OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 08 pro 2019, 12:35

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 69 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 03 říj 2019, 10:02 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31 kvě 2017, 11:58
Příspěvky: 597
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 50 times
Been thanked: 86 times
Ted na aukru je:
https://aukro.cz/ula-ka1515xm1-216-pro- ... 6955086422

_________________
....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 říj 2019, 12:59 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1561
Bydliště: Praha
Has thanked: 227 times
Been thanked: 306 times
Tak už to snad žije.
Byla odpájena jedna nožka na ULA(nemůžu to schéma vyluštit, ale byl to adresový. Snad A13).
Ovšem ještě jsem musel dobastlit keramiku na /RAS(47pF), jinak to mělo stále podobný projev.
Respektive bez koďanu se po přiložení sondy k /RAS obraz zastavil, po propájení ULA a přiložení
sondy k /RAS už naskočil obraz ok. Tedy díky kapacitě sondy, pochopitelně.

Možná už se to tu řešilo, nedávaly se k té ULA koďany ještě někam pro zvýšení stability apod.
Já jsem na pokusy šoupnul ještě jeden na /RD páč se mi to dle osciloskopu zdálo lepčí.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 říj 2019, 16:21 
Offline
Kecka

Registrován: 21 říj 2018, 08:27
Příspěvky: 47
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 5 times
Been thanked: 1 time
Skvělé, díky moc za dobré zprávy a ochotu. Koukal jsem do toho jak husa do flašky možná víc než 10 hodin, už to chtělo jiné zkušenější oko. Kabel ke klávesnici vyměním za konektorový a při té příležitosti jí i promažu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 říj 2019, 17:54 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1561
Bydliště: Praha
Has thanked: 227 times
Been thanked: 306 times
Je někde dostupná mapa/schéma klávesnice ? Já nenašel :-(
Jako dohledávat to podle gumáka se mi nechce...

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 říj 2019, 20:23 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 693
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 113 times
rEVERz píše:
...Byla odpájena jedna nožka na ULA....

Veď som to hovoril...
PotPalo píše:
...Najprv ešte skontroluj odpory a studené spoje...


Čo sa týka schémy klávesnice, záleží či model 90 alebo 91 a novšie, je tam podstatný rozdiel. Ale schému moc netreba, stačí si narysovať 8 vodorovných čiar, cez ne 5 zvislých, a hotovo. Kde sa pretínajú máš tlačítka, už iba označiť jednotlivé čiary podľa schémy Didaktiku. Ostatné (LED, Reset) sa dá vydedukovať podľa schémy. Model 91 a novšie majú kurzorové šípky a CapsShift voči kladnému pólu, z CapsShift to potom ide na tlačítko Reset.

A ozaj, ešte bol rozdiel v konektore, neviem či aj na klávesnici ale na Didaktiku áno: model 90 mal cik-cak, model 91 a tuším ešte 92 mal jeden rad, model 93 mal dva rady.

edit: tak mi to nedalo a už ju kreslím :D

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 říj 2019, 21:43 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 693
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 113 times
Tak trochu kreslenia, a schéma je na svete. :D Je pre model 91 a novšie, model 90 ju má inú. Tú nakreslím neskôr, teda ak bude záujem (a chuť). 8-)

Snáď som to nakreslil zrozumiteľne. Každé tlačítko je vlastne kríž z kontaktov, kontakty prechádzajú vodorovne a zvislo, pri stlačení sa spoja.

edit: tu je finálna verzia. Mal som opačne piny 1 až 8.


Přílohy:
Didaktik M 91 schema klavesnice.PNG
Didaktik M 91 schema klavesnice.PNG [ 14.11 KiB | Zobrazeno 663 krát ]

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 říj 2019, 09:11 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1561
Bydliště: Praha
Has thanked: 227 times
Been thanked: 306 times
PotPalo píše:
rEVERz píše:
...Byla odpájena jedna nožka na ULA....
Veď som to hovoril...
PotPalo píše:
...Najprv ešte skontroluj odpory a studené spoje...
No jo, ale bez té kapacity na /RAS by to stejně nešlo :-(

Dík za schéma klávesnice, juknu na to. Nejde 5,6 apod.
Ty modrý kablíky jsou vopruz jaxvině - jeden opravíš a dva se utrhnou.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 říj 2019, 20:51 
Offline
Kecka

Registrován: 21 říj 2018, 08:27
Příspěvky: 47
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 5 times
Been thanked: 1 time
rEVERz píše:
Ty modrý kablíky jsou vopruz jaxvině - jeden opravíš a dva se utrhnou.


Jestli se s tím nechceš štěnit, klidně to tak nech, vyměním celou kšandu. Už se na to těším, díky vyndavací RAMce konečně vyzkouším na sběrnici obvody BQ4011MA, co mi tu z něčeho zbyly.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 říj 2019, 20:28 
Offline
Kecka

Registrován: 21 říj 2018, 08:27
Příspěvky: 47
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 5 times
Been thanked: 1 time
PotPalo píše:
Tak trochu kreslenia, a schéma je na svete. :D Je pre model 91 a novšie, model 90 ju má inú. Tú nakreslím neskôr, teda ak bude záujem (a chuť). 8-)

Snáď som to nakreslil zrozumiteľne. Každé tlačítko je vlastne kríž z kontaktov, kontakty prechádzajú vodorovne a zvislo, pri stlačení sa spoja.

edit: tu je finálna verzia. Mal som opačne piny 1 až 8.


Mohl bych poprosit i detailni popis funkce? Zavada neni v klavesnici, ale v Mku samotnem. Nejdou klavesy, ktere "visi" na spolecnem pinu 9. Kdyz se podivam do schematu, na pin 9 jsou pripojeny pres diody dva vystupy trivstupovych NANDu. 1 vstup kazdeho hradla ma pulldown 470, takze zbyvaji dva vstupy. Je tam vstup A11 pres invertor a pak vstupy z dalsich hradel. Druhy adresni vodic pres invertor nemuzu vylustit na scanu, je to asi A8 (ten se ale netyka pinu 9, ale pinu 13 a ten funguje).
V klidu je na pinu 9 H, pres pullupy 10k, jakmile stisknu klavesu, tzn. propojim 9 s s nekterym z pinu 1-8, nastavi se L, ale Mko nic nevypise. D0-7 problem asi nebude, protoze to by nechodila zadna klavesa na konkretnim Dx.

Predem diky!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 říj 2019, 21:01 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 693
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 113 times
Funkcia je jednoduchá: piny 8 až 1 sú oddelené diódami do A8 až A15, úroveň L prichádzajúce z adresnej zbernice určuje ktorá polovica ktorého radu z klávesnice sa bude snímať. Dajú sa aj kombinovať, pri LD A,0 ; IN A,(254) sú L všetky, takže sa sníma celá klávesnica.
Následným stlačením klávesy sa tento pin spojí s pinom 13 až 9, ktorý stiahne na L, ktorý ide do ULA na vstup KEY1 až KEY5. Tieto vstupy tvoria výsledok príkazu IN, bity 0 až 4.

Príklad: tlačítko R spojí pin 10 a 6 ako je vidieť na mojom nákrese. Pin 6 ide do A10 cez diódu, pin 10 do KEY4 na ULA. Pokiaľ je pri príkaze IN vybraná táto adresa, je A10 v L, a teda stiahne KEY4 (bit 3) do L.

Signály D0 až D7 sa pri snímaní klávesnice nepoužívajú, ale môžu byť použité perifériou na externú klávesnicu.

Pin 9 klávesnice ide do pinu 9 ULA (KEY5). Studený spoj? Tá logika napravo od konektora klávesnice na schéme je iba pre funkciu šípok a Caps Shiftu. Je oddelená diódami, takže keby nefungovala, tak buď nebudú fungovať šípky a Caps Shift, alebo budú stlačené stále.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 říj 2019, 21:19 
Offline
Kecka

Registrován: 21 říj 2018, 08:27
Příspěvky: 47
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 5 times
Been thanked: 1 time
PotPalo píše:
Pin 9 klávesnice ide do pinu 9 ULA (KEY5). Studený spoj? Tá logika napravo od konektora klávesnice na schéme je iba pre funkciu šípok a Caps Shiftu. Je oddelená diódami, takže keby nefungovala, tak buď nebudú fungovať šípky a Caps Shift, alebo budú stlačené stále.


Díky ... až na pin 9 od pouzdra ULA mi dolezou pulsy pri spojenem pinu 9 a 1. Tzn. vadna ULA? A ja myslel, ze se tomu vyhnu ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 říj 2019, 21:32 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1561
Bydliště: Praha
Has thanked: 227 times
Been thanked: 306 times
A kurzorové klávesy/šipky jdou ?

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 říj 2019, 21:46 
Offline
Kecka

Registrován: 21 říj 2018, 08:27
Příspěvky: 47
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 5 times
Been thanked: 1 time
Jdou sipky nahoru a vpravo (pin 16+18, 16+19) a nejdou dolu a vlevo (16+20, 16+21). Dolu a vlevo jsou zase klavesy, ktere maji prijit na KEY5, tj. pin 9 :-(.
Reset taky funguje ... 16+14.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 říj 2019, 21:49 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1561
Bydliště: Praha
Has thanked: 227 times
Been thanked: 306 times
Hmm,tak to vypadá opravdu naprd. Ještě by jsi mohl přepojit piny 9 a 10 mezi sebou. Takovej pokus...
A měříš to až na pin a nebo jen na plošku u ULA ?

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 říj 2019, 21:58 
Offline
Kecka

Registrován: 21 říj 2018, 08:27
Příspěvky: 47
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 5 times
Been thanked: 1 time
Merim az na pin obvodu, tzn. hrot sondy osciloskopu se opira o pouzdro uly a pin, ktery z pouzdra vychazi, takze az na obvod ... a to jsem nalakoval klavesnici, vymenil ksandu a osadil dutinky, aby sla klavesnice odpojit. Tenhle Didaktik me trapi stejne jako pred 20. roky :-).


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 69 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz