OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrujte se zde!

Právě je 15 lis 2018, 17:34

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: MK14 - diagnostika
PříspěvekNapsal: 29 říj 2018, 12:14 
Offline
Nemluva

Registrován: 29 říj 2018, 11:57
Příspěvky: 5
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Zdravím postavil jsem si MK14, ale nemaká to :-(. Jediné co se mi na displeji zobrazí je nula úplně vpravo a segmenty dost ostře svítí. Už jsem proměřil všechny TTL (externě na kontaktním poli) až na dva, které jsou na jednoduché měření složitější. Vyndal jsem INS8154, vyměnil RAM (2ks za jiné 2ks koupené nedávno), proměřil patice IO jestli mají dobrý kontakt (měřeno spodní strana PCB a noha IO), krystal kmitá... Tak už zbývá jenom vadné PROM (či špatně naprogramované - ty mám přímo od pana Lukáška) nebo přímo vadné CPU. Samotné CPU by otestovat asi šlo (http://www.nostalcomp.cz/test8060.php), ale nemám potřebné TTL obvody na jeho otestování. Jak vyloučit vadné PROM? Mám logický analyzátor tak kdyby to šlo někam jednoduše píchnout, kouknout na to a tím zjistit co je špatně...

PS: Mám plošný spoj na rozšíření paměti, ale na to zatím nemám potřebné součástky (tím by se vyloučily PROM a RAM).

Děkuji


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MK14 - diagnostika
PříspěvekNapsal: 29 říj 2018, 20:06 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 1092
Bydliště: Kurim
Has thanked: 359 times
Been thanked: 301 times
Ahoj, pravdepodobnost, ze jsou spaten PROM je miziva, resp. jeste si mi to nikdy nestalo, ze by nekomu nefungovaly, ale klidne Ti poslu 2 nove kousky. Co Ti chybi na desku rozsireni pameti, pokud se nepletu, tak naprogramovane PLD mas, tak snad jen EPROM, ne? RAM se nemusi osazovat, pokud se pouziji ty na desce a naopak.

Za mne je to v CPU, tech uz par spatnych na hromadce mam. Celkem casto je u CPU take haklivy reset, zkus po zapnuti nekolikrat stisknout reset tlacitko, jestli se to nechytne.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MK14 - diagnostika
PříspěvekNapsal: 29 říj 2018, 20:22 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 10:36
Příspěvky: 596
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 25 times
Been thanked: 40 times
To, že svítí právě nula, mě navádí k myšlence, že bude problém v řadiči katod.

IC17B, IC12, IC13

//Jsou pulsy na vývodu 6 IC17?

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MK14 - diagnostika
PříspěvekNapsal: 29 říj 2018, 21:25 
Offline
Nemluva

Registrován: 29 říj 2018, 11:57
Příspěvky: 5
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Martin: Chybí mi EEPROM. Objednal jsem ji (včetně SRAM) dnes za dolar na e-bay (nechtělo se mi platit cca 200Kč včetně poštovného kdybych ji objednal tu). Takže bude trvat nějaký ten pátek než to dojde. Ale pokud by došlo na nejhorší scénář (ještě si s tím chvilku pohraji) mohl bych Tě drze poprosit jestli bych Ti nemohl MK14 poslat, že byste tam těch pár obvodů prohodil a vědělo by se během pár minut hned kde byl problém?

Microlan: Testoval jsem 7400, 7404, 7408, 74157, 74365 tzn. IO12 a IO13 ne (to byly na otestování ty složitější). Vyzkouším a dám vědět (dnes už se k tomu nedostanu).

Jinak shodou okolností dnes kolega něco objednával na GME takže jsem mu do košíku přihodil dva 74xx na ten testovací obvod CPU. Takže bych mohl do konce týdne vědět jestli je OK.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MK14 - diagnostika
PříspěvekNapsal: 31 říj 2018, 10:33 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 10:36
Příspěvky: 596
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 25 times
Been thanked: 40 times
A co ty pulsy WR-RD?

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MK14 - diagnostika
PříspěvekNapsal: 31 říj 2018, 15:16 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 1092
Bydliště: Kurim
Has thanked: 359 times
Been thanked: 301 times
Klidne to zkusim, prohodit neni problem, nejvetsi hruzu mam z toho, ze to pak budu muset zabalit, napsat adresy, odnest na postu a vystat frontu. Nejede nekdo v Tvem okoli na TM, ze bys mu to dal, ja tam vyzkousel a hned po nem poslal zpet?

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MK14 - diagnostika
PříspěvekNapsal: 31 říj 2018, 22:35 
Offline
Nemluva

Registrován: 29 říj 2018, 11:57
Příspěvky: 5
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ještě než začnu měřit tak výchozí stav je takový (omlouvám se, že jsem to takto nepopsal hned, ale ještě jsem trochu experimentoval takže vím i to co jsem minule nevěděl).

Osazené PROM a 2x RAM IC4 a IC5 (AM9111DPC) - na displeji svítí jedna "nula" zcela vpravo (nule nesvítí jeden segment a to ten vlevo dole).
Po vzájemném prohození RAM je vše stejné. Na reset to nereaguje (displej ani neproblikne).

Osazené PROM a 2x RAM IC4 a IC5 (AM9111BPC) - s nimi už se to chová jinak.
1) Po zapnutí napájení svítí na všech segmentovkách nuly (mimo první segmentovky úplně vlevo kde nesvítí nic), ale nule ve všech případech nesvítí jeden segment (vlevo nahoře).
2) Pokud to chvilku takto nechám (asi než se to "zahřeje") tak po cca minutě to začne se segmentovkama cvičit (problikávají různě segmenty).
3) Po resetu (nebo po chvilce blikání) už to skoro zobrazí to co má - displej je ve stavu -0000-00- (kde - znamená, že segmentovka nesvítí). Akorát nulám nesvítí segment vlevo nahoře, občas po resetu i jiný, ale ve všech případech nesvítí vlevo vahoře. Na klávesnici to skoro nereaguje (mění se akorát segmenty 4. nuly z leva, ostatní se nemění, ale není z toho poznat nějaké číslo či písmeno...).
4) Po odpojení napájení a připojení (bez větší pauzy, třeba 5 vteřin) je stav -0000-00- (bod 3).
5) Pokud napájení odpojím na delší dobu (třeba na minutu) a zapnu to je to ve stavu bod 1

ALE pokud RAM mezi sebou prohodím tak jediný co svítí je jedna segmentovka a to ta úplně vpravo a svítí na ni 8 (dost výrazně - kdyby takto svítily i ostatní segmentovky mohl bych si u toho ve tmě s trochou nadsázky číst). Po cca minutě čekání 8 zhasne a na reset už to vůbec nereaguje (na displeji nesvítí nic).

Připadalo mi důležité toto zmínit než začnu měřit (dnes se k měření už nedostanu).

Takže teď je otázka co vůbec měřit. Jestli nezačít nejdříve testem samotného procesoru (mohu provést přes víkend). Na tu RAM to reaguje fakt divně...

Martin: znám to, taky na poštu chodím třeba 14 dní... zatím to zkusím vyřešit nějak svépomocí. Díky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MK14 - diagnostika
PříspěvekNapsal: 01 lis 2018, 07:00 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 10:36
Příspěvky: 596
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 25 times
Been thanked: 40 times
Aha, tak to vypadá, že Ti kmitá stabilizátor napájení. Jaký máš kondenzátor na přívodu napájení?

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MK14 - diagnostika
PříspěvekNapsal: 01 lis 2018, 10:43 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 1092
Bydliště: Kurim
Has thanked: 359 times
Been thanked: 301 times
Obecně určitě začni napájením. Koukni, co máš na IO po celé desce. Ideálně nejen měřákem, ale i oscíkem. Na MK14 není moc blokovacích kondíků.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MK14 - diagnostika
PříspěvekNapsal: 09 lis 2018, 10:38 
Offline
Nemluva

Registrován: 29 říj 2018, 11:57
Příspěvky: 5
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Jenom se ze slušnosti ozývám, že jsem na to zatím neměl moc času (v kuse). Ale mezitím jsem ve volných chvílích osadil paticemi RAM expander a čekám až mi přijde SRAM a EEPROM. Včera večer jsem nadrátoval na napájivém poli tester CPU, ale už bylo pozdě tak jsem to raději nezkoušel (musím to ještě pořádně zkontrolovat a na to už jsem o půlnoci neměl sílu). Ještě asi pomocí Arduina pořádně otestuji ty TTL. Jo a koukal jsem osciloskopem na napájení (5V) a u všeho co mám k dispozici tak je tam strašný bordel takže zatím hledám nějaké obyčejné trafo (ne spínaná zdroj) resp. potřeboval jsem větší chladič na 7805, ale ten jsem už sehnal takže to taky vyzkouším. Myslím, že s tím všim snad problém najdu. Pak se ozvu.

Pak mě ještě napadlo, jestli není nějaký šlus na datových linkách pod paticemi. Není pod ně vidět (nemám precizní). To pak asi taky prověřím.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MK14 - diagnostika
PříspěvekNapsal: 13 lis 2018, 14:31 
Offline
Nemluva

Registrován: 29 říj 2018, 11:57
Příspěvky: 5
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Tak jsem postavil tester INS8060 a ani ťuk.
http://www.nostalcomp.cz/test8060.php
LEDka ani neblikne (po zmačknutí tlačítka). Celé to má spotřebu kolem 200mA a zdánlivě to nic nedělá. Tak jsem objednal i nové CPU. Ještě na to zkusím mrknout pomocí logického analyzátoru a osciloskopu. Škoda, že nemám logickou sondu tou by to šlo asi ohmatat hned... Ještě jednou prověřím ty TTL a pak už to snad bude muset fungovat, když k tomu budu mít prakticky všechno nové (celý RAM expander, nové snad funkční CPU...). A potom to tedy různě proházím a snad zjistím v čem byl problém. Ozvu se.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MK14 - diagnostika
PříspěvekNapsal: 13 lis 2018, 19:58 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 10:36
Příspěvky: 596
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 25 times
Been thanked: 40 times
Já nevím, ale na běh programu musí být SA ukostřený, ale je fakt, že monitor běží přes to.

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MK14 - diagnostika
PříspěvekNapsal: 14 lis 2018, 01:46 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1951
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 114 times
Co je SA ?

Logické sondy jsem snad nikdy pořádně nepoužil, osciloskop je to správné kukátko.

Měl jsem jich asi 60, teď asi jen 5, nevím, používám jen jeden.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MK14 - diagnostika
PříspěvekNapsal: 14 lis 2018, 02:50 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 993
Bydliště: Praha
Has thanked: 92 times
Been thanked: 219 times
danhard píše:
Co je SA ?

Příloha:
sensea.jpg
sensea.jpg [ 70.12 KiB | Zobrazeno 57 krát ]

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz