OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 16 srp 2018, 23:11

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 148 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 22 dub 2018, 17:29 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 750
Has thanked: 89 times
Been thanked: 166 times
pcmaker píše:
Mám ve své sbírce jedno schémátko. Je to hodně podobné tomu od Tetroida.
Ale ani to mi neodpovídá na otázku, protože je tam jen jeden sběrnicový konektor - ten do počítače. Chybí ten s řízeným /IORQ, kam by se měly připojovat periferie, typicky třeba ten Kempston joystick. Měl jsem dojem, že Kempston joystick používá skoro každý, nebo ne?

Napsal jsem Tetroidovi, uvidíme jestli a jak odpoví.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 22 dub 2018, 17:48 
Offline
Kecálek

Registrován: 27 zář 2013, 21:59
Příspěvky: 193
Has thanked: 17 times
Been thanked: 22 times
zxcygnus píše:
pcmaker píše:
Mám ve své sbírce jedno schémátko. Je to hodně podobné tomu od Tetroida.
Ale ani to mi neodpovídá na otázku, protože je tam jen jeden sběrnicový konektor - ten do počítače. Chybí ten s řízeným /IORQ, kam by se měly připojovat periferie, typicky třeba ten Kempston joystick. Měl jsem dojem, že Kempston joystick používá skoro každý, nebo ne?

Napsal jsem Tetroidovi, uvidíme jestli a jak odpoví.


Nedávno jsem si stavěl průchozí Orpheus interface od CSS. Je tam Sinclair Left, Sinclair Right, Cursor a OPQAM. Kempston tam není.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 23 dub 2018, 10:15 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 750
Has thanked: 89 times
Been thanked: 166 times
Citace:
Hello.

Yes. this is a problem.
My BDI 2.0 generate IORQGE ( pin 13 lower side of system connector ) to hgh and other interfaces should check this line.
Really original Kempston interface cant do this and not compatible with my BDI 2.0

Usually this BDI 2.0 for single connection - BDI only , without other interfaces.
Regards, Vitaliy.
Tedy s Kempston interface ani s 8255 se nepočítá.

Ale je přítomen signál IORQGE, takže pokud byste k tomu připájeli hranový konektor třeba z rozdvojky, které prodává Noby a na ten konektor připojili IORQGE místo IORQ (vše ostatní prochází beze změny), tak by to možná bylo správné řešení.

Bohužel nemám zařízení na experimentování a u těch mých Betadisků to naštěstí řešit nemusím, takže je to na vás.

Jak jinak si chcete pouštět skladby MQM Teamu na D/A převodníku? Nebo z A.S.E. playeru? Jak jinak chcete připojovat tiskárnu, nebo třeba Amiga myš?

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 14 čer 2018, 21:31 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 750
Has thanked: 89 times
Been thanked: 166 times
Dneska mi Tetroid poslal mail, že nová verze Betadisku, kterou prodává už má problém s /IORQGE vyřešený, viz https://www.sellmyretro.com/offer/detai ... tor.-32255
Citace:
For sale Beta disk 128 interface ( BDI ) clone for any Sinclair ZX Spectrum.

Red version 2.4 with pass through ZX-BUS connector.

You can use other expansion interfaces together with Beta disk interface.
All system lines pass through except IORQ line - managed by beta disk interface.
Přidal k němu výstupní sběrnicový konektor, takže kdo jste váhal kvůli kombinaci s dalšími periferiemi, už nemusíte.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 09 črc 2018, 18:33 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 163
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 0 time
Been thanked: 71 times
Nemáte někdo schéma zapojení origo Betadisku 128 od Technology Research? Už dva dny hledám na netu (asi blbě) a nemůžu najít :-( Všude je jen 48-verze nebo ruské klony.

Díky moc za pomoc ;-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 09 črc 2018, 21:41 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 750
Has thanked: 89 times
Been thanked: 166 times
css píše:
Nemáte někdo schéma zapojení origo Betadisku 128 od Technology Research? Už dva dny hledám na netu (asi blbě) a nemůžu najít :-( Všude je jen 48-verze nebo ruské klony.

Díky moc za pomoc ;-)
No, dosud jsem byl přesvědčen, že to co mám na webu a to, co vyšlo v Mikrobázi 89 je právě přesná kopie originálu od Technology Research.

Jednak proto, že jsem originál v ruce měl (Beta 128 s úplně původním TRDOS 5.03) a od toho v Mikrobázi se zapojením nelišil a druhak proto, že o těch ruských jsme se začali dozvídat až o pár let později. Z počátku, co jsem Betadisk používal, jsem se ani nesetkával s ruským softwarem.

Co vyšlo v Mikrobázi je Beta 128, ale na 48k Spectru funguje zcela bez problémů. Kvůli ZX 128 došlo ke změně volání z 15360 na 15616, přibylo tokenizování příkazů, aby šlo používat 128k BASIC a možnost uložení 128k snapshotu (a volání službami, to v manuálu nebylo propagováno).

Schéma verze 3.x, co mám na webu je taky z Mikrobáze. Verzi 4.x má Jiiira, v základu to bylo hodně podobné té verzi 3.x plus dva IO na destičce navíc. Schéma jsem neviděl, leda by Jiiira, nebo jiný vlastník té 4.x zdokumentoval.

https://cygnus.speccy.cz/popis_trdos-schema.php

Tady je pár obrázků toho Jiiirova Betadisku https://egalerie.net/index.php/pocitace ... search-Ltd

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 10 črc 2018, 04:53 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 163
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 0 time
Been thanked: 71 times
zxcygnus: Přiznám se, že jsem z těch verzí Bety trochu mimoň :D Jinak tvůj web mám komplet offline stažený ;) , netušil jsem, že tam máš verzi 128, myslel jsem si, že to je 48ka. Jestli tomu dobře rozumím, řadič bude asi u 128 i 48 stejný, ale budou se lišit blokem DOSu? Měl jsem ale za to, že ve 128 verzi je DOS osazen 32KB ROM, ale u tvojí verze je jen 16KB ROM? Jak to tedy je?

Dík, PETR


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 10 črc 2018, 08:24 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 750
Has thanked: 89 times
Been thanked: 166 times
css píše:
zxcygnus: Přiznám se, že jsem z těch verzí Bety trochu mimoň :D Jinak tvůj web mám komplet offline stažený ;) , netušil jsem, že tam máš verzi 128, myslel jsem si, že to je 48ka. Jestli tomu dobře rozumím, řadič bude asi u 128 i 48 stejný, ale budou se lišit blokem DOSu? Měl jsem ale za to, že ve 128 verzi je DOS osazen 32KB ROM, ale u tvojí verze je jen 16KB ROM? Jak to tedy je?

Dík, PETR
Staré verze TRDOSu údajně byly naopak 4kB, nebo 8kB (Daniel Leca to někde v Mikrobázi zmiňuje). Ale to jsem naživo neviděl.

Původní TRDOS 5.x je vždy jen 16kB, nesetkal jsem se s tím, že by se někde používaly dvě 16k stránky (možná nějaká pozdější modifikace). ROM TRDOSu se nestránkuje jako ROM ZX 128k. I ty staré 3.x (4.x?) údajně používaly celý prostor 0-16383, jen EPROM byla menší a zrcadlila se.

Jak jsem psal, Beta 128 znamená, že se TRDOS snese se 128k BASICem a umí 128k snapshoty, nic víc. Není jedna verze pro 48k a jiná pro 128k ZXS.

Zapojení je pro 48/128k taky stejné. Zapojení desky řadiče je pravděpodobně stejné napříč verzemi přinejmenším od 3.x do nejposlednější u originálů se liší jen zapojení desky DOSu (viz ten Jiiirův).

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 10 črc 2018, 08:40 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 163
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 0 time
Been thanked: 71 times
OK, dík, ještě tři otázky:

Proč tedy rusové cpou do nových klonů 32KB/64KB ROM, co mají uloženo v ostatních 16KB stránkách?

Jak (na základě čeho) probíhá v TR-DOSu přistránkování/odstránkování jeho ROMky? Pochopil jsem (snad), že do TR-DOSu se skáče pomocí RANDOMIZE USR něco (15619?), ale v klasické Speccy ROM to přece jen skočí někam na konec ROMky do nevyužité oblasti, jak tedy deska DOSu pozná, že má přistránkovat svoji ROMku?

Na co vlastně slouží ten přepínač? To jsem se taky nikde nedočetl..


Omlouvám se za asi stupidní dotazy, ale Beta šla doposud úplně mimo mě, a teď mě napadlo si jí postavit ;)

díky Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 10 črc 2018, 09:05 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1251
Bydliště: Praha
Has thanked: 73 times
Been thanked: 160 times
Mas na to plosnaky, nebo se je chystas teprve znovu navrhnout? Ja jednu betu mam, dostal jsem ji uz hotovou, ale vzdycky jsem si ji chtel sam postavit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 10 črc 2018, 09:11 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 163
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 0 time
Been thanked: 71 times
Doda: Až pochopím, jak to funguje, chtěl bych si je sám navrhnout ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 10 črc 2018, 11:02 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1251
Bydliště: Praha
Has thanked: 73 times
Been thanked: 160 times
Ja jsem si to myslel a chapu to.

Me by se naopak libila replika tech puvodnich desek, protoze to nestavim kvuli tomu abych to mel, protoze ho mam, ale abych si postavil ten "Mikrobazovy betadisk".


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 10 črc 2018, 12:09 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 163
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 0 time
Been thanked: 71 times
Ahoj, repliku původních určitě dělat nebudu, chci to na používání, nikoliv do sbírky, takže přemejšlím ještě na integraci s 8255kou s Kempston portem na joystick a to celé do nějaké kompaktní, hezké, co nejmenší krabičky. Ale nejdřív potřebuju vědět, jak to funguje :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 10 črc 2018, 15:44 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 750
Has thanked: 89 times
Been thanked: 166 times
css píše:
OK, dík, ještě tři otázky:
Proč tedy rusové cpou do nových klonů 32KB/64KB ROM, co mají uloženo v ostatních 16KB stránkách?
Nevím. Buď mají nějaké rozšíření, nebo prostě jen přepínačem vybírají jednu z 16k variant TRDOSu? Já taky používal 32k ROM jen proto, že jsem 16k neměl. Dal jsem si tam ruský TRDOS pro případ, že bych někdy měl chuť ho na reálném hardwaru používat.

css píše:
Jak (na základě čeho) probíhá v TR-DOSu přistránkování/odstránkování jeho ROMky? Pochopil jsem (snad), že do TR-DOSu se skáče pomocí RANDOMIZE USR něco (15619?), ale v klasické Speccy ROM to přece jen skočí někam na konec ROMky do nevyužité oblasti, jak tedy deska DOSu pozná, že má přistránkovat svoji ROMku?

Na co vlastně slouží ten přepínač? To jsem se taky nikde nedočetl..
To spolu souvisí.

Přepínač zapíná start TRDOSu po RESETu. Je-li povolen, pak TRDOS bezprostředně po resetu naběhne místo Sinclair BASICu a pokusí se z diskety načíst a spustit program boot.B (viz booter https://cygnus.speccy.cz/popis_cygnusboot.php). Obvykle to bývá nějaký spouštěč, jako můj booter, nebo se tak dá rovnou spouštět program/hra/demo zabírá-li celou disketu.

TRDOS se přistránkuje/aktivuje když

1/ Z80 provádí instrukci v oblasti ROM, kde jsou 100% data, to je oblast, kde má BASICová ROM vždy font od 15616 do 16383. Veškerá volání TRDOSu začínají tady, ať už zpracování BASICových příkazů, nebo služeb, nebo skok do příkazového řádku.

15616 - příkaz v BASICu
15619 - příkazový řádek TRDOSu
15635 - volání služeb

Hardwarově se stane totéž, ale liší se kód v tom místě ROM.

2/ když je aktivní signál RESET a zároveň je přepínač ve správné poloze, nemýlím-li se, měla by to být poloha 2 - 3 spojeno, tj. /RESET je připojený na /CLR IC5B (pin 13).

Jestli to chápu správně, tak L přivedená na /CLR IC5B způsobí přenesení invertované hodnoty /PRESET na Q a nastavení /Q do H.

/Q v H zablokuje /IORQ' skrz IC6B v H jako neaktivní, čímž se vypnou periferie za Betadiskem.

Aby se odpojila ZX ROM, je potřeba /ROMCS přidržet v H, to dělá Q1. Aby se tak stalo, musí být na vstupu IC1D (pin 9) L (tím pádem H na bázi Q1, který se otevře), tedy L na obou vstupech hradla OR IC4B, tj. jak Q z IC5B, tak adresy A14 i A15 v L, tj. Z80 pracuje v 0 - 16383, což se bezprostředně po resetu děje.

Zároveň se L na vstupu IC1D selektuje EPROM v Betadisku (/CE na pinu 20), druhý vstup /OE je připojený k /MREQ, aby se EPROM selektovala jen při práci s pamětí a ne při práci s portem.

Aby byla L na Q, musí být /PRESET v H, to znamená v H výstup z IC3D (pin 11), k tomu stačí když jsou A14 a A15 obě v L, viz výše - musí být.

...

(kopíruji z mailu, který jsem nedávno někomu posílal)

3/ Když je stisknuto tlačítko "magic button", tj. generováno NMI pomocí IC9, to zároveň přistránkuje ROM TRDOSu atd...


Schválně, zkus prozkoumat logiku, jestli dojdeš k témuž.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 10 črc 2018, 16:52 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 163
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 0 time
Been thanked: 71 times
Skvělý popis, to jsem potřeboval, díky moc fakticky :-) Budu zkoumat logiku s tvým popisem, jestli to sedí. Ještě jednou díky.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 148 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz