OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 30.09.2020, 10:51

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 141 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 27.07.2020, 10:39 
Offline
Radil

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 477
Has thanked: 9 times
Been thanked: 77 times
EC1045.01 píše:
Čítače čítají do 64 ale zobrazujete jen 48 znaku a to při 6,144 MHz, takže na celí řádek 64uS je hypoteticky 64 znaku, tak co je tam špatně

asi máš bulharskú kalkulačku...

1 / 6 144 000 = 0,000 000 162 s
0,000 064 / 0,000 000 162 = 393,216 px
393,216 / 6 = 65,536 chrs

1 / 6 000 000 = 0,000 000 166 s
0,000 064 / 0, 000 000 166 = 384 px
384 / 6 = 64 chrs


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 27.07.2020, 19:16 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 257
Has thanked: 39 times
Been thanked: 47 times
Proti SRAM nic nemám a mám je v SAPI-1 a to v novostavbách ale hlavní důvod proč jsem je použil je to‚ že jdou zálohovat a u všech mám možnost to zálohování využít no u 3 ze 4 novostaveb to zálohování používám. To že chci v té grafice DRAM je proto, že je do dobově věrnější, mám jich dost, spíše budu mít problém, co tam osadím (mám 4164 v 139ks a 4464 v 61ks) PROMek a to prázdných mám přes 100ks od typu. A když už jsme začali u těch SRAM tak mám 1232ks MH74S201 z toho bych tu VRAM pro tu ala PMD 85 grafiku taky složil a najdu i několik 5V/50A zdrojů …..

Proti tomu jak se pokoušíš nahrnout tu grafiku nic nemám jen proste její koncepce mi nevyhovuje Pokut ji někdo použije tak proč ne, já mu v tom bránit nebudu

S tím časování je to trochu složitější a TV je docela tolerantní.
Ano při 6.144 MHz trvá řádek 62.5uS a obraz se kreslí 46.875uS a snímek má 20.00mS při 320 řádcích
Ano při 6.00 MHz trvá řádek 64uS a obraz se kreslí 48uS a snímek má20.48mS při 320 řádcích
Takže jednou ti sedí řádek, ale nesedí ti snímkem a naopak Jenže těch 46,875uS je tak na hraně co se vleze na obrazovku při 48uS už něco nebude vidět a pokut by bylo 64uS na řádek a 312 řádek tak to kupodivu není 20mS ale jen 16.968mS ono by to totiž správně mělo být 312.5 aneb s prokládáním je celkově totiž 525 řádku. Ale co mám odzkoušeno tak je vhodné mít to nastaveno tak aby byl snímek/pul snímek co nejtíže 20mS aneb se pak minimálně projeví u CRT TV vliv sítového kmitočtu a blízká magnetická pole a to hlavně od síťových transformátorů. Krásně ten vliv je vidět u SAPI-1 a TV MERKUR kdy je TV postavena přímo na rošt SAPI-1 a podle toho jak se povedou osadit vidlice u 220V tak buď obraz v právem dolním rohu litá jak urvaný ze řetězu nebo jen velmi neznatelně je to dáno jak se sejdou pole transformátoru v SAPI-1 a TV aneb jsou nad sebou, taky s tím jak přesně se generuje obraz a to hlavně snímek, aneb čím blíže je snímek 20mS tj. 50Hz tím méně se to projeví v obraze …. Tím klidnější obraz bude aneb případná deformace obrazu bude statická.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28.07.2020, 08:12 
Offline
Radil

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 477
Has thanked: 9 times
Been thanked: 77 times
EC1045.01 píše:
Ano při 6.144 MHz trvá řádek 62.5uS a obraz se kreslí 46.875uS a snímek má 20.00mS při 320 řádcích
Ano při 6.00 MHz trvá řádek 64uS a obraz se kreslí 48uS a snímek má20.48mS při 320 řádcích
Takže jednou ti sedí řádek, ale nesedí ti snímkem a naopak

Ale keď už krátiš cyklus PROMkami, tak ich rovno môžeš mať 312 a nie 320.
Tým máš dodržanú dĺžku riadku aj snímku.
M1


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28.07.2020, 18:18 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 257
Has thanked: 39 times
Been thanked: 47 times
To co jsem napsal, platí pro PMD 85 aneb těch 6,144MHz má PMD 85-0 až 2A a PMD 85-3 má 6MHz.

Já mám v lánu do té novostavby použít hodiny pro video 7MHz čímž se bude, oraz kreslit jen 41,14uS délka řádku bude 63,43uS tj. 74 znaku a při 315 řádkách snímek vyjde na 19,98mS/50,05Hz. Těch 7MHz je dost blbé číslo aby to vyšlo hezky kulatě, ale zase se to rozumně vleze na obrazovku.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28.07.2020, 21:43 
Offline
Radil

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 477
Has thanked: 9 times
Been thanked: 77 times
EC1045.01 píše:
Já mám v plánu do té novostavby použít hodiny pro video 7MHz čímž se bude, oraz kreslit jen 41,14uS délka řádku bude 63,43uS tj. 74 znaku a při 315 řádkách snímek vyjde na 19,98mS/50,05Hz. Těch 7MHz je dost blbé číslo aby to vyšlo hezky kulatě

7MHz je veľmi dobrá voľba a vychádza to vcelku presne.
1 / 7 000 000 = 0,142 8 us
64 us / 0,142 8 us = 448 px (presne!!!)
sync 4,7 us = 33 px (4,714 us)
48 us = 336 px = 56 chrs (6bit), teda 48 chrs = 288 px = 41,1 us

11 (front porch) 33 (sync) 41 (back porch) 37 (lavy okraj) 288 (obraz) 38 (pravy okraj) = 448 px
64 us * 312 = 19,96 ms
PROM treba pripojiť už na preddeličku, aby sa SYNC a BLANK (+BORDER) odvodili od bodovej frekvencie a nie od znakovej.
0 0000 0000b bude začiatok prvého znaku.
74S571 by to mala zvládnuť.
M1


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28.07.2020, 23:17 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 257
Has thanked: 39 times
Been thanked: 47 times
No s tou před děličkou si nejsem jist, zda to vyjde, aneb v zapojení se počítá s tím, že v době zatemnění se nebude, CPU brzdit a aby nedocházelo na okraji obrazu k chybám tak signál pro zapnutí synchronizačního/brzdícího obvodu musí mít minimálně znak předstih a asi i doběh před zatemňovacími impulzy což znamená, že z vertikální do horizontální PROM půjdou dva signály a to jeden pro video a druhy pro synchronizační/brzdící obvod a protože horizontální čítače pojedou do více než 64 takže 7+2 je 9 což je max. pro 74S571. To že krásně vyjde řádek na celé body je fajn, jenže těch 448 není dělitelné 6 aneb 448/6=74,66666…. No TV asi nebude tak háklivá, aby ji vadilo 315 místo 312 řádků když bez problému pobere 320 řádku. To časování jak je plánuji by měla TV bez problému pobrat.

Jen to kdy se bude generovat ten synchronizační pulz mi není moc jasné, aneb jsem na angličtinu čín dál více alergický (přední veranda a zadní terasa) a ten puls se bude fyzicky generovat až za vlastním obrazem takže bude obraz 288 bodu (48 znaku), pravý okraj 36 bodu (6 znaku), přední veranda 12 bodu (2 znaky), synchronizační pulz 30 bodu (5 znaku), zadní terasa 42bodu (7 znaku), levý okraj 36 bodu (6 znaku), což bude 444 bodu a 74znaku takže vlastní synchronizační pulz bude od stavu čítače 55 do stavu 60.

Ještě při kterých‚ řádcích generovat vertikální synchronizační pulz.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29.07.2020, 11:22 
Offline
Radil

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 477
Has thanked: 9 times
Been thanked: 77 times
EC1045.01 píše:
Jen to kdy se bude generovat ten synchronizační pulz mi není moc jasné, aneb jsem na angličtinu čín dál více alergický (přední veranda a zadní terasa) a ten puls se bude fyzicky generovat až za vlastním obrazem takže bude obraz 288 bodu (48 znaku), pravý okraj 36 bodu (6 znaku), přední veranda 12 bodu (2 znaky), synchronizační pulz 30 bodu (5 znaku), zadní terasa 42bodu (7 znaku), levý okraj 36 bodu (6 znaku), což bude 444 bodu a 74znaku takže vlastní synchronizační pulz bude od stavu čítače 55 do stavu 60.

Backporch je na nastavenie úrovne čiernej, aby to neskončilo ako na ZX81 s prvou ULou, keď je čierny text na čiernom podklade. Ak bude štandardne čierny podklad, tak backporch prejde plynule na border.
Z vertikálnej PROM nemusíš posielať info do horizontálnej, tie zlúčiš jednoduchou logikou. Jedine že by si chcel dosiahnuť ten polriadok na konci snímku.
Tým Ti zostane horizontálna PROM plne k dispozícii na čítanie bodov a tým takmer dokonalé časovanie.
Vo finále teda máme dva čítače, jeden do 448 a druhý do 312.
M1


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.07.2020, 18:56 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 257
Has thanked: 39 times
Been thanked: 47 times
On je problém v tom že deska má 150x140mm takže už teď je to dost na těsno a s přidáním dalších pouzder se musí opatrně, Jak se z praxe ukázalo tak TV toho stráví dost a při tom znakovém režimu to není moc daleko od normy. Budu uvažovat o tvé variantě.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31.07.2020, 18:07 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3009
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 165 times
EC1045.01 píše:
Takže jednou ti sedí řádek, ale nesedí ti snímkem a naopak Jenže těch 46,875uS je tak na hraně co se vleze na obrazovku při 48uS už něco nebude vidět a pokut by bylo 64uS na řádek a 312 řádek tak to kupodivu není 20mS ale jen 16.968mS ono by to totiž správně mělo být 312.5 aneb s prokládáním je celkově totiž 525 řádku.

Zase Ti kecá kalkulačka :D
64uS a 312 řádek je 19.968mS a používá to třeba ZX48.
Prokládaný PAL má 625 řádků.
U PMD-85 s 6MHz dotclk a 48us zobrazovanou plochou mají nějaké problémy se šířkou obrazu ?
Pokud to chceš užší, tak z krystalů jsou k dostání třeba 14MHz, ale taky 13.875MHz a 13,5MHz.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI55, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, DG-M, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.08.2020, 14:28 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 257
Has thanked: 39 times
Been thanked: 47 times
Máš pravdu soudruhu* s prokladem PAL má 625 řádku :god2: …. Nějak mi koktaly prsty na čudlítkovišti.

Ano při těch 6MHz tj. 48uS je prostě moc aby se obraz vešel na obrazovku obzvlášť pokut TV nemá možnost vycentrovat obraz ono ani při těch 6,144Mhz tj. 46,875uS to je dost na těsno pro zvažuji těch 7MHz a to vím, že ten 7MHz krystal je skoro nesehnatelný takže nejblíže je těch 14MHz, a bude se muset dělit dvěma.

*míněno v původním slova smyslu

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.08.2020, 14:53 
Online
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 287
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 72 times
Já vím, není to přesně 7MHz, ale je to hodně blízko... https://aukro.cz/qrp-krystal-7030-khz-6911045909

Petr


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.08.2020, 15:53 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3009
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 165 times
Jenže 7MHz není dělitelné 6.

Naopak 13,5MHz a 13,875MHz je v tv používáno a vychází to přesně na 64us :D

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI55, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, DG-M, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.08.2020, 16:16 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2230
Has thanked: 94 times
Been thanked: 266 times
Kluci jak jsem videl v prispevku cislo 448 a 7 MHz ,tak jsem si rikal ze uz z toho pomalu delate ZX Spectrum. Toto je overene a to pujde na drtive vetsine televizi.

Soucasne mne ale napadlo, ze kdyz by se dala frekvence 13,5 MHz, tak by to cele slo pojmout jako priprava na CCIR 601. Stale neni problem sehnat oscilator 27MHz, klidne i na 5V v dip zapojeni. Cele by se to vyvedlo na nejaky konektor. Takze puvodni zapojeni co delate by to vubec neohrozilo. Na tuto sbernici by se dala deska co by mela asi jeden CPLD (jde to nahradit par obvody) a ADV7175. Vystup by byl pravy PAL signal presne dle normy. To by mohlo byt zajimave pro par bastliru. Proc to neudelat podle normy z roku 1982 :lol: . Radeji jeste napisi ze cpu by jelo na 6,75 MHz.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.08.2020, 16:26 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 257
Has thanked: 39 times
Been thanked: 47 times
Jasně že 7MHz není dělitelné 6, ale poctivá analogová TV to sežere bez problému, aneb odchylka v časování jednotek procent nevadí. Otázka co tu bude dělat u moderních placek kde SCART či klasický VIDEO vstup je sprosté slovo a ta placka ten analog úmyslně mrví.

A mezi děvčaty tak těch 13,5MHz a i 13,875MHz taky není dělitelné 6, takže dostat těch 64uS nepůjde získat z horizontálního čítače, ale bude se tam muset zakomponovat i bodový čítač takže to bude úplně jedno, zda tam bude 7MHz nebo 6,75MHz.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.08.2020, 16:44 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3009
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 165 times
EC1045.01 píše:
A mezi děvčaty tak těch 13,5MHz a i 13,875MHz taky není dělitelné 6, takže dostat těch 64uS nepůjde získat z horizontálního čítače, ale bude se tam muset zakomponovat i bodový čítač takže to bude úplně jedno, zda tam bude 7MHz nebo 6,75MHz.

Ale fekál :roll:

13,5MHz :2 :6 je 72 znaků a přesně 64us,
13,875MHz :2 :6 je 74 znaků a přesně 64us.

Horizontální frekvence přesně je mnohem důležitejší než vertikální.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI55, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, DG-M, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 141 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz