OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 28.03.2024, 15:11

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 28.09.2013, 17:30 
Offline
Radil

Registrován: 27.09.2013, 22:59
Příspěvky: 425
Has thanked: 102 times
Been thanked: 44 times
Využití PC pro nahrávání programů do ZX Spectrum.

Každý, kdo si pořídí ZX Spectrum, asi nejprve přemýšlí, jak jej co nejdříve vyzkoušet a nahrát do něj nějaký ten program. Dříve byl téměř v každé domácnosti přenosný kazeťák, nebo i kotoučák. Dnes jsou takové přístroje vzácností, vyskytující se jen v bazarech a zastavárnách. Myslím, že takový kazeťák se hodí i dnes a není špatné jej mít po ruce. Tato periferie ke Spectru prostě neodmyslitelně patří. Jenže co dělat, když žádný magnetofon nemáte? Můžete zkusit využít vaše domácí PC a výstup z jeho zvukové karty. Proto dávám k dobru pár informací z vlastní zkušenosti pro úplné začátečníky.

Obrázek

Jak to propojit?
Na propojení jsem použil stíněnou dvojlinku, asi 3m dlouhou, zakoupenou v GMElectronic a opatřenou koncovkami Stereo Jack. Na jednom je vidlice a na druhém zásuvka. Tento kabel mám přivedený ze zvukové karty (zelený konektor) na stůl poblíž klávesnice, kde mám kromě ZX Spectra i 2 monitory k PC a malou TV CRT. Mimo nahrávání programů do ZX Spectra jej používám ještě pro připojení sluchátek. Proto ta Jack zásuvka. Takový kabel nemusíte vyrábět, jako jsem to udělal já. Můžete koupit hotový výrobek, ovšem musím podotknout, že se většinou nejedná o příliš kvalitní produkty. Kabely jsou dosti tvrdé a při časté manipulaci se lámou, většinou v blízkosti konektorů.

Preview by Thumbshots.com GMelectronic Preview by Thumbshots.com GES Preview by Thumbshots.com Hadex

V ZX Spectru mám připojeny originální kablíky, které byly přibaleny. Když chci nahrát program, odpojím sluchátka a připojím kabel ze Spectra. PC lze propojit i přímo z výstupu zvukové karty a pro sluchátka použít výstup na předním panelu PC. Tuto možnost nepoužívám. Mám krátký kabel od sluchátek. U laptopu bývá jen jeden výstup a pokud je Spectrum hned vedle, lze použít originální kablík. Tolik k elektromechanickému propojení obou zařízení.

Co a jak nahrát?
Na internetu je množství souborů pro ZX Spectrum , které mají příponu TAP. Vzhledem k tomu, že jsem chtěl nahrávat programy pohodlně a přímo z 64 bitových Windows, zaměřil jsem své pátrání tímto směrem. Měl jsem nainstalovaný Winamp, který využívám odpradávna a tak jsem do něj našel plugin, pomocí kterého Winamp dokáže přehrávat právě zmíněné soubory s příponou TAP. Instalace Winampu i Pluginu je jednoduchá. Pouze pokud by bylo třeba, nasměrujete instalátor do adresáře Winampu. Pak už by mělo jen stačit kliknout na soubor s příponou TAP a na výstupu zvukové karty se objeví známé cvrlikání.

Preview by Thumbshots.com Winamp Player Preview by Thumbshots.com Plugin TAP

Ještě předtím jsem v nastavení Windows vypnul všechny zvuky. Je to proto, aby se na výstupu zvukové karty neobjevovaly žádné systémové zvuky z Windows, které jsou nežádoucí. Potřebujeme jen výstup z Winampu. Hlasitost ve Windows jsem nastavil táhlem na maximum. Stejně tak hlasitost Winampu byla nastavena na maximum. Winamp má i táhlo, kterým se nastavuje Stereo vyvážení. To jsem posunul zcela doprava, takže veškerá energie zvuku byla přesměrována jen do jednoho kanálu. Stereo signál nepotřebujeme a dokonce lze říci, že je spíš nežádoucí, protože by mohlo docházet k interferencím mezi levým a pravým kanálem, při jejich smíchání. A to i když Winamp posílá v obou kanálech totéž. Je lepší se problémům hned vyhnout, než je pak zkoumat a řešit. Ve správci zvukové karty a v nastavení Winampu doporučuji vypnout všechny prostorové a jiné zvukové efekty.

Nastavení Ekvalizéru Winamp
To nejjednodušší máme za sebou a čeká nás závěrečná fáze. Spectrum očekává na svém vstupu EAR přibližně takový tvar signálu, jaký posílá při ukládání na magnetofon přes výstup MIC. Nejde jen o sílu signálu, ale také, a to především, o jeho kmitočtové spektrum. Experimentováním s nastavením ekvalizéru Winampu se mi podařilo dosáhnout cca 95% úspěšnosti nahrávky do Spectra. Tvar kmitočtové křivky a táhel ekvalizéru musí přesně odpovídat níže uvedenému obrázku.

Obrázek

Zvuková karta
Výše uvedený postup jsem aplikoval na svém PC. Jedná se o poměrně zastaralou základní desku se zvukovým obvodem Realtek ALC883. Nejde o žádný zvukový skvost. Pro majitele Spectra má ale jednu dobrou vlastnost. Dokáže vyprodukovat dostatečně silný signál pro nahrávání do Spectra.

Když to nejde
V případě, že jste zkusili vše a přesto se nedaří dostat ze zvukovky dostatečně silný signál, tak nezbývá, než si postavit, nebo koupit malý zesilovač zvuku. Výkon by nemusel být nějak velký. Přenosné kazetové magnetofony měly několik Watů. Odhaduji, že zesilovač s výkonem 1W by měl postačit.

Závěr
Obvodů pro zvukové karty do PC je mnoho typů a většina z nich skončí integrována přímo na základních deskách různých výrobců, kteří je mohou dále implementovat podle svého uvážení. Takže zapojení stejného obvodu se může na různých základních deskách lišit. Z toho vyplývá, že i s uvedeným postupem nemusí být výstupní signál na dostatečné úrovni, aby jej Spectrum dokázalo zpracovat. Na mém PC se mi daří úspěšně nahrávat do ZX Spectra všechny TAPky, které potřebuji a které bych tam asi jinak jednoduše nedostal. Postup může být i vodítkem pro všechny ostatní začátečníky do té doby, než si pořídí další interface pro archivaci programů.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28.09.2013, 17:34 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1910
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 517 times
Been thanked: 812 times
Já používám pro nahrávání tap a tzx utilitu pod Windows Tapir
http://www.worldofspectrum.org/utilities.html

Ale pohodlnější je samozřejmě investovat do DivIDE :-)

_________________
cs.speccy.cz, ondraspo186.8u.cz, zx-spectrum.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28.09.2013, 18:30 
Offline
Kecálek

Registrován: 06.09.2013, 18:35
Příspěvky: 113
Has thanked: 3 times
Been thanked: 15 times
Ja používam kliniec:
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29.09.2013, 18:47 
Offline
Óm Nejvyšší

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3642
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 371 times
Been thanked: 788 times
mikezt píše:
Ja používam kliniec:

Starej_Mraf píše:
Do cinchů zapojí výstup z PC. Pak si ho narve do ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: kazeťáku :angel: , přiloží ho k hlavě (tý magnetický). Tenhle fígl se používá u ZXS+2(A,B). :ugeek:
Ale samozrejme sa da pouzit aj s akymkolvek externym kazetakom. Akurat v tom pripade je to jednoduchsie zapojit priamo, nie cez klinec+kazetak ;)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.10.2013, 23:26 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1611
Has thanked: 31 times
Been thanked: 357 times
Ja k nahravani pouzival tyto metody:

http://velesoft.speccy.cz/zx/audio_cassette.htm
Tento jednoduchy adapter se osvedcil nejlepe. Da se koupit na benzinkach a kdekoli v elektru nebo u cinanu za par supu. Jsou dve verze - s mono a se stereo hlavou. Myslim, ze ta stereo verze mela horsi kvalitu a mono byla uplne super. Dodnes ji obcas pouzivam. U sedive +2 je to nejjednodussi zpusob pripojeni.


http://velesoft.speccy.cz/zx/mp3_cassette.htm
MP3 kazeta mela pouzitelnou kvalitu, ale jen na prehravani MP3 s audiozaznamem(TAP) ve standartni kvalite a rychlosti. TZX prevedene do MP3 nahravat uz neslo.


http://velesoft.speccy.cz/zx/bluetooth_cassette.htm
BLUETOOTH kazeta mela kvalitu nejhorsi a velice spatny dosah. Vzdalenost mezi vysilacem a kazetou musela byt jen 10cm, aby zvuk dosahl slusne kvality. S vetsi vzdalenosti se rapidne zhorsoval zvuk.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15.10.2013, 12:35 
Offline
Radil

Registrován: 12.05.2013, 22:02
Příspěvky: 283
Has thanked: 11 times
Been thanked: 53 times
Busy píše:
Springy píše:
Jak na takove veci poznam, ze ma stereo hlavu?
To lahko zistis pohladom na tu hlavu. Mono hlava ma dve vyrazne skvrnky, od seba vzdialene cca milimeter - to su akoze poly elektromagnetu, ktory snima/zapisuje zaznam na paske. Stereohlava ma kazdu skvrnku rozdelenu na dve mensie - ako keby boli vedla seba poly dvoch uzsich elektromagnetov. Niekedy nie su tie skvrnky jasne viditelne, alebo su umiestnene v nejakom plastovom ramiku.
Ak mas mnoznost rozobrat zariadenie s touto hlavou, tak dalsi sposobo ako to zistit je podla poctu vyvodov hlavy. Mono hlavy maju dva vyvody, stereo hlavy maju styri vyvody (lebo vnutri obsahuju dva elektromagnety).

Doplnim obrazek ... mono hlava : http://velesoft.speccy.cz/zx/cable_cass ... a_head.jpg
stereo hlava: http://velesoft.speccy.cz/zx/blue_cass/ ... r_head.jpg


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15.10.2013, 17:35 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1611
Has thanked: 31 times
Been thanked: 357 times
Springy píše:
Co pouzivas na prehravani audiozaznamu v tech formatech TZX a TAP? Je na to nejaky specialni SW, nebo je taktez prevadis do mp3?

Pouzivam TAP PLUGIN pro WINAMP. Prehrava TAP soubory jako audiozaznam. Pro prevod TAP/TZX do MP3 formatu je lepsi pouzit nejaky k tomu urceny specialni konvertor, protoze klasicka MP3 nepobere moc kvalitne turboloadery.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.10.2013, 09:37 
Offline
Kecálek

Registrován: 18.10.2013, 21:44
Příspěvky: 78
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times
Vyzkousel jsem spoustu ruznych utilit, ale nejlepsi vysledky jsem mel s tape2wav. Nasledne prehravat v prehravaci, ktery nedela se signalem dalsi brikule, jako fade out treba (VLC). Bohuzel zrovna tahle utilita vyzaduje Windows protoze soubory se do ni nahravaji jen pres Drag&drop, nicmene tusim jsem ji provozal i pod Wine.

Nejlepsi reseni by ale mohlo byt, pouzit emulator FUSE a prehravat tap normalnim modu (Options/General/Use tape traps,fast loading...) - ale to jsem zatim nezkousel.

_________________
Didaktik M '90 128k + Melodik + D40 MDOS1 + 3,5" | ZX Spectrum +2 ISS3 86/31 (AY stereo) + DivIDE 57c + K-Mouse 2016 | ZX Spectrum Next KS2
https://www.lowlevel.cz/log/cats/speccy/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: TAU a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz