OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 12 lis 2019, 07:33

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 70 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 12:57 
Offline
Profík

Registrován: 30 zář 2014, 18:03
Příspěvky: 555
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 149 times
Been thanked: 49 times
Před časem jsem ve svém vlákně o 286 naznačil moje problémy s projektem 50 MHz 386. Už jsem byl rozhodnut to zabalit, ale v nedávné době jsem tomu ještě nějaké to úsilí věnoval. Zjistil jsem, že problém je v základní desce, resp. biosu. Při 40 MHz jsem zkoušel benchmark s různými WS a zjistil jsem, že se nic nemění, resp. deska maká neustále na max. možný výkon. V biosu mě tedy napadlo zmáčknout F1, jestli se neobjeví nějaké to moudro a z uvedeného vyplývá, že hodnoty WS u ram i cache má smysl měnit jenom u procesorů 486. :o Jedná se o níže uvedenou desku, u které není ani náznak, že by měla něco společného se 486 (pozice pro pqfp, či pga). Vliv má pouze dělička ISA busu. Do desky jsem zkusil nacpat i 486dlc, když to chce tedy tu "486ku". Bohužel, nic se nedělo. Vypadá to, že s touto deskou mám smolíka. :-( Jinou 386 desku s krystalem nemám, mám 3 jiné bez.

https://stason.org/TULARC/pc/motherboar ... 386UH.html

http://www.my-pc.websnadno.cz/zakladni-desky.html (druhá deska shora)

Čistě teoreticky by to ale fungovat mělo, neb při 40 MHz stačí na 0 WS 25 ns cache a 60 ns RAM se 2 WS. Pokud bych se posunul na 50 MHz, tak bych si měl s tím, co mám na desce, tj. 20 ns (TAG 15 ns) cache při 0 WS a 60 ns RAM při 3 WS, vystačit.

Takže se nabízí otázka, jestli má cenu shánět někde 386 desku s PGA, 128 kb cache a krystalem. Neměl by třeba někdo něco? :?: :help:

Také mě zaráží, že na netu není prakticky nic o 50 MHz 386 uvedeno. Je divné, že by to někdo nezkusil a nepochlubil se, když by to mělo jít. :scratched:

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 14:57 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3297
Has thanked: 162 times
Been thanked: 253 times
Co myslis tim krystalem? Na novejsich deskach, co mam, krystal je (14.318), a je k nemu generator hodin, takze si muzes nastavit frekvenci podle potreby. Na co zrovna koukam ma Avasem AV9107-05, ktery umi 40, 50, 66 a 80, takze by stacilo ten generator prehodit do patice a nakonfigurovat mu spravne FS0 a FS1.
Akorat ta deska ma procesor TQFP pripajenej, takze by se musel ofoukat a osadit PGA patici.

Jeste jsem se kouknul na druhej board, a ten ma dokonce nejake jumpery hned vedle toho generatoru, takze tam by to mozna slo primo - ale zase, procesor je TQFP.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 15:17 
Offline
Profík

Registrován: 30 zář 2014, 18:03
Příspěvky: 555
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 149 times
Been thanked: 49 times
Tím krystalem myslím DIL4 pro takt procesoru, u kterého bývá i tebou zmiňovaný 14,318, který mívá na starosti rtc. Takt procesoru umím měnit jen klasicky jumperama nebo krystalem, dál moje znalosti bohužel nesahají a jak funguje a jak vypadá generátor hodin netuším. :shrug: Jestli máš náladu, zkus mi to prosím vysvětlit nějak od základu, rád se něco přiučím. ;)

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 15:25 
Offline
Profík

Registrován: 30 zář 2014, 18:03
Příspěvky: 555
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 149 times
Been thanked: 49 times
Tak jsem si vygůglil ten Avasem, koukám klasický integráč v DILu, podle datasheetu FS0 a FS1 jsou vývody, teď jen zbývá zjistit, co s těmi vývody provést, jak změnit frekvenci na vyšší.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 15:31 
Offline
Profík

Registrován: 30 zář 2014, 18:03
Příspěvky: 555
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 149 times
Been thanked: 49 times
A ve své podstatě, když mi vysvětlíš, jak konfigurovat generátor hodin, můžu si pohrát s některou z mých desek "bez krystalu", tedy s generátorem hodin.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 15:37 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3297
Has thanked: 162 times
Been thanked: 253 times
14.318MHz ma na starosti OSC na ISA a hlavne se z nej generujou na novejsich boardech hodiny procesoru. Na RTC je 32.768kHz.

Jinymi slovy - ten krystal 14.318 je pripojeny na integrovany obvod, jako treba je ten Avasem. Ten obsahuje jednak oscilator, takze z nej leze 14.318, ktere se pouzivaji na ruzne veci, hlavne ale jde na ISA sloty. Druhak je v tom cipu tzv. PLL (phase locked loop), coz si muzes predstavit jako nasobicku kmitoctu. Tim dokazes z jedne frekvence udelat vyssi, a to i na necelociselnych nasobcich. V tomhle pripade z 14.318 udela 40, 50, 66 nebo 80, podle nastaveni FS0 a FS1 (v pripade tohohle generatoru).
Takze staci se jen mrknout do datasheetu pouziteho generatoru a potom nejak vnutit spravne log 0 a 1 na prislusne nozicky generatoru. V tomhle pripade potrebujes pritahnout FS0 na log 1. Ted je ovsem nejspis uzemnena, takze budto vypajet obvod, dat patici a vyhnout FS0 ven, nebo zkusit preskrabnout, ale nejspis tam bude rozlita med.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 15:56 
Offline
Profík

Registrován: 30 zář 2014, 18:03
Příspěvky: 555
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 149 times
Been thanked: 49 times
Díky moc za vysvětlení, takže u novějších desek s jumpery je vlastně FS0 a FS1 generátoru takto vyvedeno a jednoduše se totéž dělá jumpery. Paráda, jsem zase o něco chytřejší! :like:

Jinak na výše uváděné desce je jen krystal pro cpu, fpu a 14.318, který ovlivňuje "délku sekundy".

Každopádně, až dorazím domů, jdu zkoumat jiné desky a budu hledat nějaký podezřelý DIL blízko cpu. ;-)

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 16:19 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3297
Has thanked: 162 times
Been thanked: 253 times
Jeste si ujasneme pojmy - takove to velke hranate kovove se ctyrma nozickama o velikosti DIL-14 je oscilator. Krystal je takove to se dvema nozickama, ovalneho pudorysu a vysky budto asi pul, nebo
neco pres 1cm. A takova ta malicka kovova tycinka velikosti zrnka ryze Basmati je krystal 32.768kHz pro RTC :)

https://www.fpga4fun.com/oscillators.html

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 16:27 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 22:32
Příspěvky: 624
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 178 times
Been thanked: 156 times
Tu frekvenci pamatuji udávat jako 14.3182 MHz (ze kterého jsem vycházel při výpočtech). Ale často vidím používat 14.318 nebo 14.318180. Používají se různé frekvence nebo se jedná o stejný krystal a ta odchylka je v rámci tolerance? Mám dojem, že 14.318180 měla být přesná skutečná hodnota, vycházející z NTSC signálu. (/12 = základna pro hodiny 1.193180 MHz)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 16:39 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3297
Has thanked: 162 times
Been thanked: 253 times
Spravne je 14,31818 MHz. Podeleno tremi to dava 4,77MHz (kmitocet PC-XT), podeleno ctyrmi je to 3,58MHz, coz je nejaky kmitocet pro NTSC, a podeleno 12 to dava 1,19MHz, ktere se pousti do citace a po podeleni 65536 je z toho 18,2 Hz, ktere se pouziva pro periodicky interrupt v PC.
Bez toho krystalu se proste nehne vubec nic :)

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 19:40 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8312
Bydliště: Praha
Has thanked: 1171 times
Been thanked: 990 times
Á další panáček, co se chystá 386ku tunit na 50MHz :-) To jsem zvědavej, komu z nás se to povede dřív :-) Jinak - na vogonech je týpek, kterému se to tak nějak povedlo. Dokonce nahodil i porovnání nárustu výkonu. Ale pak mu to chcíplo (pokud si pamatuji dobře).

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 21:40 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3297
Has thanked: 162 times
Been thanked: 253 times
Kdyz jsme u toho - planujete to pretaktovat, nebo mate skutecne 386DX/50? Protoze pokud jde o pretaktovani, tak to muzu rovnou prubnout. Jak jsem psal vyse, jedna z mych desek ma (neosazene) jumpery.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 21:51 
Offline
Profík

Registrován: 30 zář 2014, 18:03
Příspěvky: 555
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 149 times
Been thanked: 49 times
Samozřejmě jde o přetaktování, jelikož 386 na 50 MHz neexistuje.

Ten článek si přečtu, mám ale zafixováno, že to jsou všechno krystalové oscilátory v různých pouzdrech, zkráceně jen oscilátor, či krystal. V rychlosti jsem koukal a na obrázku je ten DIL4, co jsem měl na mysli (označen číslem 4) a má na sobě také "crystal osc".

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 21:59 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8312
Bydliště: Praha
Has thanked: 1171 times
Been thanked: 990 times
386DX/50 jsem nikdy v životě neviděl. Nicméně DX40ka je dobře taktovatelná. Otázkou je, zda se povede sehnat vhodný board (v mém případě funkční, protože mám dva a ani jeden nejede - ale už jsem domluvený s jjilkem), který je hybrid 386/486. To je první podmínka, aby to fungovalo. Alespoň, co jsem z diskuzí na netu pochopil. Další je prý důležitá rychlá 60ns RAM, která to zvládne. Ideální by byla prý 50ns, ale to jsem v provedení klasických 30pin SIMMů nenašel (a zřejmě ani neexistují).
Každopádně, jak tak na to koukám, tak macino na to "jde víc věděcky". Hodně lidí zkoušelo prostě 100MHz oscík. Dle mého by bylo nejlepší nějak nahradit ten DIL14 něčím, čím by se frekvence nad 80MHz krokovala, aby člověk mohl zjistit poslední stabilní frekvenci. Ale to nevím, zda jde.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 386DX 50 MHz
PříspěvekNapsal: 22 úno 2019, 22:28 
Offline
Profík

Registrován: 30 zář 2014, 18:03
Příspěvky: 555
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 149 times
Been thanked: 49 times
Jo, ještě omluva, pomotal jsem to, spletl jsem si značení, tím DIL4 jsem myslel DIL14. :oops:

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: XT-V20-10 MHz, 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 70 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz