OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 19 srp 2019, 22:52

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Ethernet + SB16 kompatibilni zvukovka
PříspěvekNapsal: 08 lis 2018, 00:37 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8121
Bydliště: Praha
Has thanked: 1114 times
Been thanked: 971 times
V dnesni dobe se zda, ze uz se da udelat cokoliv. A protoze jsem se zamiloval do minimalistickeho globalyst 510, tak se chte nechte musim zeptat, zda je realne udelat na ISA nejakou intel kompatibilni sitovku s SB16 zvukovkou. Proste na jednu kartici. Klidne to muze emulovat i GUSe, kdyby to slo nebo jinou wavetable zvukarnu. To uz je fuk :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 lis 2018, 07:10 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3276
Has thanked: 161 times
Been thanked: 251 times
Na Vogons.org delali GUSa PnP, protoze AMD Interwave se jeste porad daji sehnat. Ale nevim, jestli by do podobneho projektu nekdo sel, je to dost prace a maly cilovy trh. Spis bych se podival po moznem vyuziti paralelniho portu (existuji sitovky a minimalne Adlib kompatibilni karty) nebo serioveho (MIDI?). Po seriaku by se dal i IP protokol.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 lis 2018, 10:23 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2013, 19:17
Příspěvky: 250
Has thanked: 19 times
Been thanked: 39 times
Hraju si tu aktuálně se stejnym kompem (https://www.high-voltage.cz/2018/nove-v ... alyst-510/) a jak píše Kubik, jako nejlepší řešení zatím vypadá něco jako Xircom PE3, síťovka do paralelního portu.

_________________
http://www.high-voltage.cz *** http://www.retropolis.cz *** http://www.doshaven.eu


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 lis 2018, 10:45 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 17:37
Příspěvky: 1863
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 141 times
pochybuju že takovou kombinaci (Ethernet + zvukovka) někdo dělal, nadto ještě pro ISA. Ale jedno z možných řešení je v podobě PC/104. Můžeš použít toto:

https://pocitace.hyperinzerce.cz/motherboardy/inzerat/11354125-pcuino-nabidka/

a přidrátovat k tomu ISA zvukovku, jak to udělal jeden před tebou (je tam i obrázek):

https://assemblergames.com/threads/pc-1 ... ard.28190/

do PC se to zastrčí pomocí hloupého adaptéru ISA-PC104
Příloha:
Poznámka: PC104-ISA adaptér
PC104-ISA adapter front.jpg
PC104-ISA adapter front.jpg [ 55.23 KiB | Zobrazeno 1819 krát ]


dalším řešním je použít

https://pocitace.hyperinzerce.cz/motherboardy/inzerat/11354125-pcuino-nabidka/

přickvaknout do toho nějakou PC/104 zvukovku (existuje jich mraky), a celé to zasunout do výše uvedeného adaptéru PC/104 - ISA.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 lis 2018, 11:22 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3276
Has thanked: 161 times
Been thanked: 251 times
Mozna spis nabastlit nejakou rozdvojku na ISA bus a pouzit nizkou zvukovku a sitovku... asi by se to dalo, ale prijde mi to jako moc prace.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 lis 2018, 11:27 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 17:37
Příspěvky: 1863
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 141 times
jo, takové rozdvojky se dělají. Míval jsem nějaké, ale už jsou pryč. Používal jsem je na testování ISA desek.
Příloha:
ISA16-exp2.jpg
ISA16-exp2.jpg [ 8.09 KiB | Zobrazeno 1803 krát ]

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Naposledy upravil computerasylum dne 08 lis 2018, 11:35, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 lis 2018, 11:34 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2013, 19:17
Příspěvky: 250
Has thanked: 19 times
Been thanked: 39 times
Kdyby se tak dala sehnat oboustranná riser card... po nahrazení disku CF kartou by tam na síťovku místo bylo, i když by se nějak muselo vyřešit upevnění karty a vyvedení LAN konektoru ven, ale to už by se nějak poddalo :)

_________________
http://www.high-voltage.cz *** http://www.retropolis.cz *** http://www.doshaven.eu


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 lis 2018, 11:42 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 17:37
Příspěvky: 1863
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 141 times
oboustranná rise deska není, vyšla by moc draho. Také konektory by musely být posunuté, ne přesně z obou stran proti sobě, to by ani nešlo udělat. Buď lze vyrobit tuto, jak jsem dal obrázek, nebo mám podklady pro výrobu ještě se 3 slotama. Nebo oba sloty na druhé straně, tedy otočení o 180° anebo přímo nahoru, tedy štafličky s 1 slotem. Když se najde odbyt aspoň na 20 kusů (stejných), můžu je vyrobit. Pro méně než 20 kusů se to nevyplatí.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 lis 2018, 12:34 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8121
Bydliště: Praha
Has thanked: 1114 times
Been thanked: 971 times
Ten comp je nízký. Takže to, co navrhu CA je prakticky k ničemu. Normální riser se tam dá dát, ale karty budou čouhat nahoru. Asi tedy půjdu cestou paralelní síťovky. Ale nemyslím si, že by se síťovka a zvukovka nedaly narvat na jednu kartu. Ty pozdější ISA karty na sobě měly pár švábíků a hafo místa okolo.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 lis 2018, 12:51 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3276
Has thanked: 161 times
Been thanked: 251 times
Nejde o to, ze se to tam neda narvat. Jde o to, ze to je docela velkej projekt a malokdo to vyuzije. Jo kdyby to bylo na 8bit ISA a byl v tom jeste IDE radic... :)
Pro zacatek bych se podival na SLIP/PPP a zkusil TCP/IP pres seriak - pokud nehodlas zrovna zalohovat disk, tak by to mohlo stacit.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 lis 2018, 13:29 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 17:37
Příspěvky: 1863
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 141 times
na 16bitovou ISA desku se toho vejde hodně, nejen LAN a sound a IDE , i leccos dalšího. V podstatě můlžeš na tu desku narvat celý PC/AT včetně Ethernetu, zvukovky, řadiče disků a portů. Jenže kdo to dnes koupí? Nikdo.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 lis 2018, 21:53 
Offline
Kecka

Registrován: 27 zář 2015, 12:14
Příspěvky: 42
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
A kde sa ten PC104 ISA adaptér dá zohnať a za koľko?
A kde sa tá PC104 zvukovka dá zohnať a za koľko?
Dík.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 lis 2018, 00:45 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8121
Bydliště: Praha
Has thanked: 1114 times
Been thanked: 971 times
Neříkejte mi, že to bude za draho. K osmibitům si necháváme printit kdejaké desky á10ks za pár korun u číňana a tady by to bylo drahé? Nemluvě o tom - kdo by to chtěl - přesně každej, kdo si hraje se slim verzí 486ky. Nebo kdokoliv další, komu došly sloty. Je takovejch 286tek, co nebyly velikánský krávy s osmi slotama...

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 lis 2018, 00:50 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 17:37
Příspěvky: 1863
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 141 times
adaptér PC104 - ISA, pokud se najde odbyt na 20 kusů, můžu vyrobit. Ale 20 kusů je fakt minimum. Výrobní náklady, resp. materiál + doprava + DPH při 20 ks je asi 800 Kč. Výsledkem bude stavebnice, tj. každý si musí ty konektory na desku zapájet sám a panýlek přišroubovat dvěmi šroubky s matičkami také sám.

Zvukovek v PC104 se dělá dost různých. Ceny jsou různé, závisí na kvalitě zvukovky.

Rise karta s dvěmi sloty vyjde samozřejmě levněji, protože plošňák je menší. Ale je to zase o tom, zda se najde odbyt aspoň na 20 kusů.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 lis 2018, 00:51 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8121
Bydliště: Praha
Has thanked: 1114 times
Been thanked: 971 times
computerasylum píše:
adaptér PC104 - ISA, pokud se najde odbyt na 20 kusů, můžu vyrobit. Ale 20 kusů je fakt minimum. Výrobní náklady, resp. materiál + doprava + DPH při 20 ks je asi 800 Kč. Výsledkem bude stavebnice, tj. každý si musí ty konektory na desku zapájet sám a panýlek přišroubovat dvěmi šroubky s matičkami také sám.

Zvukovek v PC104 se dělá dost různých. Ceny jsou různé, závisí na kvalitě zvukovky.

Rise karta s dvěmi sloty vyjde samozřejmě levněji, protože plošňák je menší. Ale je to zase o tom, zda se najde odbyt aspoň na 20 kusů.


Tebe se neptám. Ptám se na číňana.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz