OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 20 zář 2018, 20:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Electron - náhradní zdroj
PříspěvekNapsal: 09 dub 2018, 20:44 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 939
Bydliště: Praha
Has thanked: 86 times
Been thanked: 215 times
Originál je jen trafo 19V 14W. Dalo by se to snadno vyrobit, ale hotový napáječ podobných parametrů, jsem nenašel. Vzhledem k tomu, že uvnitř počítače je hned u vstupu graetzův můstek, nic se nestane, když se to bude napájet stejnosměrně.
Vhodný adaptér jsem našel třeba u chobotů - https://www.gme.cz/napajeci-adapter-sitovy-18v-1300ma-5-5-2-1mm. Sedí i konektor.
Jediný zádrhel co mě napadá je, že těch 19V je vyvedených na rozšiřující konektor. Pokud se na něj tedy bude něco připojovat, chce to ověřit, jestli to konkrétní periferie nějak nevyužívá a neočekává tam AC.

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Electron - náhradní zdroj
PříspěvekNapsal: 10 dub 2018, 08:34 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1620
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 9 times
Been thanked: 115 times
to původní trafo se spáliloo, nebo co mu je? Nezdá se mi, že by se spálilo. Spíše třeba vadný kontakt na konektoru... I kdyby, je problém trafo převinout? Před 40 lety jsme to dělali ručně v kuchyni nebo v obýváku.

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Electron - náhradní zdroj
PříspěvekNapsal: 10 dub 2018, 12:08 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 939
Bydliště: Praha
Has thanked: 86 times
Been thanked: 215 times
Převinout trafo by asi problém nebyl, ale kde nic není... prostě nemám, tak jsem hledal levnou náhradu...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Electron - náhradní zdroj
PříspěvekNapsal: 10 dub 2018, 16:22 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1620
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 9 times
Been thanked: 115 times
Těch 19V, to je naprázdno, anebo při zatížení? Za tím usměrňovacím můstkem, tam, jsou jaké stabilizátory, na kolik Volt stejnosměrných? Jde mi o to zjistit, kolik by trafo mělo optimálně mít při zatížení. Při 14 VA to je necelý Ampér odběr.
Pokud do počítače na můstek leze 19V AC, pak za můstkem by mělo být 26V DC. Ale je možné, že těch 19V C je naprázdno a při zatížení to může klesnout klidně i na 15V AC. Potom by za můstkem bylo nějakých 20V DC. Je potřeba zjistit jak to vlastně je...

Když ale přes můstek pošleš DC napětí, počítej s úbytkem na diodách.

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Electron - náhradní zdroj
PříspěvekNapsal: 10 dub 2018, 16:37 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1885
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 110 times
Mám tu trafo 2x18V/0,5A (nebo 18V/1A) na plachu EI20, který jsem si nechal na zakázku vyrobit u fy Block.
Za 200Kč je Tvé :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Electron - náhradní zdroj
PříspěvekNapsal: 10 dub 2018, 16:51 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 939
Bydliště: Praha
Has thanked: 86 times
Been thanked: 215 times
Dík, ale já už nic nescháním :) S tím adaptérem to spolehlivě funguje...
Zdroj je stabilizovaný +/- 5V. Kolik dávalo původní trafo naprázdno netuším, jak píšu nikdy jsem ho neviděl. Každopádně na štítku píšou 19V AC.
Příloha:
electron_stitek.jpg
electron_stitek.jpg [ 39.26 KiB | Zobrazeno 1742 krát ]

Při 19V DC je na výstupu co má být (naprázdno i při zatížení +/- 0,1V). Dál jsem nic nevymýšlel...
Příloha:
electron_ps.jpg
electron_ps.jpg [ 53.94 KiB | Zobrazeno 1742 krát ]

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Electron - náhradní zdroj
PříspěvekNapsal: 10 dub 2018, 17:22 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1620
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 9 times
Been thanked: 115 times
Netušíš co je T1 a IC1 ? V servisním manuálu je sice schéma, to co jsi sem dal, ale není tam rozpiska součástek pro zdroj. Pro zdroj tam uvádějí jen nahradu celou desku zdroje. Kdysi jsem míval Acorn Electron, ale nenapadlo mne kuchnout zdroj a podívat se na střeva :(

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Electron - náhradní zdroj
PříspěvekNapsal: 10 dub 2018, 17:44 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 939
Bydliště: Praha
Has thanked: 86 times
Been thanked: 215 times
Večer se kouknu, každopádně T1 je nějaká tlumivka a IC1 bych čekal lineární stabilizátor...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Electron - náhradní zdroj
PříspěvekNapsal: 10 dub 2018, 18:05 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1885
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 110 times
Že by transformátor T1 ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Electron - náhradní zdroj
PříspěvekNapsal: 10 dub 2018, 20:45 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 939
Bydliště: Praha
Has thanked: 86 times
Been thanked: 215 times
IC1 je TI8419, což google tvrdí, že je obyčejný NPN tranzistor. Nevím... T1 opravdu vypadá jako trafo.
Asi si k tomu někdy sednu s osciloskopem, docela mě zajímá, jak to vlastně funguje a nebudu ani na chvíli předstírat, že to z toho schémátka chápu :D
Jediné co snad poznám, je že Q1,Q2 je oscilátor a Q5 spínací výkonový tranzistor. Ono to asi bude úplně jednoduché, ale mě tyhle zdroje nějak nejdou...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Electron - náhradní zdroj
PříspěvekNapsal: 10 dub 2018, 21:02 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 10:36
Příspěvky: 576
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 23 times
Been thanked: 31 times
Ušetřím Ti strojní čas u osciloskopu. Q1 a Q2 je "tyristorový oscilátor" který přes Q3 a Q4 spíná periodicky Q5. Tím se budí primár trafa. Na sekundáru se po usměrnění a vyfiltrování kondenzátorem napětí přes dělič přivádí na vstup IC1 a ten po dosažení určitého napětí zablokuje oscilátor na dobu, než zase napětí klesne pod spínací úroveň IC1 (řekl bych něco jako TL431, napěťová reference) a zase spustí pulzování do trafa.

//R7 zajišťuje proudové omezení

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz