ruce trumf, který se nedá v tomto sytému přebít - zdaleka nejnižší cenu za kus a požadovanou délku životnosti. Je to nejlevnější a vydrží to do 2,5 roku maximálně? Co víc si přát když jste výrobce elektroniky. Spíš je div že se drží ti ostatní...

Taky jsem loni měnil asi 8 kusů ve 550W zdroji co už nechtěl startovat a přitom jediný problém byly nafouklé kondíky. Ovšem tyhle měly nárok, zdroj předtím běhal 10 let a z toho cca 5 v plné zátěži 24/7.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz