OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 20 srp 2018, 16:20

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 167 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 04 čer 2018, 19:11 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 10:36
Příspěvky: 576
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 23 times
Been thanked: 31 times
Tak obraz nějaký je, ale chtěl jsem vydekódovat znaky pro přeprogramování EPROM v emulátoru, aby to dávalo nějaký smysl a projevil se ten vadný 74L86 a je to celý 4x zopakovaný, takže vůbec nemám chuť to nějak dopočítávat, prostě počkám až bude 74L86.

//Až teď jsem si všimnul, že je tam zakódovaný vzkaz: QSY C 139, pro neradioamatéry: přelaď se na kanál 139 :lol:


Přílohy:
20180604_194714.jpg
20180604_194714.jpg [ 235.25 KiB | Zobrazeno 688 krát ]

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 čer 2018, 21:54 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1841
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 110 times
Tyhlety Q kódy :D

QSP 74LS86 7486 ?

Aha, nestačila, ty repliky :roll:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 čer 2018, 23:20 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 1046
Bydliště: Kurim
Has thanked: 333 times
Been thanked: 276 times
@danhard 7486 by nestacila ani ne tak kvuli replice, ale hlavne proto, ze je jinak zapojena nez 74L86
@microlan 74L86 mam, muzu ji vzit zitra do prace nebo Ti ji poslat nebo se nekdy stavit, stejne chci ty plechy, ale nevim, jak mi to vyjde

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 čer 2018, 04:38 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 10:36
Příspěvky: 576
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 23 times
Been thanked: 31 times
OK asi se stavím s plechama.

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14 čer 2018, 14:09 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 10:36
Příspěvky: 576
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 23 times
Been thanked: 31 times
Mechanicky spojeno, ještě pár detailů na sběrnici a hyn sa hukáže...


Přílohy:
IMG_2878.JPG
IMG_2878.JPG [ 146.9 KiB | Zobrazeno 591 krát ]

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 čer 2018, 06:38 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 10:36
Příspěvky: 576
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 23 times
Been thanked: 31 times
Externí RAM 1,5 kB už taky funguje. Zajímavost, při zapisování do RAM z klávesnice se zapisují data okamžitě, následné stlačení "Mem" pouze zvýší adresu o 1. Pokud se zapisuje do oblasti, kde není zapisovatelný prostor, nezobrazí se ani stisk klávesy. Vše je tedy otestováno, tak snad si do prázdnin najdu cestu na poštu a rozešlu ty moje resty.


Přílohy:
IMG_2882.JPG
IMG_2882.JPG [ 133.99 KiB | Zobrazeno 559 krát ]

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 čer 2018, 21:36 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 10:36
Příspěvky: 576
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 23 times
Been thanked: 31 times
No a hukázalo se, že zastavovaný procesor společně se sníženým taktem způsobuje chybovost při natahování dat z externí klávesnice. Uvidím, jestli bude stačit pouze vypnout VDU během nahrávání, nebo budu muset snížit rychlost dat. Také je v obraze nějaké rušení, budu to muset vystopovat

//tak 1. problém vyřešen, druhý, zatím nevyužitý vypínač bude zastavovat zobrazování během nahrávání. Skutečně tomu vadilo to odstavení procesoru při DMA z VDU. Tak mě napadly zkratky od Mládka: "z MLR do NDR projíždím přes Moravu..." :lol:

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 čer 2018, 22:14 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1841
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 110 times
To mi připomíná jeden ranný projekt, kdy jsem chtěl využít zobrazování alá ZX81 na seriový terminál.
Jmenovalo se to Zamalo (jako že za málo), trochu jsem to zjednodušil a s pomalým 2,5MHz Z80 od soudruhů z NDR to umělo grafiku 480x240 bodů na terminál 80znaků x 24 řádků.
Bohužel to zvládalo jen 300Bd, protože to přijímalo znaky jen ve vertikálním zatemňováku.

Úplné odstavení procesoru během zobrazení je velký hedicap.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 čer 2018, 22:20 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 10:36
Příspěvky: 576
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 23 times
Been thanked: 31 times
Je to prý jen 6%, ono to zastavuje jen v okamžiku načítání dat, ale i tak je to 16 x za cca 30 us

//asi mám problém s I/O obvodem, protože v VDU manuálu psali, že po resetu má výstupy na "0" ale já tam mám nedefinovaných 1,7V, zkusím na něj něco poslat, jestli to zareaguje.

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Naposledy upravil microlan dne 15 čer 2018, 22:35, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 čer 2018, 22:35 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1841
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 110 times
Tak přidej NOPíky :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 čer 2018, 22:40 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 10:36
Příspěvky: 576
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 23 times
Been thanked: 31 times
Nebudu to zpomalovat, prostě to ručně vypínačem odkostřím na tom řídícím vstupu a bude. Sice jsem se těšil na load efekt jako ZXspectrum, ale to oželím

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 čer 2018, 23:04 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1841
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 110 times
Jako že by jsi tam chtěl ty barevný pruhy na pozadí :lol:

Tak tam udělej autoblocking, ať si to zablokuje ta klávesnice.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 čer 2018, 04:46 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 10:36
Příspěvky: 576
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 23 times
Been thanked: 31 times
Spíš zaexperimentuju se zpomalením, přece jen je tam rezerva, když půjdu na poloviční rychlost, tak to bude pořád 3x rychlejší než z magneťáku. Jen vymyslím, jak to přepínat. Asi tam dám "Turbo" tlačítko :lol:

//ne, udělám to jinak, v direkt modu, jsou nevyužita editační tlačítka "up" a "down", můžu rychlost řídit ve větším rozsahu a zobrazit ji na displeji

///a efekty budou! , sice ne ty backgroundový ale 1 textový řádek za fteřinu by to mohlo stíhat

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18 čer 2018, 08:30 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 1046
Bydliště: Kurim
Has thanked: 333 times
Been thanked: 276 times
Muzes to zablokovat softwarove, ten disable pin je ovladany pres F1. Staci pred poslanim programu z klavesnice ulozit 02 na 0FFF a dat GO a tim zakazes zobrazovani.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18 čer 2018, 08:32 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 1046
Bydliště: Kurim
Has thanked: 333 times
Been thanked: 276 times
Mimochodem, myslel jsem, ze kazetak budu muset kvuli VDU taky zpomalit a neni to nutne. Je to tak pomale, ze to projde ;-)

Jo a taky jsem zjistil, ze pro moje LCD monitory nemusim menit krystal za 4MHz, je jim to stejne fuk ;-)

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 167 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz