OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 13 pro 2018, 09:21

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Wifi moduly a komunikace mezi Spectry??
PříspěvekNapsal: 03 pro 2018, 06:34 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 24 bře 2014, 07:10
Příspěvky: 124
Has thanked: 22 times
Been thanked: 48 times
Ahoj všem,

tak mě napadlo jako, uživatele SIF a ConnectOne modulu, případně budoucího WIFI modulu na MB-03+ (https://sites.google.com/view/mb03plus/home), případně ZX Next.

Jak by mohla ZX Spectra vybavená těmito zařízeními jich využít k vzájemné komunikaci? No, to je asi příliš silné slovo, prostě k přenosu/ zápisu jednoho bajtu z jednoho Spectra do druhého?

Např. modul ConnectOne, který mají někteří z nás na SIFu (http://sif.itherm.cz/), má v manuálu At+i příkazů popsánu celou řadu protokolů, ale nevyznám se v tom. Dokázali byste zkušenější poradit?

Prostě např. přes wifi si někdě v místnosti na nějakém Conu najdu sousední spektrum a pošlu mu hru. Ještě lépe, najít si takové ZXS kdekoliv na světě a udělat to samé. Tedy tady je asi překážka, že takové ZXS by muselo mít asi veřejnou IP adresu, ale princip by byl asi podobný....


Ze začátku by asi stačilo mít takové obě Speccy v jedné místnosti.

Díky všem odborníkům na internetovou komunikaci za postřehy a rady.


Hood

_________________
http://hood.speccy.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 pro 2018, 07:38 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2677
Has thanked: 139 times
Been thanked: 185 times
A nebylo by lepsi pouzit ESP32? CA nam sice vysvetli, ze jsme vsichni debilove a takove trsatko by nikdy nepouzil, ale krome ceny pro ESP32 (nebo ESP8266) mluvi i otevreny firmware a spousta existujiho software. Asi by ani nemuselo byt nemozne napsat firmware, ktery by se primo pripojil na nejaky znamy web a nabidl stazeni te ktere hry.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 pro 2018, 08:01 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 24 bře 2014, 07:10
Příspěvky: 124
Has thanked: 22 times
Been thanked: 48 times
Kubik píše:
A nebylo by lepsi pouzit ESP32? CA nam sice vysvetli, ze jsme vsichni debilove a takove trsatko by nikdy nepouzil, ale krome ceny pro ESP32 (nebo ESP8266) mluvi i otevreny firmware a spousta existujiho software. Asi by ani nemuselo byt nemozne napsat firmware, ktery by se primo pripojil na nejaky znamy web a nabidl stazeni te ktere hry.


Asi v dnesni dobe jo. ConnectOne preci jen pochazi z doby pred cca deseti lety.

Ale slo mi spis o popsani principu, tzn. zejmena jaky protokol pouzit. Jak ConnectOne, tak ona trsatka umi AT prikazy. A kdyz si ctu manual k AT+i prikazum ke ConnectOne, tak je to pro me uplne spanelska vesnice. Jediny co me napada je mit na jednom speccy ftp client a na druhem ftp server. Ale toto reseni (tedy presneji psat pro speccy ftp server) mi prijde zbytecne slozite. Staci neco jako: jedno speccy zatuka na druhe: "Halo, to jsem ja, nesu ti bajt, beres?".... a druhe odpovida: "Jasne, dej ho sem..." :dch: COz by slo i draty, ale kdyz uy mame nejake ty wifi moduly, proc jich nevyuzit....

Proste tak nejak, no.....


Hood

_________________
http://hood.speccy.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 pro 2018, 08:30 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2677
Has thanked: 139 times
Been thanked: 185 times
No, treba tohle nejake WiFi uz umi: https://sites.google.com/site/interface1bis/

"Integrated Game Browser and File Manager, with mouse and joystick control, being able to access besides the on-board SD card and a server PC, connected to the USB port, up to seven networked 'stations', which can be PCs or 'Interface 1bis' units, over the Internet, as well as the games und utilities archive of the 'Word of Spectrum' and archive.org sites."

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 pro 2018, 10:08 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 21:24
Příspěvky: 260
Has thanked: 0 time
Been thanked: 59 times
Bytedelight má Spectranet v "plánovaných" - https://www.bytedelight.com/?page_id=3091
Ten se ovšem zase liší od SIFu.
A ten se zase liší od ruského ZiFi (založeného na ESP8266 http://forum.tslabs.info/viewtopic.php?f=6&t=586 ).

(ZiFi se dá koupit spolu se ZX Evo https://www.sellmyretro.com/offer/detai ... card-27537 )
Obrázek
Obrázek

ESP8266 hezké, ale:
1) vyžaduje sériový port.
Pro jakékoli připojení Spectra kamkoli tedy bude potřeba vyřešit nejdřív sériový port, a to nejlépe pro všechny stejně (proto vznikl SIF, který si ale dnes nekoupíte a tak se z něj stal jen další nestandard).
Rusové zas mají nestandard svůj.
2) na Spectru by pro práci s Basicem bylo potřebné mít podporu v ROM - možnost otevřít si kanál na sériák
3) ESP obvykle nepodporuje HW handshaking
4) když už ho podporuje, tak je to nějak ošizené softwarové řešení
5) těch firmware je tolik, že i na Commodoru nemáte dva modemy se stejným souborem AT příkazů.
Je super, když pokaždé musíte kontrolovat, jakou má daný modem defaultní rychlost (protože i ty se liší) a jaký vlastně zadat "vytáčecí" příkaz, protože modem, který máte připojený dnes, používá jiné příkazy, než ten co byl připojený včera.
Buď se tedy pouřije stejný firmware, jako mají Rusové, nebo to bdue další nestandard.
6) FW pro ESP je primárně určen pro připojení k BBS a narozdíl třeba od SIF neřeší pokročilé protokoly (většinou - do svého modemu pro Apple II GS jsem našel FW s příkazem pro stažení souboru přes http)
ConnectOne od přírody podporuje FTP, HTTP, mail, ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 pro 2018, 10:40 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2120
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 69 times
Been thanked: 147 times
Bylo by super udelat to tak jak to maji kluci na Atari. Hral jsem par her na te jejich siti, kde maji atari pripojene kabelem a byla to parada.
To chce ale i programy, ktere to dovedou.
Hersoft sehnat tak nejakeho Sinclair Fandala.
Ktereho maji ataristi.
A co kdyby delal nejaky jiny pocitac server?

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 pro 2018, 15:59 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 21:24
Příspěvky: 260
Has thanked: 0 time
Been thanked: 59 times
Jack_Free píše:
Bylo by super udelat to tak jak to maji kluci na Atari. Hral jsem par her na te jejich siti, kde maji atari pripojene kabelem a byla to parada.
To chce ale i programy, ktere to dovedou.


Například TT Racer umožňuje multiplayer přes síť ZX Interface 1.
Ale těch her je více.
[url]http://www.worldofspectrum.org/infoseek.cgi?regexp=^Multiplayer+over+ZX+Interface+1$&phrase&loadpics=3[/url]

Ale ZX Interface 1 "n" síť podporuje už jen Disciple a Interface 1bis (právě přes wifi modul nebo ethernet).
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... zljMjJkYzk
I když je kompatibilita na úrovni Basicu i hook kódů, nevím, zda ty hry opravdu přes wifi pojedou (jestli nepoužívají nějakou špinavost, třeba vlastní obsluhu příslušného portu nebo skoky na pevné adresy v ROM).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 pro 2018, 17:52 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1837
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 136 times
wifi komunikaci mezi 8-biťáky a nejen 8-biťáky jsme zde nedavno řešili v jiném vláknu
http://www.oldcomp.cz/viewtopic.php?f=122&t=6401&hilit=wifi

Tehdy jsem toto zařízení zakoupil:

https://www.ebay.co.uk/itm/CE-HF2211-Industrial-Modbus-Serial-RS232-RS485-RS422-to-WiFi-Ethernet-Converter/253552106334?hash=item3b08e21b5e:g:XaEAAOSwp0pau0P1

Vyšlo mne i s poštovným na 900 Kč. Modul je bezvadný, parádně funguje. Používám ho s kdečím. Dokonce přes převodník HP-IL na RS232C jsem připojil na net a na úložiště kapesní kqalkulačku HP-41C.

Za 900 Kč to doma nevyrobíš.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 pro 2018, 07:52 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 24 bře 2014, 07:10
Příspěvky: 124
Has thanked: 22 times
Been thanked: 48 times
Kluci díky, máte všichni v podstatě pravdu. Mě jen zajímá to, jak si dvě Spectra v místnosti mohou přes Wifi vyměnit bajt, pokud:

1) mají oba stejný Wifi modul (je to jednodušší), jaký použijí protkol, či musí vůbec používat protokol?
2) mají oba různý Wifi modul, jaký použijí protkol, či musí vůbec používat protokol?


Kdyby někdo znalý protokolů a Wifi komunikace dokázal uspokojivě odpovědět. Dík.


Hood

_________________
http://hood.speccy.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 pro 2018, 09:03 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1837
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 136 times
Když použiješ 2 wifiadaptéry co jsem na ně dal odkaz, ke každému Spectru připojíš po RS232, tak to je stejné, jako kdyby jsi spojil dvě Spectra kabelem do sítě. Musíš si napsat program... V Basicu by to neměl být problém.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 pro 2018, 09:12 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 24 bře 2014, 07:10
Příspěvky: 124
Has thanked: 22 times
Been thanked: 48 times
computerasylum píše:
Když použiješ 2 wifiadaptéry co jsem na ně dal odkaz, ke každému Spectru připojíš po RS232, tak to je stejné, jako kdyby jsi spojil dvě Spectra kabelem do sítě. Musíš si napsat program... V Basicu by to neměl být problém.


OK, a ta komunikace se bude dít přes nějaké AT příkazy? Protokol? Nebo prostě jedno Spectrum bude číst z portu (instrukce IN ať už basicove nebo strojakove), zda mu to druhé neposíla nějaký bajt? Pokud ano, tak sice je to řešení, ale na straně zxs příliš mnoho softwaroveho ošetření. Proto se ptám na ten protokol, protože ten pomocí AT příkazu ma vše již dané.

Ideálně možná zřídit na zxs FTP server (ftp klienta si dovedu představit), ale dokázalo by jej zxs provozovat? Vůbec nemám představu, co takový FTP server obnáší. Ale řekl bych, že by bylo složitější ho napsat, než např FTP klienta. Server musí posílat nějaké pakety,.... Atd....

_________________
http://hood.speccy.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 pro 2018, 09:19 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7593
Bydliště: Praha
Has thanked: 960 times
Been thanked: 892 times
IMHO Když C64 zvládne web server (http://oldservers.ddns.net/index.html), není důvod, aby ZXS nezvládlo FTP server. Samozřejmě jen nějaký triviální, na šifrování a podobné vymoženosti si hrát nebudem.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 pro 2018, 09:29 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 24 bře 2014, 07:10
Příspěvky: 124
Has thanked: 22 times
Been thanked: 48 times
hood píše:
computerasylum píše:
Když použiješ 2 wifiadaptéry co jsem na ně dal odkaz, ke každému Spectru připojíš po RS232, tak to je stejné, jako kdyby jsi spojil dvě Spectra kabelem do sítě. Musíš si napsat program... V Basicu by to neměl být problém.


OK, a ta komunikace se bude dít přes nějaké AT příkazy? Protokol? Nebo prostě jedno Spectrum bude číst z portu (instrukce IN ať už basicove nebo strojakove), zda mu to druhé neposíla nějaký bajt? Pokud ano, tak sice je to řešení, ale na straně zxs příliš mnoho softwaroveho ošetření. Proto se ptám na ten protokol, protože ten pomocí AT příkazu ma vše již dané.

Ideálně možná zřídit na zxs FTP server (ftp klienta si dovedu představit), ale dokázalo by jej zxs provozovat? Vůbec nemám představu, co takový FTP server obnáší. Ale řekl bych, že by bylo složitější ho napsat, než např FTP klienta. Server musí posílat nějaké pakety,.... Atd....


Ono, totiž mít na ZXS ftp server a klienta by zabilo všechny mouchy jednou ranou. Uživatel by si jen ke svému ZXS vybral takový hw modul, který oba protokoly podporuje. Kdežto, když se půjde cestou "jedno ZXS bude poslouchat, co mu na jednom z portů přichází od druhého za bajty", tak se bude řešit pořád nekompatibilita na úrovni HW i SW. Ale to je můj názor sahající do úrovně mých znalostí, možná se ten přenos bajtů dá řešit i jinak a lépe než pomocí modelu "FTP SERVER <-> FTP KLIENT."

Díky všem za postřehy minulé i budoucí


Hood

_________________
http://hood.speccy.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 pro 2018, 09:57 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1837
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 136 times
záleží co od toho chceš.
Já přes ten wifi modul posílám data z test boxu (monitoruje 3-fázovou rozvodnou síť) do PCčka v protokolu RTU-MODBUS. Na PCčku jsem si to musel ošetřit. Pak jsem zkusil připojení HP-41, která má HP-IL rozhraní a k němu mám převodník na RS232C. Dokážu se spojit na pevnou adresu v úložišti a stahnout si soubor nebo tam soubor odeslat. Více nelze kvůli omezené paměti a malému displeji kalkulajdy.
Ale Spectrum by mělo umět víc než HP-41, přeci jen je rychlejší než HP-41, také má větší paměť a má monitor, i když jen televizní.

Mám SBC 80C535 (také 8-bit a yaké jen 64 kB). Chci k němu dopsat přes vánoce nějaký program, aby se mohl přes wifi modul připojit na LAN. Takže to bude obdobné jako pro Spectrum. Přitom 80C535 není o moc rychlejší než Z80.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 pro 2018, 17:36 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 21:24
Příspěvky: 260
Has thanked: 0 time
Been thanked: 59 times
Z hlediska Spectra je to stejné, jako když jsou dvě Spectra propojena přes sériák.
Celé wifi je jen "bezdrátová prodlužka" na sériovém kabelu.

Samozřejmě za předpokladu, že něco provede inicializaci té wifi "prodlužky" tak, aby propojovala právě tato dvě Spectra.
(t.j. buď jedna wifi krabička musí umět fungovat jako server a druhá se k ní připojuje, jinak by se obě wifi krabičky musely připojovat k nějakému třetímu serveru, který bude provádět propojení mezi nimi.)

Všechny AT příkazy a cokoli (tagy jako u tuším WIZnet, nebo setup z webového browseru či dedikované aplikace) jsou potřeba jen na tu inicializaci.
Jak je propojení jednou nastavené, už spolu komunikují jednotlivá Spectra svým protokolem.

Většina ESP based krabiček příchozí spojení neumí (jen ty, které jsou označeny, že s nimi lze provozovat vlastní BBS).
Lantronix ano, tuším že ConnectOne taky ano, můj ARM modem taky ano.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz