OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 24 říj 2019, 03:44

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 69 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 14 zář 2019, 18:29 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 604
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 97 times
RAMkou to podľa mňa nebude. Pokiaľ to drží to čo je na obrazovke (nemení sa to samo od seba), a pri resete (alebo pri zapnutí) sa to zmení, tak to čo vidíš je niekde uložené. Takže RAM ide. Takéto čosi ukazuje každé eMko po zapnutí, než sa prevedie reset rutina z ROM. Skrátka sa to nerozbehne, alebo to lieta bohvie kde, to môže spôsobovať zablokovaný takmer ktorýkoľvek signál na systémovej zbernici. Pokiaľ máš osciloskop, pozri adresný a dátové signály (A0 až A15 a D0 až D7).

DivIDE nemám, ale nieje treba niečo stlačiť aby niečo robilo? Skúšal si NMI menu či reaguje? Pokiaľ je ale závada na zbernici, tak to nepôjde. Neviem ako je riešené samotné NMI pri DivIDE, ale teoreticky by malo fungovať aj s vadnou RAM.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14 zář 2019, 20:26 
Offline
Kecka

Registrován: 21 říj 2018, 08:27
Příspěvky: 30
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 4 times
Been thanked: 0 time
Tak jsem do patice osadil ROM z DG89 - jediny cip ktery mam po ruce. Je to trochu lepsi, ale stale mam artefakty. Po RESETu problikne z cerne na bilou zhruba tretina radku uprostred obrazovky. Osciloskop mam, co bych mel na datove/adresove sbernici videt? Pokud pohyb, tak to jsem uz koukal, a zda se, ze sbernice fungují. Je rozdil v chovani po resetu, pokud ROM osazena je nebo neni, podle me to bezi, ale neni to jeste ono.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19 zář 2019, 21:18 
Offline
Kecka

Registrován: 21 říj 2018, 08:27
Příspěvky: 30
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 4 times
Been thanked: 0 time
Spustil jsem dnes Retroleum ROM. Dle info od diagnostiky, viz:

In case the display is unreadable (or the Spectrum is not connected to a TV) the bad bits are indicated by a sequence of 8 beeps (from bit 7 to bit 0) A high beep is a good bit, a low beep is a bad bit. The good/bad bit status is also indicated by stripes in the border, the topmost stripe being bit 7 (green=bit OK, red=bit bad).

Hlásí mi všech 8 bitů vadných, jak pro dolní tak pro horních 32kB. V mém Mku 91 jsou jen dva paměťové čipy - Intel 21464. Poprosím o radu zkušených opravářů, je možné že by oba zdechly? Mě se to skoro nezdá, co by mohlo být špatně na datové sběrnici?

Předem dík.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19 zář 2019, 22:16 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1537
Bydliště: Praha
Has thanked: 220 times
Been thanked: 303 times
Je to střelba od boku - klidně můžou být kaput obě, proč ne. Stejně tak může být kaput PLA jakožto zdroj signálů /cas,/ras a /we.
Vyštípat dramky, dodat patice a jiné dram. To jsou korunové záležitosti.
Já bych asi více měřil...no možná ne ;-) Jsou nějak podezřele horké ?

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20 zář 2019, 08:12 
Offline
Kecka

Registrován: 21 říj 2018, 08:27
Příspěvky: 30
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 4 times
Been thanked: 0 time
RAMky horké nejsou. Celé Mko bere jen nějakých 400 mA, což oproti 700mA Didakiku Gama je nic. S tím co psali předemnou, tj. 1A a víc, to se mi nestalo. No už tam moc věcí na výměnu není, tak holt půjdou paměti ven ... Díky.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20 zář 2019, 08:41 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1537
Bydliště: Praha
Has thanked: 220 times
Been thanked: 303 times
No můžeš zkusit dát jednu dramku, pokud máš, té jedné "vadné" na záda a uvidíš.
Jako když běží ta Retroleum ROM datová linka je ok, mohlo by to jít.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20 zář 2019, 15:06 
Offline
Kecka

Registrován: 21 říj 2018, 08:27
Příspěvky: 30
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 4 times
Been thanked: 0 time
Bohužel nemám, právě jsem je objednal, takže pokračování za pár dní, až přijdou :-(.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21 zář 2019, 21:27 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2464
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 146 times
Pokud je nakoplej vyšší adresovej drát, tak to bude hlásit chybu na všech datech.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25 zář 2019, 13:25 
Offline
Kecka

Registrován: 21 říj 2018, 08:27
Příspěvky: 30
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 4 times
Been thanked: 0 time
Výměna RAM nepomohla, ale mám aspoň patice. Chování je pořád stejné. Při stisknutém RESETu mám na RAMBUS na adresových vodičích různá napětí s velkým rozptylem, od 0,8 do 3,3V. Na adresové i datové sběrnici zrovna tak. Didaktik se stále brání.
Už dopředu se ptám - jde někde dnes ještě sehnat ULA1? Je rozdíl v ULA1 napříč verzemi Didaktiku M?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25 zář 2019, 13:59 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 604
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 97 times
Hneď ULA? A čo CPU Z80? Najprv ešte skontroluj odpory a studené spoje, to je typická závada u Didaktikov. V mojom od výroby nefungoval správne Kempston Joystick (išiel stále doľava). Dal som to opraviť ešte v záruke, vraj odpor.

Tiež by som preveril spoje kde je priletovaná klávesnica, či sa nespája čo sa nemá.

Rozptyl napätí môže spôsobovať nesprávne meranie, pokiaľ sa mení ich stav. Potom multimeter ukazuje zle. Chce to osciloskop, ale aj tak neviem čo by to bolo platné. Mne vždy stačila LED dióda a odpor. Pokiaľ svietila smerom do +5V, signál bol log.0, pokiaľ svietila smerom do GND, signál bol log.1, a pokiaľ svietila do oboch, tak sa signál menil. 0 až 0,8V je log.0, nad 2,8V je log.1.
Ako osciloskop som kedysi používal obyčajný reproduktor cez odpor. Bolo počuť čo sa tam deje. Vtedy ešte PC repráky neboli. Tie by úplne stačili, tie majú dokonca aj zosilňovač.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25 zář 2019, 14:38 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1537
Bydliště: Praha
Has thanked: 220 times
Been thanked: 303 times
No tak CPU to taky být klidně může ;-) Změř osciloskopem třeba co se děje na /wr, /rd, /m1 atd.
Jako kdyby tě to už nebavilo klidně na to juknu, třeba mě něco trkne.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25 zář 2019, 15:31 
Offline
Kecka

Registrován: 21 říj 2018, 08:27
Příspěvky: 30
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 4 times
Been thanked: 0 time
Ani CPU to neni ... vystipan, osazena patice, osazen UB880D a projev stale stejny. Poctem patic se z toho stava experimentalni Mko. Retrorelum ROM se rozbiha, ale stejny projev jako vyse. Prilozena fotka pri drzenem resetu, po rozbehnuti je se divoce meni barvy, takze neco se deje. Ještě mě to baví, osciloskop mám, na ce se ještě mrknout?


Přílohy:
M91.jpeg
M91.jpeg [ 103.41 KiB | Zobrazeno 468 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25 zář 2019, 17:10 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 604
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 97 times
Zober schému, multimeter, a premeraj či sa niečo nespája kde nemá, alebo či nieje niečo prerušené. Napríklad tie odpory oddeľujúce RAM, či sú v poriadku, alebo či sa nespájajú navzájom ako sú na sebe natlačené. Na system bus konektore sa nespájajú niektoré vedľajšie kontakty? Keď je tam viac cínu, tak sa zvykne roztlačiť do strán ako sa zapája a odpája periféria, a mohlo sa niečo spojiť.

Píšeš že keď držíš reset, tak to stojí, inak to akoby niečo robí. To vyzerá že sa niečo rozbehne, ale od miesta kde nieje program. Teda pokiaľ to nieje iba rušenie. Podstatná vec: signál RESET prichádza aj do Z80? Pin 40. Pri držaní resetu má byť log.0, inak má držať stabilne log.1. Napájacie napätie 5V máš dúfam skontrolované.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25 zář 2019, 18:29 
Offline
Kecka

Registrován: 21 říj 2018, 08:27
Příspěvky: 30
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 4 times
Been thanked: 0 time
Ano, napětí je OK, 5,05V, oddelovaci odpory 1k mezi Z80 a RAM pruchozi, bez zkratu, systemovy konektor taky bez zkratu, reset prochazi az na CPU. Retroleum ROM se rozbehne (nezalezi na tom, jestli je venku na desticce nebo na pozici ROM v Didaktiku, a uz uvodni testy dopadnou spatne - hluboko pipa, takze asi program bezi, kdyz to resetnu, rozbehne se to znovu uplne stejne. Obrazky jsou RD/WR a RAS/CAS na pametech.Neumím ale říct, či to je tak v pořádku, ale řekl bych, že jo.


Přílohy:
rdwr.png
rdwr.png [ 15.52 KiB | Zobrazeno 439 krát ]
rascas.png
rascas.png [ 16.55 KiB | Zobrazeno 439 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26 zář 2019, 01:10 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 01:21
Příspěvky: 1272
Bydliště: Praha
Has thanked: 149 times
Been thanked: 300 times
pwramp píše:
Jde někde dnes ještě sehnat ULA1? Je rozdíl v ULA1 napříč verzemi Didaktiku M?

Někdo ji docela dlouho nabízel na aukru. https://aukro.cz/ula-ka1515xm1-216-pro-didaktik-m-a-didaktik-kompakt-6947625250
Teď tam není, ale podle mě ji neprodal.
Možná by se taky dalo zapátrat v rusku, ale zdroje nejspíš vysychají... (na ebajy je jedna - https://www.ebay.com/itm//263540554395)
Rozdíl napříč verzemi je snad jediný - oddělovací odpory v didaktiku jsou 1k. V ruských klonech bývá 470R. ULA pro 1k se určitě nesmí zapojit se 470R, téměř jistě se zničí. Co to udělá obráceně netuším :)
Každopádně bych na ULU moc nesázel a čekal problém spíš jinde...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 69 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz