OldComp.cz
http://oldcomp.cz/

MK14 - diagnostika
http://oldcomp.cz/viewtopic.php?f=89&t=6822
Stránka 12

Autor:  mgrunt [ 29.10.2018, 13:14 ]
Předmět příspěvku:  MK14 - diagnostika

Zdravím postavil jsem si MK14, ale nemaká to :-(. Jediné co se mi na displeji zobrazí je nula úplně vpravo a segmenty dost ostře svítí. Už jsem proměřil všechny TTL (externě na kontaktním poli) až na dva, které jsou na jednoduché měření složitější. Vyndal jsem INS8154, vyměnil RAM (2ks za jiné 2ks koupené nedávno), proměřil patice IO jestli mají dobrý kontakt (měřeno spodní strana PCB a noha IO), krystal kmitá... Tak už zbývá jenom vadné PROM (či špatně naprogramované - ty mám přímo od pana Lukáška) nebo přímo vadné CPU. Samotné CPU by otestovat asi šlo (http://www.nostalcomp.cz/test8060.php), ale nemám potřebné TTL obvody na jeho otestování. Jak vyloučit vadné PROM? Mám logický analyzátor tak kdyby to šlo někam jednoduše píchnout, kouknout na to a tím zjistit co je špatně...

PS: Mám plošný spoj na rozšíření paměti, ale na to zatím nemám potřebné součástky (tím by se vyloučily PROM a RAM).

Děkuji

Autor:  Martin8bity [ 29.10.2018, 21:06 ]
Předmět příspěvku:  Re: MK14 - diagnostika

Ahoj, pravdepodobnost, ze jsou spaten PROM je miziva, resp. jeste si mi to nikdy nestalo, ze by nekomu nefungovaly, ale klidne Ti poslu 2 nove kousky. Co Ti chybi na desku rozsireni pameti, pokud se nepletu, tak naprogramovane PLD mas, tak snad jen EPROM, ne? RAM se nemusi osazovat, pokud se pouziji ty na desce a naopak.

Za mne je to v CPU, tech uz par spatnych na hromadce mam. Celkem casto je u CPU take haklivy reset, zkus po zapnuti nekolikrat stisknout reset tlacitko, jestli se to nechytne.

Autor:  microlan [ 29.10.2018, 21:22 ]
Předmět příspěvku:  Re: MK14 - diagnostika

To, že svítí právě nula, mě navádí k myšlence, že bude problém v řadiči katod.

IC17B, IC12, IC13

//Jsou pulsy na vývodu 6 IC17?

Autor:  mgrunt [ 29.10.2018, 22:25 ]
Předmět příspěvku:  Re: MK14 - diagnostika

Martin: Chybí mi EEPROM. Objednal jsem ji (včetně SRAM) dnes za dolar na e-bay (nechtělo se mi platit cca 200Kč včetně poštovného kdybych ji objednal tu). Takže bude trvat nějaký ten pátek než to dojde. Ale pokud by došlo na nejhorší scénář (ještě si s tím chvilku pohraji) mohl bych Tě drze poprosit jestli bych Ti nemohl MK14 poslat, že byste tam těch pár obvodů prohodil a vědělo by se během pár minut hned kde byl problém?

Microlan: Testoval jsem 7400, 7404, 7408, 74157, 74365 tzn. IO12 a IO13 ne (to byly na otestování ty složitější). Vyzkouším a dám vědět (dnes už se k tomu nedostanu).

Jinak shodou okolností dnes kolega něco objednával na GME takže jsem mu do košíku přihodil dva 74xx na ten testovací obvod CPU. Takže bych mohl do konce týdne vědět jestli je OK.

Autor:  microlan [ 31.10.2018, 11:33 ]
Předmět příspěvku:  Re: MK14 - diagnostika

A co ty pulsy WR-RD?

Autor:  Martin8bity [ 31.10.2018, 16:16 ]
Předmět příspěvku:  Re: MK14 - diagnostika

Klidne to zkusim, prohodit neni problem, nejvetsi hruzu mam z toho, ze to pak budu muset zabalit, napsat adresy, odnest na postu a vystat frontu. Nejede nekdo v Tvem okoli na TM, ze bys mu to dal, ja tam vyzkousel a hned po nem poslal zpet?

Autor:  mgrunt [ 31.10.2018, 23:35 ]
Předmět příspěvku:  Re: MK14 - diagnostika

Ještě než začnu měřit tak výchozí stav je takový (omlouvám se, že jsem to takto nepopsal hned, ale ještě jsem trochu experimentoval takže vím i to co jsem minule nevěděl).

Osazené PROM a 2x RAM IC4 a IC5 (AM9111DPC) - na displeji svítí jedna "nula" zcela vpravo (nule nesvítí jeden segment a to ten vlevo dole).
Po vzájemném prohození RAM je vše stejné. Na reset to nereaguje (displej ani neproblikne).

Osazené PROM a 2x RAM IC4 a IC5 (AM9111BPC) - s nimi už se to chová jinak.
1) Po zapnutí napájení svítí na všech segmentovkách nuly (mimo první segmentovky úplně vlevo kde nesvítí nic), ale nule ve všech případech nesvítí jeden segment (vlevo nahoře).
2) Pokud to chvilku takto nechám (asi než se to "zahřeje") tak po cca minutě to začne se segmentovkama cvičit (problikávají různě segmenty).
3) Po resetu (nebo po chvilce blikání) už to skoro zobrazí to co má - displej je ve stavu -0000-00- (kde - znamená, že segmentovka nesvítí). Akorát nulám nesvítí segment vlevo nahoře, občas po resetu i jiný, ale ve všech případech nesvítí vlevo vahoře. Na klávesnici to skoro nereaguje (mění se akorát segmenty 4. nuly z leva, ostatní se nemění, ale není z toho poznat nějaké číslo či písmeno...).
4) Po odpojení napájení a připojení (bez větší pauzy, třeba 5 vteřin) je stav -0000-00- (bod 3).
5) Pokud napájení odpojím na delší dobu (třeba na minutu) a zapnu to je to ve stavu bod 1

ALE pokud RAM mezi sebou prohodím tak jediný co svítí je jedna segmentovka a to ta úplně vpravo a svítí na ni 8 (dost výrazně - kdyby takto svítily i ostatní segmentovky mohl bych si u toho ve tmě s trochou nadsázky číst). Po cca minutě čekání 8 zhasne a na reset už to vůbec nereaguje (na displeji nesvítí nic).

Připadalo mi důležité toto zmínit než začnu měřit (dnes se k měření už nedostanu).

Takže teď je otázka co vůbec měřit. Jestli nezačít nejdříve testem samotného procesoru (mohu provést přes víkend). Na tu RAM to reaguje fakt divně...

Martin: znám to, taky na poštu chodím třeba 14 dní... zatím to zkusím vyřešit nějak svépomocí. Díky.

Autor:  microlan [ 01.11.2018, 08:00 ]
Předmět příspěvku:  Re: MK14 - diagnostika

Aha, tak to vypadá, že Ti kmitá stabilizátor napájení. Jaký máš kondenzátor na přívodu napájení?

Autor:  Martin8bity [ 01.11.2018, 11:43 ]
Předmět příspěvku:  Re: MK14 - diagnostika

Obecně určitě začni napájením. Koukni, co máš na IO po celé desce. Ideálně nejen měřákem, ale i oscíkem. Na MK14 není moc blokovacích kondíků.

Autor:  mgrunt [ 09.11.2018, 11:38 ]
Předmět příspěvku:  Re: MK14 - diagnostika

Jenom se ze slušnosti ozývám, že jsem na to zatím neměl moc času (v kuse). Ale mezitím jsem ve volných chvílích osadil paticemi RAM expander a čekám až mi přijde SRAM a EEPROM. Včera večer jsem nadrátoval na napájivém poli tester CPU, ale už bylo pozdě tak jsem to raději nezkoušel (musím to ještě pořádně zkontrolovat a na to už jsem o půlnoci neměl sílu). Ještě asi pomocí Arduina pořádně otestuji ty TTL. Jo a koukal jsem osciloskopem na napájení (5V) a u všeho co mám k dispozici tak je tam strašný bordel takže zatím hledám nějaké obyčejné trafo (ne spínaná zdroj) resp. potřeboval jsem větší chladič na 7805, ale ten jsem už sehnal takže to taky vyzkouším. Myslím, že s tím všim snad problém najdu. Pak se ozvu.

Pak mě ještě napadlo, jestli není nějaký šlus na datových linkách pod paticemi. Není pod ně vidět (nemám precizní). To pak asi taky prověřím.

Autor:  mgrunt [ 13.11.2018, 15:31 ]
Předmět příspěvku:  Re: MK14 - diagnostika

Tak jsem postavil tester INS8060 a ani ťuk.
http://www.nostalcomp.cz/test8060.php
LEDka ani neblikne (po zmačknutí tlačítka). Celé to má spotřebu kolem 200mA a zdánlivě to nic nedělá. Tak jsem objednal i nové CPU. Ještě na to zkusím mrknout pomocí logického analyzátoru a osciloskopu. Škoda, že nemám logickou sondu tou by to šlo asi ohmatat hned... Ještě jednou prověřím ty TTL a pak už to snad bude muset fungovat, když k tomu budu mít prakticky všechno nové (celý RAM expander, nové snad funkční CPU...). A potom to tedy různě proházím a snad zjistím v čem byl problém. Ozvu se.

Autor:  microlan [ 13.11.2018, 20:58 ]
Předmět příspěvku:  Re: MK14 - diagnostika

Já nevím, ale na běh programu musí být SA ukostřený, ale je fakt, že monitor běží přes to.

Autor:  danhard [ 14.11.2018, 02:46 ]
Předmět příspěvku:  Re: MK14 - diagnostika

Co je SA ?

Logické sondy jsem snad nikdy pořádně nepoužil, osciloskop je to správné kukátko.

Měl jsem jich asi 60, teď asi jen 5, nevím, používám jen jeden.

Autor:  vanthomas [ 14.11.2018, 03:50 ]
Předmět příspěvku:  Re: MK14 - diagnostika

danhard píše:
Co je SA ?

Příloha:
sensea.jpg
sensea.jpg [ 70.12 KiB | Zobrazeno 9148 krát ]

Autor:  mgrunt [ 08.12.2018, 00:19 ]
Předmět příspěvku:  Re: MK14 - diagnostika

Takže uz to funguje (prislo mi vse na další testy), ale pouze s následující konfiguraci (expander deska osazena GAL a RAM). Mladej mi trochu pocmaral klavesnici... Koupil jsem i novy procesor a funguji oba. RAM které mam jsou asi nejake divne nebo ne plne kompatibilní a s nimi to nemaka.

Přílohy:
NewImage_1200_899_90.jpg
NewImage_1200_899_90.jpg [ 233.02 KiB | Zobrazeno 8758 krát ]
NewImage_890_1189_90.jpg
NewImage_890_1189_90.jpg [ 308.73 KiB | Zobrazeno 8758 krát ]
NewImage_890_1191_90.jpg
NewImage_890_1191_90.jpg [ 265.74 KiB | Zobrazeno 8758 krát ]

Stránka 12 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/