OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

DOSDev 2020

Právě je 02.07.2020, 20:22

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 161 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 29.03.2020, 11:50 
Online
Kecálek

Registrován: 21.10.2018, 08:27
Příspěvky: 206
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 24 times
Been thanked: 15 times
Tak ještě jeden dotaz, snad už poslední. Mám problém s nahráváním her v 48k módu. Konkrétně třeba Coloristic (ROM verze) nebo Infrerno, nebo 48k verze Jméno Růže. Po dekompresi se hra obyčejně zasekne nebo resetuje. Krátké video je tady: https://streamable.com/x5sor Bude to nějaký HW problém, ale co kde hledat? Sekne si i sem tam nějaké demo.Zakázal jsem i stránkování na portu 255d, tím pádem se z toho stala 128k verze, ale nepomohlo ... Díky za nakopnutí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 29.03.2020, 23:14 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1104
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 7 times
Been thanked: 163 times
Nemôže hnevať IM2? Čo hry Pedro... ?

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 30.03.2020, 14:52 
Online
Kecálek

Registrován: 21.10.2018, 08:27
Příspěvky: 206
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 24 times
Been thanked: 15 times
Tak problém byl v čínském hradle 74LS08. Nejprve byl zkrat nohy 2 na +5V. Počítač chodil s problémy viz výše. Včera uhnil úplně. S +5V se spojila i noha 5, což je v DG192 A14. No trvalo mi to než jsem to našel, a jen s morální podporou rEVERze, jinak bych to asi už prohodil oknem. Takže asi čínská hradla z ebay bude lépe dávat do patice rovnou preventivně. Po výměně LS08 snad už vše chodí jak má, včetně ROM verze Coloristic.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 15.05.2020, 12:16 
Online
Kecálek

Registrován: 21.10.2018, 08:27
Příspěvky: 206
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 24 times
Been thanked: 15 times
Chci se jen zeptat, chodí DG192 s D40? Ptám se proto, že mě to chodí, ale jen občas :-). Po zapnutí se mechanika seekne, červená obrazovka zůstane. Někdy se stane, že červená obrazovka zmizí, počítač ukáže menu, vyberu 48k Basic, proběhne znovu seek a zdá se, že by mechanika mohla chodit, ale je to takové nejisté.
Nebo bych měl natvrdo vynutit 48k režim jumperem na desce? Nemám ho vytažený na přepínač, protože jsem nechtěl pilovat krabici, ale koukám, že asi budu muset. Nebo DG192 s D40 z nějakého důvodu nemluví?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 15.05.2020, 13:14 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 02.08.2015, 15:23
Příspěvky: 266
Bydliště: Skalica
Has thanked: 13 times
Been thanked: 124 times
pwramp píše:
Chci se jen zeptat, chodí DG192 s D40? Ptám se proto, že mě to chodí, ale jen občas :-). Po zapnutí se mechanika seekne, červená obrazovka zůstane. Někdy se stane, že červená obrazovka zmizí, počítač ukáže menu, vyberu 48k Basic, proběhne znovu seek a zdá se, že by mechanika mohla chodit, ale je to takové nejisté.
Nebo bych měl natvrdo vynutit 48k režim jumperem na desce? Nemám ho vytažený na přepínač, protože jsem nechtěl pilovat krabici, ale koukám, že asi budu muset. Nebo DG192 s D40 z nějakého důvodu nemluví?

Ten rezim 48k nepomoze :( ten prepinac v podstate len vyberie polovicu ROMky 48k alebo 128k pri spusteni pocitaca. Nezakaze strankovanie 128k v com je problem pri D40/D80. Jednoducho zrkadlenie portov sposobuje koliziu na datovke.

_________________
ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA, DIDAKTIK M, DIDAKTIK KOMPAKT, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cierna), ROBOTRON K6304, divIDE, K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500, Amiga 500+, Amiga 1200


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 15.05.2020, 14:31 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 861
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 90 times
Been thanked: 255 times
Tam by stacilo oddelit CLK strankovacieho registra od GALu odporom a potom pri registri pomocou tranzistoroveho NOT gate tahat A5kou dole CLK toho registra. Pri D40/D80 operaciach by to zakazovalo strankovanie, bez nejakej sialenej dodatocnej logiky. V reale jeden skrabanec, 3 odpory a jeden tranzistor.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 15.05.2020, 14:42 
Online
Kecálek

Registrován: 21.10.2018, 08:27
Příspěvky: 206
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 24 times
Been thanked: 15 times
Tři odpory? Jeden oddělovací na přeškrab, jeden do báze tranzistoru a třetí?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 15.05.2020, 14:47 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 861
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 90 times
Been thanked: 255 times
Treti pre istotu do kolektora (aspon ja osobne vzdy nejaky davam), ale beriem ten navrh spat. Mne sa to hned nezdalo, lebo som si spomenul, ze DG192k som s D80 pouzival, a rozhodne ho upravovane nemam. Teraz pozeram do schemy, do GALu je natiahnuta aj A5 a 48k switch, takze ten nielen vnucuje 48k ROM, ale blokuje strankovanie pri D40/D80 operaciach. DG192k teda netreba upravovat.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 15.05.2020, 14:49 
Online
Kecálek

Registrován: 21.10.2018, 08:27
Příspěvky: 206
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 24 times
Been thanked: 15 times
Jinými slovy, mělo by stačit jumperem zvolit 48k režim? Nejsem u počítače (toho správného), takže to nemůžu zkusit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 15.05.2020, 14:51 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1104
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 7 times
Been thanked: 163 times
Ako pokus by som kábel k D40/D80 roztiahol, teda jeho dva ploché vodiče dal ďalej od seba, asi 5 cm. Ku podivu to niekedy dosť pomáha.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 15.05.2020, 14:54 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 861
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 90 times
Been thanked: 255 times
pwramp píše:
Jinými slovy, mělo by stačit jumperem zvolit 48k režim? Nejsem u počítače (toho správného), takže to nemůžu zkusit.


Ano, staci to prepnut na 48k. Pojde D40/D80 a 192k pamat je stale normalne dostupna.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 161 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz