OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 24 říj 2018, 01:39

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 06 dub 2014, 15:15 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1421
Has thanked: 15 times
Been thanked: 238 times
V základní sestavě má SAM COUPE jen 256kB paměti, která je přímo osazená na základní desce. Jde o dvě paměti DRAM 256k x 4bity a v páru tvoří celkem 256kB x 8 bitu. Podobně jako AMIGA má i SAM COUPE na desce konektor pro přídavný paměťový modul. ULA uvnitř SAMa přímo počítá s upgrade a díky jednoduchosti zapojení stačí aby generovala jen druhý signál select pro případnou další připojenou dvojici pamětí DRAM. Rozšiřující modul obsahuje dvě úplně stejné paměti dram jako ty použité na základní desce a rozšíří pamět o dalších 256kB. Celkem to máme základních 256kB ram + dalších 256kB ram na modulu. Schéma zapojení modulu je jednoduché jak jen může být. Modul se připojuje na malou pinovou lištu (2x13 pinů), která obsahuje jen 8 datových linek, multiplexovane adresy, RAS, CAS, +5V a GND. Nic vic. Stejný upgrade paměti jde relizovat tak, že původnim pamětem připájíte na záda stejné paměti, kterým akorát vyhnete signály CAS, ty spojíte a privedete na ně signlál CAS vyvedený z pinové lišty pro upgrade.

Celá paměť ram v počítači SAM COUPE (a to jak základních 256kB, tak i případně rozšířená na 512kB) je zároveň použitelná i jako videoram. ULA (dále ji budu nazývat jen ASIC) umí používat kteroukoli část paměti ram 256/512kB jako obsah videoram. Tím pádem je celá paměť sdílená, o přístup do ram se střídá CPU a ASIC, který neustále dokola načítá obsah videoram. ASIC musí mít absolutně nejvyšší prioritu, protože videodata musí být načítána bez přerušování. Mezi načítáním videodat bývá volný čas, kdy se ke slovu může dostat zase CPU. Procesor Z80 je taktován na 6.0 MHz, ale ASIC ho brzdí kvůli videoram na nějakých 4.8MHz a rychlost se trochu mění podle typu právě nastaveného grafického režimu. Jediná paměť, která dovolue procesoru běh na plných 6.0MHz, je romka, nebo externí 1MB ram. Kromě toho lze i softwarově vypnout TV obraz (podobný režim jako má ZX81), na obrazovce bude černočerná tma, ale celá paměť bude pro CPU přístupná na plných 6MHz.

Jak už jsem nakousl, SAM počítá i s možností připojení další externí ramky. K tomuto účelu má možnost vypnutí horních 32kB paměti ram(adresovy prostor 32768-65535) a zde pak můžeme připojit libovolnou externí paměť s vlastním stránkovacím mechanismem. Dál můžeme paměť rom také nahradit externí pamětí. Jsou tu jestě další způsoby, ale ty si nechám na příště (ty bude využívat multiinterface).

Ještě k základnímu rozšíření ram na 512kB - na stránkách mám už pár let starý návrh plošného spoje. Nyní ale existuje nová verze desky, kterou brzy zveřejním, jen co se ověří funkčnost.

Při té příležitosti se chci zeptat, jestli někde existuje seznam software, který přímo vyžaduje 512kB ram, čili takový, který na základních 256kB nerozběháme.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 kvě 2014, 19:38 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1320
Has thanked: 56 times
Been thanked: 192 times
Jako dalsi projekt jsem udelal desku rozsireni Sam Coupe o 256kB a tak celkova vnitrni pamet je 512kB. Opet autor desky je Velesoft a ja udelal Gerber data a vlastni vyrobu, info o vyrobe je
viewtopic.php?f=65&t=1372. Deska je opet zlacena a tak neni problem to "archivovat".

soupiska soucastek je:
Part Value Device
1x C15 100nF CK 100n/63V Y5V YHC RM5,08 20% kod GME 120-060 cena 1,12 Kc
1x C17 22uF CT 22u/16V YHC-CA42 RM2,54 20% kod GME 122-035 cena 7,60 Kc
2x Z11 a Z12 DRAM256X4 pamet 514256-70 kod GME 012-043 cena 96,80 Kc
1x MEMORY_CONNECTOR PINHD-2X13 2X13 http://www.tme.eu/cz/details/zl263-26dg ... y/ninigi/# minimalni objednani 2 kusy za cca 13 Kc/kus bez DPH
2x patice DIL20PZ kod GME 824-006 cena 15,79 Kc

Pameti musi byt rychle alespon 100ns.
Jako nahrada za konektor se da pouzit dutinkova lista XINYA BLW230G - ale musi se kus uriznout

Cena za desku je 70 Kc + cena za konektor 16 Kc a postovne 50Kc.

V priloze posilam naskenovanou desku. Je zbytecne rozebirat cely pocitac, staci vyndat plech s popisem pocitace a do otvoru zasunout desku. Nezapomente ze do otvoru se to dava hlavou vzhuru - nejdou videt soucastky!

Vlastni stavba je trivialni. Neni tam zadna zaludnost. Ten konektor zl263-26dg se koupil pro kazdou desku a tak neni potreba neco rezat a pilovat.


Přílohy:
sam256kB.zip [116.29 KiB]
122 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 kvě 2014, 20:07 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1832
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 293 times
Been thanked: 275 times
Jednu beru, mam ji sice delanou stejne, ale na plosnaku od Kohoutu... Radsi si udelam lepsi.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 kvě 2014, 20:09 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7464
Bydliště: Praha
Has thanked: 935 times
Been thanked: 874 times
Jestli máš ještě nějakou volnou desku, tak bych si jednu s dovolením vzal. SAMa zatím nemám, ale jednou - kdo ví :-) A lepší je být připraven, než pak plakat :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17 kvě 2014, 11:52 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1421
Has thanked: 15 times
Been thanked: 238 times
Ta bila maska je pekna :-)

Jednoduchym zpusobem by slo rozsirit interni ram jeste vic. Externi pametove moduly jsou ciste jen ramka a nemohou obsahovat videodata. Zatimco interni rozsireni (stejne jako toto 256kB) zvetsi zakladni pamet, ktera muze byt v plnem rozsahu pouzita jako videoram. SAM by tak mohl mit klidne 1MB zakladni pameti plne pouzitelne jako videoram. Ale smysl to uz nema, neexistuje pro to software a asi uz ani nikdy existovat nebude.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17 kvě 2014, 14:18 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1320
Has thanked: 56 times
Been thanked: 192 times
Tak se vsechny desky udaly. To je dobra zprava. Kdyz to vsem bude fungovat tak to bude jeste lepsi zprava.

Myslenka velke interni pameti Velesofte neni uplne k zahozeni. Kdyz pocitam tak s 2MB pameti by to byl buffer pro 3 sekundy perfektniho obrazu pri 25 snimku/sekundu. Umim si teoreticky predstavit, ze v PC by ze pustil treba Youtube stream a nejaky program by to rychle prepocital na 16 barev a poslal by to sitovou kartou do Sama a zde by se to ulozilo a nasledne zobrazilo. Je dosti pravdepodobne ze by to slo i bez rozsirene interni pameti. Na monochromatickem monitoru by to mohlo vypadat i pekne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 22 srp 2014, 20:00 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1421
Has thanked: 15 times
Been thanked: 238 times
Zde jsou fota nových desek 256kB upgrade ramky. Jde jen o rozříření ram. Na fotce jsem pro porovnání přiložil i starou originální desku.

Na desce jsem jaksi umístil kondenzátor 22uF příliš blízko pamětem DRAM a pokud se osazují do patic, navzájem si to trošku překáží s kondíkem. Naštěstí se to dá elegantně vyřešit tak, že se použije menší, dražší, ale kvalitnější tantalovový kondenzátor.


Přílohy:
IMGP9784.JPG
IMGP9784.JPG [ 172.9 KiB | Zobrazeno 3913 krát ]
IMGP9781.JPG
IMGP9781.JPG [ 166.79 KiB | Zobrazeno 3913 krát ]
IMGP9778.JPG
IMGP9778.JPG [ 178.33 KiB | Zobrazeno 3913 krát ]

_________________
http://velesoft.speccy.cz/
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 22 srp 2014, 20:16 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1421
Has thanked: 15 times
Been thanked: 238 times
V priloze posilam data pro Eagle. Možná by to chtělo jen ten kondenzátor posunout směrem od patice alespoň o 1mm. Pokud někdo budete osazovat tantal, tak bacha na polaritu. Delší vývod tantalu je +


Přílohy:
samcoupe-eagle-256k_mem_2014.brd.zip [39.54 KiB]
100 krát

_________________
http://velesoft.speccy.cz/
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 23 srp 2014, 07:05 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1898
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 112 times
Trochu jsem to zprznil pro jednovrstvu :)


Přílohy:
samcoupe-eagle-256k_mem_2014.rar [34.28 KiB]
111 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 23 srp 2014, 08:26 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1421
Has thanked: 15 times
Been thanked: 238 times
danhard píše:
Trochu jsem to zprznil pro jednovrstvu :)


bezva, ale delal jsi to zbytecne. Na strankach v sekci smacoupe schematic mam uz nekolik let jednovrstvou verzi desky. Navic uzpusobenou na snadnejsi pajeni.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 23 srp 2014, 08:37 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1898
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 112 times
Já vím, jen se mi nelíbila ta dlouhá zem na blokování, ale to by byla lepší asi drátpropojka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 30 srp 2014, 06:45 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1421
Has thanked: 15 times
Been thanked: 238 times
VELESOFT píše:
Zde jsou fota nových desek 256kB upgrade ramky. Jde jen o rozříření ram. Na fotce jsem pro porovnání přiložil i starou originální desku.

Na desce jsem jaksi umístil kondenzátor 22uF příliš blízko pamětem DRAM a pokud se osazují do patic, navzájem si to trošku překáží s kondíkem. Naštěstí se to dá elegantně vyřešit tak, že se použije menší, dražší, ale kvalitnější tantalovový kondenzátor.


Teprve teď jsem odzkoušel 256kB upgrade ramky a funguje jak má. Při prvním zapojení byly vadné pixely ve videoram a obraz byl nestabilní, ale to bylo tím, že jsem omylem použil vadný čip DRAM. Po výměně je už v pořádku.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozšíření paměti na 512 KB
PříspěvekNapsal: 10 bře 2018, 12:07 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 02 zář 2014, 20:50
Příspěvky: 50
Bydliště: Dolní Dunajovice
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
Nemá někdo pls na prodej tohle rozšíření, aby můj Sam byl chytřejší a spustil více her??? Díky

_________________
http://www.clous.cz/
https://www.youtube.com/c/Clous


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz