OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 21.10.2020, 00:18

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 02.01.2020, 18:18 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 920
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 265 times
Been thanked: 245 times
melsoft píše:
Nostalcompe, Nostalcompe....

když už ses ozval a nemáš na webu možnost reagovat na články, tak mi prosím vysvětli, proč když máš hluboko ve skříni SAPI a potřebuješ otestovat ANK-1, tak stavíš přípravek s 89S51. Není větší zábava oživit Mikrobasic?
Prosím, používal se v nějakém starém zařízení procesor Atmel AT89C51-24/AT89S51-24 ? (pouzdro DIP40, 4 KB Flash, 128 B RAM, 24 MHz, instrukční sada 8051) Mám jich asi 300 a tak zvažuji zda mají ještě někde nějaké uplatnění, např. na opravy nebo repliky. Napadá mě leda tak postavit nějaké retro výukové kalkulačky.

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.01.2020, 15:43 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.09.2015, 20:56
Příspěvky: 96
Bydliště: Jirny
Has thanked: 4 times
Been thanked: 17 times
Tak dala by se asi postavit Nostalcompova replika PETRa s 89C51čkou nebo jeho IO tester (tam by to chtělo víc Flashrom ale nějaká základní verze by snad mohla jít) nebo programátor či Eprom eraser (časovač mazačky).

Dále třeba:
http://www.dhservis.cz/dalsi/audiopanel.htm

Tady jsou i jiné konstrukce:
http://www.dhservis.cz/konstrukce.html

Nějaká inspirace je zde
http://www.kswichit.com/

Celkem sranda bývala s Basic52 (toho je plný internet), kdyby někdo hodně chtěl tak mám i originál knížku (v němčině).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.01.2020, 21:17 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 312
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 76 times
Petr s 89C51 se řešil tady.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18.01.2020, 23:41 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.09.2015, 20:56
Příspěvky: 96
Bydliště: Jirny
Has thanked: 4 times
Been thanked: 17 times
Jinak jsem si ještě vzpomněl, že existuje úžasný nástroj (IDE) od českého autora Martina Ošmery:

https://cs.wikipedia.org/wiki/MCU_8051_IDE

Já ho mám na Ubuntu 14.04 a je v repozitářích...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.01.2020, 00:13 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 920
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 265 times
Been thanked: 245 times
Ten vypadá skvěle, to bude dobrá náhrada za Keila.

Originální web stránku už ukradli Rusi, škoda že tak končí mnoho skvělých projektů. :-(

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31.01.2020, 17:01 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.09.2015, 20:56
Příspěvky: 96
Bydliště: Jirny
Has thanked: 4 times
Been thanked: 17 times
LitilDivil píše:
Asi...
Vždy mě překvapí (a potěší zároveň), když vidím takovéhle archeo někde stále v aktivní službě :)
Neví někdo z hokejistů..? Třeba k čemu je to připojené, co je dalšího v tom kufříku... :?: Viděl to někdo někde naživo?


Nedávno jsem viděl ve zprávách nějakou reportáž z bio/chemické laboratoře a tam laborantka u mikroskopu počítala nějaké breberky. Brejlila do okuláru a pravou rukou přitom mačkala tlačítko na "kalkulačce" jako je PETR. Podle mě na některých typech stačilo zmačknout + a 1 a pak už jen donekonečna = a ono se to chovalo jako takové to klikací (mechanické) počítadlo. Jestli mě už neklame paměť, tak někde v AR byla snad i úprava jak vyvést dráty od tlačítka = a udělat si počítadlo impulsů.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31.01.2020, 18:54 
Offline
Kecálek

Registrován: 16.11.2013, 20:07
Příspěvky: 185
Has thanked: 0 time
Been thanked: 77 times
melsoft píše:
Nedávno jsem viděl ve zprávách nějakou reportáž z bio/chemické laboratoře a tam laborantka u mikroskopu počítala nějaké breberky. Brejlila do okuláru a pravou rukou přitom mačkala tlačítko na "kalkulačce" jako je PETR. Podle mě na některých typech stačilo zmačknout + a 1 a pak už jen donekonečna = a ono se to chovalo jako takové to klikací (mechanické) počítadlo. Jestli mě už neklame paměť, tak někde v AR byla snad i úprava jak vyvést dráty od tlačítka = a udělat si počítadlo impulsů.


Takhle se dodnes chová asi většina (všechny?) kalkulačky. Stačí vložit počáteční hodnotu, 2x zmáčknout + (-*/), na displeji se někde stranou zobrazí písmenko K a pak už jen stačí mačkat rovnítko. Máš pravdu, že v amáru taková úprava vyšla. Ale ještě zajímavější věc vyšla ve sborníku UUS (Udělej Urob si Sám) někdy v polovině 80. let. Byl tam návod na stavbu digitálního počitadla okruhů k autodráze a hlavní elektroniku tvořily právě dvě kalkulačky, vestavěné do řídícího panelu. Fakt. Koukal jsem na to jak zjara :D Schválně jestli přijdete na to, co na kalkulačce namačkat, aby to počitadlo okruhů chodilo od nuly. Zrovna si tady s tou kalkulajdou hraju :D


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31.01.2020, 19:11 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 03.05.2017, 11:50
Příspěvky: 313
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 30 times
Been thanked: 80 times
1++0=


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01.02.2020, 01:04 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.05.2017, 11:58
Příspěvky: 822
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 93 times
Been thanked: 117 times
Mackat na kalkulace +1 a pak = to jsme zavodili ve skupince spoluzaku, kdo rychleji nadrtí do 100..... Ale dalo se i švindlovat, to kdyz jsem nenapadne v tom švunku stiskl uprostred zavodu +2 a pak pred koncem zas +1 Jo to byly casy kdyz mobily nebyly.

_________________
....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01.02.2020, 08:47 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 23.03.2014, 20:13
Příspěvky: 2097
Has thanked: 108 times
Been thanked: 396 times
Jednoduché kalkulačky mají téměř vždy automatickou konstantu, takže stačí mačkat + 1 = = = = = = = = = ...

U těch lepších se musí konstanta najdřív "naprogramovat", což potom obvykle signalizuje nějaké to K na vršku displeje.

Starší stolní saldovačky, například ty ve stejné krabici jako měl Petr, fungovaly stejně jako (elektro)mechanické počítačky, tedy neměly samostatnou klávesu s rovnítkem, ale přičítaly nebo odečítaly zadaný údaj k/od akumulátoru.

Doporučená studijní literatura: Jiří Mrázek - Hry s kalkulátory

Obrázek

_________________
V první polovině letošního roku ve Švédsku zemřelo nejvíce lidí od hladomoru v 19. století.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01.02.2020, 09:24 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1731
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 381 times
Been thanked: 635 times
Tady je kniha ke stažení. Mám ji doma i fyzicky a ve své době jsem si s ní užil hodně zábavy.
https://uloz.to/file/YA3Heynx/hry-s-kalkulatory-pdf

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01.02.2020, 10:52 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.05.2017, 11:58
Příspěvky: 822
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 93 times
Been thanked: 117 times
Nema nekdo manual k tem ceskym kalkulackam tesla oku 104, Oku107 nebo t801?
Neco jsem na nich zkousel a zdalo se mi, ze jsem nebyl uplne jejim pánem....
A co delaji ty prepinace?
Neco je vysvetleno tu, ale cely navod by se hodil..
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=84651

_________________
....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.02.2020, 13:23 
Offline
Kecálek

Registrován: 16.11.2013, 20:07
Příspěvky: 185
Has thanked: 0 time
Been thanked: 77 times
Tak 1+===== mi na obyčejné kancelářské kalkulajdě nefunguje (ale na té ve Windows ano).
1++==== funguje (zobrazí se K)

Čítání od nuly funguje, jak píše Clouseau 1++0=====
My jsme ve škole používali: 1-2--========== , Na vědecké kalkulačce funguje -1--====

Schválně jsem našel to počitadlo kol k autodráze. Vyšlo to v roce 1985 ve sborníku č. 53 a 54. Zajímavé na tom je to, že se to nastavovalo jediným tlačítkem START. Je tam několik sekvenčně spouštěných MKO, které obě vestavěné kalkulačky vynulují a "naprogramují" a pak už to jen přičítá kola. Ovládání kalkulaček je optočleny, které jsou "napíchnuté" přímo do klávesnice.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz