OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 26 zář 2018, 13:21

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 114 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Unikarta
PříspěvekNapsal: 11 čer 2018, 20:11 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:34
Příspěvky: 306
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 127 times
Been thanked: 51 times
Myslim si, ze na zpusobu vyvoje by se meli domluvit jen ti, co se na vyvoji realne podili. V tuto chvili na FW pracuje primarne mikes, at si tedy sam urci, jak mu to vyhovuje a co, kdy a jak bude distribuovat. Ja bych na svem webu v zadnem pripade binarky nevystavoval, pokud bych nemel zajistenou dokumentaci a zaroven nekoho, kdo bude ochoten a schopen podilet se na zodpovidani dotazu a reseni problemu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Unikarta
PříspěvekNapsal: 11 čer 2018, 22:36 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Myslím, že keď je to tu, do diskusie sa môže zapojiť každý. Môj príspevok v diskusii je len o tom, čo si myslím, že by bol prínos a nie o tom, čo za každú cenu treba pridať.

Pokiaľ viem, posledná verzia je 1.7, preto som písal, že verzia 1.8 by mohla obsahovať.

No a k tým adresárom: Ak by sa vybral MZQ súbor, manažér by to obsluhoval ako doteraz. Ak by sa vybral adresár, tak manažér by súbory v adresári považoval za obsah QD. V BASICu by to malo tú výhodu, že ak by sa mazalo z QD, tak by sa súbor z adresára mohol reálne vymazať a práca s QD by bola šikovnejšia. Poradie súborov na QD by bolo podľa abecedy alebo podľa poradia v adresárovej štruktúre (neviem ako pracuje knižnica pre FAT32).Vyzeralo by to takto:

Kód:
ADRESAR
\- 1-MZ-5Z009.MZF
\- 2-AUTO RUN.MZF
\- 3-OPENING 800.MZF
\- 4-OPENING DATA.MZF


Ak dám DELETE"AUTO RUN" tak sa na reálnom QD označí súbor za vymazaný, ale na disku ostane. Unikarta by ho v tomto prípade reálne vymazala. Samozrejme adresár by emulovala ako QD, takže by to zvonka pôsobilo tak, že na QD sú za sebou nahraté všetky súbory okrem vymazaného. Takto mám emuláciu urobenú ja v emulátore, ale len pre čítanie. Zápis ešte emulovaný nemám.

Michal ale spomínal na TM, že v jeho emulátore je toto už takto naemulované (predpokldám, že aj zápis).

Keďže ja programujem v Pascale, môj prípadný zdroják bude asi k ničomu. V C to programovať pre mňa nemá význam, lebo to nemám ako reálne vyskúšať. Ak to urobím v Pascale, rád zdroják poskytnem, ale predpokladám, že by putoval rovno to koša. Ak by som to aj prepísal do C, tak otestovať a vyladiť by to opäť musel niekto iný. A navyše mám málo času, lebo o ten čas, čo mám, ma oberá rekonštrukcia domu, záhrada a dcéra. Nie, že by som sa sťažoval, ale nedá sa odo mňa očakávať adekvátne rýchla reakcia.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Unikarta
PříspěvekNapsal: 12 čer 2018, 07:03 
Offline
Radil

Registrován: 11 lis 2013, 09:29
Příspěvky: 273
Has thanked: 13 times
Been thanked: 78 times
S tou verzi je to trochu nepochopeni. Aktualne je to tak, ze kdyz se prevadi binarka do tvaru, kteremu rozumi upgrade funkce v unikarte, tak se tam napise cislo. Ted je ve tvaru "0.17". Z toho asi vychazi to "1.7". Zatim neni mechanizmus, ktery to nejak logicky posouva a nikdo k tomu nenapsal, co je obsahem 'nove' verze. Zatim jen takova idea. Mimochodem, fw unikarty to aktualne nepouziva. Drzi se kontrolni sumy, a kdyz se zmeni, tak spusti upgrade. A urcite by bylo dobre... a melo by se... ;-)
Citace:
Michal ale spomínal na TM, že v jeho emulátore je toto už takto naemulované (predpokldám, že aj zápis).

Ano, opravdu emulace pouziva i zapis. Ale vyhradne pres zapis a cteni do image. Logickou strukturu image si resi kazdy program (BASIC, TRANS, monitor) samostatne.
Ten princip emulace souboru pres adresarovou strukturu narazi na nekolik nevyresenych otazek. Jak emulovat pocitadlo datovych bloku. Soubory nemusi byt vzdy hlavicka+data, nekdy muze byt i 'data, data, ...'. Jak funguje v BASICu zapis do datoveho souboru? A co kdyz neco menis v dobe, kdy probiha zapis do noveho souboru. Treba pocet nebo delku, jak si s tim podari emulacni rutina? Jediny vhodny okamzik pro takove zmeny je v dobe, kdy probiha reset mechaniky. A ten hlavni problem vidim v samotne funkci INIT. Jak to resis v emulatoru? V techto pripadech by jsi stejne musel drzet nejaky image toho disku.
Pokus poskytnes zdrojak, tak urcite nebude putovat do kose ;-) Alespon v mem pripade, rad se priucim. Ja jsem mel spise predstavu, ze posles (nebo kdokoliv, kdo se bude chtit pridat k vyvoji, posle) kus kodu, idealne 'patch', ktery primo rozsiruje zdrojaky a muze se buildnout a otestovat. Obavam se, ze napad nebo myslenka se sama jen tezko implementuje do zdrojaku.

P.S.: Cas, tzn., 24hodin, jsme dostali vsichni stejny. Ostatni je otazkou priorit, potreb a okolnosti. A je to tak spravedlive...

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Unikarta
PříspěvekNapsal: 12 čer 2018, 08:19 
Offline
Radil

Registrován: 11 lis 2013, 09:29
Příspěvky: 273
Has thanked: 13 times
Been thanked: 78 times
Citace:
Ak dám DELETE"AUTO RUN" tak sa na reálnom QD označí súbor za vymazaný, ale na disku ostane.

Jeste jsem se chtel zeptat: zkousel jsem (ale jen v emulatoru) nekolik BASICu, treba "1Z-016A.MZF" a "5Z-009B.MZF", ale napise mi to "QD:Can't execute error". Ve ktere verzi jsi to zkousel? Muzes mi ji poslat? Zajimalo by me, jak je tahle funkce na QD implementovana. Podle me to musi prepsat hlavicku souboru v image.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Unikarta
PříspěvekNapsal: 12 čer 2018, 10:51 
Offline
Prvnička

Registrován: 12 čer 2018, 10:44
Příspěvky: 10
Has thanked: 10 times
Been thanked: 0 time
Pozdravujem všetkých retro

Možno otázka od veci, ale je ešte možné niekde zakúpiť hotovú unikartu?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Unikarta
PříspěvekNapsal: 12 čer 2018, 13:58 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Mikes21 píše:
S tou verzi je to trochu nepochopeni. Aktualne je to tak, ze kdyz se prevadi binarka do tvaru, kteremu rozumi upgrade funkce v unikarte, tak se tam napise cislo. Ted je ve tvaru "0.17". Z toho asi vychazi to "1.7". Zatim neni mechanizmus, ktery to nejak logicky posouva a nikdo k tomu nenapsal, co je obsahem 'nove' verze. Zatim jen takova idea. Mimochodem, fw unikarty to aktualne nepouziva. Drzi se kontrolni sumy, a kdyz se zmeni, tak spusti upgrade. A urcite by bylo dobre... a melo by se... ;-)
Citace:
Michal ale spomínal na TM, že v jeho emulátore je toto už takto naemulované (predpokldám, že aj zápis).

Ano, opravdu emulace pouziva i zapis. Ale vyhradne pres zapis a cteni do image. Logickou strukturu image si resi kazdy program (BASIC, TRANS, monitor) samostatne.
Ten princip emulace souboru pres adresarovou strukturu narazi na nekolik nevyresenych otazek. Jak emulovat pocitadlo datovych bloku. Soubory nemusi byt vzdy hlavicka+data, nekdy muze byt i 'data, data, ...'. Jak funguje v BASICu zapis do datoveho souboru? A co kdyz neco menis v dobe, kdy probiha zapis do noveho souboru. Treba pocet nebo delku, jak si s tim podari emulacni rutina? Jediny vhodny okamzik pro takove zmeny je v dobe, kdy probiha reset mechaniky. A ten hlavni problem vidim v samotne funkci INIT. Jak to resis v emulatoru? V techto pripadech by jsi stejne musel drzet nejaky image toho disku.
Pokus poskytnes zdrojak, tak urcite nebude putovat do kose ;-) Alespon v mem pripade, rad se priucim. Ja jsem mel spise predstavu, ze posles (nebo kdokoliv, kdo se bude chtit pridat k vyvoji, posle) kus kodu, idealne 'patch', ktery primo rozsiruje zdrojaky a muze se buildnout a otestovat. Obavam se, ze napad nebo myslenka se sama jen tezko implementuje do zdrojaku.

P.S.: Cas, tzn., 24hodin, jsme dostali vsichni stejny. Ostatni je otazkou priorit, potreb a okolnosti. A je to tak spravedlive...

Čas nie je problém, len je ho trochu menej na tieto veci.

Ja mám emuláciu QD v dvoch súboroch, Z80SIO a QD. V tomto prípade by sa pre potreby adresárovej štruktúry menila len knižnica QD. Zámerne to tak mám, aby som oddelil "vnútro" počítača od samotnej periférie (áno, viem, radič QD je vlastne mimo počítača, ale to nie podstatné).

Aby som mal kompatibilnú emuláciu, možno to prerobím presne z Unikarty, ale keď dorobím tú adresárovú štruktúru, poslal by som pôvodný PAS súbor a nový. Ty si urobíš rozdiel a uvidíš, či to dáš do kódu Unikarty alebo nie. Ale môžem povedať, keďže do toho trochu vidím (čítanie mám v pôvodnom kóde urobené aj z adresárov), že problémy s tým nebudú. Ideálne by to bolo hlavne pri BASICu, kde je to pohodlnejšie ako FD, kde sú súbory na DSK. A ak bude záujem zo strany ostatných skúsim (ak bude čas) prerobiť aj emuláciu FD na adresár. To už bude hardcore, ale o to väčšia výzva. Samozrejme prevod do C by v mojej réžii nebol použiteľný. Vy ste hardvéristi, ja sa na vás nechytám, ale v oblasti softvéru by som v niečom mohol byť užitočný.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Unikarta
PříspěvekNapsal: 14 čer 2018, 11:48 
Offline
Radil

Registrován: 11 lis 2013, 09:29
Příspěvky: 273
Has thanked: 13 times
Been thanked: 78 times
Mikes21 píše:
Citace:
Ak dám DELETE"AUTO RUN" tak sa na reálnom QD označí súbor za vymazaný, ale na disku ostane.

Jeste jsem se chtel zeptat: zkousel jsem (ale jen v emulatoru) nekolik BASICu, treba "1Z-016A.MZF" a "5Z-009B.MZF", ale napise mi to "QD:Can't execute error". Ve ktere verzi jsi to zkousel? Muzes mi ji poslat? Zajimalo by me, jak je tahle funkce na QD implementovana. Podle me to musi prepsat hlavicku souboru v image.

Milsa: muzes mi, prosim, poslat BASIC, ktery se chova tak jak pises? Docela hodne by me zajimal a ja ho nemuzu nejak najit. Hlavne me zajima mechanizmus, jak je to v nem implementovane. Diky.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Unikarta
PříspěvekNapsal: 14 čer 2018, 21:54 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Ja som o tom nevedel, ale Michal na TM hovoril, že ak sa na QD dá DELETE, tak len označí súbor za vymazaný, ale reálne ho nevymaže. V tom prípade buď sa hovorilo o niečom inom a zle som počúval alebo tam padla nesprávna informácia.

Doplnené: Potom by ale na QD nemal fungovať ani LOCK a UNLOCK, lebo by to nemalo význam.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Unikarta
PříspěvekNapsal: 14 čer 2018, 23:27 
Offline
Radil

Registrován: 11 lis 2013, 09:29
Příspěvky: 273
Has thanked: 13 times
Been thanked: 78 times
Aha, tak me popletlo, ze jsi psal "Ak dam ...". Ja tady dva dny hledam BASIC, ktery to umi a nic nemuzu najit. A prikazy LOCK a UNLOCK taky nefunguji, a ani na RAMdisku, kde mazat jde. Jo, na TM se mluvilo, ze je mozno nastavit jeden bit v hlavicce (hned za nazvem) na 1 a pak to je jako LOCKnute, ale taky se rikalo, ze to nikdo nikde nepouziva. Je to jen zminka ve zdrojaky BASICu.
Kdyz to vyzkousim, tak v DIRu to vypise hvezdicku. Ale kdyz dam, treba na RAMdisku DELETE, tak ten soubor stejne smaze. 'Ma to vyznam?'

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Unikarta
PříspěvekNapsal: 15 čer 2018, 22:04 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Hviezdičkou sú označené súbory ošetrené príkazom LOCK. Funguje to pri FD. Vtedy ho nevymažeš. Ale, že pri RAM disku ide locknutý vymazať, to som nevedel. Takže význam to má, ale len pri FD. Tam viem, že to funguje v MZ-2Z046+. Ten má navyše príkaz BOR.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Unikarta
PříspěvekNapsal: 15 čer 2018, 22:06 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
A prepáč, že 2 dni som ťa nechal v omyle, ale tiež som bol v tom omyle a málo som sem chodil. Mal by som to sem chodiť aspoň častejšie čítať.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Unikarta
PříspěvekNapsal: 16 čer 2018, 19:06 
Offline
Radil

Registrován: 11 lis 2013, 09:29
Příspěvky: 273
Has thanked: 13 times
Been thanked: 78 times
To ja se omlouvam, nechtel jsem, aby to vyznelo jako vycitka. Jen po tehle funci uz docela dlouho patram, protoze me zajimalo, jak by byla na QD implementovana. U FD je situace jina, tam se zapisuje cely sektor, tak neni problem ho nacis, neco v nem zmenit a potom ho zase ulozit zpet. Na QD by se musel zapis 'trefit' do urciteho casoveho okamziku a prepsat cely blok/hlavicku. A protoze tam nejsou gapy/mezery, tak na to neni moc casu. Proste ani QD radic nema cas nazbyt ;-)

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Unikarta
PříspěvekNapsal: 16 čer 2018, 19:31 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Potom je celý fígel v tom, že adresár spracováva rovnaká rutina a tá len tú hviezdičku zobrazí, hoci pri QD vlastne nemá význam. Takisto aj pri RAM disku.

Doplnené: Samozrejme zobrazí len vtedy, keď je daný bit nastavený.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Unikarta
PříspěvekNapsal: 19 črc 2018, 09:40 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1296
Has thanked: 55 times
Been thanked: 187 times
Martin8bity myslis ze budes mit cas a trosku upravis ty manualy at se to da zverejnit?
Osobne bych z nich smazal jen ty informace na konci manualu co neni primo k unikarte.

Realny stav je tento. Mikes (spolu s Bohousem) udelal to, ze ted se da vycist jak je nastavena unikarta a tak lze jednoduse zjistit co je prave nastaveno a majitel muze kontrolovat zda obsah unikarty je prave pro jeho typ pocitace. Tuto vyhodu samozrejmne vyuziji ti co ji chteji pouzivat v ruznych pocitacich. Pro drtivou vetsinu uzivatelu co maji jen MZ800 to neni dulezite. Ty stale maji jen jeden build. Jinak tech zakladnich buildu je ted asi pet.

Mikes je ochotny udelat rozumne zmeny v buildu. To znamena ale, ze ne ze nekdo napise ze by bylo vhodne neco udelat ale ze prijde s resenim. Nebo ze napise ze neco se mu nezda a muzeme o tom diskutovat. Za sebe jsem pro to aby vse nove co se bude delat do unikarty bylo modulove a bylo mozne to vzit a dat do jineho projektu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Unikarta
PříspěvekNapsal: 19 črc 2018, 10:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 1057
Bydliště: Kurim
Has thanked: 341 times
Been thanked: 280 times
No to prave neni tak easy. Kdyby bylo, tak to udelam, ale ten material neni navod, je to spis takovy popis aktualniho stavu. Kdo chce ho muze mit hned, ale problem je v tom, ze neni v anglictine a taky v tom, ze se mezitim dost veci zmenilo a hlavne to chce seskupit ty aktualni firmwary a vzorky diskovych obsahu s konfuguraky a priklady programu. Nemuzi to stat vsechno na mne, budu rad, kdyz mi s tim kdokoli pomuzete. Snad uz se k tomu vyhledove dostanu, MK14 uz jen rozprodam par poslednich zbytecky a zacnu se venovat Sharpu, ale taky tam mam rozdelane nejake C128, co musim doopravit, nejake Atarka dtto, asi dve QL a pak se mi vsude nakupil neskutecny bordel, ktery by chtel taky uklidit. Jo a jeste tam mam rozkreselene FDC800, co mam pujcene od microlana, ale to snad dnes nebo zitra dorazim.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 114 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz