OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 20 črc 2018, 21:21

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: BASIC-POKE drobnosti
PříspěvekNapsal: 27 led 2014, 01:04 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 733
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Nemá niekto POKE do BASICu na tieto drobnosti:
- Shift + Alpha len pre malé písmená
- CTRL+Z zmazanie do konca riadku od umiestnenia kurzora

Prípadne, ak by mal niekto niečo ďalšie.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BASIC-POKE drobnosti
PříspěvekNapsal: 27 led 2014, 13:26 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 06 srp 2013, 09:49
Příspěvky: 204
Bydliště: Praha
Has thanked: 160 times
Been thanked: 55 times
Milsa píše:
Shift + Alpha len pre malé písmená

Buď POKE $108D,1 nebo PRINT CHR$(5)

_________________
:sharp:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BASIC-POKE drobnosti
PříspěvekNapsal: 28 led 2014, 01:13 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 733
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Nepochopil si ma. Chcem dosiahnuť podobný efekt ako je na PC, proste malé písmená v móde Shift+Alpha, ale čísla a spodné znaky mimo písmen. Tie aj naďalej so Shiftom. Dokonca neviem, či sme nemali aj také POKE, že pre návrat do režimu veľkých písmen nebolo treba stlačiť Shift+Alpha, ale len Alpha.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BASIC-POKE drobnosti
PříspěvekNapsal: 08 dub 2018, 19:35 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 733
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Nemá niekto nejaké POKE?

Mal som som záujem o toto:
- zásobník klávesnice (viem, že bol na 16 znakov)

Pre ostatných mám aspoň toto:
- 1391h - maska kurzora pre veľké písmená
- 1399h - maska kurzora pre malé písmená (Shift+Alpha)
- 13a1h - maska kurzora pre režim Graph

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BASIC-POKE drobnosti
PříspěvekNapsal: 08 dub 2018, 21:47 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1259
Has thanked: 53 times
Been thanked: 175 times
co treba https://www.scav.cz/download/MZ-800/MZ- ... MZ_800.txt


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BASIC-POKE drobnosti
PříspěvekNapsal: 10 dub 2018, 07:23 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 733
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Bufer klávesnice tam nie je, ale iné veci, ktoré tam sú sa mi zídu. Ďakujem. Keď odhalím bufer, dám vedieť. Myslím, že sa využíva aj na funkčné klávesy v BASICu.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BASIC-POKE drobnosti
PříspěvekNapsal: 10 dub 2018, 09:12 
Offline
Kecálek

Registrován: 11 lis 2013, 09:29
Příspěvky: 249
Has thanked: 10 times
Been thanked: 74 times
Uz si moc nevzpominam, jak to bylo. Mas na mysli buffer, ktery zachytava rychle psani z klavesnice a 'pomalu' to predava BASICu nebo buffer, do ktereho vlozis text a nejaka funkce to pak posila interpretru, kdyz nacita vstupni retezec?
To prvni nevim, ze by bylo. To druhe tam je, slo by to najit ve zdrojacich BASICu. Jde to pouzit prave pres ty funkcni klavesy, kam se nakopiruje text a funkce to pak postupne predava jako vstupni retezec.
No, je to uz fakt dlouho ;-)

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BASIC-POKE drobnosti
PříspěvekNapsal: 10 dub 2018, 13:28 
Offline
Prvnička
Uživatelský avatar

Registrován: 24 zář 2013, 12:48
Příspěvky: 10
Bydliště: Praha
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
našel jsem ve svých starých poznámkách info o BASIC 700:
adresa: 110F - klávesnicový buffer
1132 - povely na funkčních klávesách

P.

_________________
C5&z80


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BASIC-POKE drobnosti
PříspěvekNapsal: 10 dub 2018, 19:50 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 733
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Pri BASICu 800 sa tieto hodnoty kryjú s hlavičkou, takže tadiaľ cesta nevedie, na druhej strane budem vedieť pre BASIC 700. Zíde sa aj tam. Skúsim ten buffer nájsť extrémnym spomalením emulátora a hľadaním rozdielov v snapshotoch.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BASIC-POKE drobnosti
PříspěvekNapsal: 11 dub 2018, 15:00 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1259
Has thanked: 53 times
Been thanked: 175 times
Milsa myslim si ze je poteba se zajimat o tuto rutinku

0BF6 - Testuje se klávesnice. Není-li stisknuta žádná klávesa,
v akumulátoru je nula (00), v opačném případě hodnota
příslušné klávesy v ASCII kódu.

Chci se optat zda neplanujes jet na akci Talsky mlyn? Tam by se toto dalo probrat. Pojedou tam dva lidi okolo Vsetina a to co vim neni moc daleko od tebe.

Co by nebylo spatne pohovorit zda by neslo udelat to ze unikarta by poslouchala na nejakem portu. Dejme tomu 040h data a 041h rizeni. Pak podobne jako cp/m by davala pozadavky unikarte co potrebuje. V prvnim pripade by se nejaky sw se napichnul na rutinku 0BF6h. Zachoval by stisk klavesnice ale navic by v pripade ze nic neni stisknuto se optal unikarty zda ona nepotrebuje udelat "stisk" klavesy. Takze kdyz by mela unikarta potrebu, tak by neco poslala. Pak by asi trivialne slo udelat to ze treba po stisku shift-F5 by se z unikarty poslal proud znaku. Podobne by se napichnula rutinka na tisk na tiskarne a to by naopak zapisovalo do souboru. Myslim ze by se to mohlo vejit do mista kde se dnes obsluhuje plotr. Cele by to fungovalo tak ze po spusteni basicu by se spustil jiny program co by prepsal casti basicu. Dalsi mista co by bylo super upravit je prikaz 'save all'. Nebo se napichnout na proud z FDD a odklonit ho. Pripadne se napichnout na proud z RS232.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz