OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 16 srp 2018, 01:33

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Turbo pascal 3 a grafika na mz
PříspěvekNapsal: 31 črc 2018, 14:21 
Offline
Stydlín

Registrován: 12 čer 2018, 10:44
Příspěvky: 6
Has thanked: 5 times
Been thanked: 0 time
Programová niekto v TP na MZ 800?. Ako bola riešená grafika?. Dá sa nájsť nejaký návod - popis grafického modulu na mz 800?. Ktoré programy na MZ boli vytvorené v TP?. V hlave mám oživenie prastarých sw projektov na mz, ktoré som nikdy nezrealizoval. môj syn prepadol retrocomputingu a možno by ho to zaujalo
Dakujem za každé info


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Turbo pascal 3 a grafika na mz
PříspěvekNapsal: 01 srp 2018, 06:55 
Offline
Radil

Registrován: 11 lis 2013, 09:29
Příspěvky: 254
Has thanked: 11 times
Been thanked: 76 times
Ach jo, to uz je tedy let ;-) Ja jsem to resil kouskem, ktery byl v asm a TP ho vyuzival pro kresleni. Vyhoda byla v tom, ze TP bezi v CP/m a ta pouziva zobrazovani na MZ v grafice. Nemusel se tak prepinat graficky rezim. I kdyz se muselo prepnout na vyuziti na pridavne RAMky, aby to melo alespon ctyri barvy. Co si ale pamatuji, tak jsem mel tu grafiku jen c/b. Knihovna mela jen kresleni bodu a cary, ale to stacilo.
Mohl bych to nekde vyhrabat, bude to na nejakem image CP/M s TP. Jen to najit :-)

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Turbo pascal 3 a grafika na mz
PříspěvekNapsal: 01 srp 2018, 09:05 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 06 srp 2013, 09:49
Příspěvky: 205
Bydliště: Praha
Has thanked: 161 times
Been thanked: 56 times
V Pascalu byly napsané adventury s Ednikem a Muminkem (autor Aleš Jeřábek – Edna Soft). Nějaké zdrojáky se podařilo zachránit:
viewtopic.php?f=135&t=547&p=42169#p41940

Je tam poměrně dost inline strojáku, při bližším pohledu tam často najdeš opkódy 0xdb 0xe0 a 0xdb 0xe1, takže je jasné, že právě tyhle rutiny pracují s grafikou.

_________________
:sharp:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Turbo pascal 3 a grafika na mz
PříspěvekNapsal: 01 srp 2018, 09:41 
Offline
Kecálek

Registrován: 07 kvě 2014, 11:10
Příspěvky: 112
Bydliště: Jbc
Has thanked: 0 time
Been thanked: 22 times
Co si vzpominam, tak k tomu byl nejaky modul (unit). Jestli jsem to jeste nevyhodil, tak jsem k tomu mel doma nejake rucne psane poznamky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Turbo pascal 3 a grafika na mz
PříspěvekNapsal: 01 srp 2018, 10:29 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1473
Has thanked: 920 times
Been thanked: 253 times
Byl by pro sharpíka systém GSX?
CPMkový GSX-80 je určitě k dispozici na amstradu, bbc (z80 second processor) a c128.
http://www.z80.eu/downloads/gsx-pgr.pdf
http://bitsavers.trailing-edge.com/pdf/ ... _Nov82.pdf
https://www.autometer.de/unix4fun/z80pa ... gsx80.html
Více aplikací s GSX je ke stažení na
https://www.autometer.de/unix4fun/z80pack/#download

K portování je grafická knihovna pro Turbo Pascal na C128 podporující rozlišení 640*200 bodů:
http://www.z80.eu/downloads/graph128.zip
(i když upřímně - dokonalejší je céčková - SGC)

A pár věcí textových z c128 by tu k jednoduššímu portování bylo:
https://github.com/sblendorio/hanoi-cpm/
https://c64retr.blogspot.com/2016/09/cp ... al-30.html
https://github.com/sblendorio/queens-cpm


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Turbo pascal 3 a grafika na mz
PříspěvekNapsal: 01 srp 2018, 20:36 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1282
Has thanked: 54 times
Been thanked: 180 times
Za mne urcite se podivej na www.radeksuk.cz/sharp/MUMINEK.ZIP. Myslim ze je tam hodne inspiraci. Jinak obecne CP/M na Sharpovi ma rozliseni 80x25 znaku a pro hry je urcite lepsi 40x25 v 16 barvach. To ale neni neprekonatelny problem. Dokonce kdyz neposkodis bdos a bios modul, coz pri pouziti TP3 je zajisteno, muzes i dohravat dalsi data z disku a je jedno z jakeho. Jedine na co je vhodne aby jsi si dal pozor je interrupt. On obecne nevadi ale prekresluje kurzor a tak je asi lepsi presmerovat rutinku na svoji obsluhu a zmenit rezim obrazovky a muzes programovat co chces. Pred prepnutim do cp/m je vhodne opet dat rozliseni doporadku. Dulezite upozorneni je ze bios ma snahu zapisovat do video pameti (zmena kurzoru), ktera v rezimu 40x25 neni mapovana a tak by jsi prekresloval realnou ramku ne vramku.

Jinak ja osobne jsem tenkrat pouzival fintu ze jsem prekladal program do com ale tak ze jsem posouval zacatek. Pak jsem mel vlastne tri programy a ty jsem externe spojil. Takto jsem vyuzil cast pameti co bezne zabere prekladac a mohl jsem programovat vetsi programy. Fungovalo to tak ze odladene rutinky jsem daval do jineho "baliku" a tu cast jsem prelozil jen jednou. Pak jsem prekladal jen to co jsem prave ladil. Protoze jsem pouzival ramdisk tak vse bylo rychle.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Turbo pascal 3 a grafika na mz
PříspěvekNapsal: 11 srp 2018, 20:47 
Offline
Stydlín

Registrován: 12 čer 2018, 10:44
Příspěvky: 6
Has thanked: 5 times
Been thanked: 0 time
Ďakujem za odpovede.
GSX pre MZ 800 asi neportoval nikto.Či?

Nevie niekto, kde by som našiel obraz TP aj s grafickým modulom a event. popisom?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz