OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 20 lis 2018, 20:19

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 29 srp 2018, 07:44 
Offline
Kecka

Registrován: 05 srp 2017, 06:38
Příspěvky: 47
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Vydražil jsem na Aukru za přijatelnou cenu zachovalý fungující kousek se zdrojem. Šasi vypadá nově, nepoužitě, video je kompozitní. Vnitřek jsem ještě neviděl, přišlo to včera večer.
Obraz je spíše horší, alespoň tedy ve srovnání s mým Harlequinem 128, s DivIDE si nerozumí (NMI = jen reset), a klávesnice možná vynechává či si s ní zatím úplně nerozumím (zvyk na gumáka). Napískal jsem pokusně R-TYPE a demo SHOCK, obojí bez crashnutí.
Nyní co dál?
Abych uvedl věci na pravou míru, ač Oldcomp studuju zhruba rok, jsem pořád jen nezkušený laik, navíc elektro není můj obor, kterým je chemie. Troufnul bych sám asi na výměnu elektrolytových kondenzátorů a membrány, pokud by to bylo třeba.
Ale četl jsem o diagnostických ROM, chladiči ULY, méně hřejících stabilizátorech napětí i dokonce o zapájení precizních patic pro snazší výměnu RAM. To je pro mne pole neorané, kde se jistě nadělám víc škody než užitku.
Nenašel by se mezi Vámi někdo, kdo by mi věnoval trochu času, diagnostickou ROMkou stroj otestoval a případně vedl dál mé kroky? Ideálně z oblasti Praha-Kladno -Kralupy.
Nechci být „loudil zdarma“, jistě bychom se odmluvili o přiměřené odměně, která může být i z oblasti méně dostupných chemikálií vhodných pro elektrobastlení….
Dík moc
Honza

_________________
Harlequin 128, ZX Spectrum Plus, HP 200LX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 30 srp 2018, 16:50 
Offline
Kecka

Registrován: 05 srp 2017, 06:38
Příspěvky: 47
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Drobný posun a zajímavé odhalení...

Plusko jsem rozebral a vyfotil. I uvnitř vypadá zachovale, pružné připojení klávesnice nenese stopy oxidace. Překvapení skrývá ROMka,
svitch od ní je umně skrytý v case a po přepnutí také funguje.
Ví někdo o této ROM něco více?
Viz obrázky....
A sorry jestli se ptám na něco triviálního....


Přílohy:
IMG_4653.JPG
IMG_4653.JPG [ 96.73 KiB | Zobrazeno 1340 krát ]
IMG_4652.JPG
IMG_4652.JPG [ 119.46 KiB | Zobrazeno 1340 krát ]
IMG_4655.JPG
IMG_4655.JPG [ 55.46 KiB | Zobrazeno 1340 krát ]

_________________
Harlequin 128, ZX Spectrum Plus, HP 200LX
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 31 srp 2018, 05:58 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1586
Has thanked: 992 times
Been thanked: 274 times
Pár různých turboromek se na netu vyskytuje, např. zde http://zxspectrum.it.omegahg.com/_48.htm
Taky jsem kdysi jednu používal. Hádám, že s touhle verzí z Klubu výpočetní techniky v Hradci Králové 8-)
Ti půjde rychleji SAVE a LOAD...

Každopádně by bylo dobré romku prozkoumat, třeba nemá jen přepsaný copyright, ale i nějaké další, zajímavé úpravy...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 31 srp 2018, 10:34 
Offline
Kecka

Registrován: 05 srp 2017, 06:38
Příspěvky: 47
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Ano, SAVE vypadá rychleji a LOAD normální vypískanou TAPku nenačte. Uložit a načíst v TURBO módu jsem ještě nezkoušel.
Jiný je také restart (NEW, USR 0), kdy se nezobrazuje černý čtverec.
Příjde mi, že TURBO má výrazně lepší obraz a tlustší font, ale ani s ní nefunguje DivIDE.
S normální ROM u dema SHOCK nejde zvuk (asi potřebuje AY?), pruhy má sychnronizované, to ano, ale obraz je s "duchy".
Také občas zazlobí spodní řada kláves, např. uvozovky musím stisknou několikrát a jindy zas fungují dobře.
Tomu moc nerozumím, membrána by přeci zlobila pořád.
Jak jinak prozkoumat tu ROM netuším, snad by šla přečíst v nějakém programátoru,
které ale nemám....

_________________
Harlequin 128, ZX Spectrum Plus, HP 200LX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 31 srp 2018, 12:23 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 232
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 33 times
ROMku preskúmaš ľahko. Uložíš ju do audio súboru (SAVE "romka" CODE 0,16384), a niekde ho uploadneš. Tu si ho odborníci stiahnu a nahrajú do emulátoru, prípadne rovno prevedú na BIN. Samozrejme sa uloží iba aktuálne prepnutá ROMka. Prípadne ju najprv prekopíruj do RAM (FOR a=0 TO 16383: POKE 3E4+a,PEEK a: NEXT a - zaberie to niekoľko minút), následne prepni ROM, a ulož klasickou rýchlosťou cez SAVE "romka" CODE 3E4,16384.

Čo som mal plusko, tak bola zlá fólia na klávesnici, konkrétne popraskala v ohyby medzi úchytkou a klávesnicou. Ak nemáš náhradnú fóliu, radšej s tým nehýb, lebo sa to ľahko praská pri pohybe, a opraviť to nejde. Výmena je ľahká, zvládne ju každý kto udrží skrutkovač v ruke.

Že TURBO má lepší obraz je iba ilúzia, má iba hrubší font (rovnako ako Didaktik M), takže písmo menej dúhuje.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 31 srp 2018, 13:12 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7541
Bydliště: Praha
Has thanked: 948 times
Been thanked: 888 times
No jemu jde spíš o to, že s TURBO ROM klávesnice fachá, ale s klasickou ROM zlobí. To asi membránou nebude.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 31 srp 2018, 16:18 
Offline
Kecka

Registrován: 05 srp 2017, 06:38
Příspěvky: 47
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Tak klávesa uvozovek už zlobí v obou režimech, takže záhada to asi nebude - membrána, že?.
Přikládám 3x výpis TurboROMky*. Doufám, že formát WMA nevadí...
Výpisy jsou dvakrát uložené standardní rychlostí a jednou v turbo. V obou výpisech uložených standardní rychlostí /po přepnutí Turbo ROM na standard ROM/ selhalo VERIFY. Uložení v režimu TURBO prošlo i s VERIFY a je cca 2,5x rychlejší.

Dotazy:
1) má někdo na prodej kvalitní membránu nebo ji mám vzít od Sintechu?
2) proč nejede to DivIDE?

*
http://www.uschovna.cz/zasilka/DRNH9UI7J6TFUC5L-ZX8

Výpis BASICu
10 CLEAR 25000
20 FOR N=0 TO 16383
30 POKE N+30000, PEEK N
40 PRINT AT 10,10,N
50 NEXT N
60 SAVE "TurboROM" CODE 30000,16384

_________________
Harlequin 128, ZX Spectrum Plus, HP 200LX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 31 srp 2018, 16:41 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 232
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 33 times
Podľa odposluchu to má nejako málo FF pred znakovou sadou. Asi tam niečo bude naviac. Pri hrách by to mohlo robiť problémy, niektoré používajú I=57, niektoré I=59 pre IM2.

DivIde má problém aj s Didaktikom, asi je blbo navrhnuté. Treba tam vraj pridať odporové pole.

edit:
Nahrať idú obidva súbory, teda tie klasickou rýchlosťou. Okrem turba je tam ešte niekoľko úprav, zaujímavá rutina na obsluhu NMI ktorú som bližšie neskúmal (čo robí RANDOMIZE USR 102 ?), a znaková sada je z Didaktiku M, až na (c), ktoré je zo Spectra. S IM2 sa to má tak, že pre I=57, 58, aj 59 je obsadené miesto nejakým programom (aj obsluhou NMI), len na konci je správne FF, takže hry by mali fungovať, pokiaľ sa nepripojí nejaká periféria (AY napríklad).

edit2:
Preskúšané v emulátore, NMI robí skok do BASICu. Ešte sú tam nejaké rutiny na asi výpis (neskúmal som, neviem ako ich aktivovať), majú voľbu HEX, DEX, MEM, QUIT, a tiež to s niečim komunikuje na atypických portoch.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Naposledy upravil PotPalo dne 01 zář 2018, 00:00, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 31 srp 2018, 22:21 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 834
Has thanked: 103 times
Been thanked: 198 times
Máš tam hradlo OR z /MREQ a /ROMCS na nohu 20 EPROM?

Alespoň z diod, ideálně z 74LS32, viz http://blog.retroleum.co.uk/wp-content/ ... iagram.png

Nedaří-li se DivIDE odstránkovat tu EPROM na desce ZXS, tak nepojede.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 01 zář 2018, 07:24 
Offline
Kecka

Registrován: 05 srp 2017, 06:38
Příspěvky: 47
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
PotPaolo, Zxcygnus, pánové díky, ale to už na mě jdete příliš odborně.

V TURBO režimu RANDOMIZE USR 102 je opravdu jen návrat do BASICu, ve standardní ROM je to reset.

Koumal jsem ještě nad těmi uvozovkami a situace se má tak, že jak samostatné tlačítko, tak kombinaci SHIFT+P musím obvykle podržet cca 0.5 s a znak se objeví.
Prosté stisknutí nestačí a klávesa při dleším stisknutí většinou dál neopakuje (nebo opakuje trhaně), kdežto ostatní klávesy ano.
A někdy se to chová prostě úplně normálně :)

Ještě, jde něco udělat s tím obrazem, nebo jsem jen rozmazlený z Harlequina?

_________________
Harlequin 128, ZX Spectrum Plus, HP 200LX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 01 zář 2018, 15:04 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2221
Has thanked: 82 times
Been thanked: 314 times
PotPalo píše:
Nahrať idú obidva súbory, teda tie klasickou rýchlosťou.

Mohl bys to sem hodit jako binární soubor prosím?

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 01 zář 2018, 15:50 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 232
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 33 times
No keď tak pekne prosíš :D
Nech sa páči:


Přílohy:
Poznámka: © 1988 Sinclair TURBO KVT HK
TurboROM.zip [12.77 KiB]
42 krát

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 01 zář 2018, 20:55 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2221
Has thanked: 82 times
Been thanked: 314 times
Díky ;) Ještě zvědavá otázka, pokud jste to někdo zkoušeli: snese se to s DivIDE?

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 01 zář 2018, 21:15 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 232
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 33 times
Záleží či mení DivIDE nižší byte na výpočet IM2. Štandardne je low-byte FF (high-byte je v I registri), ale hardvér ho môže meniť, a slušný programátor s tým ráta, a preto pre adresáciu IM2 použije 256 bytov, nie len dva. Takže by to fungovalo, pokiaľ by nebola nejaká neslušná hra, tá by padla (Defender of the crown, alebo Pedro...).
Inak neviem, okrem nejakých úprav (rýchlosť LOAD a SAVE, NMI) a toho čosi naviac je to ROMka ZX Spectra.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 07 zář 2018, 12:03 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1405
Bydliště: Praha
Has thanked: 186 times
Been thanked: 260 times
Takže pacient je zdá se funkční.
Chybky byly následující:
- špatně udělaný /CS pro epromku, nedal se "přebít"
- přerušený A15 na sběrnici(kuchlý pod paticí ULA asi od šroubováku)
- vadný CPU-/M1

Ale co nechápu je chování klávesnice, symbol ". V testu klávesnice testovací ROMky to
fachá v pohodě - tedy jak SS+P tak přímo klávesa ". Ale jinak to zlobí. Samotná klávesa P
i SS fungují.
[EDIT]
Tak jsem to podle matice zapojil drátkama a to jde taky dobře,asi tedy nějak zlobí fólie.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: solaris104 a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz