OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Old Comp Prty VI - 11. a 13. z 2020

Právě je 12.08.2020, 08:51

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 18.09.2015, 14:09 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1775
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 202 times
Sice mi to trva dlouho, ale dostavel jsem prave repliku ZX80. Chodila na prvni zapojeni, i kdyz jsem si na zacatku myslel, ze mi nejede, protoze (a to je divne), mam oproti vychozimu stavu inverzni obraz. Tedy bila pismena na cernem pozadi. Cela obrazovka zustala po zanuti cerna, jen dole bylo bile "K", cehoz jsem si hned nevsiml.

Vim ze to jde prehodit propojkou na desce, ale tu mam beze zmeny a presto je to inverzni. Napada nekoho proc?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 18.09.2015, 16:57 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 23.03.2014, 20:13
Příspěvky: 2047
Has thanked: 104 times
Been thanked: 391 times
Zkus jí přehodit, co to provede. Jestli bude obraz normální nebo ještě černější :o

_________________
V uplynulých pěti týdnech zaregistrovala evropská železniční agentura Erail 15 kritických událostí na železnici – 10 z toho v České republice!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 18.09.2015, 16:59 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1775
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 202 times
To mi zadnou zajimavou odpoved neda.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 18.09.2015, 18:04 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1695
Bydliště: Praha
Has thanked: 246 times
Been thanked: 329 times
Nemuze to byt spatnym nastavenim ss slozky neosaz. odpory R31/33 ?
Nebo jak vlastne to mas pripojeny ?

Ale varim z vody, tak se na me kdyztak nezlob ;-)

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 18.09.2015, 19:37 
Offline
Kecálek

Registrován: 07.05.2014, 12:10
Příspěvky: 157
Bydliště: Jbc
Has thanked: 0 time
Been thanked: 32 times
Jednotlive znaky se mixuji s dalsimi signaly v XOR hradle (20: vstupy 4 a 5). Pokud je druhy signal (5) tohoto hradla (napr z duvodu nejakeho zkratu/svodu) ve spatne urovni, tak musi byt kresba znaku invertovana. Pak by bylo dobre zkontrolovat, zda je spravny tento signal...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 18.09.2015, 20:53 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1775
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 202 times
Dik za napady, kouknu na to osciloskopem. Me to doslo az nejak pres den, ze bych to nemel mit inverzni, tak se ptam trochu dopredu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 23.09.2015, 10:19 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1775
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 202 times
hynek píše:
Jednotlive znaky se mixuji s dalsimi signaly v XOR hradle (20: vstupy 4 a 5). Pokud je druhy signal (5) tohoto hradla (napr z duvodu nejakeho zkratu/svodu) ve spatne urovni, tak musi byt kresba znaku invertovana. Pak by bylo dobre zkontrolovat, zda je spravny tento signal...


Tak odpoved je "neni". Na vstupu 5 hradla IC20 je neustale logicka 1. Ve schematu oznaceno modre.

https://www.dropbox.com/s/z2i7oivz3p7x4 ... d.pdf?dl=0

Ten problem zacina drive. Na vystupu 9 IC18 (dole nalevo) jsou hodiny, vicemene pekny obdelnik se spickou 3.6V. Nicme za horni proputi (oznaceno zelene, musel jsem oprasit moje stredoskolske znalosti elektroniky, tak snad nepisu uplne blbosti) je na vstupu 2 IC11 (take vstup 9 IC16 nad tim) porad logicka 0. Pribeh je na obrazku v priloze. Kladna spicka je jen 1.24V, coz jednicku neda.

R25 a C11 jsou zda se v poradku, takze podle meho usudku asi bude problem v tech hradlech za tim, zrejme maji malou impedanci a posouvaji frekvenci toho RC clanku.

Budu s tim zase pokusovat vecer, ale zajima me vas nazor. Take co tim vlastne vznika za signal, ktery se pak smichava na vstupu 4 a 5 IC20 s pixelama.


Přílohy:
File 23.09.15 10 11 22.jpeg
File 23.09.15 10 11 22.jpeg [ 128.48 KiB | Zobrazeno 15231 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 23.09.2015, 11:34 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1635
Bydliště: Praha
Has thanked: 208 times
Been thanked: 357 times
Koukni se na zdroj hodin (IC20 - 74ls86) Měl jsem s tím docela problém. Frekvence byla v pořádku, ale haproval tvar a amplituda. U mě se vůbec nechytal ten serializátor IC9 (procesor běžel). Pomohla výměna za 74HCT86

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 23.09.2015, 12:00 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1775
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 202 times
vanthomas píše:
Koukni se na zdroj hodin (IC20 - 74ls86) Měl jsem s tím docela problém. Frekvence byla v pořádku, ale haproval tvar a amplituda. U mě se vůbec nechytal ten serializátor IC9 (procesor běžel). Pomohla výměna za 74HCT86


Hodiny vypadaji dobre, celkem pekny obdelnik 3.6V. V tom to spis nebude. Pixely co lezou z IC9 (vystup 7 nebo 9) jsou taky v pohode, vidim ta co bych cekal ze tam bude.

Me totiz to ZX80 funguje, mam i obraz, jen je inverzni a neni to tim prepinacem, je inverzni a nemel by byt. Navic obsahuje docela hodne artefaktu kolem bloku 8x8 pixelu, ale jinak mi to funguje. Asi bude problem s IC11 nebo IC16.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 23.09.2015, 12:50 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1695
Bydliště: Praha
Has thanked: 246 times
Been thanked: 329 times
Me to prijde podle obrazku z osc. celkem v poradku...na pin3/IC11 neco je ?
Myslim ze by tam mely byt spicky k nule kdyz bude /MREQ v log1.
Ale jinak bych cekal o neco vice nez 3.6V na vystupu IC18...

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 23.09.2015, 13:42 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1775
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 202 times
rEVERz píše:
Me to prijde podle obrazku z osc. celkem v poradku...na pin3/IC11 neco je ?
Myslim ze by tam mely byt spicky k nule kdyz bude /MREQ v log1.
Ale jinak bych cekal o neco vice nez 3.6V na vystupu IC18...


Proc myslis ze je to v poradku? Ty spicky maji kladne napeti jen 1.2V, to precene neni v zadnem pripade jednicka, takze vstup 2/IC11 je porad v nule a 3/IC11 je diky tomu porad jen jednicka.

Ten prubeh sam by tak vypadat mohl, ale musel by byt alespon 2V.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 23.09.2015, 14:09 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1695
Bydliště: Praha
Has thanked: 246 times
Been thanked: 329 times
Doda píše:
rEVERz píše:
Proc myslis ze je to v poradku? Ty spicky maji kladne napeti jen 1.2V.

Protoze mi to na prvni pohled prislo ze to meris stridave...ale ted koukam ze asi ne :-(
Cekal bych tam tak 0.5V offset do plusu...

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 23.09.2015, 15:13 
Offline
Kecálek

Registrován: 07.05.2014, 12:10
Příspěvky: 157
Bydliště: Jbc
Has thanked: 0 time
Been thanked: 32 times
Predpokladam, ze IC11 a IC18 jsou LS podle popisu ve schematu.
Kdyz se divam do popisu SN74LS74A, tak horni vystupni tranzistor ma pred sebou jeste odpor 120R; dohromady s R25 tvori delic a tim se snizuje uroven vystupniho napeti.
Vystupni napeti je typ. 3.4V, minimalne vsak 2.4V. Vstupni napeti pro H musi byt aspon 2.0V.
Asi bych se zameril na kvalitu signalu na vystupu 9 IC18, pripadne na problemy vstupu 2 IC11 nebo 9 IC16.

Pripadne jeste jednou zkontrolovat R25 ;-)

Take si nejsem jisty, jak moc vadi zaporne spicky na vstupu 2 IC11. Ale vzhledem k tomu, ze se to v te dobe takto delalo, tak snad to nevadi...

Take je dobre si uvedomit, ze pripojeni osciloskopu s kapacitou nekolika pF zmeni prubehy za derivacnim clankem - je mozne si to overit pripojenim jedne sondy a pak jeste druhe sondy - jak moc se zmeni prubeh...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 24.09.2015, 11:54 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1775
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 202 times
1) Protoze za 3/IC11 se proste nic nedelo, tak jsem zkusil vymenit IC11 a IC18, zadna zmena. Pak jsem zvetsil R25 ze 470 na 680 (560 nestacilo) a slape to!

2) Ted uz vim ze klopny obvod oznaceny ve schematu cervene: https://www.dropbox.com/s/z2i7oivz3p7x4 ... d.pdf?dl=0

zpusobuje inverzi jedno kazdeho znaku, napriklad kurzoru "K", v ramci jeho bloku 8x8 bodu. A protoze tenhle obvod nefungoval, tak jsem to mel invezni cele. Ze neni inverzni sam kurzor jsem si vubec nevsiml a asi by to bylo jedno. Tim k vysvetleni cele zahady inverzniho obrazu.

Diky za konzultace, bylo to uzitecne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika ZX80
PříspěvekNapsal: 24.09.2015, 12:45 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2968
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 163 times
Ten kond C11 47p je nějakej hnojovej, dej obrázek jak to vypadá před a za ním.
Jaký tam máš integráče TTL, LSTTL ... ?

Napadla mě zběsilost, co nataktovat tu ZX80 s rychlejším materiálem na VGA monitor :lol:

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI55, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, DG-M, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz