OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 25 čer 2019, 01:35

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 17 pro 2018, 12:51 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 20:26
Příspěvky: 2395
Has thanked: 90 times
Been thanked: 354 times
Věděli jste, že některé datové projektory na sobě mají port RS-232? Máte s ním nějaké zkušenosti, už jste se k němu někdy připojovali? A je to vůbec k něčemu dobré? ;)

_________________
"Je lepší rozsvítit byť jen malou svíčku, než jen proklínat temnotu." (Konfucius)

www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17 pro 2018, 13:24 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8032
Bydliště: Praha
Has thanked: 1091 times
Been thanked: 955 times
A není to jakože servisní port?

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17 pro 2018, 13:41 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 20:26
Příspěvky: 2395
Has thanked: 90 times
Been thanked: 354 times
misticjoe píše:
A není to jakože servisní port?
Jakože je, ale to pro mě není dostatečná informace... 8-)
Vlastně ani tenhle popis z manuálu mě moc neuspokojuje:
Citace:
"Konektor RS-232 (sériové dálkové ovládání)"
Tak jsem si řekl, že by tu s tím někdo mohl mít zkušenost "na vlastní kůži"...

_________________
"Je lepší rozsvítit byť jen malou svíčku, než jen proklínat temnotu." (Konfucius)

www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17 pro 2018, 13:59 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 16:27
Příspěvky: 670
Bydliště: Praha
Has thanked: 46 times
Been thanked: 172 times
Jiiira píše:
misticjoe píše:
A není to jakože servisní port?
Jakože je, ale to pro mě není dostatečná informace... 8-)
Vlastně ani tenhle popis z manuálu mě moc neuspokojuje:
Citace:
"Konektor RS-232 (sériové dálkové ovládání)"
Tak jsem si řekl, že by tu s tím někdo mohl mít zkušenost "na vlastní kůži"...


Nic moc na tom není. Projektor se připojí k PC a je schopen přijímat jednoduché textové příkazy, které jej buď ovládají, nebo z něj čtou informace.
Postačí třeba
Kód:
echo "\r*sour=hdmi1\r" > /dev/ttyS1
a projektor zobrazí signál z prvního HDMI vstupu. Parametry spojení (rychlost, parita atd.) a seznam podporovaných příkazů jsou k dohledání v manuálech.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17 pro 2018, 14:37 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 17:37
Příspěvky: 1863
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 141 times
letos na jaře jsme také v práci kupovali projektor, kvůli prezentacím pro klienty. U alzy měli jen datové projektory a tak jsem se ptal právě na sériový port. Poradce u Alzy mi povídal, že datový projektor je lepší než videoprojektor, protože videoprojektor umí zobrazovat jen video z VGA, kdežto datový zobrazuje navíc data přes sériový port. Ptal jsem se jaké data teda ten datový projektor zobrazí. Poradce od Alzy povídal, že všechny, jakékoliv data. Když prý pošleme na sériový port data, zobrazí tabulky, grafy, všechno co budeme chtít. Bohužel poradce neměl manuál, ale říkal, že absolvoval školení a tam jim to ukazovali. Chtělo by to k tomu datovému projektoru od Alzy sehnat ten manuál, aby se vědělo, jak datový projektor zobrazí data do grafů a tabulek a co všechno teda datový projektor umí zobrazit. Tak to je moje zkušenost s datovým projektorem od Alza. Tak jsme nakonec koupili obyčejný videoprojektor od Epsona, protože ten sice zobrazuje jen video, ale je k němu solidní manuál.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17 pro 2018, 16:44 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 16:27
Příspěvky: 670
Bydliště: Praha
Has thanked: 46 times
Been thanked: 172 times
computerasylum píše:
letos na jaře jsme také v práci kupovali projektor, kvůli prezentacím pro klienty. U alzy měli jen datové projektory a tak jsem se ptal právě na sériový port. Poradce u Alzy mi povídal, že datový projektor je lepší než videoprojektor, protože videoprojektor umí zobrazovat jen video z VGA, kdežto datový zobrazuje navíc data přes sériový port. Ptal jsem se jaké data teda ten datový projektor zobrazí. Poradce od Alzy povídal, že všechny, jakékoliv data. Když prý pošleme na sériový port data, zobrazí tabulky, grafy, všechno co budeme chtít. Bohužel poradce neměl manuál, ale říkal, že absolvoval školení a tam jim to ukazovali. Chtělo by to k tomu datovému projektoru od Alzy sehnat ten manuál, aby se vědělo, jak datový projektor zobrazí data do grafů a tabulek a co všechno teda datový projektor umí zobrazit. Tak to je moje zkušenost s datovým projektorem od Alza. Tak jsme nakonec koupili obyčejný videoprojektor od Epsona, protože ten sice zobrazuje jen video, ale je k němu solidní manuál.


Au Au Au. Nu což, třeba ten projektor uměl interpretovat HPGL nebo PostScript posílaný přes ten sériový port :-).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17 pro 2018, 16:52 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:23
Příspěvky: 1364
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 285 times
Been thanked: 502 times
Užitečnější je LAN port, přes který mohu projektor ovládat přes webové rozhraní a přes speciální program tam mohu posílat video.

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17 pro 2018, 17:06 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 22:32
Příspěvky: 531
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 163 times
Been thanked: 137 times
Mám obavu, že přes RS232 tam cpát data nepůjdou, ani by to rychlostně nestíhalo. Datový projektor znamená, že zobrazuje obraz z datového zdroje - obrazový výstup z grafické karty PC. Co jsem se tak díval do pár manuálů, tak tam byly jen příkazy pro dálkové ovládání projektoru, např. přepínání vstupu (lze ovládat programem) - ale vždy jen obrazové vstupy, žádná digitální data. Leda tak přes USB nebo LAN by mohlo stíhat rozumná data, ale proč obraz renderovat v projektoru, když to může udělat kvalitněji PC a poslat hotový obraz, nemá to ani moc zdůvodnění. U laserových projektorů je to něco jiného, tam je vektorové řízení nutností.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18 pro 2018, 09:09 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 20:26
Příspěvky: 2395
Has thanked: 90 times
Been thanked: 354 times
Tak pokud jsem si všiml, Alza vyřešila problém datový vs. obrazový projektor tím, že tu sekci nazvala prostě "Projektory". :P

Ale já jsem ani nepředpokládal, že by přes RS-232 mělo jít posílat obrazová data - leda snad ASCII, že by to fungovalo jako textový terminál 8-) (resp. jeho zobrazovací část). Nicméně i s ovládáním přes RS-232 by se dala užít nějaká švanda - třeba ovládat projektor osmibitem... ;)

_________________
"Je lepší rozsvítit byť jen malou svíčku, než jen proklínat temnotu." (Konfucius)

www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18 pro 2018, 09:31 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 16:27
Příspěvky: 670
Bydliště: Praha
Has thanked: 46 times
Been thanked: 172 times
Jiiira píše:
Tak pokud jsem si všiml, Alza vyřešila problém datový vs. obrazový projektor tím, že tu sekci nazvala prostě "Projektory". :P

Ale já jsem ani nepředpokládal, že by přes RS-232 mělo jít posílat obrazová data - leda snad ASCII, že by to fungovalo jako textový terminál 8-) (resp. jeho zobrazovací část). Nicméně i s ovládáním přes RS-232 by se dala užít nějaká švanda - třeba ovládat projektor osmibitem... ;)


Vzhledem k jednoduchosti protokolu je ovládání 8bitem realistická možnost, i když z toho asi nebude 'multivizní laserová fantazie' jako v Planetáriu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18 pro 2018, 10:47 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 16:27
Příspěvky: 670
Bydliště: Praha
Has thanked: 46 times
Been thanked: 172 times
Jinak jak je to s těmi projektory doopravdy.
Kromě různých typů zobrazovací technologie je lze rozdělit na dva druhy.

Jedny jsou vyloženě na promítání filmů (pro domácí kino), mají opravdu široké možnosti nastavení podání barev, ale jejich optika dovoluje poměrně omezený rozsah vzdáleností od promítací plochy, zato obraz bývá opravdu špičkový. Maximální světelný výkon odpovídá potřebám částečně zatemněné místnosti.

Pak jsou projektory pro byznys (datové). Ty nemají tak široké možnosti nastavení podání barev, ale jejich optika dovoluje slušně zobrazit obraz na promítací ploše ve velmi proměnlivé vzdálenosti. Tak je lze nainstalovat do malých místností i velkých poslucháren. Obraz nemusí být tak dobrý jako u filmových, ovšem tady se počítá se zobrazením slidů, grafů a jiných podobných nudností. Maximální světelný výkon počítá s plně osvětlenou místností.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18 pro 2018, 11:05 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 20:26
Příspěvky: 2395
Has thanked: 90 times
Been thanked: 354 times
A co kontrast? Zahlédl jsem hodnoty 10000:1, 15000:1, 20000:1 ...
Co je (alespoň) dostatečná hodnota?

_________________
"Je lepší rozsvítit byť jen malou svíčku, než jen proklínat temnotu." (Konfucius)

www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18 pro 2018, 14:46 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 16:27
Příspěvky: 670
Bydliště: Praha
Has thanked: 46 times
Been thanked: 172 times
Tak tady moje znalosti končí. Jistě se tu najde nějaký majitel projektoru schopný s kontrastem poradit.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz