OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

DOSDev 2020

Právě je 04.07.2020, 11:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 181 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Paměťová klávesnice pro MK14
PříspěvekNapsal: 23.06.2017, 10:26 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16.03.2017, 11:36
Příspěvky: 1474
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 78 times
Been thanked: 103 times
Pro repliku MK14 chci vyrobit externí klávesnici, která bude schopna si jednou pracně na´tukané příkazy pamatovat a kdykoli je editovat a nahrát do MK14. Chci to udělat kompletně ze součástek THD. Řídící procesor AT89S52 (jediné co umím jakž taž naprogramovat a co z dálky vypadá docela dobově) a pár spínačů 4066, které budou spínat řádky a sloupce přes vyvedený přímý konektor MK14, 6 číslic led displeje, SPI eeprom 32 kB a samozřejmě 5 x 5 klávesová matice. A protože se mě nedostává pinů na CPU pro přímé řízení 20 spínačů 4066, tak potřebuji dekodér 5 na 32, nebo jen 5 na 20. protože nic takového v jednom pouzdru není, uvažuji o nějakém hradlovém poli v DIL40, něco jako dnes už nevyráběný P5C090. Poradí mě a případně naprogramuje takovou věc?

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Paměťová klávesnice pro MK14
PříspěvekNapsal: 23.06.2017, 13:59 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16.03.2017, 11:36
Příspěvky: 1474
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 78 times
Been thanked: 103 times
Zjednodušuji zadání, volba padla na 2 kusy GAL22V10, kdo mě vytvoří potřebný obsah ze zadané tabulky?

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Paměťová klávesnice pro MK14
PříspěvekNapsal: 23.06.2017, 14:27 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1325
Bydliště: Kurim
Has thanked: 523 times
Been thanked: 387 times
GAL Ti klidně napíšu i naprgám, jen nevím, zda to není moc složitý postup. Nedalo by se počkat na změnu sloupce a na chvilku pak stáhnou příslušný vstup k nule jen pro ten čtecí impuls? Pak by ses obešel jak bez dekodéru, tak bez těch spínačů.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Paměťová klávesnice pro MK14
PříspěvekNapsal: 23.06.2017, 14:33 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2917
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 161 times
Mám tu štangli GAL20V8, stačí zadat požadovanou funkci v ABELu :)
Na co ty 4066, to tam nejsou logické úrovně ? Potřebuješ současně více tlačítek ? Jak je správně ta matice - vidím tam 20 tlačítek ?
Nebo to chceš asi udělat klávesnici, kde budou další přidaná tlačítka Load, Save, Direct ... a ta bude programovatelná ?

Tak klávesnice (MK14) má 8 vstupů 1 z 8 a 4 výstupy, to by se mělo jít naprogramovat do jednoho GAL20V8. Vstup od CPU 5 bitů kód tlačítka + OE výstupu.
Teď jen zkusit, jestli se to tam naláme :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Paměťová klávesnice pro MK14
PříspěvekNapsal: 23.06.2017, 14:59 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16.03.2017, 11:36
Příspěvky: 1474
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 78 times
Been thanked: 103 times
Díky za reakce, tak to je paráda, programátor je z brna. K těm úrovním, právě, že tam jdou do sloupců otevřený kolektory, který jsou pullup až po stisku originální klovesnice. Už jsem to vážil ze všech stran a i z hlediska obslužného programu mě to vychází líp takhle. Stejně bych musel hlídat 8 sloupců a pak navíc další 3 výstupní bity. Protože tam potřebuju ošetřit další 5 x 5 klávesnici, displej a SPI pro paměť tak už je těch 32 bitů na portech málo

// pro ten procesor asi hračka, ale já bych se asi už ztratil ve dvou smyčkách projíždění klávesnic. takle si budu řešit vstupní klávesnici s displejem a do mašiny budu pouštět výsledek pro jistotu se 4 x delším časem než je 1 runda skenování, v režimu přímého vstupu klávesnice do mašiny to bude přesně kopírovat stisk klávesy, SW jednoduchý jak kafemlýnek.

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Paměťová klávesnice pro MK14
PříspěvekNapsal: 23.06.2017, 15:15 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16.03.2017, 11:36
Příspěvky: 1474
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 78 times
Been thanked: 103 times
Obráceně, 8 výstupů a 4 vstupy. Jo z CPU 5 + 1

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Paměťová klávesnice pro MK14
PříspěvekNapsal: 23.06.2017, 15:24 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2917
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 161 times
Stejně tam potřebuješ brouka, kterej bude realizovat pro MK14 tu klávesnici, co bude dělat ta externí klávesnice s CPU je nepodstatné, to nemusí být vůbec spojené, dej si tam klávesnici z PC :)

Vstupy a výstupy jsou z pozice toho GALu :lol:

Stejně se dají dělat i větší klávesnice, jen se musí zvážit obsluha dvou tlačítek (shift aj.) a správně to zlomit na dva brouky, nebo použít malé CPLD.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Paměťová klávesnice pro MK14
PříspěvekNapsal: 23.06.2017, 15:38 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16.03.2017, 11:36
Příspěvky: 1474
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 78 times
Been thanked: 103 times
Uz jedu dom a cerstvy vzduch me rozsvitil a pochopil jsem tu 20v8. Ze by sam vyhodnocoval sloupce a podle 5 bitu z cpu by daval patricny radek. To je genialni napad! To kdyby slo nakombinovat...

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Paměťová klávesnice pro MK14
PříspěvekNapsal: 23.06.2017, 15:53 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2917
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 161 times
No, neměl by být problém, makrocela má 8 vstupů, víc než 8 tlačítek na řádku tam není.
Nezapomínej, že jsem stará škola, MH7400 a Karnaughovy mapy bylo moje živobití :lol:
Takže pokud nepotřebuješ kombinace tlačítek, tak takový dekodér se tam dá nalámat přímo.
Asi by šel i do 16V8, ale tam je to s odřenejma ušima na vývody a nemám jich už zbytečně.
Jsou tam funkčně 4 volný makrocely, do těch nacpu jakýkoliv přídavky.

Jak si uděláš další obsluhu záleží na Tobě, tady je Tvoje klávesnice a klidně obslouží i vícestisky, ale jen omezený sortiment. Ty tam budeš cpát jen naprogramovaný kód klávesy, nebo vícestisku, datovách drátů je tam s rezervou, ale skončíš na možnostech toho pole.
Výhoda je konektor na externí klávesnici :)

Můžu to udělat zcela oběcně, je tam pole možných 8x4 kláves, kódování lineárně na 5 bitů.
8 adresovacích vstupů 1 z 8, 4 výstupy s OE, přesně 16V8, nulová rezerva.
Nehrotil bych to , 20V8 mám.

Možná by to bylo zajímavý i na jiný hračky .
S dvěma 20V8, nebo XC9536xl by to mohlo zajímat Spektritsty a SAM.

U Privileg PR56 jsem to měl udělaný na logice, byla to moje první programovatelná kalkulačka s externí pamětí na děrné pásce.
Kdybych jí ještě někde sehnal, tak bych si jí pořídil. 72 pgm kroků, jedinej podmíněnej skok na -, 10 registrů. Nikdy jsem víc nepotřeboval :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Paměťová klávesnice pro MK14
PříspěvekNapsal: 23.06.2017, 21:04 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16.03.2017, 11:36
Příspěvky: 1474
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 78 times
Been thanked: 103 times
Žádné dvojstisky, jen 20 kombinací z 5 bitového slova, dám to do tabulky a pokud bys to uměl nakódovat,...

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Paměťová klávesnice pro MK14
PříspěvekNapsal: 23.06.2017, 21:11 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2917
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 161 times
Tabulka vůbec není zapotřebí, bude to obecný dekodér pro 8x4 kláves a kódování bude lineární, nebo ho můžeš naprogramováním libovolně změnit :)
Bude to otrocky napsaný v Abelu.

Naposled jsem to dělal před 20.ti lety, ale ještě si to pamatuju :D
Pro Tebe je to informace, že odněkud zadáš 5 bit kód a strobe a ono to vygeneruje zmáčknutí klávesy.
Nevyužité kombinace vstupního kódu se daji použít na stisk dvou kláves.
Každý výstupní bit je limitovaný na 8 kláves, ovšem je 50% rezerva na cokoli :)

Je o pěkná aplikace :)


Naposledy upravil danhard dne 23.06.2017, 21:19, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Paměťová klávesnice pro MK14
PříspěvekNapsal: 23.06.2017, 21:16 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16.03.2017, 11:36
Příspěvky: 1474
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 78 times
Been thanked: 103 times
OK, nakóduju to podle toho jak to vyjde, abych nemusel dělat převodní rutinu

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Paměťová klávesnice pro MK14
PříspěvekNapsal: 23.06.2017, 21:20 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2917
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 161 times
Je to úplně jedno.
Dalo by se říct, že ten GAL byl stvořen pro tuto funkci :lol:
Je to AND-OR matice.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Paměťová klávesnice pro MK14
PříspěvekNapsal: 23.06.2017, 21:30 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16.03.2017, 11:36
Příspěvky: 1474
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 78 times
Been thanked: 103 times
Aha, tak to je už nad moje chápání. My mu nerozumíme, ale my mu věříme. Paprťála paprťála

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Paměťová klávesnice pro MK14
PříspěvekNapsal: 23.06.2017, 22:15 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2917
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 161 times
To nevadí, budeš tam mít ovladatelnejch všech 32 tlačítek a jak si změníš jejich kód je čistě na Tobě :)
Dá se s tím maimálně klávesnice 8x8 bez dvolkliku, nebo 64 kombinací.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 181 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz