OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 23 dub 2019, 12:11

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Disketove mechaniky 3.5" DD verzus HD
PříspěvekNapsal: 21 led 2019, 10:18 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2154
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 239 times
Been thanked: 410 times
Igi píše:
Ak má niekto k dispozícii - pozor naozaj 720kB verziu - ozvite sa, ďakujem.
Busy píše:
Preco chces iba "pozor naozaj 720kB verziu" ? Co ti prekaza na 1.44MB mechanike ?
Igi píše:
Na mechanike 1.44 mi nič neprekáža, akurát nie je vhodná pre moje použitie.
Potrebujem 720kB mechaniku, myslím si že som to jasne napísal.
Pre prerábku Atari XF551 sa jednoducho HD mechaniky nehodia.
Skús žiť s tým vedomím že niekto potrebuje niečo čo Ty nie ... :)
Už ju mám zabezpečenú (Otkin), t.j. môj problém je vyriešený.
Busy píše:
A tvrdim ja azda niekde ze aj ty potrebujes HD mechaniku ?!?!?! :shock:
Skus zit s tym vedomim ze niekoho proste zaujima, o co su DD mechaniky lepsie od HD a preco je v tvojom pripade HD nepouzitelne.
Igi píše:
Busy, jasne som povedal čo potrebujem.

Ved to som hned aj jasne pochopil a do toho co konkretne ty potrebujes, ti uz nijak nekecal.
Kedze ma tato problematika zaujima, tak som sa len snazil dozvediet co konkretne, ake funkcie, vlastnosti co ty potrebujes su podporovane DD mechanikami a HD pritom nie.
Jedine relevantne informacie k mojej otazke tu napisali PotPalo a solaris104:

PotPalo píše:
720kB mechaniky mali ešte nejaký signál na konektore naviac, ktorý používali niektoré radiče. Nové mechaniky ho nemajú a radiče s nimi už nefungujú správne.
solaris104 píše:
Je to problematické, třeba signál ready a diskchange. PC to nepoužívá, jiné počítače ano. Na 3,5" DD mechanikách si uživatel mohl tyto signály naswitchovat jak potřeboval, na HD mechanikách už většinou ne.

Signal Ready/DiskChange by to hadam aj mohol byt. S mechanikami 5.25" a 3.5" som sa kedysi hodne zaoberal,
vsetky 5.25 co mi presli rukami mali vyhradne signal Ready, a vsetky 3.5" mali signal DiskChange.
Ci sa dali (aspon niektore) 3.5" nasetupovat aj na signal Ready, som vtedy vobec neriesil,
pretoze DiskChange umoznil ovela rychlejsiu a pruznejsiu pracu s disketou a tym padom aj lepsi komfort pre uzivatela.
Aj preto ma zaujimalo, ze ako to s tymi signalmi je, a ci to je prave zdroj problemov preco su HD mechaniky nepouzitelne.

misticjoe píše:
Nehádat. Igi se vyjádřil jasně. Chci tu už jen vidět info "sehnal - zavřít" nebo "nesehnal - sháním dál" - žádné flamy. Díky

Oki, zakladam teda novu temu v rubrike Obecne => hardware.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21 led 2019, 10:45 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 15:29
Příspěvky: 1883
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 299 times
Been thanked: 289 times
Je vlastně celkem dobře, že se to tu objevilo znovu. U 3,5" mechanik je rozdíl mezi HD a DD zejména na tom konektoru. Hodně HD mechanik jde upravit, aby dodržovaly původní shugart interface, tj. přeházet signály, tam kde mají být. A jiný rozdíl tam nevidím. Taky jsem byl v pokušení, poradit IGImu, aby si upravil samsunga HD. Ale zajímalo mně taky, jestli má nějaký další důvod k použití opravdové DD mechaniky. Jsou tam možná i jiné věci, jako třeba úroveň magnetizace a podobně.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21 led 2019, 11:03 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2154
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 239 times
Been thanked: 410 times
Starej_Mraf píše:
úroveň magnetizace a podobně.
Uroven magnetizacie urcite nie. HD mechanika si podla okienka na diskete sama zisti ci je to DD alebo HD disketa, a podla toho nastavi zaznamove prudy tak, aby vyhovovali magnetickej tvrdosti media. A tak isto pri citani, ked je to DD disketa, nastavia si citacie obvody na citanie DD zaznamu a data potom radicu posielaju presne tak isto ako DD-only mechaniky. Takze z tohto pohladu HD mechaniky vedia plnohodnotne a korektne pracovat aj s DD disketami.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21 led 2019, 11:12 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 03 kvě 2017, 11:50
Příspěvky: 145
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 9 times
Been thanked: 49 times
Vzhledem k tomu že pamatuju jak se DD diskety "převrtávaly" na HD, a fungovalo to. Tak to co se týká úrovně magnetizace asi ani nebude nějak kritický.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21 led 2019, 11:23 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 393
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 57 times
Ešte dávno keď som s tým experimentoval, tak som skúšal aj HD mechaniky namiesto DD (D40, MDOS1), ale robilo to problémy. Kde-tu to nevedelo niektorý sektor prečítať, a pri formátovaní to narobilo kopu chybných sektorov. V čom bol problém neviem, disketa bola dobrá, a v DD mechanike po naformátovaní bola bezchybná. Možno som mal iba smolu na HD mechaniky, ale zase v PC na 1,44MB fungovali, iba s D40 hnevali. Zrejme nekompatibilita radič-MDOS1-mechanika.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21 led 2019, 12:32 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3053
Has thanked: 151 times
Been thanked: 235 times
To s tema prehazenyma signalama by jeste nemusel bejt tak velkej problem, nektere mechaniky pamatuji na vse :)

Příloha:
teac.jpg
teac.jpg [ 200.32 KiB | Zobrazeno 1215 krát ]


Napocital jsem tam 13 jumperu, nektere neosazene (a to nepocitam DS0-DS3, s nima je to 17).

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21 led 2019, 12:36 
Online
Kecálek

Registrován: 16 kvě 2013, 13:18
Příspěvky: 200
Has thanked: 6 times
Been thanked: 31 times
Jenom přihodím nějaké postřehy, když jsem si bastlil 3,5 disketovky k C64 (viz stránky c64.cz).

Commodore 1581 má DD mechaniku z Amigy. Takže se na ní vyskytuje signál READY a signál DISKCHANGE je na jinym pinu než v PC. A adresu má DS0 (pro Amigisty DF0). Lze nahradit obyčejnou PC HD mechanikou. PC mechaniky maj většinou adresu DS1. Buď se musí přeadresovat, záleží typ od typu, některý maji jumpery, některý se musí přepájet, některý nejdou. Anebo na datovym kabelu k floppy prohodit dráty, mechanika zůstane pořád DS1, ale posílá data do drátu DS0. Signál DISKCHANGE se prostě přepojí. Signál READY v PC neexistuje, řeší se to nějak že se pustí motor a čte se odezva a z toho se pozná, že je ready. Ale v 1581 (a snad i Amize) se signál READY posílá do CIA, kde si ho čte procesor. U 1581 lze udělat, že pin CIA, kde se očekává READY, se uzemní. Funguje to, akorát to asi i v případě opravdové poruchy bude pořád hlásit, že je ready. Na Amigu existuje redukce pro PC floppy, kde je signál READY řešen nějakou logikou, která si ho vytvoří snímáním jiných signálů. Tento způsob lze použít i v 1581.

DD-001 má DD mechaniku s PC pinoutem a adresou DS0. Tam lze použít PC HD mechaniku, akorát se musí pořešit adresování, stejně jako u 1581.

Na obou disketovkách s upravenou PC HD mechanikou se samozřejmě stále používá DD formát. HD diskety kvalitnějších značek lze používat jako DD, ale musí se přelepit okýnko. Sice v konektoru floppyny se vyskytuje signál DENSITYSELECT, ale zdá se mi, že signál z okýnka diskety má vyšší prioritu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22 led 2019, 14:09 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 15:29
Příspěvky: 1883
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 299 times
Been thanked: 289 times
Signál ready není až takový problém (taky proto mně požadavek Igiho trochu překvapil). Slušná část 3,5" mechanik ho má, stačí jen ho přivést na správný pin. A samozřejmě deaktivovat HD signál, protože ten je většinou zbytečný. Nejlepší zkušenosti mám s mechanikama samsung, ty jdou předělat na amigu (potažmo ST atd...) jednoduše a jsou velmi spolehlivé. Jen ty alpsky, to je trápení.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25 led 2019, 21:08 
Offline
Radil

Registrován: 19 pro 2013, 16:54
Příspěvky: 389
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 0 time
Been thanked: 71 times
Busy - nedá mi.
Potrebujem to konkrétne na Atari XF551 disketovú jednotku a tam HD mechaniky dobre nefungujú.
Ak ťa problematika zaujíma, pozri si zoznam 3.5" mechaník s ktorými to funguje - a ktoré som nevedel zohnať.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-XF551 ... drive.aspx

Teraz vďaka Otkinovi mám DD mechaniku ktorá funguje.
A snáď sa dá pochopiť že ak niečo konkrétne zháňam nemusím vždy dopodrobna vysvetľovať prečo práve toto potrebujem - a to by si mohol pochopiť aj Ty, nakoniec som info o tom prečo práve toto zháňam napísal.
Takže ... odpoveď si mal priamo v tom pôvodnom vlákne, len si ju akosi prehliadol. (Máš to tu zopakované v druhom riadku.)
Vyzerá to že som Ti poriadne nadvihol mandle, ale tak isto si to urobil Ty mne, akurát som o tom nezaložil nové vlákno.

Doplnený bod č.9:
9) Nelíbí se Vám to, nečtěte to a zbytečně to nekomentujte.

Nič si mi neponúkol tak sa mi nediv že Tvoj komentár k môjmu inzerátu som považoval za zbytočný. A ak chceš niečo vedieť o tejto problematike viac tak mi to nedávaj prosím do môjho inzerátu, aj to je dúfam zrozumiteľné. Ak by si si založil od začiatku vlastné vlákno a nezaťahoval ma do toho tak to tu celé vôbec nemuselo byť.A bez pocitu krivdy že nevysvetlím dopodrobna prečo niečo chcem - ak dovolíš je to fakt moja záležitosť. Koľko ľudí sa zaoberá na Slovenslu FD mechanikami na 8bity Atari ?

S pozdravom, Igi.

_________________
http://blog.3b2.sk/igi


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28 led 2019, 12:36 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2154
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 239 times
Been thanked: 410 times
Igi píše:
Busy - nedá mi.
Ved to vsetko je v poriadku. Ucelom mojej otazky preco nie su pre teba 1.44MB mechaniky vhodne v ziadnom pripade nebolo ta do tychto mechanik akokolvek tlacit, ani ti ich nanucovat, ale naozaj ma po technickej stranke zaujimalo preco tie mechaniky nie su vhodne. Uz som sa v minulosti stretol napriklad aj s tym ze 3.5" DD mechanika, ktora bez problemov fungovala aj v Pecedle a aj v MB02, zase nefungovala v Betadisku. Aj preto ma to zaujimalo, ze cim to je.

Btw. Vsimol som si, ze vela nedorozumeni vznika tak, ze clovek cita medzi riadkami aj to co tam nie je a potom interpretuje slova toho druheho uplne inak nez boli tym druhym povodne myslene. Mozno je to aj tento pripad a predpokladam ze prave preto si na mna "zautocil" slovami
Igi píše:
Skús žiť s tým vedomím...
Pritom uplne stacilo hned vtedy napisat
Igi píše:
ak chceš niečo vedieť o tejto problematike viac tak mi to nedávaj prosím do môjho inzerátu
a ja by som zalozil nove vlakno hned a cele to tu vobec nemuselo byt :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28 led 2019, 13:06 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3053
Has thanked: 151 times
Been thanked: 235 times
Fajn :) Kdybys potom jeste shanel nejakou z tech HD, co se daji predelat, tak dej vedet, mam nekde dve hromady, prevazne Teac. Typy nevim, musel bych je najit, tady v supliku mam jen Chinon a Mitsumi.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28 led 2019, 15:50 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 15:29
Příspěvky: 1883
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 299 times
Been thanked: 289 times
Tak chinonky Igi v tom seznamu předělatelných nemá. Ale ty jsou best... Pokud máš nějaké volné, hned je beru. ;-)

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28 led 2019, 16:20 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3053
Has thanked: 151 times
Been thanked: 235 times
Az najdu tu druhou hromadu, udelam seznam :) Ta jedna Chinon, co mam v supliku, je FX-357.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz