OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 16 čer 2019, 07:36

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 30 kvě 2019, 13:37 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2271
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 13 times
Been thanked: 137 times
Používám tento starý stroj s W98 už asi 20 let.
Deska je FIC VB-601 se slotem I do kterého je strčená redukce na Socket 370, procesor už ani nevím jaký tam je a hlásí to 706EM MHz :)
W98 hlásí x86 Family 6 Model 8 Steping 6
Chtěl bych tam dát přes další redukci do redukce nějakého Tuleně, i za cenu toho, že dostane max. FSB 100MHz.
Myslíte že je to reálné ?

ps. jak by se dal upravit BIOS aby správně detekoval frekvenci, nebo je to správně ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 30 kvě 2019, 14:00 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 497
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 78 times
Nie som si istý,ale tuším Pentium trojky mali fixnú frekvenciu. Na Pentium 3 Tualatin bolo treba FSB 133 MHz (na Celeron Tualatin 100 MHz), a ešte priamu podporu dosky kvôli špecifickému napájaniu toho CPU. Myslím že to bolo 1,475 V, alebo nejak podobne, skrátka divočina.

Skrátka BIOS to musí podporovať. Kedysi som experimentoval a osádzal čo sa dalo, nemal som ani tušenia čo BIOS podporuje a čo nie. Niekedy BIOS napísal frekvenciu vyššiu, ale chodilo to pomalšie, ako podstatne slabšie procesory. Takže na to by som sa nespoliehal.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 30 kvě 2019, 14:29 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2271
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 13 times
Been thanked: 137 times
P3 mají pevně zadrátovaný násobitel, s tím počítám, do vstupu dostanou FSB 100MHz, takže ta P3 pojede s 3/4 frekvencí (proti 133MHz).
Mám nějaký Tuleň P3/133/1200, takže by měla jet na 900MHz, teď tam mám nějakou P3 766MHz se 100MHz FSB ?, to už BIOS taky nepodporuje.
Začínal jsem na tom kdysi s taktováním Celeronu PII 300MHz :)

Spíš chci snížit oteplení, při zvýšení výkonu, teď tam mám pasiv, původní žebra, ale bez větráku :)
Na správnou detekci se mám asi vyprdnout, že ?

Je to moje HW počítadlo, na kterém ty W98 zůstanou, možná tam přilepím XP jako druhý.
1GB RAM se tam oasdit dá.

Potřebuji ISA, PCI, realtime DOS a jiné chujoviny :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 30 kvě 2019, 15:04 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 497
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 78 times
MB s podporou Tualatin bolo sakra málo. A keď aj nejaká bola, tak blbla, bolo to nestabilné. Ten vetrák by som tam dal. Ale zase Pentium má termal throttling, takže pri prehrievaní sa síce spomalí, ale pobeží ďalej.

Dobrá rada: zožeň si dosku, ktorá ho podporuje. Inak to skoro nemá zmysel, pokiaľ to pôjde aj tak na nižšej rýchlosti. A čo to napájanie?

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 30 kvě 2019, 15:18 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2271
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 13 times
Been thanked: 137 times
Nechci měnit desku, to je jediný počítadlo, co mi chodí spolehlivě 24/7 20 let :)

Napájení si ošéfuju na pevno, je tam spínanej zdroj, to mi problém nedělá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 30 kvě 2019, 16:10 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8019
Bydliště: Praha
Has thanked: 1087 times
Been thanked: 955 times
Za mě to pojede. Ostatně je to psáno na více fórech, že tahle deska jede s Tualatin P3/Celeron 1.3GHz s adaptérem. Jen bacha na to napájení, zda se dá na redukci upravit. Ono to pojede i tak, ale procák podle všeho bude topit.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 30 kvě 2019, 17:02 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2271
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 13 times
Been thanked: 137 times
Dík za zprávu, je vidět, že už to někdo zkusil :)
Topit to nebude, bude to podtaktovanej procesor a napájení mu dám dle potřeby na spodní hranici.
Teď má ten procík 42C pasivně, a je tam cosi, co jede přes 700MHz.
Začínal jsem s Celeronem 300 a ten hřál 58C.

To počiadlo nevypínám, jede 20 let 24/7 a žere asi 60W, žádnej větrák :)
Ale rád bych upgrejdoval :lol:
Taky paměť bych mohl doosadit na 1GB, teď je jeden slot prázdnej.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 30 kvě 2019, 17:36 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 497
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 78 times
Win98 + 512 MB = OK
Win98 + 1 GB = vraj problém.
Ono tam bola nejaká chyba vo veľkosti cache podľa pamäti, riešilo sa to programom CacheMan.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 30 kvě 2019, 18:05 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2271
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 13 times
Been thanked: 137 times
Vyzkoušíme, teď je tam 768MB, protože jsou osazeny 3 sloty.
Jako základní systém bych W98 nechtěl měnit, jsou tam 20 let v původní instalaci, jen jsem všechno možné vymlátil a zredukoval registry, pak mě ten systém přestal srát :)
Skutečně bych jiné sračky od Mrkvosoftu nepotřeboval, kdyby W98 podporovaly novější kolaborantské programy :)

Kromtoho jsem si většinu programů z té doby (cca 2000) zaplatil a na ty nové jsem už moc blbej :)
cca 100kč, nic se mi z toho v reálu nezaplatilo :roll:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 30 kvě 2019, 18:34 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 20:13
Příspěvky: 1729
Has thanked: 77 times
Been thanked: 317 times
PotPalo píše:
Win98 + 1 GB = vraj problém.

W98SE + 1 GiB pár roků bez problému, možná jak který čipset.
Dokonce jsem na nich po nějakém čase dokázal poznat že zatuhávají a stíhal je včas restartovat :)
Pak jsem přešel na Ubuntu.

Akorát mi po devíti letech chcípla deska na balónové kondenzátory, to jsi je už párkrát vyměnil nebo jsou tam pořád originál?
Ale posledního půl roku to s nimi byla velmi zajímavá zkušenost, sledovat při jakých činnostech se prudce zvýší odběr a dojde k resetu... Velké zatížení to sice zvládalo, ale muselo se zvyšovat postupně, prudký výkyv to shodil. Některé věci jako třeba Flash jsem musel zrušit už na začátku, ty byly smrtící stoprocentně.

_________________
Cena opravy letadlové lodi Admirál Kuzněcov, řízené ožralými ruskými námořníky cestou do Sýrie a přitažené zpět do Ruska na laně: 70 000 000 rublů.
Cena opravy nepotopitelné fregaty KNM Helge Ingstad, řízené genderově způsobilými navigátorkami a potopené u norského pobřeží po nárazu do tankeru: 90 000 000 000 rublů.


Naposledy upravil faraon dne 30 kvě 2019, 18:39, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 30 kvě 2019, 18:39 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3148
Has thanked: 154 times
Been thanked: 242 times
Hele, a vis, ze se nema opravovat neco, co neni rozbity? Ja bych na to nesahal... na youtube to stejne bude pomaly :)

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2019, 00:28 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8019
Bydliště: Praha
Has thanked: 1087 times
Been thanked: 955 times
Já měl za to, že 512MB limit měly jen první Win98. SEčka dle mého už umí 1GB.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2019, 12:53 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2190
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 241 times
Been thanked: 413 times
misticjoe píše:
Já měl za to, že 512MB limit měly jen první Win98. SEčka dle mého už umí 1GB.
Win98 (vratane tych prvych) nemaju najmensi problem aj s vecsim diskom (nejaku dobu som ich prevadzkoval s diskom 80GB), problem je bios na zakladovke, tam su najvecsie obmedzenia velkosti diskov.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2019, 13:06 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8019
Bydliště: Praha
Has thanked: 1087 times
Been thanked: 955 times
My myslíme RAMku :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danhardovo PC
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2019, 14:49 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 497
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 78 times
V inštalačke je chyba. Pokiaľ je veľká RAM, inštalačka skape s tým že nieje dostatok RAM a koniec. Sú dve možnosti: nejakým upraveným IO.SYS obmedziť RAM, alebo pred inštaláciou osadiť menšiu RAM.

Harddisky to vie až do 127 GB, potom sa začne prepisovať začiatok disku. Ale dá sa to opraviť nejakým programom aby to správne fungovali aj s väčšie disky.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz