OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 23 říj 2018, 14:30

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 114 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 11 srp 2018, 08:05 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 1068
Bydliště: Kurim
Has thanked: 351 times
Been thanked: 288 times
Bylo by moc prace naucit program zobrazovat RAW data sektoru? Ze by to pak bylo jeste multiplatformnejsi? Treb my Sharpisti pouzivame format DSK, ktery umis nacitat, ale v HEX editoru se s tim dela blbe, protoze jsou tam ty DSK hlavicky. Navic vsechny data sektoru mame invertovane. Kdyby se daly jednoduse zobrazovat, pripadne editovat obsahy sektoru, bylo by to super. Myslim ze by se takovy "raw" prohlizec mohl hodit na vice platformach.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11 srp 2018, 08:29 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 849
Has thanked: 126 times
Been thanked: 137 times
Martin8bity píše:
Bylo by moc prace naucit program zobrazovat RAW data sektoru? Ze by to pak bylo jeste multiplatformnejsi? Treb my Sharpisti pouzivame format DSK, ktery umis nacitat, ale v HEX editoru se s tim dela blbe, protoze jsou tam ty DSK hlavicky. Navic vsechny data sektoru mame invertovane. Kdyby se daly jednoduse zobrazovat, pripadne editovat obsahy sektoru, bylo by to super. Myslim ze by se takovy "raw" prohlizec mohl hodit na vice platformach.
Tuto funkcionalitu už jsem měl naplánovanou na budoucí sérii 1.5.x na příští rok. Ale můžu ti ji přidat do následující verze 1.4.5, protože moc práce to nezabere (hexa-editor jsem navrhoval s touto vizí, takže už je na to připraven) :-) (Issue #6)

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11 srp 2018, 19:03 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 1068
Bydliště: Kurim
Has thanked: 351 times
Been thanked: 288 times
Super, diky moc. Jeste poprosim, nezapomen na moznost inverze obsahu dat. Dekuji.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12 srp 2018, 12:26 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 849
Has thanked: 126 times
Been thanked: 137 times
Martin8bity píše:
Super, diky moc. Jeste poprosim, nezapomen na moznost inverze obsahu dat. Dekuji.
Co je myšleno "inverzí obsahu dat"? Jako třeba ve výběru v hexa-editoru překlopit jednotlivé bity jednotlivých bajtů? (Například 0 -> 255 nebo 95 -> 160 apod?)

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12 srp 2018, 13:43 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 1068
Bydliště: Kurim
Has thanked: 351 times
Been thanked: 288 times
tomascz píše:
Co je myšleno "inverzí obsahu dat"? Jako třeba ve výběru v hexa-editoru překlopit jednotlivé bity jednotlivých bajtů? (Například 0 -> 255 nebo 95 -> 160 apod?)

JJ, presne tak.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12 srp 2018, 18:31 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1319
Has thanked: 56 times
Been thanked: 191 times
Martin8bity píše:
Bylo by moc prace naucit program zobrazovat RAW data sektoru? Ze by to pak bylo jeste multiplatformnejsi? Treb my Sharpisti pouzivame format DSK, ktery umis nacitat, ale v HEX editoru se s tim dela blbe, protoze jsou tam ty DSK hlavicky. Navic vsechny data sektoru mame invertovane. Kdyby se daly jednoduse zobrazovat, pripadne editovat obsahy sektoru, bylo by to super. Myslim ze by se takovy "raw" prohlizec mohl hodit na vice platformach.


Martine kde mas invertovane data jak pises "Navic vsechny data sektoru mame invertovane"? Na DSK a na realne diskete je to pozitivne zapsano?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12 srp 2018, 22:19 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 1068
Bydliště: Kurim
Has thanked: 351 times
Been thanked: 288 times
Standardni Sharp diskety (BASIC) jsou invertovane, jak v DSK, tak na fyzickem mediu. CP/M je citelne, krome te SHARP BOOT casti, ktera je samozrejme taky invertovana.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 srp 2018, 09:39 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1319
Has thanked: 56 times
Been thanked: 191 times
Martin8bity píše:
Standardni Sharp diskety (BASIC) jsou invertovane, jak v DSK, tak na fyzickem mediu. CP/M je citelne, krome te SHARP BOOT casti, ktera je samozrejme taky invertovana.


V tom mas pravdu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 srp 2018, 19:08 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 849
Has thanked: 126 times
Been thanked: 137 times
Martin8bity píše:
Standardni Sharp diskety (BASIC) jsou invertovane, jak v DSK, tak na fyzickem mediu. CP/M je citelne, krome te SHARP BOOT casti, ktera je samozrejme taky invertovana.
Panejo, staré formáty mě nepřestanou udivovat :-)

Pokud někdy někdo naimplementuje CP/M (na něj jsem si doposud netroufnul, protože o něm nevím vůbec nic), tak by bylo dobré, aby toto bylo zohledněno tím, že by CP/M (resp. DOS Sharpu - zatím se nevyznám v terminologii) dalo hexa-editoru příkazy "tuto a tuto část disku čti a zapisuj invertovaně". To nebude problém - hexa-editor na invertovanost můžu do budoucna připravit. Ale jinak v tuto chvíli bez implementovaného CP/M (a ukazatelů na "tuto a tuto část") to bude bohužel na vás, abyste (1) sektor označili, (2) invertovali označení, (3) změnili obsah sektoru dle potřeby a (4) invertovali sektor do původního stavu.

Btw, je nějaký důvod, proč je část disku uložena invertovaně?

Edit (pro zajímavost, nikoliv jako výzva): V průběhu září/října bych rád zveřejnil detailní popis interních záležitostí RIDE v duchu "naimplementujte si vlastní DOS a/nebo kontejner", takže eventuelně tím někoho namotivuju k implementaci alespoň některé verze CP/M (vida, tak nakonec jsem přeci jen sklouznul k výzvě :-)). Jediné, co nebudu popisovat, je přístup k flopce, protože to je nezajímavá "sealed" záležitost, dále nerozšiřitelná.

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14 srp 2018, 11:37 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 1068
Bydliště: Kurim
Has thanked: 351 times
Been thanked: 288 times
Původní Sharp řadič http://www.8bity.cz/2012/replika-disket ... mz-700800/ používá FD1791-02, resp. MB8876A, který má invertovanou sběrnici a nikdo se nenamáhal s invertováním dat, ono je z pohledu uživatele prakticky jedno, jak jsou uložená na fyzickém médiu. Původní SHARP disky, povětšinou s diskovým BASIC mají dvě strany, 40 stop a 16 sektorů o velikosti 256 B na stopě.

CP/M má boot stopu (0. stopa na straně 1 (strana je taky negovaná) ;-) formátovanou stejně, aby ROM mohla zavést systém, ale zbytek disku už je obvykle uložený čitelně (bez invertování), byť může mít více různých formátů disků a stop, protože se používali různé mechaniky a různě se formátovalo, šlo to nastavovat, takže je v tom trochu bordel.

Mně by asi stačil nějaký checkbox "ukazuj/zapisuj data invertovaně", nemusí to být nutně jen určitá část disku, člověk si to může zapnout/vypnout dle potřeby. Ve velmi sofistikované verzi ;-) by to pak mohlo být, že stopa 0 hlava 1 je vždy invertovaně a ostatní dle potřeby ;-)

Michal Hučík udělal dost pěknou příkazovou utilitu, která mapuje a umí pracovatr se skoro všemi SHARP formáty disků. Bohužel zatím, zvláště pod Windows, nefunguje úplně dobře, ale určitě by nebyl až tak velký problém výhledově využít čtení formátů pro implementaci do RIDE.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21 srp 2018, 13:46 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 251
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 0 time
Been thanked: 130 times
Prosím pěkně dá se tato aplikace použít k uložení souborů Beta Disku (TRD, SCL) stažených z netu na reálnou disketu pro TR-DOS? Včera jsem si s tím docela dlouho hrál, nainstaloval i ovladač přímého ovládání FDD řadiče, ale buď v programu blbě hledám, nebo jsem vůbec nepochopil jeho smysl :-(

Díky moc.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21 srp 2018, 14:25 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 849
Has thanked: 126 times
Been thanked: 137 times
Ano, dá se to, viz návod (součást FAQs) :-) Protože TRD i SCL jsou image bez vnitřní struktury (tzv. "raw" image), bude potřeba, aby je aplikace rozeznala jedním z naimplementovaných TR-DOSů, a tím těm imagům dodefinovala potřebnou strukturu (např. že každá stopa má 16 sektorů po 256 bajtech apod.). Pokud aplikace tvoje raw image nerozpozná, jejich dump bohužel nepůjde a budeš muset použít jinou aplikaci.

Také bych doporučil stáhnout hodnotu Gap3 z výchozích 54 bajtů podle normy na třeba 32 bajtů - Trelix měl problém při 54 bajtech dostat 16.sektor na disketu, při 32 bajtech už se na stopu vpohodě vešel.

Obrázek

Ještě bych dodal, že jsme to s Trelixem testovali na TR-DOSu 5.03 (pod emulátorem Fuse) a na TR-DOSu 5.04T (na Trelixově fyzické mechanice). Takže budeš částečně naším pokusným králíkem, protože testování TR-DOSu zatím nezahrnovalo mnoho konfigurací :-) Dej pak vědět, jak dopadlo rozpoznání výsledné diskety pod tvým Betadiskem a jakou verzi TR-DOSu používáš. Moc díky.

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21 srp 2018, 18:49 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 251
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 0 time
Been thanked: 130 times
Díky moc, to rád slyším (čtu) :D

Právě se zabývám stavbou vlastního Beta Disku (http://www.oldcomp.cz/viewtopic.php?f=39&t=1954&start=150), a chci si vyzkoušet spustit nějaký softy stažený z netu. TR-DOS tam mám 5.05CZ Velesoftem opravená verze.

Vyzkouším a dám vědět, co a jak, díky moc :like:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21 srp 2018, 20:26 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1682
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 9 times
Been thanked: 119 times
Umí program číst a zapisovat formáty Hewlett Packard pro 8" diskety a pro 3.5" diskety?

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Denní zprávy: https://www.euronews.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22 srp 2018, 06:13 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05 pro 2013, 08:01
Příspěvky: 137
Bydliště: Praha
Has thanked: 312 times
Been thanked: 23 times
css píše:
...
Právě se zabývám stavbou vlastního Beta Disku (http://www.oldcomp.cz/viewtopic.php?f=39&t=1954&start=150), a chci si vyzkoušet spustit nějaký softy stažený z netu. TR-DOS tam mám 5.05CZ Velesoftem opravená verze.
...

Právě proto jsem se tě ptal na možnost zakomponování přepínání TRDOS-ROMek ;-)
Poté bude další/lepší možnost testování RIDE.

_________________
//// ZX Spectrum; ZX Spectrum+; ZX Spectrum 128k; ZX Spectrum 2B; Didaktik D80; Didaktik Melodik; Betadisk; Divide; ZX Diskface Plus B; Sparrow 48K; BDI; NewBetaDisk-css ////


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 114 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz