OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 16 srp 2018, 00:03

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 145 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 30 říj 2014, 18:03 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1414
Has thanked: 15 times
Been thanked: 233 times
Polaci zacinaji stavet betadisky :-)

http://speccy.pl/forum/index.php/topic,1623.msg21503.html#msg21503

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 30 říj 2014, 18:54 
Offline
Kecálek

Registrován: 27 zář 2013, 21:59
Příspěvky: 193
Has thanked: 17 times
Been thanked: 22 times
To bych chtel taky. Muzes uz podle plosneho spoje trosku ten vytvor okomentovat? Ale taky je mozne, ze uz mas plosny spoj doma, protoze kdo jiny, ze? Je to nejake jednoduche, ale GALky tam nevidim. Je tam jeden odkaz na verzi DOSu 3.0, coz se mi nelibi. Neni to pruchozi, ale nekam se musi pripojit joystik, pripadne dalsi periferie. Konektor U15. Je to nejaky expanzni slot pro rozsireni, nebo pokracovani sbernice? Jezek prece nelze pouzit. Betadisk pozastavuje tusim IORQ pro dalsi zarizeni, aby s nimi nekolidoval. Je tam jeden klasicky vyvodovy svab DIL14. Proc? SMD verze neni k dispozici? Nemohu si pomoci, ale tyhle klasicke konstrukce s TTL mne vzdycky dostanou. Pekne. A kdyby to fungovalo. Hmm. Predpokladam, ze pro Zaxona byla tohle zabava na jeden vecer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 30 říj 2014, 19:39 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1414
Has thanked: 15 times
Been thanked: 233 times
pcmaker píše:
To bych chtel taky. Muzes uz podle plosneho spoje trosku ten vytvor okomentovat? Ale taky je mozne, ze uz mas plosny spoj doma, protoze kdo jiny, ze? Je to nejake jednoduche, ale GALky tam nevidim. Je tam jeden odkaz na verzi DOSu 3.0, coz se mi nelibi. Neni to pruchozi, ale nekam se musi pripojit joystik, pripadne dalsi periferie. Konektor U15. Je to nejaky expanzni slot pro rozsireni, nebo pokracovani sbernice? Jezek prece nelze pouzit. Betadisk pozastavuje tusim IORQ pro dalsi zarizeni, aby s nimi nekolidoval. Je tam jeden klasicky vyvodovy svab DIL14. Proc? SMD verze neni k dispozici? Nemohu si pomoci, ale tyhle klasicke konstrukce s TTL mne vzdycky dostanou. Pekne. A kdyby to fungovalo. Hmm. Predpokladam, ze pro Zaxona byla tohle zabava na jeden vecer.


Ctyrvrstva deska, sbernice je pruchozi a ano jsou tam jen prokovy pro pripojeni pinove listy, do ni lze ale zapajet desku s konektorem sbernice, holt bude kolmo. Jde o betadisk 128 postaveny na jedne desce z klasickych 74xx ale v SMD verzi. Nic noveho na tom neni, proste klasicky obslehnuty betadisk, presne podle schematu. Vic podrobnosti o tom nevim. Navrh takove desky sezere vic jak jeden vecer, ikdyz 4 vrstvy to dost usnadni. Zaxon vlastne jak tak koukam nic noveho nevymyslel, vzdy jen prevzal hotove reseni, obsleknul schemata a lepil projekty dohromady. DIVMMC od Zaxona je take klasicke DIVMMC, ale nakreslene na nove desce. Stejne tak BEN VERSTEEG vzal puvodni DIVMMC a jen prekreslil desku.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 03 úno 2015, 18:30 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1414
Has thanked: 15 times
Been thanked: 233 times
Tak uz je BETADISK 128 v prodeji: (v prepoctu za nejakych 1550 Kc + postovne)
http://www.sellmyretro.com/offer/details/4147

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 03 úno 2015, 19:05 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 lis 2014, 15:23
Příspěvky: 108
Bydliště: Opava
Has thanked: 47 times
Been thanked: 25 times
Podle fotek mi to pripada ze to napaji z 5V primo ze Speccy, vyhodil 7805 co je v original Bete.
Myslite ze to treba u gumaka nebude delat paseku?

_________________
ZX80 Replica, ZX81, Spectrum, ZX+, 128, +2, +2A, +3, QL, Harlequin 48.F, Harlequin 128.2b, Sparrow LITE, divIDE, BetaDisk, Zeta_SBCv1, N8VEM_SBCv2, Xi8088, A500, EuroPCII, 520STFM, C64C+1541, MacClassicII, SAPI-1, Z80 MembershipCard, S-100 klon IMSAI CPU + FrontPanel, Commodore PC10, Amstrad PC1512, CPC6128


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 03 úno 2015, 19:20 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1414
Has thanked: 15 times
Been thanked: 233 times
Duchacek píše:
Podle fotek mi to pripada ze to napaji z 5V primo ze Speccy, vyhodil 7805 co je v original Bete.
Myslite ze to treba u gumaka nebude delat paseku?


Je to napajene jen z 5V ze ZX sbernice a radic je tam WD2793 (5V verze stareho WD1793). Je jasne, ze to neco bastit bude, ale kolik je presna spotreba by mohl zmerit sam Zaxon.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 03 úno 2015, 20:41 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 lis 2014, 15:23
Příspěvky: 108
Bydliště: Opava
Has thanked: 47 times
Been thanked: 25 times
VELESOFT píše:
Duchacek píše:
Podle fotek mi to pripada ze to napaji z 5V primo ze Speccy, vyhodil 7805 co je v original Bete.
Myslite ze to treba u gumaka nebude delat paseku?


Je to napajene jen z 5V ze ZX sbernice a radic je tam WD2793 (5V verze stareho WD1793). Je jasne, ze to neco bastit bude, ale kolik je presna spotreba by mohl zmerit sam Zaxon.


Ja mam dve Bety s WD2797 i WD2793. Asi to jen tak ze zvedavosti zmerim.

_________________
ZX80 Replica, ZX81, Spectrum, ZX+, 128, +2, +2A, +3, QL, Harlequin 48.F, Harlequin 128.2b, Sparrow LITE, divIDE, BetaDisk, Zeta_SBCv1, N8VEM_SBCv2, Xi8088, A500, EuroPCII, 520STFM, C64C+1541, MacClassicII, SAPI-1, Z80 MembershipCard, S-100 klon IMSAI CPU + FrontPanel, Commodore PC10, Amstrad PC1512, CPC6128


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 03 úno 2015, 21:22 
Offline
Kecálek

Registrován: 27 zář 2013, 21:59
Příspěvky: 193
Has thanked: 17 times
Been thanked: 22 times
Pekne, ale napajeni ze Spectra se mi nelibi. Zrejme to chtel za kazdou cenu dostat do te male krabicky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 03 úno 2015, 21:51 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1282
Has thanked: 54 times
Been thanked: 180 times
To externi napajeni je silne diskutabilni. Otazka je co to udela ze Spectrem kdyz Betadisk bude mit napajeni a vlastni pocitac uz ne.
Kdyz bude problem s napajenim pres konektor tak neni problem na ten vnitrni kondenzator Betadisku pripojit kablik a to vyvest specialne do Spectra nebo to udelat tak ze se zrusi interni napajeni Spectra a vse se bude napajet z PC zdroje, coz mi pripada jako idelani. Stejne tam bude muset pro realnou mechaniku byt silnejsi zdroj +5V nebo dokonce i +12V. I autor MB02+ (pred nedavnem daval na web foto) to resil pres externi napajeni z pc zdroje pro externi HDD.

Proste jedno napajeni pro pocitac a vsechny periferie je nejlepsi a nejbezpecnejsi reseni.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 03 úno 2015, 22:00 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 lis 2014, 15:23
Příspěvky: 108
Bydliště: Opava
Has thanked: 47 times
Been thanked: 25 times
suksoft píše:
To externi napajeni je silne diskutabilni. Otazka je co to udela ze Spectrem kdyz Betadisk bude mit napajeni a vlastni pocitac uz ne.
Kdyz bude problem s napajenim pres konektor tak neni problem na ten vnitrni kondenzator Betadisku pripojit kablik a to vyvest specialne do Spectra nebo to udelat tak ze se zrusi interni napajeni Spectra a vse se bude napajet z PC zdroje, coz mi pripada jako idelani. Stejne tam bude muset pro realnou mechaniku byt silnejsi zdroj +5V nebo dokonce i +12V. I autor MB02+ (pred nedavnem daval na web foto) to resil pres externi napajeni z pc zdroje pro externi HDD.

Proste jedno napajeni pro pocitac a vsechny periferie je nejlepsi a nejbezpecnejsi reseni.


Betu s 2797 jsem dratoval na uni plosnak, napajel jsem ji ze zdroje z ktereho jsem napajel i mechaniku. Par let to takhle chodilo, nez jsem si postavil Betu na plosnaku z MBaze, tam je 7805.

_________________
ZX80 Replica, ZX81, Spectrum, ZX+, 128, +2, +2A, +3, QL, Harlequin 48.F, Harlequin 128.2b, Sparrow LITE, divIDE, BetaDisk, Zeta_SBCv1, N8VEM_SBCv2, Xi8088, A500, EuroPCII, 520STFM, C64C+1541, MacClassicII, SAPI-1, Z80 MembershipCard, S-100 klon IMSAI CPU + FrontPanel, Commodore PC10, Amstrad PC1512, CPC6128


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 01 čer 2015, 11:45 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05 pro 2013, 08:01
Příspěvky: 109
Bydliště: Praha
Has thanked: 216 times
Been thanked: 18 times
Někde jsem četl, že BETA se nedoporučuje připojovat na ZX 128 +2B . Co je na tom pravdy? Máte s tím nějakou zkušenost?

_________________
//// ZX Spectrum; ZX Spectrum+; ZX Spectrum 128k; ZX Spectrum 2B; Didaktik D80; Didaktik Melodik; Betadisk; Divide; ZX Diskface Plus B; Sparrow 48K; BDI ////


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 01 čer 2015, 17:52 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1414
Has thanked: 15 times
Been thanked: 233 times
Trelix píše:
Někde jsem četl, že BETA se nedoporučuje připojovat na ZX 128 +2B . Co je na tom pravdy? Máte s tím nějakou zkušenost?


Ano, je to tak. +2A a +3 stroje maji na sbernici jine signaly k blokovani romky a navic jsou dva a jeste k tomu na jinych pinech. Dale beta128 sleduje stav strankovaciho portu ZX128, ale na +2A/+3 je podobnych portu vice a beta128 z toho totalne zblbne. Dalsi problem je se ZX romkou, ktera u +2A neni zrovna kompatibilni. A asi posledni problem je skutecnost, ze modely +2A a +3 podporuji i allram rezim, ze kterym beta128 nemuze fungovat, pokud se aktivuje.. Doporucuju betadisk128 radeji ani nezkouset pripojovat k +2A/+3.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 04 čer 2015, 08:40 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1835
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 110 times
Bude mi to chodit taky s MB8866 ? (polaritu dat otočím).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 10 lis 2015, 23:49 
Offline
Kecka

Registrován: 18 říj 2013, 14:30
Příspěvky: 43
Bydliště: Oakland, Slovakia
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
Nemal by niekto ozadzovaci plan? ZAXON sa so zverejnenim asi velmi neponahla.

_________________
//// Didaktik Gama //// ZX Diskface Plus A //// divIDE //// D40 & D80 //// ZX Spectrum 128
WANTED //// BetaDisk Interface ////WANTED //// DPRUN for ZX Diskface Plus A //// WANTED


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 12 lis 2015, 00:24 
Offline
Prvnička

Registrován: 27 zář 2015, 11:14
Příspěvky: 15
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
http://www.eightbitclone.com/beta


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 145 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz