OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 27.09.2020, 21:04

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 580 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 21.05.2020, 23:43 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 02.08.2015, 15:23
Příspěvky: 271
Bydliště: Skalica
Has thanked: 14 times
Been thanked: 136 times
@MTs
Napr. ked stlacis SNAP (co je vlastne NMI), tak D80mini (D80, KOMPAKT) nastrankuje MDOS ROM+RAM a na danej adrese (#66) v ROM-MDOSu je obsluzna rutina SNAPu pripadne NMI menu.
dalej prepinanie MDOS-ROM/ZX-ROM zabezpecuje:
- citanie instrukcie z #00 alebo #08 prepne (nastrankuje) MDOS ROMku
- citanie instrukcie z #1700 zase prepne naspat z MDOSu do ZX-ROM

_________________
ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA, DIDAKTIK M, DIDAKTIK KOMPAKT, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cierna), ROBOTRON K6304, divIDE, K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500, Amiga 500+, Amiga 1200


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 22.05.2020, 19:17 
Offline
Kecálek

Registrován: 06.04.2020, 16:24
Příspěvky: 112
Bydliště: Opava
Has thanked: 20 times
Been thanked: 27 times
Ano, to všechno je mi jasné. Na adrese #66 je v diskové ROM instrukce rst 0. Ale kód této instrukce si tam zapisuje MDOS sám při resetu (viz kód mdosu 2.x na adrese #2792). Znovu říkám, ta jediná buňka v diskové ROM je u Didaktiku Kompakt zapisovatelná. Teoreticky tam mohu zapsat libovolnou instrukci (jednobajtovou) a stisk snapu by ji měl provést. Proto jsem vznesl ten dotaz o škodlivosti toho zápisu pro d80mini. Dále pokud je přistránkována disková ROM, SNAP již nelze vyvolat (alespoň tedy v D40/80/kompaktu), snap (nmi) lze provést pouze z normální ROM.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 25.05.2020, 21:15 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1808
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 207 times
Tohle dela pouze ten MDOS 2 z Kompaktu, nebo i ten z D80? To slysim poprve. Vazne neco takoveho Kompakt ma? To je zajimave.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 25.05.2020, 21:33 
Offline
Kecálek

Registrován: 06.04.2020, 16:24
Příspěvky: 112
Bydliště: Opava
Has thanked: 20 times
Been thanked: 27 times
Doda píše:
Tohle dela pouze ten MDOS 2 z Kompaktu, nebo i ten z D80? To slysim poprve. Vazne neco takoveho Kompakt ma? To je zajimave.


Myslím, že to je pouze KOMPAKTovina. D80 to nemá (ruku do ohně za to ale nedám :)
A to zapisování rst 0 na adresu #66 nemá jen MDOS 2. Má ho i opravená verze 1 (zcela oficiální, ze Skalice). Jen je na jiném místě (místo nepodařeného testu 8255 tuším - viz komentovaný výpis od kvaksoftu). Pár Kompaktů bylo vyrobeno i s MDOSem 1.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 25.05.2020, 22:00 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1226
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 8 times
Been thanked: 173 times
Podľa schémy to bude záležitosť iba Kompaktu. Ten stránkuje ROM/RAM cez GALy, takže nieje problém na tom jednom mieste nastránkovať RAM (má 64 kB, z ktorých sa používa 48 kB + 2 kB pre MDOS + zrejme 1 B pre NMI). D80 to nemá, nevie nastránkovať RAM namiesto ROM a ani nemá akú (svoje 2 kB využíva celé). Navyše na tejto adrese už má RST0 (v MDOS2).

K čomu je to dobré? To asi páni návrhári niečo plánovali. Možno chceli možnosť vyradiť SNAP tým, že tam zapíšu RET, akurát zabudli na obnovenie DI/EI. Jediná možnosť na napadá inštrukcia RST, ale tie sú všetky obsadené, a nič z toho nieje vhodné pre NMI.


Mám otázku: vie tento radič vyslať signál DS0/DS1/MO0/MO1 priamo cez OUT? Zadám príslušný OUT a smerom do mechaniky sa mi zmení príslušný signál? Rovnako ako to vie D40 s MDOS1, teda priamo a okamžite, aj keď sa s disketou nepracuje. Pokiaľ áno, tento 4-bitový port by sa dal využiť na programovanie EEPROM priamo v D80mini, aj keby bola softvérovo zamknutá a prázdna.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 16.06.2020, 20:26 
Offline
Kecka

Registrován: 30.05.2020, 01:05
Příspěvky: 74
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 58 times
Been thanked: 21 times
Bude ještě D80 mini k dispozici ? Beru třeba i jen desku nebo komplet nebo kit a pobavím se pájením.

_________________
ZX Spectrum+ 48 kB s D40 nebo divIDE 57c, popřípadě Fuse a teď nově LNX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 04.09.2020, 15:22 
Offline
Nemluva

Registrován: 04.09.2020, 12:34
Příspěvky: 4
Has thanked: 4 times
Been thanked: 0 time
uz som pisal Billymu PM, tiez by som mal zaujem o jeden kus D80 mini, ak by este bol k dispozicii


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 05.09.2020, 22:22 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 02.08.2015, 15:23
Příspěvky: 271
Bydliště: Skalica
Has thanked: 14 times
Been thanked: 136 times
Aktualne nemam ani jeden kus, sice este planujem par kuskov, ale uz su zajednane a ani neviem kedy ich dokoncim, mozno do vianoc (dufam, ze tychto).
Ale ak sa chce niekto pustit do vyroby a potesit spectristov co este radic nemaju, tak sem davam gerbery pre vyrobu plosnakov.
Vsetko potrebne je tu https://billy48.speccy.cz/my_hw-sw/d80mini/index-d80mini.html
Pusti sa do toho niekto?


Přílohy:
Poznámka: Gerbery pre vyrobu D80mini v.2c (posledna verzia)
D80-mini_2c.zip [314.73 KiB]
30 krát

_________________
ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA, DIDAKTIK M, DIDAKTIK KOMPAKT, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cierna), ROBOTRON K6304, divIDE, K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500, Amiga 500+, Amiga 1200
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 06.09.2020, 18:08 
Offline
Prvnička

Registrován: 14.10.2019, 11:03
Příspěvky: 11
Has thanked: 0 time
Been thanked: 11 times
Ale jo , budu objednávat asi 10 ks DPS.
Konečně se pohne moje Gama 192 zase kousek dopředu. :comp:
Dobrá práce , máš můj obdiv.
Kdysi sem se pustil do předělávky D40. Neznalý práce s GAL jsem šel cestou SMD a otrocké kopie zapojení.
Až příjdou hotové DPS tak se ozvu , pak se domluvím na poslání plošáků zájemcům.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 06.09.2020, 19:47 
Offline
Nemluva

Registrován: 04.09.2020, 12:34
Příspěvky: 4
Has thanked: 4 times
Been thanked: 0 time
Skoro som uz objednal PCB aj ja :) Myslim ze viac ako 10 kusov nebude treba, pridal by som sa ti do fronty ako zaujemca. Fakt ma tento projektik nadchol, chcel by som to mat na svojej masinke. Zatial ahoj


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 06.09.2020, 21:04 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1226
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 8 times
Been thanked: 173 times
Môžem mať hlúpu otázku? Aký dlhý môže byť kábel predlžujúci zbernicu Didaktiku alebo Spectra? Keby bol zapojený iba konektor, z neho by išiel napríklad 40 cm kábel, a až potom by tam bolo D80mini, fungovalo by to spoľahlivo? Ono by to dobre vyzeralo ako jedna škatuľka vedľa kompu, D80mini by bolo schované pod 3,5" mechanikou...

Ďalšia otázka: aká by bola cena DPS aj s poštovným na SK? Prípadne plus so súčiastkami, hlavne integrované obvody.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 06.09.2020, 23:03 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1808
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 207 times
Na delku kabelu ti nikdo spolehlive neodpovi, zalezi na mnoha vecech a nekdy i 5cm muze byt moc. I to co mela puvodni D40/80 se mi vzdy zdalo docela nespolehlive.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 07.09.2020, 09:26 
Offline
Prvnička

Registrován: 06.10.2019, 17:56
Příspěvky: 18
Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time
wawe: Na kolik by vysla jedna deska s postou(posta nebo zasilkovna)? Nejspis bych si jednu taky vzal pokud bude volna


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 07.09.2020, 16:18 
Offline
Prvnička

Registrován: 14.10.2019, 11:03
Příspěvky: 11
Has thanked: 0 time
Been thanked: 11 times
Chlapci ,tož asi tak. Desky sou ve výrobě - 10 ks z toho si nechám 3 kousky , zbytek je k mání.Vychází to na cca 60 kč deska. Do 100 se vlezeme. Doba dodání je nějaký 3 týdny. Ku bratom poštovné zjistím , no určitě to nebude na zrujnování rozpočtu. Určitě se jedná jen o DPS bez součástek, ty si musí obstarat každý sám.
majkl.s - OK píšu si tě jako zájemce o 1ks.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 07.09.2020, 18:26 
Offline
Prvnička

Registrován: 06.10.2019, 17:56
Příspěvky: 18
Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time
wawe: ouk, jednu desku beru...ja se ptal spis jestli to pak pujde poslat postou :) Diky...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 580 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz