OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

DOSDev 2020

Právě je 02.07.2020, 20:31

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 23.04.2020, 11:14 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8846
Bydliště: Praha
Has thanked: 1277 times
Been thanked: 1055 times
Od včera se tu potýkám s takovým ořechem. Mám PowerMac 6100 bez CD, jen floppy. (ano - externí SCSI CD-ROMky jsem dávno prodal s pocitem, že "už nebudou potřeba") Čili instalace a nakrmení 2GB disku je prakticky nemožné. Potřebuji na něj dostat ideálně 8.6, ale i 8.1 asi bude stačit.
Pak tu mám své "krmící PC" s DOS/Win98/WinXP a SCSI řadičem. ShapeShifter na Amize umí připojit i fyzický disk, ale to na PC Basilisk II, ani SheepShaver nejspíš neumí. Alespoň jsem nepřišel na to jak. A Amigu s SCSI už žádnou nemám, čili nehrozí varianta "udělat image disku pod SheepShaverem a na Amize jeho obsah překopírovat pod ShapeShifterem na fyzický disk", jak jsem to řešil kdysi.

Prostě jen PC a basta :-) Takže jsem si udělat na disku pod Woknama HFS oddíl, ale není samozřejmě naformátovaný. První otázka tedy zní:
Jak pod DOS/Win naformátovat disk na HFS?
Na netu jsem našel nějaké HFSUtils, ale DOS/Win verzi už ne - asi vzala za své časem. Nemáte někdo doma v zálohách? Linuxová verze je, ale tu nepotřebuju.
Dále jsem našel screenshot z Fusion3 pro DOS, že má také v menu položku SCSI. Nemáte někdo registrovanou verzi?

Dále je oříšek, jak vnutit tenhle fyzický disk SheepShaveru, který umí PPC (tedy podle wiki) 60x.

Ale začněmež tím naformátováním.
ps.: teď mě na záchodě napadlo, že WinUAE umí pracovat s fyzickými disky. Tak si hraju s myšlenkou, že bych disk připojil tam, pod ním nahodil ShapeShifter a tam disk naformátoval. Tedy pokud je to vůbec možné. Ale na K6-500Mhz to bude asi masakr i tak.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.04.2020, 11:44 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 20:03
Příspěvky: 834
Bydliště: Praha
Has thanked: 170 times
Been thanked: 70 times
Napada mne - co HFSExplorer? A pak na naformatovany disk proste zkopirovat uz nainstalovany system od nekoho?
https://hfsexplorer.en.softonic.com

_________________
Uz jen G4 FW800 s USB2 / 2 GB RAM / Wi-Fi / PCI - SATA - Leopard
PC AT Cyrix M II/266, SCSI CD-RW + 2x SCSI HDD, 256 MB SDRAM, SB AWE 64


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.04.2020, 12:20 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3635
Has thanked: 171 times
Been thanked: 274 times
No... taky jsem resil neco podobneho, u me to byl 7.x a LC-II, a nakonec se jako nejjednodussi ukazalo to krmit pres diskety :) Kdyz jsem to na tu LC-II konecne narval, tak jsem si to nakopiroval na magnetooptiku pro pripadne pozdejsi pouziti :)

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.04.2020, 12:21 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8846
Bydliště: Praha
Has thanked: 1277 times
Been thanked: 1055 times
To spíš transmac, ten umí i zapisovat. Nicméně ani jeden z nich neumí otevřít filedisk. Čili tahle cesta není možná.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.04.2020, 12:22 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8846
Bydliště: Praha
Has thanked: 1277 times
Been thanked: 1055 times
Kubik píše:
No... taky jsem resil neco podobneho, u me to byl 7.x a LC-II, a nakonec se jako nejjednodussi ukazalo to krmit pres diskety :) Kdyz jsem to na tu LC-II konecne narval, tak jsem si to nakopiroval na magnetooptiku pro pripadne pozdejsi pouziti :)

Jo, sedmička se ještě dá... Ale 8.x nemá ani disketový instalátor :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.04.2020, 14:06 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8846
Bydliště: Praha
Has thanked: 1277 times
Been thanked: 1055 times
Vypadá to, že nějaký build Basilisku II, konkrétně 94, by měl umět připojit reálné SCSI disky a nainstalovat na něj 8.1 - teď nemám čas to prubnout, až večer. Podám report. :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.04.2020, 17:46 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8846
Bydliště: Praha
Has thanked: 1277 times
Been thanked: 1055 times
Tak jo. Nevím proč, ale Basilisk II build 94 (přikládám), má oproti novějším verzím hafo užitečných nastavení. Takže ten + aspi driver (jen do 95-XP) 471a2 a disk připojíte pod emulátor. Instalátor OS8 ho blbě detekoval, nicméně stačilo se na něj vybodnout a použít z Aplikací DriveSetup. Ten ho detekoval správně a pak už jen instalovat. O víkendu uvidíme, zda takto připravený disk zkousne reálný Mac :-)

Mimochodem: ta 94ka šlape krásně rychle i na K6-500Mhz... Kdepak soudruh vývojář potom udělal chybu?


Přílohy:
Build94-BasiliskII_win32_031099.rar [540.42 KiB]
36 krát
aspi_471a2.zip [502.65 KiB]
35 krát

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.04.2020, 00:08 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8846
Bydliště: Praha
Has thanked: 1277 times
Been thanked: 1055 times
Tak musím samochválně (a vím, že to smrdí) říct, že vše naběhlo bez sebemenších problémů a na PowerMacintoshi 6100 mám 8.1 OS :-) Teda, a nevím proč, dalo si to nejdřív jeden restart navíc. Ale pak to naběhlo. Asi zkusím být drobná svině, vytáhnu ten 68pin 2GB disk z redukce a připravím si 68pin 36GB disk - jen tak cvičně - na něm už mí místo asi nikdy nedojde :-)
edit: aj, tak to vadu na kráse má, samozřejmě se pod Basiliskem nenainstalovala PPC část...

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.04.2020, 00:40 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8846
Bydliště: Praha
Has thanked: 1277 times
Been thanked: 1055 times
Tak jsem si řekl, že přetáhnu fonty, programy a nějaké ty důležitější knihovny z 7.x disku a nějak se mi to nedaří. Oba disky jsem zkoušel připojit na ty různé dvě pozice. Ale pořád nabíhá 7.6 - Option key nic nedělá, že bych si zvolil boot drive. Tohle to asi neumí. Samo ale pod tou 7.6 nevidím ten 8.1 disk (jakože takože asi HFS+? nevim...) Kurnik, co teď s tim...???

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.04.2020, 01:31 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8846
Bydliště: Praha
Has thanked: 1277 times
Been thanked: 1055 times
Tak nevim. Nakonec jsem hodil novej disk na LUN0 a ono se to načetlo i pod 7.6.1 - ale nabootovat z něj při připojení obou disků nemůžu. Nějaký data jsem přetahal, ale moc happy nejsem. On ten 7.6 je německej. A prostě nemůžu najít ty moduly, co se načítaj při bootu...

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.04.2020, 09:19 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3635
Has thanked: 171 times
Been thanked: 274 times
Tyhle stranky predpokladam znas: https://winworldpc.com/product/mac-os-7/76

BTW: nemas vyzkousenej zpusob, jak dostat OS (8.x) na G3/G4? Mechanika mi nejak necte vypalene a pres USB se mi to skoro podarilo jednou, a pak to prestalo fungovat uplne :)

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.04.2020, 12:43 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8846
Bydliště: Praha
Has thanked: 1277 times
Been thanked: 1055 times
JJ, znám. Ale SheepShaver neumí (nebo jsem nepřišel na to "jak") připojit fyzický disk. Takže emulace PPC se nekoná.
Ty chceš na G3 čistě jen OS8? Bez CD mechaniky? A bez USB? Nooo... Tak to jedině snad v jiném Macu :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.04.2020, 20:15 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 20:03
Příspěvky: 834
Bydliště: Praha
Has thanked: 170 times
Been thanked: 70 times
co nejak vyuzit boot z firewire? asi nejde, co? :D

_________________
Uz jen G4 FW800 s USB2 / 2 GB RAM / Wi-Fi / PCI - SATA - Leopard
PC AT Cyrix M II/266, SCSI CD-RW + 2x SCSI HDD, 256 MB SDRAM, SB AWE 64


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz