OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 18 čer 2019, 08:47

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Commodore PC-10 - polomrtva deska
PříspěvekNapsal: 12 čer 2019, 23:27 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3148
Has thanked: 154 times
Been thanked: 242 times
Fakt si s tim nevim rady, tak se zeptam...

Mam jednu desku z Commodore PC10-III. Mela vyteklou baterku, takze jsem odstranil skody jak nejlip jsem umel, bylo tam par mrtvych pameti, ty jsem vymenil, a porad je to mrtvola. Pouzil jsem testovaci ROMku od SuperSoftu, ktera otestuje kde co, a co me prekvapuje, ze ten test se zavesi pri testovani preruseni.

Vubec mi to nedava smysl - ta ROMka je delana tak, ze by se nemela zaseknout, protoze vsude, kde se na neco ceka, jsou timeouty. Skoro mi to pripada, ze to preruseni neco nekde rozhodi tak, ze se cela deska zavesi. (ROMku jsem si disassembloval v IDA).

Sondou jsem overil, ze preruseni prijde na nozicku procesoru, takze tam nic shnileho neni.

Jedine, co me napada, je precist si poradne dokumentaci a co presne procesor dela, kdyz prijde preruseni - mozna je chyba v tom, ze radic preruseni posle nejaky vektor preruseni do procesoru, a ten vektor je spatne nebo tak neco, takze procesor skoci na obsluhu preruseni, ktera neni definovana... je to blbost, co pisu?

Ma nekdo nejaky podnetny napad? :)

Diky moc!

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore PC-10 - polomrtva deska
PříspěvekNapsal: 13 čer 2019, 00:31 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2271
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 13 times
Been thanked: 137 times
Ta ROMka umí i jiné XT ?
Mám MB Philips NMS 9100, taky bych ho potřeboval rozdejchat :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore PC-10 - polomrtva deska
PříspěvekNapsal: 13 čer 2019, 01:21 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 01:21
Příspěvky: 1170
Bydliště: Praha
Has thanked: 125 times
Been thanked: 274 times
Tady máš popis:
http://www.minuszerodegrees.net/supersoft_landmark/Supersoft%20Landmark%20ROM.htm
Pokud je deska XT kompatibilní, tak by to nějak jet mělo. Jediné docela zásadní omezení je, že to vyžaduje CGA nebo MDA...
Něco se tam píše i o VGA, ale takovou asi svět neviděl :)
http://www.minuszerodegrees.net/supersoft_landmark/Supersoft%20Landmark%20ROM%20-%20VGA%20cards.htm

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore PC-10 - polomrtva deska
PříspěvekNapsal: 13 čer 2019, 07:40 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3148
Has thanked: 154 times
Been thanked: 242 times
Ta ROMka je vseobecna. Maji tri verze, pro PC, pro XT a pro AT. Z mych zkusenosti na klasickem XT fungujou dobre, na modernejsich obcas hlasi neexistujici chyby, napriklad na mainboardech s chipsetem Faraday FE2010A (Commodore PC-10, Peter-10F) hlasi chybu citace 1.
S VGA to opravdu nejede, a nejelo mi to ani s EGA, ale chyba mohla bejt uplne jinde. Nastesti to ma celkem rozumny system pipani chybovych kodu, takze se to da i bez jakekoliv grafiky. Pozor, kody jsou jine pro XT a AT!

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore PC-10 - polomrtva deska
PříspěvekNapsal: 13 čer 2019, 07:56 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3148
Has thanked: 154 times
Been thanked: 242 times
Nicmene abych jeste pridal nejake informace...

Příloha:
pc10-diag.jpg
pc10-diag.jpg [ 138.14 KiB | Zobrazeno 97 krát ]


Pokud tomu rozumim spravne, tak se nejdriv naprogramuje radic preruseni a casovac, potom se povoli preruseni a ceka se, jestli obsluha preruseni inkrementuje obsah adresy ds:400h - viz loc_F0CA2. Je tam ale loop, to znamena, ze tam to viset nemuze. loc_F0CBC a dal je uz tisk Passed nebo Failed.

Fakt mi to prijde jako kdyz v okamziku, kdy se povoli preruseni, to jde do kopru, protoze tam neni zadnej skok nebo nekonecnej cyklus. Zkousel jsem propiskat signaly mezi procesorem a chipsetem (ve kterem je jak radic preruseni, tak casovac), ale data jsou v poradku. Procesor bezi v MAX modu, takze par ridicich signalu je zakodovanych do S0-S2, ale ty se taky hejbaji jak na procesoru, tak na chipsetu. Pote, co se to "zavesi", tak adresove signaly litaji nahoru dolu, takze to neco dela a nekde to bloudi.

Jak jsem psal vyse, moje pracovni hypoteza je ze radic preruseni posle spatny prerusovaci vektor - nebo spravny, ale do procesoru se dostane spatny, ale proc?

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz