OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 22 črc 2018, 07:30

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Emulace v Linuxu
PříspěvekNapsal: 28 pro 2017, 14:47 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1433
Has thanked: 911 times
Been thanked: 244 times
Když už Cygnus začal jinde, tak zde otevírám užší téma.
zxcygnus píše:
Ale v ideálním případě kompilace vypadá tak, že si stáhnu zdrojáky, podívám se do README a zadám 1 - 3 příkazy a ono je hotovo. Např. ./configure, pak make, pak make install
S Fuse emulátorem to je maličko komplikovanější, protože to je potřeba provést neprve s knihovnou libspectrum, pak s fuse a nakonec s fuse-utils ... tj. 3x totéž, protože to jsou vlastně 3 projekty.

Fuse je jeden z případů, kde pošilhávám po lepším řešení, jelikož ona kompilace se mi tluče s již hotovými DEBy knihoven. Není sice problém je odinstalovat, ale diskomfort tu je.
Pro Debian, Ubuntu a Mint jej kompiluje Alberto Garcia (kdysi udělal Fuse i pro linuxovou N900).
Dostupné balíčky jsou však o pár verzí starší, zde 1.3.8 místo 1.5.0.

Zlatý FBZX emulátor, kde balíček z oficiálního repositáře lze přehrát nejnovější verzí z webu autora.

zxcygnus píše:
jsem nedávno s překvapením zjistil, že je docela problém najít k Fuse emulátoru ROMky a že nejsou ani v non-free repozitáři

Ano, mizí - není už pravda, že internet nezapomíná. Před časem jsem odpískal pátrání po verzích emulátoru Simcoupe pro OS/2.
V repozitářích Ubuntu a Mintu spectrácké romky ještě jsou.

Podobný a vlastně horší problém je u VICE emulátoru, u něhož systém informuje, že ROMky nejsou a nebudou, neboť patří firmě Tulip...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulace v Linuxu
PříspěvekNapsal: 29 pro 2017, 06:59 
Offline
Radil

Registrován: 14 říj 2013, 22:12
Příspěvky: 290
Has thanked: 177 times
Been thanked: 15 times
pokud si nechces "zasvinit" system a tvuj os neumoznuje nainstalovat ruzne verze knihoven do slotu, tak se nabizi udelat si nejaky simple chroot a nainstalovat fuse a vsechny jeho zavislosti tam. tim to vsechno odstinis od systemovych knihoven.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulace v Linuxu
PříspěvekNapsal: 29 pro 2017, 09:51 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 22:56
Příspěvky: 399
Has thanked: 329 times
Been thanked: 184 times
Já do systému instaluju jen balíčky z oficiálního repozitáře.

Pokud si chci něco zkompilovat, tak se podívám jaké parametry má skript configure

Kód:
./configure --help


Obvykle je jedním z parametrů --prefix, který umožní instalaci třeba do domovského adresáře.

Kód:
./configure --prefix=/home/berk/fuse



1) instalací do domovského adresáře si nezabordelím systém
2) pokud se mi projekt už nelíbí tak ho jednoduše smažu rm -Rf /home/berk/fuse
3) instalaci nemusím spouštět s právy superuživatele

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, XY4150
DOS Programming
OldComp GitHub


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulace v Linuxu
PříspěvekNapsal: 29 pro 2017, 10:21 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1245
Bydliště: Praha
Has thanked: 73 times
Been thanked: 156 times
Ty ROMky co nejsou a nebudou jsou normalni ROMky, nebo neco extra?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulace v Linuxu
PříspěvekNapsal: 29 pro 2017, 12:12 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 729
Has thanked: 89 times
Been thanked: 165 times
Doda píše:
Ty ROMky co nejsou a nebudou jsou normalni ROMky, nebo neco extra?
ROMky jsou - byl to můj omyl.

Je to tak, že ROMky jsou v balíčku se zdrojáky, ale v Debianu se musí instalovat zvlášť z balíčku, který se jmenuje spectrum-roms. Zmátlo mne, že nemá v názvu fuse, takže sice patří k emulátoru, ale netváří se tak. Vlastně jsem si toho všiml až při instalaci jinde, kdy se spectrum-roms nabídlo jako doporučovaný balíček a zároveň je nutné mít povolený non-free repozitář. Ono to je v podstatě správně, je to binární firmware, který nemá svobodnou licenci.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulace v Linuxu
PříspěvekNapsal: 29 pro 2017, 12:28 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 729
Has thanked: 89 times
Been thanked: 165 times
JohnBlbec píše:
pokud si nechces "zasvinit" system a tvuj os neumoznuje nainstalovat ruzne verze knihoven do slotu, tak se nabizi udelat si nejaky simple chroot a nainstalovat fuse a vsechny jeho zavislosti tam. tim to vsechno odstinis od systemovych knihoven.
Záleží na uživateli, jak si to zorganizuje. Já věci mimo balíčkovací systém instaluju do složek v /opt ze kterých do /usr/bin dělám symlinky. Nejenom emulátory, ale třeba i Eagle, Firefox, Thunderbird (chci mít aktuální, aniž bych se spoléhal na balíčky), mraky drobných utilit... Pointa je, že to je na jednom místě, pro všechny uživatele (třeba můj testovací účet s jiným nastavením) a stále to je oddělitelné od systému.

A samozřejmě, jak píše berk - prefix pro configure řeší hodně. Takhle jsem používal velice dlouho nejenom Fuse, ale i Wine, když jsem potřeboval střídat verze (v kombinaci s parametrem určujícím, kde je ~/.wine s oddělenou strukturou složek a registry pro různé win32 aplikace). V některých případech není potřeba instalovat nic, např. Wesnoth se dá zkompilovat a rovnou spustit, vše zůstane v jedné složce v /home uživatele, nic se nezabordelí, takhle se chová hodně programů, nejčastěji ty malé. Jediné, co si pak programy zapisují mimo svou složku je konfigurace (a třeba uložené pozice), aktuálně nejčastěji do ~/.config

Jinak defaultní místo pro instalaci zkompilovaných věcí /usr/local je přesně pro tento účel, jen může být trochu psychologická bariéra to, že to je v /usr

https://unix.stackexchange.com/question ... -usr-local

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulace v Linuxu
PříspěvekNapsal: 29 pro 2017, 13:17 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 22:56
Příspěvky: 399
Has thanked: 329 times
Been thanked: 184 times
Pro emulaci ZXSpectra použávám jSpeccy (je to program v Javě a běhá hezky i v Linuxu)
http://jspeccy.speccy.org/
https://github.com/jsanchezv/JSpeccy

Stáhnout JSpeccy.jar
Ve Windows na to jde kliknout jako kdyby to byl exe
V Linuxu je potřeba spustit následujícím způsobem:

Kód:
java -jar JSpeccy.jar


ROMky jsou součástí - není třeba řešit.
Po spuštění doporučuji v Options zapnout Zoom

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, XY4150
DOS Programming
OldComp GitHub


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulace v Linuxu
PříspěvekNapsal: 30 pro 2017, 18:59 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1433
Has thanked: 911 times
Been thanked: 244 times
Doda píše:
Ty ROMky co nejsou a nebudou jsou normalni ROMky, nebo neco extra?

Zdroj je tady: http://www.chiark.greenend.org.uk/~cjwa ... trum-roms/

berk píše:
V Linuxu je potřeba spustit následujícím způsobem:
Kód:
java -jar JSpeccy.jar

Nebo takhle:


Přílohy:
open-jar.png
open-jar.png [ 43.18 KiB | Zobrazeno 1829 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulace v Linuxu
PříspěvekNapsal: 27 led 2018, 20:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1433
Has thanked: 911 times
Been thanked: 244 times
Ruský Xpeccy,
verzován taky na Try2emu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulace v Linuxu
PříspěvekNapsal: 19 čer 2018, 14:47 
Offline
Stydlín
Uživatelský avatar

Registrován: 13 dub 2018, 15:59
Příspěvky: 6
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
K tem knihovnam a zasvineni systemu ...
par commandu, co se muze hodit ... nebo jak postupovat :

[49 ThomsonMO5]$ file dcmo5.exe
dcmo5.exe: PE32 executable (GUI) Intel 80386 (stripped to external PDB), for MS Windows, UPX compressed

49 ThomsonMO5]$ file dcmo5
dcmo5: ELF 64-bit LSB executable, x86-64, version 1 (SYSV), dynamically linked, interpreter /lib64/ld-linux-x86-64.so.2, for GNU/Linux 3.2.0, BuildID[sha1]=283ca85678e14069a967ff0cb81aef59dcca7ae0, not stripped

49 ThomsonMO5]$ ldd dcmo5
linux-vdso.so.1 (0x00007fffe2dcd000)
libSDL-1.2.so.0 => /lib64/libSDL-1.2.so.0 (0x00007fb3af1db000)
libSDL_ttf-2.0.so.0 => /lib64/libSDL_ttf-2.0.so.0 (0x00007fb3aefd4000)
libc.so.6 => /lib64/libc.so.6 (0x00007fb3aec15000)
libm.so.6 => /lib64/libm.so.6 (0x00007fb3ae881000)
libdl.so.2 => /lib64/libdl.so.2 (0x00007fb3ae67d000)
libpthread.so.0 => /lib64/libpthread.so.0 (0x00007fb3ae45e000)
libfreetype.so.6 => /lib64/libfreetype.so.6 (0x00007fb3ae1a7000)
/lib64/ld-linux-x86-64.so.2 (0x00007fb3af479000)
libbz2.so.1 => /lib64/libbz2.so.1 (0x00007fb3adf96000)
libpng16.so.16 => /lib64/libpng16.so.16 (0x00007fb3add62000)
libz.so.1 => /lib64/libz.so.1 (0x00007fb3adb4b000)

No, proc to ukazuju .... viz vyse prispevek o zasirani systemu. Dejme tomu ze mam 64bit linux... a mam 32bit linux binarku :
export LD_LIBRARY_PATH="/cesta/k/mym/knihovnam" (pokud chybi, pokud chci "prepsat" systemove, dam to do prvniho poradi )
export JAVA_HOME=/usr/java/jdk1.6.0_20_i686/jre/bin/java (pokud se vyzaduje java)
export PATH=/usr/java/jdk1.6.0_20_i686/jre/bin:$PATH (extenze cest k hledani, hleda se v nich v tomto poradi ... prvni shoda je pouzita)
linux32 muj_program_32bit

Co se snazim ukazat je, ze muzete mit stazene knihovny z jakkehokoliv systemu a mit je jen nahrane v adresari, ktery exportujete, nez binarku spustite.
Neni to chroot, ale dodani knihoven starym programum na miru...

Tech utilit je vice a je to pestre takto neco ladit ;-) Ale zase na druhou stranu, lze vzdy udelat shell script, do ktereho se to napise a ten spustit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulace v Linuxu
PříspěvekNapsal: 04 črc 2018, 19:42 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1433
Has thanked: 911 times
Been thanked: 244 times
Nejnovější Fuse je na Flatpacku... :jump:
Zbývá doufat, že to časem nezmrví a nezavedou nucené registrace jako různé STORES,
takže bez identifikací bychom si časem ani neupr... pardon, nekoupili rohlík.

https://flathub.org/apps/details/net.sf.fuse_emulator
https://sourceforge.net/p/fuse-emulator ... rce=navbar
https://www.worldofspectrum.org/forums/ ... 5-released


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulace v Linuxu
PříspěvekNapsal: 05 črc 2018, 12:19 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1433
Has thanked: 911 times
Been thanked: 244 times
Ruským emulovaným strojům obvykle ve Fuse chybí soubory ROM.
Doinstalujete je z archivu v příloze, do adresáře
/usr/share/spectrum-roms/

Úložiště verze z flatpacku je zde:
/var/lib/flatpak/app/net.sf.fuse_emulator/x86_64/stable/active/files/share/fuse/

Pro desktopáře (Linux Mint XFCE), kteří budou soubory přetahovat mezi okny:
Aby se Vám soubory nakopírovaly mimo Váš HOME adresář, klikněte na výše uvedený adresář pravým tlačítkem myši a zvolte "Otevřít jako Root"


Přílohy:
fuse-more-roms.7z [110.68 KiB]
23 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulace v Linuxu
PříspěvekNapsal: 06 črc 2018, 11:48 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1433
Has thanked: 911 times
Been thanked: 244 times
SAMDISK v 64bitovém prostředí Linuxu Mint smutní po knihovně libbz2.so-1.0.
Pomohlo následující:

Kód:
sudo dpkg --add-architecture i386
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install lib32z1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulace v Linuxu
PříspěvekNapsal: 06 črc 2018, 12:09 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1433
Has thanked: 911 times
Been thanked: 244 times
V běžné distrubuci linuxu dost citelně chybí ikony méněbitových mašinek.
V příloze vizte něco málo, co přidávám jak k linuxovým datatypům, prográmkům, tak i k wokenním, spouštěným přes wine.
Je to mix sam, zx-80-81-spectrum, jupiter-ace, cbm-64-128-plus4, pp-01, v6z80p a související utility... sorry, žádné atari, amiga, ani pmd. :shrug:

Docela nouzovka. Máte lepší tip na ikony pro emulátory a utility?


Přílohy:
icons4xfce.7z [211.43 KiB]
15 krát
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz