OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrujte se zde!

Právě je 16 lis 2018, 02:17

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 120 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Nová 3D tiskárna od Průši
PříspěvekNapsal: 11 říj 2018, 10:24 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 993
Bydliště: Praha
Has thanked: 92 times
Been thanked: 219 times
Spíš bych, v prvním kole, upgradoval spínací mosfety. Rám to sice má pěkný, ale elektronika a konektory vypadají pořád stejně čínsky...
Něco takovéhleho - https://www.ebay.com/itm/253328731753

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nová 3D tiskárna od Průši
PříspěvekNapsal: 11 říj 2018, 10:29 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 740
Has thanked: 12 times
Been thanked: 86 times
jj, tu stránku jsem viděl a pak ještě nějaké video, kde dodělává (obojí tištěné) to chlazení a upgrade držáku horního motoru. Ale nejdřív se vůbec musím dostat k tomu, že to postavím a naučím se s tím dělat.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nová 3D tiskárna od Průši
PříspěvekNapsal: 11 říj 2018, 10:57 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05 pro 2013, 08:01
Příspěvky: 143
Bydliště: Praha
Has thanked: 335 times
Been thanked: 23 times
ctirad píše:
... Ale nejdřív se vůbec musím dostat k tomu, že to postavím a naučím se s tím dělat.

To nás asi bude víc...až mi dojde ENDER 8-)

_________________
//// ZX Spectrum; ZX Spectrum+; ZX Spectrum 128k; ZX Spectrum 2B; Didaktik D80; Didaktik Melodik; Betadisk; Divide; ZX Diskface Plus B; Sparrow 48K; BDI; NewBetaDisk-css ////


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nová 3D tiskárna od Průši
PříspěvekNapsal: 11 říj 2018, 11:21 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2607
Has thanked: 133 times
Been thanked: 177 times
Hlavne pak doufam, ze nekdo z vas bude ochotny za rozumnou cenu vytisknout nozicky a pruzinky na plusko :) Uz to tady jedna slibotechna rozjela a pak se neozvala.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nová 3D tiskárna od Průši
PříspěvekNapsal: 11 říj 2018, 11:44 
Offline
Profík

Registrován: 28 říj 2015, 19:07
Příspěvky: 688
Has thanked: 0 time
Been thanked: 66 times
Jake presne pruzinky ? Aby to bylo mozne vytisknout.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nová 3D tiskárna od Průši
PříspěvekNapsal: 11 říj 2018, 13:30 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 993
Bydliště: Praha
Has thanked: 92 times
Been thanked: 219 times
Tyhle: https://www.shapeways.com/product/K7U88R9EV/sinclair-spectrum-48-leg-spring
Vytisknou to půjde určitě, ale nějak nemůžu najít model...


Při hledání něčeho jiného mě zaujal tenhle rám - https://www.thingiverse.com/thing:2221391
To vypadá na hodně ultimátní řešení, kam se hrabe hliník :)

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nová 3D tiskárna od Průši
PříspěvekNapsal: 11 říj 2018, 13:49 
Offline
Profík

Registrován: 28 říj 2015, 19:07
Příspěvky: 688
Has thanked: 0 time
Been thanked: 66 times
Presne tenhle ram mam, je problem to slozit presne.

Ono to drzi pohromade pomoci matek vsunutych do vyrezu pro sroub,
takze uhel tech plechu je cca 90 stupnu plus minus nekolik stupnu,
coz vadi a je treba to pri skladani neustale hlidat pomoci pripravku
ktery zaruci pravy uhel. A kdyz rez neni kolmy na rovinu plechu
tak se to dotazenim sroubu zase pokazi.

https://www.ebay.com/itm/P3Steel-Prusa- ... 1717657744

Hlinikove profily jsou podstatne jednodussi na presne spojeni.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nová 3D tiskárna od Průši
PříspěvekNapsal: 11 říj 2018, 14:07 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 19:01
Příspěvky: 163
Has thanked: 258 times
Been thanked: 21 times
petr22 píše:
Taky je za dobrou cenu Tarantula:

https://www.aliexpress.com/item/ender-3 ... autifyAB=0

Motor osy Z nahore je vyrazne zlepseni konstrukce.

Jen nema chlazeni prave polozeneho filamentu, i kdyz ten u Enderu
je uplne k nicemu, protoze fouka na hotend a ne na tisteny produkt.


Petr, tak ktorú by si osobne doporučil ? Ender 3 alebo Tarantulu ? Pár eur hore dolu pre mňa nehrá úlohu.. A je lepšia sklenená podložka alebo hliníková ako má Tarantula ? A ešte čo znamená Automatic leveling ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nová 3D tiskárna od Průši
PříspěvekNapsal: 11 říj 2018, 14:16 
Offline
Profík

Registrován: 28 říj 2015, 19:07
Příspěvky: 688
Has thanked: 0 time
Been thanked: 66 times
Ja bych doporucil Ender 3.
- napajeni na 24V
- chlazeni tisknuteho objektu (sice fouka spis na hotend, ale lepsi nez nic)

Tarantula take jde predelat na 24V, ale musi se krome zdroje vymenit heater
podlozky a heater hotendu.

Podlozka je hlinikova ve vsech pripadech, zespoda je heater, zezhora
napriklad sklo. Co si tam kazdy da zalezi na nem a na materialu, treba
PETG dostanes ze skla i s kusy skla.

Automatic leveling znamena ze si tiskarna sama otestuje, kde je tiskova podlozka
a prizpusobi pohyb tiskove hlavy - takze jde tisknout i na krivou podlozku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nová 3D tiskárna od Průši
PříspěvekNapsal: 11 říj 2018, 14:50 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 993
Bydliště: Praha
Has thanked: 92 times
Been thanked: 219 times
Na křivou podložku bych určitě netisknul. Jednak by to asi rozhodilo kolmost a druhak autolevel většinou jen změří vzdálenost v několika bodech a zprůměruje ji.
Kompenzace křivosti je náročnější a pokud vím, na "arduino" deskách to není úplně jednoduché zprovoznit...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nová 3D tiskárna od Průši
PříspěvekNapsal: 11 říj 2018, 14:59 
Offline
Profík

Registrován: 28 říj 2015, 19:07
Příspěvky: 688
Has thanked: 0 time
Been thanked: 66 times
Ona ta podlozka muze byt kriva i kdyz nechces. Viz "warped bed" v diskuznich forech.

Kdyby to jen zprumerovalo namerene hodnoty, tak je to preci k nicemu, protoze by ti obratem
narazila tryska do podlozky kdyby nebyla podlozka v rovine s posunem hlavy.

Funguje to tak, ze to zmeri vzdalenost v nekolika konkretnich bodech a ty informace
pak dokaze vyuzit pri tisku, kdy prizpusobi nekolik spodnich vrstev tvaru podlozky a
k vyrovnani deformace. Musi to byt samozrejmne nepatrne odchylky, ne cele milimetry nebo
dokonce centimetry.

Jde tak tisknout aniz by byla provedena kalibrace podlozky (ktera tak neni rovnobezna
s osou X a Y).

Manualni kalibrace predpoklada, ze podlozka je 100% (nebo alespon 99,99%) rovna, protoze
tryska je v konstatni vysce nad podlozkou.

Kalibrovat je treba pri zahrati hotendu i podlozky na provozni teplotu, jak se tiskne pri jine teplote
mohou byt treba korekce.

Pokud je podlozka rovna (nutne zkontrolovat u nove tiskarny! ) tak staci poctive provest rucni
kalibraci a automaticka neni potreba, treba u Enderu 3 jde doplnit i se zachovanim puvodni
ridici desky. Deska je nutna vymenit treba za MKS Gen 1.4 nebo Duet pokud chces pouzit
lepsi ovladace motoru, ktere jsou presnejsi a motory jsou pak mnohem tissi. Tarantula ma
MKS desku v cene.

Pred vylepsovanim je ale potreba zprovoznit tiskarnu v tovarni konfiguraci - oni se pocita s tim, ze
vsechny ty drzaky na BLtouch sondu, Petfang chlazeni nebo box na MKS desku si clovek musi vytisknout.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nová 3D tiskárna od Průši
PříspěvekNapsal: 11 říj 2018, 17:19 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 993
Bydliště: Praha
Has thanked: 92 times
Been thanked: 219 times
To je tak, když to člověk píše při práci, v krátký pauze :oops:
Máš samozřejmě pravdu, myslel jsem změří v několika bodech, zprůměruje a udělá z toho "nakloněnou rovinu" - u Marlina "Planar Grid"
Každopádně bych na to moc nespoléhal a snažil se mít podložku co nejrovněji.
"Bilinear Grid" by měl umět vyrovnávat jakékoliv nerovnosti, ale co jsem zatím pochopil, ne každá deska to zvládne...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nová 3D tiskárna od Průši
PříspěvekNapsal: 11 říj 2018, 17:53 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 18:16
Příspěvky: 290
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 43 times
Been thanked: 39 times
bilinear sa da narvat aj na dosku s 1280 (co ma ender), na UBL treba 2560

sa tu nejaku chvilu hram s cinskou kopiou bltouchu, je to des a hroza, obcas je to relativne presne (resp. opakovatelne), inokedy to lieta hore-dole, vobec neviem najst nejaky pattern, resp. ze ci je to naozaj tou sondou alebo sa mi na z ose deje nieco nepekne


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nová 3D tiskárna od Průši
PříspěvekNapsal: 12 říj 2018, 17:08 
Offline
Profík

Registrován: 28 říj 2015, 19:07
Příspěvky: 688
Has thanked: 0 time
Been thanked: 66 times
Kdo mate Endera 3, nepouzivejte Cura 3.5 dokud nebude opraven bug,
kdy je sirka filamentu nastavena na 2.85mm misto na 1.75mm.

Rucne zmenit to nejde, je to jeste zadane nekde jinde a ceka se na opravu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nová 3D tiskárna od Průši
PříspěvekNapsal: 12 říj 2018, 17:14 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 18:16
Příspěvky: 290
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 43 times
Been thanked: 39 times
na to som narazil, chvilu som nechapal, ze preco tak sialene underextruduje, potom sa mi podarilo najst tu 2.85mm cez nejak addon, ktory spristupnuje viac nastaveni, ale neslo mi do hlavy, ze co robim zle, ze som to dostal do toho stavu a ako preboha tam dostat tych 1.75mm normalnymi prostriedkami


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 120 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz